Otázky ke koleni

Zeptejte se

Dotaz 341

Dobrý den,
jsem aktivní sportovec a při zápase jsem si natrhl přední zkřížený vaz meniskus. Jsem týden po artroskopii, při které mi doktoři meniskus ošetřili.Ale přední zkřížený vaz se mi prý při natržení posunul a spojil se se zadním zkřížených vazem.Doktoři tvrdí, že by to mohlo dělat problémy a nevyloučili plastiku vazu. Zajímal by mě Váš názor. Bude koleno fungovat i s touto disbalancí? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den.
Přední zkřížený vaz je jedním ze stabilizátorů kolenního kloubu a jeho poranění může v některých případech vést k nestabilitě. Po odstranění poraněné části menisku bych doporučoval důkladně kloub zrehabilitovat a vyšetřením a zátěží zjistit zda přetrvávají potíže z nestability kolene. Pro některé sporty je přední zkřížený vaz "důležitější" /např kopaná/ a pokud budete mít potíže a budete chtít sportovat v obdobné intenzitě bude asi potřeba rekonstrukci vazu provést, aby nedocházelo k dalšímu poškození kloubu. Myslím že v průběhu 3-9 měsíců po operaci sám poznáte, zda by operace byla vhodná a bude to také optimální doba k případnému provedení operace.

MUDr. David Musil

Dotaz 340

Dobry den pane doktore, po MZ mi bylo zjisteno dysplazie pately III dle Wiberga co to prosim je dekuji.

Odpověď:

Dobrý den.
Jedná se o lehčí anomalii tvaru čéšky v RTG obraze, která může vést k některým potížím v kloubu mezi čéškou a stehenní kostí. Důležité je řídit se ale především potížemi a ne pouze RTG nálezem. Tento nález má poměrně velký počet pacientů.

MUDr. David Musil

Dotaz 339

Chcem sa spýtať čo je to REAKTÍVNA SYNOTÍDA v kolene a ako sa dá liečiť. Ďakujem

Odpověď:

Dobrý den.
Zřejmě se jedná o reaktivní synovialitidu kolenního kloubu, tedy zmnožení a rozdráždění výstelky kloubu, které produkuje kloubní výpotek. Reaktivní znamnená, že se jedná o reakci na nějaký podnět - může jít o operaci, úraz, nebo například zánětlivé onemocnění probíhající v jiné části těla, které je třeba léčit současně s kolenním kloubem. Léčba se mírně liší podle příčiny. Důležité je kloub zklidnit - omezit aktivitu, odlehčit koleno, ledovat, vypunktovat výpotek ev aplikovat do kloubu kortikoid a lokální anestetikum, podat protizánětlivě působící léky a provádět fysioterapii. Pokud dlouhodobě nevede tento postup ke zlepšení je možné provést nějakou invazivní léčbu jako je radiační synovektomie, artroskopická synovektomie či otevřená operační synovektomie. Velká většina případů se však zvládne bez operační léčby.

MUDr. David Musil

Dotaz 338

Dobrý den
Po laterár.menisketomii (30%odstraněno)se mi po zatížení tvoží na later.straně ganglion. Při posledním vyšetřenbí u ortopeda mi bylo sděleno že ganglion je malý a je tam anechogenní lem?? 1 dotaz zní co je to ten anech.lem?? Neustále přetrvává po roce po ASK tupá bolest v kloubní štěrbině. Následně mi předepsáno 3x injekce Hyalganu . 2dotaz zní jakým maximálním způsobem a po jaké době mohu po injekcích koleno zatěžovat např.je možné intenzivně kolo,nebo fotbal??? bohužel ta tupá bolest přetrváva i po injekcích hyalg. Je to běžné?? Jak se pozná případný zánět v koleni?? Je možné mít natržený křížový vaz i bez přítomnosti výpotku??? Stává se mi(ojediněle)že koleno přestane být stabilní. Nechtěl bych jít znovu na ASK proto můj 3 dotaz zní je možno magnetickou rezonancí zjistit stav skřížených vazů a menisku.nebo existuje nějaká přesnější metoda zobrazení? Je mně 38let a při představě že bych měl skončit se sportem a kulhat do konce života je velmi nepříjemná. S pozdravem a předem děkuji za odpověd.

Odpověď:

Dobrý den.
Parameniskeální ganglion je vlastně kloubní výchlipka naplněná kloubní tekutinou, která uniká v místě poranění zevního menisku, který byl ošetřený. Anechogenní lem je popis nejspíše provedeného UZ vyšetření v týkající se charakteru tkáně v oblasti ganglia. V některých případech lze ganglion vyřešit punkcí, někdy je potřeba provedení menšího operačního výkonu, pokud ganglion způsobuje bolesti. Aplikace Hyalganu se provádí většinou při současném postižení kloubní chrupavky, které by mohlo vysvětlovat i bolest na kloubní štěrbině. V den aplikace je vhodné omezit sportovní aktivity, ale v dalších dnech je možné pokud není reakce kloub normálně zatěžovat. Z dotazu mi není jasné zda a v jaké míře bylo postižení chrupavky v kloubu přítomné.
Zkřížený vaz může být poškozený i bez přítomnosti výpotku. Jeho postižení by mělo být poznané v průběhu artroskopie a při vyšetření kolene bývá patrná jeho nestabilita. Magnetická rezonance je z neoperačních metod nejlepší vyšetřovací metoda vhodná k posouzení zkřížených vazů, ale ani ta nemusí být 100% spolehlivá. V případě nestability kolene by bylo podle potíží možné stav řešit rekonstrukcí zkříženého vazu, po kterém je možné nadále sportovat.

MUDr. David Musil

Dotaz 337

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, mam ztuhnute koleno a ohybam s ním maximalně 30 stupňů. Do 14 dní ho mam zohnout do 90 stupňů. Doktor mi říkal že nohu mam volně položit ze stolu že mi spadne samo. Už 3 dny to zkouším ale vubec mi nepadá. Mohl by jste mi poradit jiný způsob, který by mi pomohl ? Děkuji

Odpověď:

Dobrý den.
Bohužel nevím proč je Váš kolenní kloub ztuhlý /zda jde o stav po úrazu, operaci či kloub tuhne bez jiné příčiny/. Nejvhodnější je vyhledat pomoc fysioterapeuta, který Vám poradí s příslušným cvičebním programem podle příčiny omezení hybnosti. Některé stavy omezení hybnosti jsou důvodem k operační léčbě, ale z Vašeho dotazu nevím o jakou příčinu omezení hybnosti jde.

MUDr. David Musil

Dotaz 336

Dobrý den chtěl bych jse zeptat na co znamená myxoidní degradece a fissura zadního rohu mediálního menisku I stup. což bylo zjišteno po magnetické rezonanci kolene a chtěl bych jse zeptat jestli to namemá že meniskus je natržený nebo urvaný a jestli jse to jdá eventuelně přišit protože doktor k tomu nic neřekl akorát že jestli chci udělá artroskopický zákrok. Hraji fotbal na vysoké urovní tak chci aby bylo koleno v 100% stavu. Děkuji za odpověd

Odpověď:

Tzv. myxoidní degenerace zadního rohu mednisku je termín, kterým se popisují změny uvnitř tkáně menisku. Samotná tato degenerace svědčí spíše o stupni "opotřebení" menisku. Důvodem navrhovaného artroskopického zákroku ale bude spíše ona popisovaná fisura menisku, což znamená trhlinu v menisku. Protože by časem mohlo dojít k postupnému rozšiřování trhliny (právě i díky oné myxoidní degeneraci a opotřebovanosti), považuji navrhovanou artroskopii za indikovanou.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 335

Dobry den,je mi 21let a navazuji na dotaz c.4.Vcera jsem po padu ze schodu a podvrtnuti kotniku byla na pohotovosti.Nohu mam v poradku,ale bylo mi zdeleno,ze si mam zajit na ortopedii kvuli podezreni na cystu v kosti nad kotnikem.Trochu me to vystrasilo,jelikoz vubec nevim,o co se jedna.Mohl byste mi prosim objasnit,o co se jedna,jak se to pripadne leci nebo zda se to v lehkych pripadech lecit nemusi a co se dela s temi tezkymi pripady?Je take mozne,ze jich mam v tele vic?a kdy a jak se tvori?a jak se pripadne cysta v tele pozna bez rentgenu?je to vec vazna nebo ji ma i tisice dalsich jen o tom nevedi?Omlouvam se za takovou spoustu otazek,ale opravdu nevim,co to je a mam z toho strach.Mockrat vam dekuji za odpoved.

Odpověď:

Tzv kostní cysty jsou velmi časté, nijak se neprojevují. Pacienti nemívají žádné větší obtíže, např. bolesti apodobně a ani není porušena funkce končetiny. Proto se na přítomnost cysty uvnitř kosti velmi často přijde zcela náhodou, když se zhotoví rentgenové vyšetření po úrazu. Sama kostní cysta není nijak nebezpečná. Problémem se může stát v okamžiku, kdy její velikost je tak velká, že se snižuje mechanická pevnost kosti a může dojít například ke zlomenině v této oblasti. Cysta totiž není nic jiného, než různě velká dutina uvnitř kosti. Proto se někdy (podle velikosti) doporučuje operace, která spočívá v otevření dutiny a její výplni kostními štěpy a tím posílení pevnosti kosti.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 334

Dobrý den,
mám už rok problémy s kolenem, které začaly otokem nohy po zatížení z dlouhdobé chůze, Bakerovou pseudocystou v podkolení, rozptýlenou bolestí levého kolena a ztuhlostí především ráno. Po vytažení výpotku (srpen 2008) z kolena se bolesti zhoršili, po několika vyšetřeních mi bylo doporučeno artroskopické vyšetření. To jsem absolovala v prosinci 2008, kdy mi kromě tohoto vyšetření byla vyjmuta již zmiňovaná cysta a proveden release pately. Artroskopické vyšetření nepřineslo žádný nález. Bolest kolene (jakoby zevnitř), ztuhlost, nemožnost zohnout koleno dále trvá či spíše je situace horší, nad češkou kolene na zevní straně se stále tvoří výpotek, který mi byl od operace už třikrát odebrán (cca 70ml), jednou aplikován Diprophos, který velmi pomohl - bohužel jen na cca 2 týdny, výpotek se vždy vrátí. Tento výpotek mi tlačí zvrchu na češku, takže cítím při chůzi nepřijemný tlak. Také koleno je napohled jakoby deformované. Objevují se po ránu také bolesti kloubů prstů. Byla mi vyšetřena krev na RF, ASLO, KM, FW - vše v pořádku. Můj lékař už neví, co by mohlo být příčinou a co dál dělat. Jiný doktor mě informoval, že mám doslova obrovskou laxitu kloubů a odtud problém pramení. Je možné poradit, co dále? (věk 28 let, nejsem aktivní sportovec)

Odpověď:

Jedná se o typické časté projevy postižení chrupavky kolenního kloubu. Pokud artroskopické vyšetřerní vyloučilo jinou příčinu obtíží a potvrdilo tzv. chondropatii (někdy se užívá pojmu chondromalacie), jde o poměrně obtížně ovlivnitelný stav. Postižení chrupavky tak postupem doby může přejít v rozvíjející se artrozu.
Pokud byla vyloučena i revmatologická příčina, obávám se, že se budete muset smířit se skutečností, že potíže budou víceméně trvalé, jednou horší, jindy menší. Zvýšení laxita kloubů může být příčinou mnohých obtíží, ale ta se týká všech kloubů těla a nebyl by tedy postižen jen jeden kloub - ve vašem případě koleno.
Zkuste se vyvarovat přetežování končetiny, vyloučit dlouhé chůze, pochody, zejména kleky a dřepy, nošení břemen apod. V období akcentace potíží pak priessnitzké zábaly v kombinaci s lokálními protizánětlivými léky ve formě gelů. Vhodná jsou i v lékárnách volně prodejná chondroprotektiva.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 333

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat co to vlastně je chondromalancie čéšky? A jak se dá léčit? Děkuji za odpověd

Odpověď:

Chondromalacie češky je postižení chrupavky na spodní, kloubní ploše pately. Chrupavka díky tomuto postižení (příčina není zcela známá) ztrácí svoji pevnost a křehkost, stává se rozpraskanou, povrch chrupavky je "rozměklý", rozbrázděný a tím se zhoršuje skluznost češky při pohybu v koleni. To se může projevovat různě intenzivními drásoty a pobolíváním pod patelou. Léčení je velmi svízelné, protože chrupavka obecně má velmi omezené možnosti reparace a hojení. Základem léčby je odlehčení a šetření chrupavky. V případě češky to znamená vyvarovat se kleků a zejména dřepů, tedy situací, kdy je vyvýjen abnormální tlak na vrstvu chrupavky. Dále se používají léky, tzv. chondroprotektiva ve formě tablet a injekcí do kloubů. V závažných případech se provádějí i operační výkony, které spočívají jednak v uvolnění závěsu pately, takže se sníží tlakové síly na chrupavku a dále se provádí ošetření chrupavky plastikami, návrty do kosti pod poškozenou vrstvou chrupavky. Z těchto návrtů pak chrupavka regeneruje a umožní se tak její částečné zhojení vazivovou tkání.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 332

Dobrý den,
chci se zeptat, jestli se dá nějak znecitlivět koleno při punci.
Velmi se jí obávám!!!Koleno jsem si zranila v sobotu, hraje mi všemi barvami.Punkci mi navrhovali již v pondělí, ale odmítla jsem jí s tím, že mám koleno VELMI citlivé.
Také se chci zeptat - na zraněném koleni mi byla již 2x prováděná artroskopie a 3x punkce(daň za léta závodního basketbalu).
Nemůže mi nějak další zásah - punkce koleno ještě více poškodit???
děkuji za odpověĎ.

Odpověď:

Dobrý den. Dá se znecitlivit injekcí, ale ta sama bolí jako punkce. Provádím punkce již léta a drtivá většina ji snesou bez velkých obtíží. Rozhodně nemůže koleno poškodit.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 331

Dobrý den.
Prosím o radu. Dne 20.3.2009 jsem při vystupování z lanovky upadla na zkřížené lyže. Zabolelo mě v levém koleni. Do večera jsem lyžovala, koleno jsem cítila, ale celkem jsem byla v pohodě. Večer koleno bolelo dost, hlavně v noci. Ráno po Brufenu jsem koleno stáhla, namazala Voltarenem a šla lyžovat. Celkem bez větších problémů. Po návratu z týdenního lyžování jsem asi týden vyčkávala, mazala ledovala atd. co kdo poradil.
Nakonec jsem se rozhodla zajít k ortopedovi /po mytí oken/, protože mi v koleně píchalo a cukalo. Ortoped mi prováděl různé manévry, koleno obstřikl a řekl, že mám přijít za 4-6 týdnů pokud bolesti přetrvají.
Dnes už je to téměř 5 týdnů, koleno při určitém pohybu zabolí, v noci při otáčení ho cítím, ale při normální aktivitě je celkem v pořádku. Ortoped mi nabízel při neústupu potíží artroskopii. Jeho dg. : Laesio menisci med.
Myslíte si, že mám tento zákrok podstoupit, když se s takovými obtížemi dá žít. Že něco nepromeškám, když budu vyčkávat?? Sám lékař mi řekl, že se dá s praským meniskem žít, že sám je toho zářným příkladem. Poraďte prosím. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den. Jistě se s poraněným meniskem žít dá, ale obtíže budou alespoň občas trvat. Pokud se ortopedovi vyšetřem jeví meniskus poškozený pak je na místě artroskopie. Poškozený meniskus může poškodit chrupavky a jejich reparace je velmi náročná nebo nemožná.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 330

Prosím o radu,syn dnes šestiletý,má od dvou let diagnostikovánu bakerovu cystu,stále se mu zvětšuje a i když nemá zatím nějaké výrazné problémy,ráda bych věděla zda je postup ortopeda kterého pravidelně navštěvujeme správný - stále říká že se jedná o dědičnou záležitost a že se to bude řešit až okolo desátého roku věku syna. Moc děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den. Bakerova cysta u dospělých je většinou příznak poškození nitrokloubní struktury. Pokud nedělá potíže, může se řešit odloženě, poradně se s ortopedem, který se specializuje na dětské pacienty.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 329

Zdravím, poprosím o radu pro mou dceru :
před třemi týdny upadla při skoku dalekém a došlo k distorzi kolene-to bylo bez náplně, doporučeno ledovat+elast. bandáž. Po týdnu kontrola a koleno s otokem měkkých tkání, provedena punkce-15ml krve, vysoká ortéza a opět kontrola za týden. Opět provedena punkce 20ml krve, jinak vše bez obtíží a doporučení k ortopedovi za týden....tato prohlídka proběhla dnes a vůbec mě nepotěšila, punkce 15ml krve a vzhledem k opak. punkcím a úrazu indikace AS kolena. Nevím jestli je to dobrý nápad, tento úraz měla dcera již jednou (cca před 7 měsíci také při skoku dalekém) a po 4 týdnech se vše spravilo, myslím, že je to dost brzy na takový zákrok (při obou úrazech kromě rentgenu žádné jiné vyšetření neproběhlo, kromě hmatu a pohledu na zraněné koleno)....ale jsem laik...můžete prosím poradit, nemám to s kým zkonzultovat. Mockrát děkuji za odpověď, pěkný den

Odpověď:

Dobrý den, pravděpodobně byla poraněna některá struktura v koleně menisky, chrupavky zkřížené vazy. Na artroskopiim není nikdy brzy. Pokud je přítomná krev v koleně je indikace artroskopie nesporná a je třeba ji provést ihned. RTG ukáže nepřítomnost zlomeniny, ostatní struktury RTG nevidí. Klinické vyšetření zkušeným lékařem dostačuje k indikaci na artroskopii.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 328

Dobrý den,
Minulý rok v září jsem upadl v práci na koleno,kde mi byla určená diagnóza Contusio genus I. dx-parciální rpt.lig.patellae idem.Dva týdny jsem nosil sádru a 4 týdny ortézu.Potom jsem byl přeřazen na rehabilitaci,kterou jsem chodil až do letošního dubna,z důvodu potíží a bolestí v koleni.Potíže se mi začaly zhoršovat začátkem roku,kdy mi v koleni začalo lupat(přeskakovat) a pri pokleku silně bolelo.Také mám potíže při chůzi ze schodů,při podřepu kdy mě také koleno bolí.Na RTG nebylo nic nalezeno,tak mě ortopéd objednal na Magnetickou resonanci s tím co ukáže snímek potom budoucí Artroskopii.Bohužel čekání na magn. res. je víc jak 2 měsíce a jediné co vím je,že mi Primář na rehabilitaci při ohmatání kolena přitlačením a hýbáním tam a zpět řekl že cítí drásoty.Co si o tom všem myslíte?Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den. Myslím si při úrazu došlo k poranění chrupavek mezi stehenní kostí a češkou. Naní MRI nezbytná, dopručoval bych artroskopii a ošetření poškozených částí. Pak by byla vhodná kloubní výživa přímo do kloubu. Poradtě se s artroskopistou.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 327

Pěkný den,
nyní je mi 23 let a již od 14 let se mi pravidelně blokuje koleno (cca od 11 do 20 jsem hrála závodně volejbal) - vždy při hlubším dřepu, kdy je třeba přenést váhu i na "postižené" pravé koleno. Díky tomu, že se snažím nepřenášet při dřepu váhu na tuto nohu, blokace bývají jen tak 1-2x do měsíce, kdy si nedávám pozor. Při blokaci mi v koleni nijak nekřupne, prostě se zablokuje a mám ho v mírně pokrčené pozici, kdy koleno nemůžu narovnat. Chůze a jakýkoli pohyb je velice bolestivý (na vnější straně, podél kolena jakoby), otok není. Koleno se odblokuje vždy do hodiny. Sednu si a ono se odblokuje samo. Nic s ním nedělám. Poté mohu dělt opět vše bez omezení, bolest necítím, jakoby se nic nestalo. Kolena mě jinak nebolí, i když pravidelně sportuji (běhám). Již jsem navštívila 2 ortopedy - jeden neshledal na mém kolenu nic zvláštního a doporučil to "nechat být". Druhý lékař doporučil do kolena "nakouknout" - operovat. Prý jde buď o problém s meniskem, který ale on ani na ultrazvuku ani na rtg nevidí, nebo jde o vrozenou vadu, ale v tom případě se dr. divil, že se mi neseká i koleno druhé.
Abych řekla pravdu, nevím, jak dál postupovat. Na zbytečnou operaci, kdy doktor ani přesně neví o co jde, se mi jít nechce.....Ale ráda bych se pohybovala bez omezení....Co byste doporučil?

Odpověď:

Dobrý den. Může se jednat o poškození chrupavek či menisků a pak je artroskopie nutná. Bez ní se nedá poškození odstranit.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 326

Dobrý den pane doktore,
Dne 4.5.2009 jsem proděla ASK P kolena, zjištěna parciální ruptura LCA do 1/3, zbývající část na hranici suficienace, menisky iontaktní, snesena volná vlákna. Můžete mi prosím říci co mi vlastně dělali. Ortoped mi řekl, že jsem měla přetrhaný vazy a mám cvičit. Ještě bych se chtěla zeptat jak dlouho potrvá léčba, protože aktivně sportuji a s jakým sportem začít. Tento úraz jsem si způsobila při nohejbalu.Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den. Podle popisu máte z větší části přetržený přední zkřížený vaz kolena. Nevím bez vyšetření jak je nebo není koleno stabililní. Doporučuji cvičit a posilovat svaly stehna dynamické stabilizátory. Vhodné je bez rotace a páčení rotoped, kolo, plavání kraulové nohy a posilovna na strojích zátěž do l kg častější opakovaná a véce serii napřů začít 3x20 a postupěn zvyšovat až na 5x50 cvičení předkopávání , zakopávání či pres na lavičce. Dřepu se zátěží vhodné nejsou. Je nutno stanovit zda je koleno pevné stabilní , když není pak je nutná plastika předního zkříženého vazu kolena.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 325

dobrý den je mi 13 let a nedávno sem na tělocviku sem běžel chytit létajicí talíř a skočil sem abych ho chytil tak sem spadl podlomila se mi noha a od kolene na horu mi šla na pravou a od kolene dolů na levou moc to bolí a ke všemu mi odebírali vodu z kolene chtěl sem se zeptat jestli když ti odeberou vodu jestli to koleno po odebrání po 7 dnů má už být uplně stejné jako to druhé nezraněné ??

Odpověď:

Dobrý den. Bez vyšetření nemůžeme přesně vědět jaké poškození kolena bylo. Zda došlo jen k podvrtnutí či poranění menisků nebo vazů kolena. Pokud je tekutina odstraněna tvarově by měla být kolena identická. Jaký rozsah je pohybu, stabilita či nestabilita bolesti atd. Je třeba vyšetření v ambulanci úrazové chirurgie či ortopedie. Možná bude nutná i artroskopie.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 324

Dobrý den jsem měsíc po plastice LCA,daří se mi celkem dobře,ale každý týden mi punktují cca 50ml jantarového výpotku takže už po páté.Svaly posiluji to se též daří koleno propnu a ohnu do 120°;vadí mi ten výpotek,ale koleno nebolí.Chodím o berlích a Napůl našlapuji na operované koleno to se mi zdá také celkem v pořádku.Leduji a na noc si dám Priestnitz obklad.Co s tvorbou výpotku.Děkuji za radu.

Odpověď:

Dobrý den, někdy může trvat výpotek v koleně i několik týdnů. V žádném případě nepíchat do kloubu Depomedrol či jiné nesteroidní preparáty. Pokračovat v konz.léčbě rehabilitace, celk. protizánětlivé léky Ibalgin Aulin atd.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 323

Dobrý den,
ráda bych se zeptala já bandáž na koleno by byla vhodná pro manžela.Měl přes 7 měsíci tříštivou zlemeninu stehení kosti a stále si při zátěži stěžuje na bolest v koleni.
Nohu už může plně zatěžovat má nitrodřenový hřeb a zůstaly mu dva šrouby v horní části stehení kosti,dva šrouby nad kolenem mu byly vyndány.Budu moc ráda když mi odpovíte na můj dotaz děkuji předem

Odpověď:

Dobrý den. Pokud může plně zatěžovat pak proč bandáž. Pokud není nestabilita kolena, není bandáž indikována, bandáž bolest neléčí. Je třeba zjistit příčinu bolesti a tu pak adekvátně léčit.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 322

Dobrý den, prosim o radu,
jsem dva měsíce po artroskopie kolena - odstranění vnější část menisku , po operaci i do dnes obtiže -bolesti a přeskakování v kloubu, po schodech nemohu sejít . Byla jsem odeslana na MRI výsledek : Postavení v kol. kl. neporušeno. Osteofyty marginálne laterálne na later. kondylu tibiae. Zmnožení nitrokloubní tekutiny.Ve ventrální části kl. štěrbiny fibulárne je v T1 paterný hypersignální okrsek / 4x4mm/-v.s. kost. fragment, kolem něho je fibrozní reakce .Prosáknuti měkkých tkání ventrálně od kl. štěrbiny.Chrupavka je ztenčena na laterálním kondylu femuru ventrálně.Přední roh laterálního menisku nediferencován, jsou zde patrné nehomogenní signálové změny s vyšším signálem. Zadní roh laterálního menisku a mediální meniskus mají normální velikost a signál.Zkřížené a kolaterální vazy mají normální šíři, průběh a signál. Na rozhr. proximální epi a metafýzy tibie tibiálně je na T1 4mm hyposig.okrsek. RE ve srovnání s vyš. z 11.2008 došlo ke zmnožení nitrokloubní tekutiny , dnes nově v.s. kostní fragment ve ventrální části kl. štěrbiny fibulárne st. po meniskektomii před. rohu later. menisku. stac. mírná chondropathie na laterál. kondylu femuru ventrálně stac. gonarthroza.V.a. menší insula copmpacta na rozhr. epi a metafýzy tibie tibiálně stac. Prosím o postup léčby a jakou šancí mám že budu bez obtiží. předem děkuji

Odpověď:

Dobrý den. Bez klinického vyšetření nelze jen ze závěru magnetické rezonance stanovit další postup. Je nutná konzultace s operatém , který prováděl artroskopii. Pomoci může konzervativné postup RHB, možná je kloubní výživa přímo do kloubu někdy je nutná artroskopie znovu a odtstanění osteofytů.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 321

Dobrý den,
je mi 54 let a v únoru jsem měla úraz pravého kolene na lyžích. Na rentgenovém snímku byla zjištěna také artroza 2. stupně. Po delší léčbě - 6 týdnů ortéza - mi nyní navrhují laparoskopickou operaci menisku, prý se jinak nezbavím bolesti. Chtěla jsem se zeptat, co si pod touto operací mám představit a jak dlouho by trvala moje neschopnost v práci a případná rehabilitace.
Děkuji za odpověď. S pozdravem

Odpověď:

Dobrý den. Artrosa II. st. je mírně degenerativné postižení. Pokud je úrazem poškozený meniskus měl by se ošetřit artroskopicky nikoli laparoskopicky / to operace břicha /. Pokud bude ošetřen je meniskus a další struktura budou v pořádku počítejte 3-4 T PN a RHB 2-3 T.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 320

Dobrý den, je mi 15 let a strašně mě bolí kolena. Když mi bylo asi tak 12 nebo 13 (teď už si to moc nevybavuji) tak jsem měl "vodu v pravém koleni" - 25 ml nažloutlého roztoku, který samozřejmě vytáhli a poslali na rozbor. Ortoped mi dal takový návlek a ten mi hodně pomohl. Ale teď poslední dobou (tak dva týdny) začali bolet obě kolena. Nevíte čím by to mohlo být? Děkuji za pomoc!

Odpověď:

Doporučuji důkladné vyšetření. Návlek bez stanovení diagnozy nemá smysl. Kontaktujte pracoviště , kde provádí standartně artroskopie. Operace nemusí být nutná, nutné je vyšetření.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 319

Dobrý den, mám na Vás takovou otázku. Před pár týdny jsem si na fotbalovém tréninku nakopl koleno a nějakou dobu mě bolelo. Pak bolest přešla a ted to v podstatě nebolí, ale udělala se mi tam taková boulička - nejspíš výrustek. Není nijak veliký, docela malý a ani mě nijak neomezuje ani nebolí. Akorát jsem takový nesvůj, a tak jsem se chtěl zeptat, jestli si to mám jít pro jistotu zkontrolovat, nebo jestli je to "normální". Předem děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den. Bez vyšetření nelze stanovit zda se jedná o banální zálěžitost nebo o něco důležitého. Vyšetření je nutné.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 318

Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala na informaci ohledně kolene. Je mi 19 let a dubnu tohoto roku jsem podstoupila arthroskopii se zjistění III. stupně osteochondrosy, nález při operaci je takový: ask verifkován rozsáhlý ostehcindr defekt med kodn až char semifixované kl. myšky trmat. etiologie., provedena extirpace. Dostala jsem rehabilitace a mám jasně uvedené v nálezu ztížené společenské uplatnění. Bohužel mě koleno opět bolí, opět kulhám a bojím se jak moc je to vážné či nikoli. Ráda bych slyšela i Váš názor, předem děkuji za vaši odpověď.

Odpověď:

Dobrý den. Podle popisu se jedná o vážné poškození, ale další léčba je možná. Výživa kloubu jak tablety tak injekce do kolena. Možná je transplantace chrupavek, je třeba se poradit na pracovišti, které se specializuje na artroskopie.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 317

Dobrý den, před cca 9 měsíci jsem měl úraz, když jsem si "přisedl koleno" Od té doby mi při větším ohnutí v koleni nebo nějaké rotaci v koleni bolestivě lupne, přeskočí a já nemůžu kvůli bolesti nohu zatížit. Když pak nohu znovu pokrčím, dojde k návratu do původního stavu. Asi poškozený later. meniskus. Odhalí rezonance stupeň poškození, lze bez artroskopie doporučit/nedoporučit operaci a jaká je prognóza, jak po operaci, tak při ponechání stavu tak, jak je?
Díky za odpověď

Odpověď:

Dobrý den. Magnetická rezonance není nutná k odhalení poškozeného menisku a ani se běžně neprovádí. Indikována je artroskopii na základě klinického vyšetření pacienta. Ponechat poškozený mensikus je chyba a může vést k vážnějšímu poškození chrupavek v koleně.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 316

Dobrý den,
před 3dny jsem hral fotbal a po narocne hre jsem si chtel drepnout,ale nahle jsem pocitil bolest v koleni.Po chvili jsem zacal znovu hrat a bolest odeznela.Necitim momentalne zadnou bolest i pri drepech je to v poradku...jen me tam dost prelupuje a tak bych to nechtel podcenit ...co bych mel podle vas delat? Mnohokrát děkuji.

Odpověď:

Dobrý den. Mohlo dojít jen k přeskočení nitrokloubní výstělky - pliky , ale i o poškozená menisku. Je nutné vyšetření u spocialisty na artroskopii.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 315

Dobrý den,
asi týden mám problém s kolenem - bolí při ohnutí - jakoby ztuhlá noha. Problém se mi objevil již v zimě po celodenním lyžování, z ničeho nic se mi noha neohnula a zabolela. Po použití mobilátu a ibalginu problémy odezněly a objevily se opět z ničeho nic před týdnem. Při normální chůzi po rovině noha nebolí (při chůzi z kopce ano - ohýbá se), v noci také trochu ano-při pohybu. Prosím Vás o radu: o co by se mohlo jednat a jak bych si mohla pomoci sama. Pokud bych měla navštívit lékaře, prosím o sdělení, kam bych se mohla obrátit, jsem z Prahy.
Děkuji Vám

Odpověď:

Dobrý den, mohlo by se jednat o poranění nebo poškození chrupavky mezi stehenní kostí a češkou.Je nutné vyšetření u ortopeda nebo artroskopisty. Nedokážu doporučit někoho konkretního v Praze. Lze zjistit na webu.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 314

Dobrý den,
prosím Vás o radu. V září 2006 jsem si při pádu z výšky rozdrtil čéšky na obou kolenech. Čéšky mi stáhli drátem. Na pravém koleni nešla dát do původní podoby. Část byla úplně rozdrcená a tak zbytky čésky stáhli k sobě.
Z toho důvodu jednotlivé části na sebe dobře nenavazují. V březnu 2007 mi odstranili dráty z pravého kolene a provedli ASC. V dubnu 2007 to samé provedli na levém kolenu V dubnu 2008 mi provedli ASC pravého kolene kdy resekovali infrapatellární a mediopatelální pliky. Jelikož mám s pravým kolenem dále problémy pobolívání, drásoty a občasné přeskakování , tak mi asi v září 2009 provedou další ASC. Mám tam nějakou nerovnost, kterou se pokusí odstranit.
Dále mi napsal poukaz na přípravek Erectus pro obě kolena a žádost o zvýšenou úhradu pro VZP. Mám s tím problém. V mém místě bydliště to revizní lékařka nechce řešit, protože lékař který mi to předepsal sídlí v jiném městě než mám bydliště. V městě kde lékař sídlí prý (dle informace od tohoto lékaře co mi to předepsal )nemám šanci u revizního lékaře VZP uspět. Ten to prý neproplácí. Chtěl bych se zeptat jestli má cenu kvůli tomuto preparátu měnit pojišťovnu a jestli to ostatní pojišťovny hradí bez problémů. Také by rád věděl jestli v případě změny pojišťovny kterou mohu provést nejdříve k 1.7.2009 má smysl aplikovat Erectus když půjdu na operaci asi v září 2009 nebo až někdy po ní. Také bych rád věděl po jak dlouhé době je nutné opět provést další aplikaci vzhledem ktomu, že účinek asi nebude trvalý.
Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den. Pravděpodobně byl úraz vážný a poškození kloubní plochy se zhojilo s defekty chrupavek a nerovností, což může být i trvalý následek po úrazu. Ne všechny úrazy lze vyléčit bez následků.
Preparát Erectus bych rozhodně doporučil. Problémy s jeho úhradou mohou dělat všechny pojišťovny záleží vždy na osobě revizního lékaře. S aplikací do P kolena bych počkal až po ASK.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 313

Dobry den,
pred mesiacom som mal skaredy pad na lyziach a zacalo ma boliet vnutornej strane ľavého kolena. Uz aj pred tym som na nom nosil ortézu, pretože pri väčšej záťaži - tenis, horolezestvo, bicykel som citil pichavu bolest. Po vysetreni lekarom a naslednej MRI je stanovena diagnoza Leasio menisci med g 1 dx, forbela dorzalis. Mam naplanovanu ASK a kedze teraz bolest ani velmi necitim mam dilemu, ci je potrebna. Viete mi povedat co dane diagnozy znamenaju a ci je ASK jedinym spravnym riesenim - resp. ci to ma viac pozitiv ako negativ. Dakujem

Odpověď:

Dobrý den. Za prvé není jasné proč jste nosil ortesu již před úrazem.
Bolest není důvodem, to je jako byste nosil sádru na končetině proto, že vás bolí. Pravděpodobně byl meniskus poškozený již před úrazem. Bolesti na vnitřní straně a posit. MRI nález je indikací k operaci a myslím si, že je správné ji provést. Sama ASK není ani špatná ani dobrá, je to operace, nikuli diagnostika poškození kloubu a má ošetřit poškození. To se projevuje obtížemi např.bolesti trvalo či přechodnou. Dlouhodobě poškozený meniskus může poškodit chrupavky, na kleré přiléhá.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 312

Dobrý den, vážený pane doktore,
absolvovala jsem artroskopii kolena. Byl byste tak laskav a přeložil byste mi do češtiny tento nález?
ASK gen.l.dx. Lat.men: pevné Med. men: rezidua pri bazi Kl.plochy:osteochondroza F-P IV.st a med oddilu IV.- st LCA aLCP.LCP s.chybí,LCA elongované. Ošetrení: debridement kl ploch shaverem,vaperemRdrén,sutura.
Mockrát Vám předem děkuji.

Odpověď:

Dobrý den. Jedná se o přetržení a tedy chybění zadního zkříženého vazu kolena LCP. LCA přední vaz je prodloužený proto, že když chybí zadní není přední napnutý. IV. st. osteochondrosy je vážné poškození chrupavek mezi češkou a stehenní kostí IV. st P-F a v med. oddílu je ve vnitřní polovině kloubu a prakticky chybění vnitřního menisku, pravděpodobě po odstranění.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 311

Dobry den.
Jsem po AT kolene pravého, v propouštěcí zprávě je diagnoza :
Laesio degener. menisci lateralis genus I.dx.
Fissuare chondroles condyli medialis femoris I.dx.
Prosil bych o vysvětlení. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den. Degenerativní léze menisku je poškození, které vzniká postupným opotřebením připadně opakovanými menšími úrazy a trhlina nebo trhliny jsou spíše drobné, charakteru rozvláknění na vniřním obvodu menisku. Poškozená část , ale neplní svoji funkci a je třeba ji odstranit.
Fissura je prasklina chrupavky, která může vzniknout úrazem a může i nemusí zasahovat do kosti pod chrupavkou a může se zahojit bez větších následků.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 310

Dobrý den, před třemi dny jsem hrál fotbal a protihráč mi v pádu celou vahou svoji holení narazil do pravého kolena. Chvíli to byla velká bolest, ale spíš se mi zdálo, že mám naraženou čéšku nebo horní konec holeně. "Rozchodil" jsem to jako v televizi a hrál jsem fotbal bez problému ještě asi půl hodiny. Večer jsem žádnou bolest necítil. Ráno jsem měl koleno ztuhlé, ale nevěnoval jsem tomu větší pozornost - prostě jsem si říkal normální nezávažné fotbalové zranění. Koleno mě neboleleo ani mi v něm nepraskalo, hybnost byla téměř neomezená, akorát jsem cítil, že prostě není ještě v pořádku, myslel jsem že mám nějaké natažené vazy nebo šlachy, a že počkám pár dnů, co to udělá. Během dne jsem ale v podkolenní jamce objevil bouličku o velikosti asi 2 cm, je velmi tvrdá, skoro jako by tam byla kost, ale na dotek není bolestivá. Předpokládal jsem, že je to nějaký výpotek, který se vstřebá, ale za tři dny se skoro nezměnil. Mám vyhledat lékaře nebo ještě spíš mám počkat, jestli se to během dalších dvou tří dnů nezlepší? Koleno se snažím moc nezatěžovat, a jak jsem říkal, žádnou bolest v něm moc necítím, jenom cítím, že prostě není v pořádku. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Pokud uvádíte, že vlastně nejsou žádné podstatnější potéže (otok, výpotek, bolest, omezení pohybu, blokády, zarudnutí), tak bych asi spíše nyní vyčkal asi 2-3 týdny, ponechasl koleno v klidu bez záteže, bez kleků dřepů a sportu, event. doporučuji obklady. V případě že dojde k některým výše popsaným projevům, bude vhodná návštěva ortopeda a i RTG vyšetření.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 309

Dobrý den, před měsícem jsem prodělala ask kolene s odstraněním poraněného vnitřního menisku. 2x proběhla punkce, po 3. již lékař nechtěl, že se tekutina vstřebá. Na RHB mi nedali kvůli ponechané vodě elektroléčbu. Nyní se mi otok zepředu zmizel, ale objevila se tvrdá "boule" v podkolenní jamce, která mi opět omezila hybnost - nenapnu nohu v koleni. Rehabilitační pracovnice zmínila, že se mohla vytvořit jakási Bakerova cysta - co se s tím dá dělat a může to být i něco jiného? Děkuji za odpověď

Odpověď:

Tvorba výpotků v koleni po operaci je obvyklá a pokud je výpotek velký, je vhodnější jej punkcí odstranit. Je -li malého objemu, je možno jej ponechat a např. obklady podpořit jeho vstřebání (vždyť každá punkce kloubu je jednak bolestivá, navíc vpich znamená opět možnost drobného krvácení do kloubu a nelze pominout ani možná rozika a komplikace). Někdy se výpotek pod tlakem tlačí namísto obvyklého místa nad patelu, spíše dozadu do podkolení a do prostoru zadního pouzdra kloubního , které se vyklenuje. Často dojde klidem a obkaldy ke spontánnímu vstřebání a tak bych zatím radil spíše vyčkat, vzhledem k teprve měsíčnímu odstupu od operace.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 308

Dobrý den,
je 42 let a prakticky celý život sportuji. V poslední době hlavně cyklistika, turistika a cca 3x týdně orbitrek. Při těchto aktivitách nemám žádné potíže. V poslední době se mi ale 2x stalo, že po jiných aktivitách (např. floorball) mě začalo bolet pravé koleno. Během hry nedošlo k žádnému zranění, ani jsem nepocíti nějaké prasknutí apod. Bolest přichází až druhý den. Koleno mě bolí z vnitřní strany v oblasti štěrbiny a částečně pod patelou. S bolestí přichází i určité ztuhnutí kloubu v krajních polohách a při propnutí nebo pokrčení je bolest intenzivnější. Zároveň cítím i zatuhnutí steheního svalu v oblasti nad kolenem z vnější strany.Otok není. Koleno nejvíce bolí při chůzi, která nasleduje po delším sezení např. v autě. Potíže trvají poměrně dlouho a odeznívají v klidovém režimu po 2 až 3 týdnech. Pro úplnost uvádím, že v cca 17 letech mi byla v pravém koleně diagnostikována chondropatie pately a byl mi do kolena aplikován ANTEPARON (cca 30 dávek).
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Poměrně přesně popisujete potíže, se kterými se setkáváme právě u pacientů s tzv. chondropatií pately. Tedy bolesti v koleni pod češkou, často bez úrazu, které se projevují v dřepu, při delším sezení s ohnutými koleny (v autě, v kině), při chůzi z kopce atp. Problémy chondropatie jsme opakovaně probírali. Je nutno se vavarovat situací, které zhorčšují výživu chrupavky paptely (pobyt v dřepu, prochladnutí kolen, dlouhé pochody do kopce a z kopce, zvedání břemen "přes kolena"), event. aplikace chondroprotektiv ve formě tablet či injekcí do kloubu.Arteparon se již nevyrábí, ale na trhu jsou nyní četné jiné preparáty modernější generace.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 307

Dobrý den,
můžete mi prosím stručně popsat operaci utrženého vnějšího menisku? Děkuji

Odpověď:

Operace se provádí artroskopicky. Pokud jsou okolnosti příznivé a situace to umožňuje, lze se pokusit o přišití utrženého menisku (ale k tomu je třeba, aby byly splněny četné podmínky a parametry. Jinak přišití menisku nemá velkou šanci na jeho přihojení). V případě, že meniskus nelze refixovat (a těch je, bohužel, většina), provádí se tzv. resekce, kde se odstraní odtržená část menisku a zbytek jaksi "zabrousí do hladka". Operace trvá kolem půl hodiny, nejsou-li komplikace v pooperačním období , necháváme pacienta šetřit končetinu asi po dobu dvou týdnů, poté může plně zatěžovat bez dřepů a sportu, který dovolujeme dle průběhu rekonvalescence individuálně (podle otoků, výpotků, bolestí apod.).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 306

Dobrý den, asi před 2 měsíci jsem měla natažené podkolení vazy, doktor mi řekl,že v případě bolesti mám přijít.Koleno mě bolí ,když ho pokrčím a pokud ho mám déle skrčené,nemůžu ho několik minut natáhnout,také mě bolí při sprtu,zejména při fotbale a volejbale a občas mě začne bolet jen tak. Proto jsem šla znovu k doktorovi a ten ,aniž by mi koleno prohlédl,mi řekl,že mi s tím nic neudělá,že na tyto nárazy nejsem stavěná,že prý ze mě ocelového chlapa neudělá....Co si o tom myslíte vy? Mám zkusit jít k jinému lekáři,nebo bolest přejde sama?

Odpověď:

Bohužel, máme k dispozici velmi málo údajů o Vašem koleni a potížích. Ani neuvádíte, zda k potížím došlo úrazem a jakým. Mohlo by se skutečně jednat jen o pouhé natažení při distorzi, nebo úponové potíže, ale nemohu vyloučit ani závažnější poranění např. menisku.
Pokud stav nejeví tendenci ke zlepšení ani po klidu a šetření, bylo by vyšetření ortopedem vhodné.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 305

Dobrý den, asi před 4 týdny jsem při jízdě na kole spadla na kolena. Pravým kolenem na jeho boční stranu. Nyní jsem na něm objevila bouly, která moc nevyčnívá, jen při doteku je citít. Koleno mě nebolí, nemám ani žádný jiný problém s pohybem. Chci se zeptat, co to může být? Moc děkuji.
S pozdravem

Odpověď:

Nejspíše jde o projev hematomu, tedy nahromadění krevního výronu v podkoží. Jde o banální záležitost, pokud budou projevy postupně pomalu odeznívat a rezistence se bude zmenšovat, není třeba žádný terapeutický zásah. Do doby normalizace stavu však je vhodné šetření, vyloučení kleků, dřepů, skoků a sportovní záteže.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 304

Dobrý den.
V srpnu 2008 jsem měl úraz kolene - rozbitá čéška, prasklý vaz. V prosinci byly vynadány drátky a šroubky. Následovala rehabilitace. Orthoped mě již 2x dával obstřik 4ml dexamed v I.a. 5 ml meso kloubu.
Ještě nyní (červen 2009) mám koleno stále oteklé a cítím přes celé koleno pnutí. Nemocné koleno je vždy teplější, ale není zarudlé. Hybnost omezena není. Jaký další postup by byl pro mne vhodný?
Děkuji.

Odpověď:

Prodělal jste zlomeninu pately - češky. protože spodní plocha pately je tvořena kloubní plochou, která při pohybu v koleni klouže po kloubní ploše stehenní kosti v koleni, je nutno, aby obě tyto kloubní plochy byly patřičně skluzné, bez nerovností. A to je právě problém tzv. nitrokloubních zlomenin - tedy zlomenin, které zasahují až na kloubní plochu. Protože, dojde-li ke zhojení i s malou nerovností, kloubní plochy se stávají nerovné, skluznost je porušena. Proto tyto nitrokloubní zlomeniny jsou závažnými poraněními a je nutno fragmenty při repozici co nejlépe "srovnat" a obnosvit tak hladkou kloubní plochu. Ne vždy je to možné.
Vzhledem k tomu, že u Vás byla postižena češka a ta je nejvíce namáhána a její kloubní plocha nejvíce zatěžována se vzrůstající flexí, tedy ohnutím, vyvaruje se zejména dřepů, kleků, dlouhých výstupů do kopce a z kopce apod.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 303

Dobrý den,
mám několik let (8 let) po úrazu kolene (přeržené vazy na vnější straně kolene, přetočená patela pod koleno a vymknutí kolenních kloubů), mám absolvovanou léčbu (lasery do kolen na podporu a aktivizaci buněk, sono, magnetoterapie, fyzioterapie, několika leté užívání podpůrných doplňků stravy, injekční aplikace hialganu.....). Nicméně mě koleno neustále zlobí až mě dohnalo opět k lékaři a ten mi diagnostikoval těžkkoou chondropatii s tím, že mě poslal na CT. Momentálně čekám na objednaný termín k ortopedovi, ale rád bych se zeptal, jestli je ještě nějaká možná léčba mimo operace? Mockrát děkuji a jsem s pozdravem

Odpověď:

Vaše koleno je již poměrně výrazně zasaženo degenerativmími procesy, a chodropatie patří mezi projevy a součásti těchto degenerativních procesů.
Jak jsme ostatně již mnohokrát ve svých odpovědích uvedli, léčba chondropatie a postižení chrupavek je velmi obtížná až nemožná a dokonce ani od operací nelze očekávat plný návrat funkce a absenci bolesti a potíží. Protože jste (podle výčtu soudě) absolvoval veškeré možné způsoby konzervativní léčby, je konzultace stavu s ortopedem na místě.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 302

dobrý den,
mám koleno bez větších problémů 2 roky po operaci-odstranění části menisku + křížového vazu, nyní po 3-denní cyklistice stále více bolí při stoupání do schodů-dolů ne - a otéká. Dá se voda v koleni odstranit jinak než injekcí ? děkuji a jsem s pozdravem

Odpověď:

Je-li z kolenního kloubu ostraněn meniskus, či jeho část a i zkřížený vaz, jedná se o již poměrně závažně postižený kloub, u kterého je nutno očekávat dříve či později rozvoj degenerativních změn a chondropatií. Ty se začínají projevovat právě v extremních pozicích kolenního kloubu (právě dřep) a při zátěži (chůze do kopce, do schodů apod., cyklistika, kdyse zatežuje fomoropatelární kloub - tedy kloub mezi češkou a stehenní kostí). Právě výpotek může být jedním z projevů přetížení kloubu. Je-li výpotek malý a nepůsobí pocity tlaku a šponování, lze zprvu zkusit urychlit jeho vstřebávání např. priessnitzkými obklady (viz dříve). Jinak sklutečně u takto již traumatizovaného kloubu nutno do budoucna s jistými obtížemi počítat.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 301

Dobrý den
Na níže uvedený dotaz v závorkách(((,Dotaz na koleno. Na základě ganglionu na laterární straně mi byla provedena ASK later.menisketomie(udajně odstranění 30%menisku) Po 2,5měsících po operaci vše ok. Začal jsem intenzivně sportovat tak jako před operací. jak naschvál(po 4 měsících od ask) došlo ke kontaktu při fotbale náraz spoluhráčovy holení kosti na mou čéšku v podstatě jsem po 20min pokračoval ve hře.Po dvou(vcelku bezproblémových) týdnech se mi znovu objevil ganglion na laterarní straně(velmi bolestivé).Po návštěvě ortopeda( který před 6měsíci) provedl ASK mi bylo sděleno že stabilita kolene je dobrá.)punkci ganglionu zatím neprovedl) dostal jsem lék Artrodar+ortézu.)))
jste mně již odpověděl ,v podstatě jste potvrdil mou laickou prognózu že meniskus může být opět poškozen .
Jelikož jsem ale mezi tím opět navštívil ortopeda s tím závěrem že Ganglion se zmenšil prosím o zodpovězení otázek.
Otázka 1: Jelikož dle ortopeda došlo ke zmenšení Ganglionu na (Laterární straně) neměl by být údajně meniskus poškozen.je možné že jde o jinou možnou příčinu obtíží ??případně o jakou??Případně jaké jsou možnosti se Ganglionu zbavit??Trápil mně již před ASK a ted znovu. otázka 2 :v místě vpichu po ASK (vnitřní vpich na mediální straně)se mi uvnitř(něco jako bulka v koleni) utvořila,nevím jak to laicky říct ztvrdlina která po zatížení kolene docela bolí,zkoušel jsem na radu z internetu potírat cibulí ,pak gel contratubex, bezvýsledně. Jak se zbavit této ztvrdliny??
A poslední jak jako laik mohu indikovat poškození menisku jestli je to vůbec schopen laik poznat??
Nerad bych zbytečně podstupoval novou ASK.Svému Ortopedovy plně důvěřuji,ale objednací termíny jsou velmi dlouhé a po telefonu ho nechci otravovat.
Opět předem děkuji za fundované odpovědi.
s pozdravem

Odpověď:

Dobrý den.
Parameniskeální ganglion bývá spojené s poraněním menisku. Ošetření menisku vede většinou k úpravě potíží. Pokud se novým úrazem opět vytvořila komunikace do ganglia je možné pokusit se stav řešit punkcí ganglia a při trvání potíží a zvětšování se zkusit jej odstranit.
Zatuhlé místo v místě incize může být jizevnatá tkáň vzniklá v místě vstupního portu. Zvláště někteří pacienti mají sklon k tvorbě keloidní jizvy /velká hypertrofická jizva/ a stav může působit podobné potíže.
Přestavba jizvy trvá celkem cca 1 rok. V této době je možné zkusit například léčbu lokální aplikací laseru. Pokud by stav trval dlouhodobě lze se pokusit o odstranění jizvy. Stav menisku lze bez operace částečně posoudit provedením magnetické rezonance. V případě poranění zevního menisku je však vyšetření méně přesné než u vnitřního menisku.

MUDr. David Musil

Dotaz 300

Dobrý den je mi 17 a tak od 2. třídy hraju aktivně fotbal.Je to tak půl roku zpátky kdy sem přestal hrávat pravidelně zápasy.Minulý týden ,kdy sem po měsíci nehrál mistrovké utkání ,sem odehrál 2 zápasy všechny v jeden den. a od té doby mně začlo trochu píchat v koleni.Cítím to při chůzi nebo třeba i při sezení na stoličce cítím takové mírné tlačení v kolením kloubu.Tak by mě zajímalo jestli mi koleno nehlásí konec nebo jestli je trochu namohlé. děkuji za odpověd

Odpověď:

Po větší zátěži se skutečně kloub může "ozvat", ale stav by se měl rychle upravit, zvlášť v 17 letech. Pokud by potíže trvaly delší dobu je vhodné pátrat po jejich příčině, tedy navštívit ortopedickou ambulanci.
Rozhodně si nemyslím, že by koleno v 17 letech hlásilo konec.

MUDr. David Musil

Dotaz 299

Dobrý den...
jsou to dva roky co jsem si prodělala úraz kolene.
Po třech měsících od úrazu,mi pro bolest koleno operováno. V koleni našli dva úlomky chrupavky 1x1 cm, II.-III. stupně a přední křížový vaz po totální ruptuře částečně přihojen na zadní. následovala rehabilitace a léčba chondroprotektivy 3x injekce. stabilita kolene se držela v ortéze, ale bolesti kolene se po injekcích zklidnily pouze na cca 3 měsíce, proto byla léčba chondroprotektivy zopakována. za 3 měsíce jsem přišla na kontrolu, bolesti kolene se vraceli, doktor mi vysvětlil, že nástup chondroprotektiv může přijít během 6 měsíců a tudíž ať vyčkám a ukážu se za 3 měsíce.
během té doby jsem se přestěhovala a tudíž i vyměnila ortopeda. na další kontrolu jsem šla vloni v srpnu již k novému doktorovi. bolesti přetrvávaly na vnější straně kolene a šly až do půl lýtka....doktor mi udělal sono, vyšetřil koleno a sdělil mi, že má určitá podězření a tudíž mi bude koleno operovat. na začátku záři mi tedy koleno operoval.
výsledek bylo poranění chrupavky na vnější straně /před tím to bylo na vnitřní/ a rupturu křížového vazu...... vysvětlil mi, že poranění chrupavky ještě spočívá v tom, že mám v díru, jako kráter......doktor chtěl dosáhnout toho, aby se ten kráter naplnil krví a vytvořil krevní sraženinu, plnil díru chůze o berlích nejprve bez zatěžování, následovala elektroléčba, rehabilitace..... ještě v listopadu mi doktor musel dělat punkce a pro bolestivost mi předepsal magnetoterapii dostavilo se zlepšení a tak jsme se domluvili na termínu plastiky vazu..... kvůli stabilitě a aby nedocházlo podvrtnutím k dalším ničení struktur v koleni.
plastiku předního vazu mi dělali na začátku března.....probíhalo to bez komlikací a vypadal průběh dobře.
jenže rozsah pohybu kolene je omezen..... S 0-10-80 nepropnu jej a nepokrčím, táhne mě to pod kolenem, bolestivost pod kolenem, v koleni a na vnější straně kolene a táhne se trošku už dolů do lýtka..... intenzivní rehabilitaci jsem už skončila a nejde to doktor je s toho taky špartný, říkal, že si je jistý, že nic mechanického v koleni nebrání...... posílá mě do lázní do Klimkovic či Darkova mě to docela taky hodně trápí, jsem dsportovec a pohyb mi hodně moc chybí.... jsem s toho zoufalá co s tím mlůže být? a je tady riziko, že by bylo možné, že rozsah pohybu může zůstat omezen? neustále cviím, ale je to bez výsledků nemáte třeba vy nějakou radu, setkal jste se s tím, co dál?
děkuji moc za Vaši odpověď

Odpověď:

Dobrý den.
Stav popisujete poměrně podrobně a z popisu soudím, že postup byl zvolený správně. Byly ošetřeny defekty chrupavky návrty či mikrofrakturami. Po tomto výkonu dochází k vyplnění defektu vazivovou chrupavkou, která není stejně kvalitní jako chrupavka původní, ale mělo by dojít k významnému zlepšení stavu. Rekonstrukce vazu při nestabilitě má zabránit dalšímu poškození chrupavky a při artroskopii v průběhu rekonstrukce vazu bylo možné ložisko zkontrolovat a definitivně se rozhodnout o vhodnosti provedení rekonstrukční operace. Od rekonstrukce ještě neuplynula dostatečně dlouhá doba a jistě je vhodné pokračovat v rehabilitaci. V některých případech může po rekonstrukci zkříženého vazu vznikat tzv. kyklop syndrom - jedná se o jakýsi vazivový nárůst na vazu, který brání natažení a může způsobovat bolest. Tento stav se poměrně jednoduše řeší artroskopii a odstraněním "kyklopu". Závažnější příčinou podobných potíží může být například tzv algoneurodistrofický syndrom, jehož léčba je ve spolupráci rehabilitace a ambulance bolesti. Od operace neuplynula ještě příliš dlouhá doba a věřím, že stav se bude dále zlepšovat.

MUDr. David Musil

Dotaz 298

Dobrý den,
pane doktore prosim o radu , psala jsem Vám ohledně pravého kolena , kde jsem byla po artroskopii a odstranění venkovní část menisku, teď jsem po druhé artroskopii v intervalu 3. měsíců. Nyni mně bylo zijštěno Laesio LCA genus 1.dx .part, stp defekt lat. kondylu femuru v pravo . Mám neustale problémy s blokaci kolena, ze schodu nemohu. Lékář mně sdělil že žádné prognozi mně nemůže sdělit , teď půjdu na rehalbilitaci a pak se uvidi zda je možné vůbec nějaké zlepšení. Je mi 38 a jsem totálně nefunkční , předem děkuji.

Odpověď:

Protože bylo provedeno odstranění části menisku, navíc zjištěno poškození chrupavek kloubníího povrchu a dále i přetržení předního zkříženého vazu, toto vše je v souhrnu poměrně závažné postižení kolenního kloubu a lze již očekávat přítomnost degenetarivních změn. Ony blokády a bolesti při chůzi ze schodů, mohou být způsobeny právě porušením chrupavčitého povrchu kloubních ploch, kdy kloub ztrácí svou skluznost a hladkost. Asi bych doporučil vyčkat efektu rehabilitace a poté poté dle potíží event. aplikace chondroprotektiv, šetření apod. Vzhledem k popsaným změnám, je však nutno s jistými obtížemi do budoucna počítat.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 297

Je mi 44 let.Asi 6 měsíců trpím pálivými až řezavými bolestmi v přední části kolene.Při chůzi nemám problém,pouze při ohnutí kolene,nebo při kleknutí což už skoro není možné.Děkuji za odpověd.

Odpověď:

Je obtížné odpovědět bez znalosti detailů a vyšetření. Ale mohlo by se jednat o postižení chrupavky (chondropatii - viz četné minulé dotazy a odpovědi), ale nelze vyloučit i tzv. burzitidu, tedy jakýsi zánět podkoží a struktur v oblasti čéšky a drsnatiny pod kolenem, která je právě při kleku drážděna. Bylo by na místě vyšetření včetně RTG.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 296

Dobrý den, asi před 25 lety jsem měla úraz na lyžích, nejspíš nešťastnou triádu ošetřenou opakovaně sádrovou fixací na 3 týdny (snad každý půl rok),nic to nevyřešilo,naopak problémy rostly až jsem nemohla udělat krok-koleno nedrželo pohromadě. Došlo na operaci-plastika PZV, pouzdra, sutura MM, za půl roku jsem byla operována podruhé-totální odstranění MM, za rok potřetí-plastika laterálního vazu nebo něco podobného. 20 let OK, potom potíže a opakovaně ASK (již 3x)-debridement, návrty, odstranění osteofytů, včetně odstranění zbytků PZV a částečného odstranění LM, reoperace PZV nelze-prý se mi osteofyty tvoří v místě napojení štěpu. Nyní diagnostikována gonatrosis gravis (nevím jaký to je stupeň-III nebo IV?), zadní zkřížený vaz je prý rozvlákněný,opakovaně dostávám injekce do kloubu (hyalgan) a dost to pomáhá (placebo efekt?). Koleno více méně nebolí, pokud po zátěži ano, řeším to ledováním. Co mne ale trápí jsou opakované křeče uvnitř kloubu, nic s tím nejde dělat, v noci nemohu spát, ve dne se o koleno opřít, zvednout se ze židle, musím si nohu nadzvednout v koleni a čekat až to přejde-čím to je, chybí mi nějaký prvek, nebo je to přetěžováním (chůze, kolo, volejbal se čtyřbodovou ortézou). Je mi 42, TEP nepřichází v úvahu, vcelku to jde, ale ty křeče!
Díky za radu.

Odpověď:

Ve Vašem případě jde o typický projev poúrazové artrozy. Vzhledem k výčtu poranění a operačních výkonů lze skutečně předpokládat příto,mnost pokročilé gonartrozy. Ta určitě bude příčinou potíží i pocitů křečí v koleni.
O léčení artrozy se již dlouze psalo , jde o velmi obtížně ovlivnitelné postužení kloubů. Jediným rešením je pak skutečně totální náhrada kloubu. Do doby, než bude operace reálná, doporučuji maximální šetření, aplikaci chonddroprotektiv, některých rehebilitačních procedur (pulzní magnetické pole).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 295

Dobrý den, včera v sobotu jsem si při fotbale pootočil s kolenem. Cítil jsem jak mi hnulo ,,jabko,, v koleni. Ale po chvilce jsem to rozběhal a zápas jsem s malými bolestmi dohrál. Po zápase jsem nemohl koleno zatížit, tak jsem ho doma ledoval. Dnes ráno už chodím aniž bych kulhal, ale při zatížení mě to stále bolí. Potřeboval bych poradit jestli byych nějak nemohl urychlit léčbu(např. ledovat nebo brát nějaké léky). Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den.
Ledovat kloub po distorzi je určitě vhodný postup. Dále je třeba kloub odlehčit. Je možné užívat běžné protizánětlivé léky v tabletách /diklofenak, brufen.../ nebo lokálně ve formě masti či gelu. Pokud by trvaly potíže dlohodobě pak samozřejmě navštívit ortopedickou ambulanci.

MUDr. David Musil

Dotaz 294

Dobrý den, mám diagnostikovanou lateralizaci a dysplázii patel. K doktorovi jsem šla s tím, že mi v kolenou od mala křupe, nyní i bolí, dříve pouze ve flexi nyni i při natažených nohou, neni to ale bolest co by se nedala vydržet, spíš mám problém kolena rozhýbat. Chtěla bych se zeptat na riziko arthroskopické operace-kt. mi doktor doporučil a naopak riziko pokud s tím nic dělat nebudu. Děkuji

Odpověď:

Dobrý den.
Na léčbu těchto potíží je navrženo několik desítek operačních postupů - to samo svědčí o tom, že není zcela jednoduchá a velmi závisí na důkladném vyšetření a správné volbě postupu. Pokud se stav neléčí, může být výsledkem bolestivost kloubu mezi čéškou a stehenní kostí. Léčba může být rehabilitační, aplikace léků na zpevnění chrupavky.
Artroskopické ošetření je to nejšetrnější operační, ale nemusí u těžších stavů problém plně vyřešit a pak je možné stav řešit větší otevřenou operací. Pokud jsou potíže i po rehabilitační léčbě, tak doporučuji jako první možnost artroskopii podstoupit.

MUDr. David Musil

Dotaz 293

Dobry den muj syn ma 6let chci se zeptat spadl a ma velke bolesti kolene lekař mu napsal ,ze ma odlomeni horniho polu patelly co to znamena a jak dlouho se to leči dekuji

Odpověď:

Dobrý den.
Jedná se o zlomeninu čéšky. Léčba závisí na RTG nálezu. Při větším posunu úlomků je operační, pokud nejsou úlomky posunuty je možné přiložení sádry či ortézy a pravidelné kontroly. Doba léčby se u těchto zlomenin u dětí pohybuje většinou od 3-6 měsíců.

MUDr. David Musil

Dotaz 292

Dobrý den,prosím o info,u svého lékaře jsem byla mimo,má diagnóza zní dle vyšetření CThumeru-v obl. krčku dorsomediálně oválný útvar vel.16x15x7mm,vyrůstá krčkem z kortikalis....zasahuje do kloubu,..v.s. osteochondrom humeru,a tak bych se chtěla zeptat co mě vlastně čeká,jak bude dlouhá hospitalizace,doba léčení a hlavně na jak dlouho mě to vyřadí z práce.Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den
Jedná se určitý typ kostního nádoru. Nejspíše bude provedeno další vyšetření k upřesnění diagnozy a následně odstranění ložiska a jeho důkladné histologické vyšetření. Osteochondrom je nádor nezhoubný, ale diagnozu je potřeba ověřit histologicky. Doba léčení závisí na rozsahu provedeného výkonu, který záleží na velikosti ložiska a jeho přesném umístění. Počítal bych minimálně s dobou léčby několik týdnů.

MUDr. David Musil

Dotaz 291

Dobrý den,lékař mě zjistil v koleni vodu a řekl,že není nutná punkce,prý se voda vstřebá,chci se zeptat za jak dlouho?Děkuji

Odpověď:

Pokud není výpotek příliš velký, lze jej ponechat bez punkce a jeho vstřebání podpořit například priessnitzkými obklady. Pokud je však koleno "nabito" výpotkem pod tlakem, je lepší je punkcí vypustit. Pokud tedy výpotek vede k pocitům bolesti, tlaku v koleni a "šponování", doporučoval bych odlehčovací punkci.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 290

Dobry den,
v minulosti cca 5-7 rokov som mala operovane oba kolena,boli mi odstranen menisky a aj chrupavka.Moje problemy na cas ustupili, teraz ma vsak opat boli lave koleno,je to tupa bolest, ktora prichadza vzdy, ked sa chcem postavit po tom,ako mam zohnute koleno, absolvovala som magneticku rezonanciu so zaverom: uzke LCA v oblasti nad uponom-znamky parc.lezie zrejme starsej, bez vypotu v art.strbine. Lekar mi nedoporucil nic, okomentoval to natiahnutym svalom, avsak mam 22 rokov a koleno stale boli,viete mi poradit. Dakujem

Odpověď:

I když jste velmi mladá, lze předpokládat u Vašeho kolena již jisté projevy degenerace, tedy "stárnutí" kloubu. To má souvislost s prodělanými úrazy a operacemi. Je obecně známo, že odstranění menisků nastartuje vznik degenerativních a artrotických změn. Pokud jde o poškození současně dokonce obou menisků a i chrupavky, lze tyto projevy již předpokládat. Jedná se o časté potéže tzv chondropatie, tedy různé míry poškození chrupavčitého povrchu kloubů. Od počátečních minumálních změn až po závažné stavy pokorčilé artrozy. O léčení těchto problémů chrupavky opakovaně píšeme v odpovědích - nezbývá, než šetření, preparáty na podporu výživy zbylé chrupavky, vyvarovat se dřepů, prochladnutí kolen.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 289

Dobry den,
mam tristivou zlomeninu prox casti prave tibie, Jsem 3 tydny po operaci a mam ortezu s moznosti pohybu do 40 stupnu.
Muzete mi poradit nejake cviceni?
S pozdravem

Odpověď:

Bez znalosti rentgenových poměrů nelze jednoznačně odpovědět. Ale rozhodně je doba 3 týdnů příliš krátká na to, aby končetina snesla zatížení vahou těla. Tedy v žádném případě nešlapat, používat berle a operovanou končetinu maximálně pokládat na podlahu bez zatěžování.
Co se pohybu týče, záleží na typu zlomeniny, linii lomných ploch a použitému typu osteosyntézy. Pokud Vám však operatér nedovolil ohýbat více jak do 40 stupňů, respektujte jeho doporučení a při další kontrole s ním prodiskutujte možnost zvětšít rozsah pohybu při cvičení. Záleží i na známkách prohojování kosti na rentgenu atd.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 288

Dobrý den, zhruba před dvěmi týdny jsem si při sportu dá se říct vyhodila koleno z kloubu při pádu na zem jsem slyšela křupnutí a strašné teplo v koleni..Na pohotovosti nám řekli, že mám poraněn meniskus...O tři dny jsem šla na chirurgii kde mi vytháhli asi 45 ml krve...O týden později 20 ml krve.Koleno mám v ortéze už druhý týden a nic se neděje...!Bolí mě při ohýbáni neohnu ho ani kdybych sebevíc chtěla, prostě to nejde ohnout, strašně to bolí ale našlapávat na to bez ortézy zvládám.

Odpověď:

Dobrý den. Pokud došlo k poranění menisku v kolenním kloubu je vhodná operační léčba - artroskopie. Meniskus je možné, v některých případech, přišít do původního místa. Pokud je poraněný nepříznivě musí se poraněná část odstranit. Každopádně opakovaná přítomnost krve v kloubu znamená závažnější poranění a mělo by být jistě léčeno na odborné ambulanci.

MUDr. David Musil

Dotaz 287

DOBRÝ DEN MÁM DOTAZ MÁM MÍRNĚ OTEKLÉ KOLENO PŘI CHŮZY MĚ NEBOLÍ ALE KDYŽ HO CHCI OHNOUT TAK MÁM NAD ČEŠKOU NAHOŘE STUHLOU BOULY. PŘI OHNUTÍ KOLENE MĚ V MÍSTĚ ČTYŘHLAVÉHO SVALU VYSTOUPÍ BOULE.ŽÁDNÝ ÚRAZ JSEM NEMĚLA.NEPŘIJEMNÉ NAPJETÍ V KOLENI MÁM OD PORODU .DĚKUJI ZA RADU

Odpověď:

Dobrý den
Může jít o výpotek v kolenním kloubu. Příčin tohoto stavu je celá řada.
Kolenní kloub je z nějakého důvodu podrážděný. Trvá li stav již delší dobu doporučuji podrobnější ortopedické vyšetření na spádové ambulanci.

MUDr. David Musil

Dotaz 286

Dobrý den,můj problém spočívá v bolestech kolena,několikrát se mi stává,že se mi jakoby ,,podvrkne" koleno,začalo bolet i v klidové fázi a to vše propuklo cvičením aerobických cviků- po několika cvičeních se objevily bolesti a pak už naprostá nemožnost pokračování civčení.Byla jsem na chirurgii,při dotažení pokrčené nohy v koleni k bradě jsem zasyčela bolestí,ale pan doktor říkal,že to přejde a že mam dál pokračovat ve cvičení.(Což přes bolest prostě nejde).Do nálezu napsal nejspíše chondropathie.Je mi 22let,zhruba od 10 do 16 let jsem hrála závodně volejbal,ale žádný úraz nohy ani kolena jsem neměla.Prosím o radu,popřípadě vysvětlení problému a doporučení.Moc děkuji

Odpověď:

Dobrý den.
Častým postižením u volejbalistů bývá postižení kloubu mezi češkou a stehenní kostí a může zde být skutečně chondropathie, která vyvolává vámi uváděné příznaky. Možností léčby je podle tíže onemocnění řada.
Omezení kleků, dřepů skoků ..., léčba léky zpevňujícími chrupavku jak v tabletové tak i v injekční formě do kloubu, rehabilitační léčba a v některých případech i léčba operační. Doporučuji vyhledat ortopedické vyšetření a stav dále řešit.

MUDr. David Musil

Dotaz 285

Dobrý den,už pět měsíců mám natažené kolenní vazy(vnitřní) a pořád musím nosit ortézu,pořád mě to bolí.je mi 16 let a byla jsem nadšená sportovkyně,ale teď jsem musela se vším přestat.je možné,že mě to takhle dlouho bolí,když je to jen natažené(a to nejspíš doopravdy,dělali mi různé testy) a proč to podle doktorů nesmím rozhýbávat?chodím na elektroléčby ale myslím,že mi to moc nepomáhá..je nějaký sport,který bych mohla dělat a přitom by mi pomáhal?radili mi plavání,ale to mi spíše přihoršilo..děkuji moc za odpověď!!!!..hezký den

Odpověď:

Dobrý den.
Pokud jsou v kloubu pouze natažené postranní vazy, měl by se stav po 5 měsících zlepšit. Pokud se jedná o zkřížené vazy, je možné že přetrvává nestabilita kolenního kloubu a ta je příčinou potíží. Pokud jsou tyto potíže výrazné, řeší se rekonstrukcí zkříženého vazu. Velmi vhodným sportem je kolo. Důležité je dostatečné posílení stehenního svalstva.
Pokud jde o plavání doporučuji plavat kraulové nohy, ale kopat jen s propnutým kolenem. Trvalé nošení ortézy může naopak vést paradoxně k oslabení svalstva v oblasti kolene a dlouhodobě i ke zhoršení stavu, proto jí doporučuji spíše jen na rizikové aktivity.

MUDr. David Musil

Dotaz 284

Dobrý den. Před 3 týdny jsem se srazil s protihráčem s kolenem. U lékaře mi řekli, že mám utržený meniskus bez jakékoliv artroskopie. Po 2 týdnech mi sundali ortézu a řekli cvičit, plavat, rotoped. Je mi divné, že po 2 týdnech je vše dobré i když večer nespím z důvodu nesnesitelného tahání a vystřelování v koleni. Neřekli mi ani jak mám cvičit, když na bazén nemůžu bez vycházek a rotoped nemám. Co by jste mi poradil? Mám nárok na rehabilitaci? Děkuji.

Odpověď:

Pokud jste skutečně utrpěl odtržení menisku (k cerifikaci této diagnozy by byla potřebná artroskopie či vyšetření magnetickou rezonancí), je doba dvou týdnů skutečně krátká na to, aby bylo možno koleno plně zatěžovat. Rehabilitace pohybu formou jízdy na rotopedu bez záteže a plavání, je námi ortopedy často doporučována, protože při ní se rehabilituje pohyb v příslušném kloubu a při tom nejsou na kloub vyvíjeny žádný tlakové síly.
Pokud potíže nejeví tendenci k ústupu, bylo by vhodné detailnější vyšetření na ortopedii.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 283

Dobrý den. Asi před měsícem a půl jsme měl úraz při fotbale.udělali mi jne sono a zavěrečná diagnoza byla- Synovitis a synovialitis,Bakerova pseudocysta. Inkompletní léze vnitřního postranního vazu se známkami hojení a jemná fissura vnitřního menisku.Mírná protruse a deg.změny zevního menisku.
Bral jsem nějaké prášky,zítra dobírám poslední.Chodit mužu normlaně při dřepu lehce ještě bolí,ale koleno nemůžu stále plně propnout lehce nateklé.Vodu mi brali jednou. Neni nějaká dobrá mast na urychlení hojení? děkuji.

Odpověď:

Všechny výše popsané diagnozy mají dobrou šanci na zhojení konzervativním postupem. Zejména doporučuji opravdu dodržet klid a nepřetežovat koleno dalších sportem, než se plně uzdraví. Obávám se, že žádnou "zázračnou" mast , která by urychlila hojení neznám, ale mohu doporučit aplikaci priessnitzkých obkladů, které podpoří prokrvení tkání a tím i vlastní hojivé procesy. Rozhodně se zatím vyvarujte dřepů, protože ty jsou pro koleno velmi zatěžující pozicí, kdy dochází k velkému mechanickému namáhání všech struktur (menisků, vazů, chrupavek) a ty naopak ve fázi hojení pořebují spíše klidový režim.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 282

Dobrý den,
je mi 44 let, koncem února jsem uklouzla na cestě a poranila si češku-patela vybočená laterálně, sádra 4 týdny, pak rehabilitace. Přetrvávající bolesti, před třemi dny provedena artroskopie, zjištění - OCH III patelae l.sin. Můžete mi blíže vysvětlit, co tento nález znamená a jaký je možný výhled do budoucna, čeho se vyvarovat, co užívat a jaká je vhodná léčba, popřípadě rehabilitace?
Děkuji za Vaši odpověď

Odpověď:

Podle popisu se jedná o stav, kdy došlo k vykloubení čéšky, následné repozici (tedy "zakloubení") a po období klidu a nutné imobilizace, aby došlo k prohojení porušených vazů češky začala rehabilitace. Bohužel, tato luxace pately je často spojena s poškozením chrupavky (které navíc může v jistě menší míře být přítomno již před úrazem a luxací dojde ke zhoršení)- to je ona zktratka Osteochondrosis třetího stupně. To znamená, že chrupavka je skutečně vážně poškozena, jsou již přítomny defekty chrupavky na kost.
Bohužel, každé poškození chrupavek je velmi obtížně léčitelné a je vždy počátkem artrotických změn. Ostatně o problémech chrupavky jsme se opakovaně zmiňovali. Za vhodné bych považovat zkusit některé z preparátů podporujících regeneraci a výživu chrupaveik (tzv. chondroprotektiva) ve formě tablet, či injkecí aplikovaných přímo do kloubu. Dále rozhodně doporučuji vyhýbaz se klekům a zejména dřepům na postižené končetině. Ohledně chondroprotektiv kontaktujte Vašeho ortopeda.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 281

Dobrý den, ráda bych se zeptala na ,,léčbu"artrózy nosných kloubů metodou Orthokin (název nevím přesně).Jedná se o léčbu vlastní ,,krví ", respektive laboratorně upravenou krví. Léčba je zkoušena na Slovensku v Košické Železniční nemocnici se značným úspěchem. Prozatím jsem nenalezla více informací. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:

Bohužel, musím přiznat, že o této metodě se od Vás dovídám poprvé a ani nikdo z mých kolegů mi nebyl schopen poskytnout nějakou informaci. Opravdu nevím. Zkuste se podívat na webové stránky oné Košické nemocnice. Třeba tam bude nějaká informace či odkaz.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 280

Dobrý den, je mi 18 let a dělám bojové umění Kung-fu. Poslední dobou mám takový pocit, že mě vždy po tréninkách bolí kolena. Když ho zkouším ohýbat, tak mi to za chvíli pobyb znemožní, takže musím ihned přestat. Mohl byste mi prosím poradit, co s tím mám dělat? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Těžko jednoznačně odpovědět bez detailnějšího vyšetření. Ale skutečnost, že jsou potíže na obou kolenních kloubech a jsou vázány na sportovní zátež, svědčí nejspíše pro známky přetížení kloubů kolenních.
Doporučuji zkusit po každém treninku zlepšit prokrvení aplikací priessnitzkých obkladů (viz mnohé předešlé dotazy a odpovědi) a poté aplikací některých z gelů s protizánětlivým účinkem.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 279

Kolení kloub
při obstřiku kolene - mi v nemocnici napíchli stafilokoka. Nechci uvádět kde, ale ležela jsem v nemocnici po laváži s kolenem 28 dnů. Po propuštění z nemocnice - koleno jsem ohnula jen na necelých 40st.. Nyní po rozcvičení tak necelých 80st - spíše 75st.. Je to cca 5 měsíců - víc to nejde. Byla jsem i v lázních dál to nepomohlo. Doporučují mi výměnu koleního kloubu. Vím, že nejsem nejmladší - bude mi 60 let, ale stalo se mi to při obstřiku kolena - kdy jsem ho vlastně do poslední chvíle používala - občas nateklo a bolelo - bylo před 4 lety po artroskopii. Naštěsí nejsem silná.
Chci prosím se Vás pane doktore pouze zeptat, kdy by event. se mohla provést nejdřív operace - výměna kolenního kloubu - když tam byl stafilokok., aby to telo přijmulo a bylo to funkční a z jakého materiálu by bylo nejlepší. Přes den - ne při chůzi, ale při ležení na boku - mám bolest v kyčel. kloubu, i když mi při rehabilitaci v lázních řekli, že kyčel. kloub dle cvičení mám dobrý. Znovu říkám - kyčel pravá - od pravého kolení bolí když ležím na pravém boku. Laskavě prosím o odpověď děkuji

Odpověď:

Dobrý den.
Proběhlá infekce kolenního kloubu je velmi závažným onemocněním a implantace kloubní náhrady v tomto terénu je více riziková. Pokud je infekce zhojena, je samozřejmě možná. Před výkonem je vhodné provést testy, které zkontrolují aktivitu zánětu v těle. V některých případech po infekci kolenního kloubu provádíme implantaci kloubu ve dvou dobách - tedy dvou operacích. Při první operaci se kloub otevře, odstraní se zánětlivě změněné tkáně a kloubní plochy, odebere se materiál na kultivační vyšetření a do kloubu se vloží spacer - což je jakási vložka ze speciálního cementu, ze kterého se uvolňují antibiotika.
V druhé době přibližně po 6 týdnech od první operace se tato vložka odstraní a již se implantuje standardní endoprotéza. Tento postup má za cíl co nejvíce snížit riziko infekce endoprotézy. Po dobu přítomnosti cementové vložky je pacinet velmi málo mobilní a pohyblivost kloubu je také minimální. Pokud je infekce jistě zvládnutá je možné operaci provést i v jedné době. Volí se standardní endoprotéza ale do cementu, kterým je fixována jsou přidávána antibiotika. Operaci po 5 měsících od infektu již provést lze. Ke zjištění příčiny bolestí kyčelního kloubu by bylo vhodné provést odborné vyšetření.

MUDr. David Musil

Dotaz 278

Dobrý den, je mi 31 let, v roce 2001 se mi stal úraz při kterém jsem měl zlomené češky na obouch nohách, roce 2005 jsem podstopil ask obou kolen, nyní mě bolí kloby hodně byl jsem na rentgenu a rentgenový nález zněl takto: Deformace pately oboustraně po kostěně zhojených zlomeninách staršího data. Sekundární oboustranná gonarthosa a zejména patelofemorální arhosa,s hrubou nerovností kloubních ploch zejména pateky oboustraně, více vpravo. Čerstvé strukturální změny skeletu koleních kloubů nejsou patrné. Na ortopediji jsem obědnaný až ke konci června, můj doktor mi doporučil abych si zažádal o částečný důchod. Navíc jsem ted nezaměstnaný bude mi končit podpora a nevím co mě čeká a navíc tý lékařský zprávě nerozumím co vlastně s mými koleny je.
Děkuji za odpověd

Odpověď:

Dobrý den.
Jedná se o poškození kloubu mezi češkou a stehenní kostí. Po zlomenině došlo k rozvoji artrozy, která může být velmi bolestivá. Často jsou potíže při ohýbání kolene, kleku, dřepu apod. Při tomto postižení jistě zůstanou nějaké trvalé následky. Pokud je artroza kloubu těžká, existuje v současné době možnost endoprotézy - náhrady tohoto kloubu. Věk 31 let však pro podobnou operaci není ideální vzhledem k životnosti implantátu.
Možné jsou i jiné operace odlehčující tento kloub, ale jak již jsem zmínil, je třeba v každém případě počítat s trvalými následky.
Nejvhodnější postup Vám dle nálezu poradí na ortopedickém pracovišti zabývajícím se touto problematikou.

MUDr. David Musil

Dotaz 277

Dobrý den, chtěla bych se zeptat...mám už asi 1,5 roku problémy s kolenem...chvilkama mě bolelo,ale dokud to nebylo akutní tak jsme to nebrala nijak vzvlášť v potaz až asi před 3 měsíci se stala bolest natolik intenzivní že jsem neustála v práci a musela jsem navštívit ortopeda. Ten mi řekl že se mi drolí chrupavka a mám tam zánět...předpokládal že budu mít v koleni i vodu..ale když miji zkoušel vytáhnout nic tam nebylo. Již po prvním rengenu a vyšetření mi doporučil operaci v mojí dokumentaci je označená jako AS...dost dobře nechápu co to znamená...pochopila jsem že mi koleno vyčistí od zánětu...ale chtěla bych hlavně vědět jak operace probíhá a co potom..po operaci...jak dlouhá je přibližná rehabilitace a jesli se nemůže stát že se mi v koleni po zákroku bude tvořit voda...prozatím se operaci už třetí měsíc vyhýbám...ale nevím jesli dělám dobře. je pravda že už v dětsví tak kolem 12roku jsem měla odvápnění kostí a to právě ve stejném koleni jako teď a taky se mi tam drolila chrupavka...ale tenkrát jsme to prý vyléčili...tak nevím můžou se takové věci vracet?
mnohokrát děkuju

Odpověď:

Dobrý den.
Pokud Vás kloub bolí již tak dlouho a ortoped Vám doporučil artroskopický výkon pak se domnívám, že je vhodné jej podstoupit. Jedná se o šetrnou operaci, při které se ze dvou drobných řezů na 1 cm do kolene zavede kamera a operční nástroje, kloub se důkladně prohlédne a je-li to možné, pak se ihned provede potřebné ošetření. Po běžné artroskopii se doporučuje asi 1 týden odlehčovat o berlích a za 4-6 týdnů po operaci je možná plná zátěž. Ve vašem případě však může být výkon rozsáhlejší, jestli jsem dobře z údajů pochopil, jedná se o opakované poškození chrupavky. Zde záleží na rozsahu tohoto poškození.
Většinou bývá potřeba delší dobu odlehčovat a celková doba léčby se pohybuje průměrně mezi 3-6měsíci po operaci. Velmi těžké postižení chrupavky si může vyžádat větší operační výkon. O podrobném způsobu léčby Vás jistě bude informovat Váš ortoped. Voda v koleni tedy výpotek se po artroskopické operaci v kloubu může vytvořit.

MUDr. David Musil

Dotaz 276

Dobrý den pane doktore,
měla jsem zhruba před půl rokem úraz kolene.Měla jsem natržený křížový vaz měla jsem ortézu a francouzské hole.Jsem stále v prac.neschopnosti a když jsem byla na kontrole na magnetické rezonanci tak můj ošetřující chirurg mě poslal dnes 20.5.09 na ortopedii a paní doktorka mě posílá do Motolské nemocnice k panu doktorovi Ježkovi abych se objednala na artroskopii.Jelikož jsem nikdy na operaci nebyla tak nevím co mě čeká a bojím se bolesti která bude následovat.Je to hodně bolestivé? Přitom mě koleno nebolí ani ho nemám nijak oteklé.Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den.
Prostá artroskopie je velmi šetrný výkon, při kterém se za dvou řezů na asi 1 cm/1 steh/ zavede do kloubu kamera a operační nástroje. Vyšetří se všechny struktury v kloubu a je možné provést jejich ošetření. Po operaci postačí běžná analgetika, odelhčení kloubu o berlích asi po dobu 1 týdne a ledování kloubu. Většinou pacient stráví v nemocnici 1-2 dny.
Náročnější jsou již rekonstrukční operace například zkřížených vazů. Zde je bolestivost o něco větší a je způsobená především odběrem štěpu.
Pacient po tomto výkonu chodí 6 týdnů o berlích a asi 6 měsíců rehabilituje. Jestliže jste v pracovní neschopnosti, pak předpokládám, že s kolenem nějaké potíže máte a na prodělané magnetické rezonanci byla určena příčina těchto potíží, kterou je možné vyřešit operací.

MUDr. David Musil

Dotaz 275

Dobrý den
Chtěl bych se zeptat- jsem 4 měsíce a 14 dnů po opraci náhradě zkříženého vazu v koleni.Před zraněním jsem velice aktivně sportoval a sport dělal i poloprofesionálně.Všude čtu jak se po zranění nedokážou sportovci vrátit v minulé formě a že to není ono-zajímá mě jestli může náhrada být plnohodnotnou náhradou s budoucím životě..Posiluju nohu poctivě,ale asi bude trvat než ho naposiluju jaklo druhou nohu..Za jak dlouho se dokážou sportovci vrátit??Skákaní přes švihadlo neni po téhle době nebezpečné???
Děkuji a hezký den...

Odpověď:

Dobrý den.
Rekonstrukce předního zkříženého vazu je operace, která řeší nestabilitu kolenního kloubu. Má zabránit dalšímu poranění měkkého kolene a umožnit návrat k původním aktivitám. O výsledném stavu rozhoduje řada okolností
- operační technika - správnost provedení rekonstrukce, použitý typ vazu /štěpu/, další přidružená poranění kolenního kloubu a rehabilitace po operaci. Operovaní pacienti po operaci "ví", že kloub byl operovaný.
Mohou přetrvávat některé potíže /citlivost odběrového místa, bolest pod čéškou, omezení maximálního kleku či dřepu/, ale ve většině případů je možný návrat ke sportu a to i na vrcholové úrovni o čemž svědčí řada případů z našich i zahraničních sportovců. Druhou otázkou je doba návratu ke sportu. Doba přestavby štěpu je minimálně 1 rok po operaci.
Za nejkratší možný termín návratu ke sportu považuji 6 měsíců po operaci /u rizikových sportů - kopaná, lyže spíš déle/, přičemž po delší době a správné rehabilitaci bývá lepší svalové vybavení a koordinace. Řada potíží sportovců je způsobena právě příliš rychlým návratem ke sportu, který je motivován často profesionální smlouvou. Je nutné si uvědomit, že perfektní rehabilitace má téměř stejný význam jako perfektně provedená operace a výsledek je závislý na obou. Myslím, že 5 měsíců po operaci je již skákání přes švihadlo možné.

MUDr. David Musil

Dotaz 274

Dobry den!
Tak asi 2 dni mam bolesti v lavom kolene.Bolest nie je velka,skor mala a neprijemna.Ide o vnutrajsok kolena.Pracujem na benzinovej pumpe a pri stati som zacitil prvy krat bolest,nerobil som nic ine,len stal.Citim sa velmi malo neisty pri chodzi.Pravdou je,ze 3-4 krat do tyzdna posilujem,no prave ten tyzden,co sa to stalo som na nohy necvicil. Poradite mi,prosim vas?
Dakujem

Odpověď:

Dobrý den.
Bez bližších informací se těžko k příčině potíží vyjádřit. Pokud bude bolest přetrvávat doporučuji vyhledat odborné ortopedické vyšetření.

MUDr. David Musil

Dotaz 273

Dobrý den, 15-letá dcera si v listopadu při tělocviku podvrtla koleno - zranění bylo uzavřeno jako natažené vazy. Po 6 týdnech začala cvičit a při prvním tělocviku si koleno podvrtla opět - tentokrát provedena i punkce krve. Provedena artroskopie - konstatována prasklina v menisku s tím, že je mladá a zahojí se to samo. Nyní po dalších 3 měsících byla na školním pobytu v Dánsku, kde si koleno při chůzi v písku opět podvrtla - opět otok. Prosím o sdělení - co může být příčinou těchto opakovaných podvrtnutí.
Děkuji

Odpověď:

Dobrý den.
Pokud byly poraněné vazy může být příčinou opakovaných distorzí lehčí nestabilita a svalová disbalance po oslabení svalstva při odlehčování po předchozích úrazech.

MUDr. David Musil

Dotaz 272

Dobrý den , jsem půl roku po plastice ACL , vš se jeví že je v pořádku, sval nabírá na síle , ale trápí mně vnější strana kolene. Netýká se to kloubu ale "tlačí" mně v místě kde se noha ohyba ze strany a trochu ze zadu . Nevíte co by to mohlo být ? Přemýšlel jsem o mag. rezonanci pomohlo by to nějak ? A další dotaz : je možné když si sednu na operovanou nohu a dosednu až na patu že mi náhrada takto praskne?
Děkuji

Odpověď:

Dobrý den.
Bolest na zevní straně kloubu v této době může být z přetížení šlach zejména flexorů kolene nebo zablokovaná hlavička fibuly. Tyto stavy jsou řešitelné rehabilitací a většinou se plně upraví. Dobře provedená plastika zkříženého vazu by po 6 měsících od operace při dřepu neměla prasknout. Jiná situace však je, pokud není plastika v kloubu "umístněná" do správného místa a vaz má při natažení a ohnutí různé napětí. V tomto případě by k poškození vazu v době jeho hojení mohlo dojít.

MUDr. David Musil

Dotaz 271

Dobrý den.
Již delší dobu (2 měsíce) mám problémy s koleny. Diagnóza ortopeda, kterého jsem navštívil před měsícem, zní: patel. bol. sy , chondropatia patel. bylater. Ortoped mi doporučil léčbu magnetem, brát chondroprotektiva, vysadit sportovní zátěž, pokud možno omezit chůzi ze schodů, nedělat dřepy. Je dobré při chondromalacii jezdit lehkým tempem na kole nebo to naopak kolenu ještě více uškodí?
Dále ovšem cítím i bolest na vnitřní straně kolen (např. pokud chodím příliš rychle). Může to souviset to s chondromalacií čéšek nebo je to spíš známka něčeho jiného?
Jinak jsem si prohlížel na Vašich stránkách dotazy týkající se mého problému. Píšete, že léčba a regenerace chrupavky je velmi obtížná, takřka nemožná. Je tedy vůbec nějaká možnost, že se chondromalacie dá v mém případě úplně vyléčit a jestli ano, jak dlouho by ještě měla léčba trvat? (je mi 14 let, nadváhu nemám, chondromalacie je u mě asi v počátečním stavu) Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den.
Skutečně léčba patellárních potíží není jednoduchá. Pokud jízda na kole neprovokuje větší bolest kloubu, pak jde o velmi vhodnou sportovní aktivitu, která kloub zatěžuje méně než běh apod. Léčba patellárních potíží vychází z důkladného vyšetření a zjištění příčiny. Pokud není přítomná vrozená anomálie a jedná se pouze o popisovanou chondromalácii je vhodná aplikace chondroprotektiv, elastoviskozních roztoků do kloubu, rehabilitace /a to jak analgetické procedury tak cvičení k posílení či uvolnění svalstva/ při správné léčbě lze stav vyléčit nebo výrazně zlepšit. Ve 14 letech by postižení chrupavky nemělo být tak rozsáhlé, aby nemohlo dojít ke zlepšení. Doba léčby může být až několik měsíců.
Bolest na vnitřní straně kolene může být spojená s postižením čéšky, ale může mít i jinou příčinu.

MUDr. David Musil

Dotaz 270

Dobrý den,
asi před deseti dny jsem začala cítit mírný tlak při určitém pohybu v levém koleni (např. chuze ze schodů). Včera mi koleno oteklo, ale nebolí, pouze cítím lehký tlak, coč může být i v důsledku otoku. Prosím o radu zda vyhledat odbornou pomoc nebo vyčkat.
Děkuji a přeji hezký den

Odpověď:

Dobrý den.
Otok či výpotek v kolením kloubu je známkou jeho dráždění a může mýt řadu příčin. Pokud bude nadále stav přetrvávat doporučuji vyhledat ortopeda, aby zvážil další postup.

MUDr. David Musil

Dotaz 269

Dobrý den, váž. pane doktore chtěla bych se zeptat na stav po plastice ACL. Jsem po operaci 3 měsíce, plastika ACL a menisektomie vnější meniskus. Myslím, že hojení probíhá v normě podle dostupných info, ale chci se zeptat jestli bolest vzadu vně v podkolenní, která mi začala až s výraznějším zatěžováním končetiny souvisí s odstraněním části menisku a nebo co je příčinnou. Otok kolene nemám, jen lehce po zátěži např kolo a intenz. chůze. Proč tahle bolest začala až teď a nemůže mít na to vliv cvičení s fyzioterapetkou, která mi v leže na bříše nohu silou ohýbala? Děkuji vám velice za odpověd.

Odpověď:

Dobrý den.
Tři měsíce po rekonstrukci předního zkříženého vazu může koleno ještě pobolívat. Pokud je bolest na zevní straně kloubu spíše vzadu může se jednat o přetížení svalových úponů při zátěži, nebo o zablokovanou hlavičku fibuly. Vyšetřením je třeba vyloučit i jiné možné příčiny bolesti například trombozu apod. Pokud vše probíhá bez komplikací jistě bych ještě vyčkal. Popisované cvičení, kdy vleže na břiše fyzioterapeut silou ohýbá nohu je podle mého názoru zcela nevhodné.

MUDr. David Musil

Dotaz 268

Dobrý den, mám potíže s koleny. Slyšela jsem o vitamínových injekcích do kolene. Stojí prý kolem 3000 Kč. Nejsou ještě jiné? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,
Nejspíše máte na mysli různé typy elastoviskozních roztoků do kolenního kloubu. Jedná se o preparáty určené pro pacienty s opotřebením chrupavky. Pojišťovnou jsou hrazeny po schválení revizním lékařem pro pacienty s artrozou II. a III. stupně pokud trvá bolestivost po užití běžných léků v tabletách. Jedná se o sérii 3.-5. injekcí aplikovaných po týdnu do kolenního kloubu. Samozřejmě že existuje řada preparátů od různých firem, ale jejich plná cena za celou sérii většinou přesahuje zmiňovanou částku. Vitamínové injekce do kloubů bohužel neznám.

MUDr. David Musil

Dotaz 267

Dobrý den,
chtěl bych se pozeptat a poprosit o odpověď.Je mi 40let, před 3 měsíci jsem absolvoval ASK levého kolene /zabroušení menisků a obroušení chrupavky/. po operaci jsem postupně začal zatěžovat koleno jízdou na kole až do současé doby, kdy zkouším tenis. Po celou dobu užívám Proenzi 3, stav se zlepšuje, ale po jakémkoli větším zatížení tzn.tenis, in line brusle koleno opuchá. Používám jenom obyčejná obinadla opuchnutí řeším Ibalginem. Chtěl bych se tedy zeptat, zdali bych měl volit kvalitnější ortézu, případně jakou, co užívat dál a jestli je vůbec šance, že bych tenis ještě mohl hrát. Děkuji

Odpověď:

Dobrý den,
Velmi záleží na stupni postižení chrupavky. Terapie chondroprotektivy, která užíváte je jistě vhodná. Další možností je aplikace elastoviskozních roztoků a rehabilitační procedury. Pokud se jedná o ortézu, vzhledem k tomu, že není postižený vazivový aparát a kloub není nestabilní je vhodná pouze lehká ortéza nahrazující elastickou bandáž, která při zátěži může zmenšit otok kolene. Stran prognozy je nejdůležitější stupeň postižení chrupavky. Pokud je postižení jen mírné, měla by být zmíněná léčba dostačující a sportovní aktivity v budoucnosti s mírným omezením možné. Při rozsáhlejším postižení chrupavky jsou možnosti sportu omezené a stav v budoucnosti často končí dalším operačnmím výkonem /osteotomie nebo totální náhrada kloubu/. Stupeň postižení chrupavky vám nejlépe sdělí Váš operatér.

MUDr. David Musil

Dotaz 266

dobry den, je mi 12, pred cca 5ti tydny sem mel uraz na lyžích protočilo se mi leve koleno mel sem ho 3 tydny v orteze a ted absolvuji rehab ale stale to boli stejne kdyz kolene narovnam a ohnu tak do 90 stupnu dal uz to nejde, díky

Odpověď:

Z vaší zprávy není jasné co bylo poraněno menisky ?, postranní vazy kolena ? zkřížené vazy ? Jaká byl diagnoza ?
Rehabilitace může být i 4-6 týdnů dlouhá. Pokud bude omezení hybnosti trvat bude nutné důkladnější vyštření možná i artroskopie.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 265

Dobrý den.
Před 3 dny jsem byla na artroskopii pravého kolenního kloubu.Byl mi odstraněn kousek menisku,kousek chrupavky.Zjistili mi lateralizaci patel....chápu to jako vybočení čéšky při ohybu kolene na vnější stranu??
Kolena mě bolí obě,v obouch mi přeskakuje,praská-opravdu hodně a nyní i bolí(teď nemyslím pooperační bolest).
Je mi 20,věnuji se triatlonu,týdně odsportuji 10-16 hodin(plavání,běh,kolo,...) + ob den jezdíma na koni.
Co se s tím dám dělat?Je to vrozené,nebo si to člověk způsobí nevhodným zatěžováním sám?Jaké sporty jsou v tomto případě vhodné a jaké naopak nevhodné?Co ježdění na koni-toho bych se vzdávala jen velmi těžko!
Docela mě to zaskočilo,jakožto odmala sportujícího člověka,jehož je hlavní zájem sport a koně.Nadruhou stranu se nechci odrovnat a proto se chci dozvědět co nejvíce informací-bohužel na internetu jsem toho moc nenašla.
Ještě doplním,že za dobu,co mě kolena bolí jsem přibrala cca 5 kilo...teď vážím 70 kg(měřím 181 cm).Myslíte,že bych měla něco shodit,abych kolena zatěžovala méně?Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,
Z vyšeho popisu nejí jasná zda poranění menisku seouvisí s poškozením chrupavky, či zda odlomení chrupavky souvistí s lateralizací češky.
Lateralizace češky bývá často s tvarovou anomálii češky podle Wiberga a někdy i tvarovou odlišností žlábku na stehenní kosti. Tím se mění poměry v kloubu mezi češkou a stehenní kostí, dochází k přetížení části chrupavek, pak bolesti a zánětu. Při méně závažnáých stavech lze speciální ortesou s patellárním tahem dosáhnou správného postavění, součástí je posilování vnitřní části čtyřhlavého stehenního svalů. Při velkých posunech připadně u later. subluxaci je nutná artorskopie a protnutí zevních retinakul příp.
posílení vniřních retinakul. Je třeba důkladné vyšetření v ortopedické nebo traumatologické ambulanci, kde se touto problematikou zabývají.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 264

Dobrý den. Cca od patnácti let mám problémy s kyčelními klouby...pozátěžové, někdy i klidové bolesti v oblasti za a nad velkými trochantery, následná ztuhlost a značné omezení rozsahu pohybu(vnitřní rotace, abd, bolestivost v oblasti hlavice femuru). Nikde mi neřekli co přesně je příčinou, ve zprávě jsem se tehdy dočetl, že mám ne zcela zokrouhlené hlavice femurů...ale nikterak mne neléčili,jen že nemám mnoho sportovat, postrašili mne operací a rehabilitace kvůli lehké skolióze... Sportovat jsem jak to chodí nepřestal...a v devatenácti letech mi diagnostikovali arthrózu kyčelních kloubů druhého stupně. Takže již 6 let(je mi 25) beru kondrosulf 800mg ve čtvrtletních sériích, rehabilitace...avšak vnitřní rotaci v kyč. kl. mám dosti omezenou, abdukci též, jízda na motocyklu se pro mne pomalu stává utrpením...
Strečink mi mnoho nepomáha a například překážkový sed je pro mne již několik let zcela tabu, ačkoli před lety jsem neměl sebemenší problém... Navíc, aniž bych si byl vědom nějakého úrazu pociťuji cca dva měsíce lehkou nestabilitu v levém kolenním kloubu, ovšem bez bolesti... Byl bych proto vděčen za jakou koliv radu, která by mi mohla zpříjemnit pohyb...
Děkuji

Odpověď:

Dobrý den.
Vaše kyčle jsou pravděpodobně poškozeny od dětství - ne zcela správný vývoj kloubů a proto předčasný rozvoj artrosy kyčelních kloubů a omezení rozsahu pohybu a bolesti.Skoliosa může celou situaci komplikovat.
Doporučuji důkladné vyšetření a zvážení možnosti artroskopie kyčelních kloubů. Samo užívání Chondrosulfu rozvoji artosy nezabrání. Součástí by mělo být i vyšetření kolena rozsah pohybu, stabilita, včetně RTG případně ultrazvuku.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 263

Dobrý den,
19.4.2009 jsem měla úraz na kolečkových bruslích. Zranila jsem si koleno. Lékař mi diagnostikoval distorzi kolene a natažení svalů. Dal mi ortézu a doporučil mi, abych nohu nezatěžovala. Řekl, že už po čtyřech dnech by se koleno mělo zlepšovat a mohu postupně začít s kolenem cvičit a zátěž zvyšovat. Jenže ani po osmi dnech se stav nezlepšil, naopak koleno začalo otékat a tak jsem lékaře navštívila znovu. Neřekl mi nic jiného, než být dalších deset dní doma a na nohu pokud možno nechodit a ledovat ji. Otoky ale stále nemizí, noha bolí ještě více a navíc mi neustále celá noha až k palci brní. Nepomůže žádná poloha. Poradíte mi prosím, co mám dělat? Předem děkuji a přeji hezký den!

Odpověď:

Dobrý den.
Doporučuji vyšetření kolena možnost poranění menisků , chrupavek či vazů kolena, zvláště pokud se v kloubu objevil výpotek. Pokud otéká lýtko a noha dopučuji cévní vyšetření k vyloučení žilního zánětu - trombosy. Vyšetření bych neodkládal.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 262

Dobrý den,je možné po tříštivé zlomenině stehenní kosti září 2008 bolest kolene? Manžel má nitrodřenový hřeb, jistící šrouby nad kolenem byli odstraněny. Neustále si stěžuje na bolest kolene při zatížení nemůže nohu z ohnout bez bolesti. Doktor na rengenu nic nenašel.Děkuji za odpověd

Odpověď:

Dobrý den,
Bolesti mohou být součástí poranění, příčinou nemusí být hřeb uvnitř kosti. Pokud byl zaveden od kyčle, pokud byl zaveden z kolena -mohou být změny v okolí zavádění hřebu. Mohou být poškozeny chrupavky již od úrazu a nyní se po zhojení zlomeniny projevily. Mohou být srůsty v okolí kloubu či dokonce přímo v kloubu a ty vedou k bolesti. Pokud bolesti neustoupí ani po RHB pak bych indikoval artroskopii. Doporučuji domluvit se na pracovišti , kde se manžel léčí.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 261

dobrý večer, bolí mně obě kolena, už i v klidu. Nejhorší je to ráno-bolesti, ztuhlost, nejde bezbolestně dřepnout, kleknout už vůbec ne.Chůze do i ze schodů je utrpením.Bolesti se stupňovaly asi během půl roku. Též mně bolí horní část chodidla-i při dotyku, hlavně prsty .Ortoped na RTG snímku kolen zjistil menší osteofyty, v boční projekci je skleroza kloubní strany pately. DG. gonarthrosis billat, 1. dxt I. gr., lat. sin. II. gr. Léčba: Condrosulf 400.Jsem po radioterapii, je mi 50 roků. Prosím o vysvětlení:co znamenají stupně I. a II., co mi vlastně je a co by mně čekalo, jestliže lék nezabere?

Odpověď:

Dobrý den,
jedná se o degenerativní poškození kloubu osteoartrosou. Jedná se regresi vrstvy chrupavek na kloubních plochách, tvorbou osteofytů na okrajích kloubních ploch a na RTG jsou známky snížení šíře kloubní štěrbiny.
Degenerace je provázená zánětem a ten se projevuje výpotkem v kloubu a bolestí. Typické jsou bolesti noční, ranní stuhlost, omezení chůze do a ze schodů. Artrosa má 4. stupně, I: a II stupěň jsou počátěční stádia artrosy. Míra poškození a klinické příznaky bolesti a omezení hybnosti jsou pak indikací k náhradě kloubu totální endoprotesou. Součástí léčení jsou léky protizánětu, kloubní výživa Chondrosulf případně rehabilitace či dokonce lázeňská léčba.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 260

Dobrý den, před týdnem jsem si při pádu rozsekla o kámen koleno včetně burzy, mám to zašité venku i uvnitř. Počáteční hnisání se podařilo zastavit. Při občasné nutné chůzi se mi ale někdy koleno podlomí a tak nějak "nefunguje" - např. v sedu na židli nedokážu zvednout poraněnou nohu - koleno nezabírá. Je to prosím jen otázka času, než se všechno samo srovná nebo to může být následek poškození burzy? Přiznávám, že nohu úplně v klidu nemám, protože se doma starám o nemohoucí maminku...
Mohu nějak regeneraci ovlivnit a uspíšit? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den, podle vašeho popisu se jednalo o poranění měkkých tkání bez poranění kostí ( češky, stehenní kosti ). Mohlo dojít k poškození chrupavek mezi stehenní kostí a češky, byla by přítomná pravděpodobně tekutiny v kloubu. Pokud po zhojená rány se funkce končetiny obnoví nebude nutné další vyšetření. Pokud bude obnova funkce postupovat pomalu doporučuji rehabilitaci.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 259

Dobrý den, zhruba asi ve 13 letech se mi při baletu stala malá událost, kterou jsem nijak neřešila. Špatně jsem hnula pravou nohou a cítila jsem, jakoby mi něco přeskočilo pod kolenem. Hned to bylo ale v pořádku. Od té doby, dnes je mi 26 se mi párkát přihodilo, že jsem opět špatně hnula nohou, např. když jsem seděla na bobku, a najednou mi něco přeskočilo pod kolenem a nemohla jsem zpátky narovnat nohu. Když jsem se jí snažila narovnat bolelo to, a nešlo s tím hnout ani o centimetr dopředu. Tak jsem chvíli hýbala nohou do stran a pak to přeskočilo zpátky a nohu jsem narovnala. Chvíli jsem si pak musela dávat pozor, protože jsem cítila, že je tam něco povoleného. Nyní po několika těchto příhodách se bojím sednout na bobek, cítím, že by se to přihodilo znovu a proto si myslím, že už mám i tuto nohu (koleno a svaly okolo) oslabeny. Prosím o radu, o co může jít, zda se to dá řešit jinak než operativně. Běžně mě to nijak nebolí. Jen se bojím např. sportovat (jízda na bruslích apod.), aby se mi to například při pádu nestalo. Děkuji velice za odpověď.

Odpověď:

Je potřeba vyšetření v amb. ortopeda nebo traumatologa, který se zabývá problematikou a připadně provádí artroskopie. Po stanovení diagnozy bude možná nutná artroskopie kolena. Rozhodně bych návštěvu u specialisty neodkládal.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 258

Vazeni,
mame maminku je ji 82 let.Dva tydny ji bolelo za krkem,sval byl trochu natekly,dostala od doktora pouze prasky na bolesti.Ted se ji bolest prestehovala do nohy a moc ji to boli pri chuzi.Ke vsemu noha natyka nad kolenem.Tak nevime vetsinou doktor rika ze v tomto veku je stale neco ale nechteli bychom neco zanedbat.
Musime vyhledat lekare,nebo mame nechat maminku par dni v klidu?? predem dekuji

Odpověď:

Dobrý den,
Váš popis je velmi všeobecný, nelze jednoznačně odpovědět. Jen vyšetření u praktického lékaře a pak případně u specialisty.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 257

Dobrý den.
Jsem tři roky po plastice křížového vazu v levém kolenu. Před Třemi týdny jsem byla na artroskopii.Měla jsem problém s opakovaným "podlamováním" kolene. Zjistili, že jsem měla uvolněný vaz po plastice, utržený meniskus a vyndali mi uvolněný kostní fragment o velikosti 10mm na 3mm. Přitom jsem žádný další úraz neměla a při sportu jsem používala vždy ortézu.
Nyní jsem tedy tři týdny po operaci, již 2x mi vyndávali krev z kolene a nyní mám koleno oteklé jak balon. Chci se zeptat z čeho se mi krev v koleni tvoří? Dále mi pan doktor říkal, že bych už po dvou týdnech měla odhodit hole. Chodit bez berlí mi nejde, protože mě koleno bolí, z různých stran mi vystřeluje bolest. Koleno nemám v ortéze ani v obinadle (obinadlo jsem měla pouhých 5 dní). Můžete mi prosím poradit, jestli mám koleno zatím šetřit nebo opravdu plně zatěžovat i přes bolest? Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
plastika pčřední zkříženého vazu se pravděpodobně zhojila s prodloužením a následnou nestabilitou. To se bohužel nekdy stává, při podlamování kolena doško k poškození menisku, vylomení kostního nebo chrupavčitého fragmentu i bez jasnéhé úrazu. Po dobře zhojené plastice není ani na sport ortesa nutná. Je potřeba dobře posilovat svaly stehna, pokud nejsou dobře posíleny ani vaz ani plastika stabilitu zcela neudrží. Rizikové jsou sporty s rotací páčením končetiny. Krev se nyní může po operaci objevit. Po zklidnění bude nutná rehabilitace a posilené svalů a pak výhledově možná replastika zkřížené vazu.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 256

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné podstoupit plastiku předního zkříženého vazu až po dvou letech od úrazu. Koleno mi neotíká a při sportu (běhání, fotbal) je stabilní. Je vůbec tato plastika nutná a může při sportování docházet k poškozování kolena, když není provedena plastika? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Provedení plastiky zkř. vazu není závislé na době od úrazu. Je však skutečně otázkou, zda operaci - rekonstrukci vazu provádět, pokud nejsou žádné obtíže a koleno je skutečně stabilní. V tom případě bych spíše volil konzarvativní postup.
Pokud je však nestabilita přítomna, jsou přetěžovány ostatní stabilizátory kolena, mezi nimi jsou nejdůležitejší menisky a může skutečně po čase, dříve či později, dojít k poškození menisků a poté nestabilitou i k poškození chrupavek.
Je to dilema, uvědomuji si určitý rozpor ve své odpovědi. Proto však opakuji, že je důležité, že nemáte žádné obtíže a koleno je stabilní a to i při záteži (sport apod.).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 255

Dobrý deň. Dňa 18.3.2009 mi operovali bakerovu cystu pod pravým kolenom, normálnym rezom, s operáciou som spokojná, ale rovnaké príznaky (kŕče, ktoré vrážajú až do stehna) aké som mala na pravom kolene ma trápia teraz už asi mesiac na lavom. Môže sa za tak krátku dobu aj na lavom kolene vytvoriť bakerova cysta???
A ešte by som sa chcela opýtať aká je doba PN, nakoľko sa ešte necítim na 100%. Môže byť doba PN dlhšia ako mesiac ???
Za odpoveď Vám vopred ĎAKUJEM.

Odpověď:

Určitá velikost cysty v podkolení je normálním nálezem-. Pokud cysta přesáhne určitou velikost a začne se plnit a vytvářet potíže, hovoříme o Bakerově cystě. Ta se operaje skutečně řezem, nikoli artroskopicky.
není samozřejmě vyloučeno, že se nemůžeobjevit a plnit i na druhostranném koleni, či dokonce i po operaci recidivovat. Při bezproblémovém hojení je obvyklá doba léčení kolem jednoho měsíce. Pracovní neschopnost se odvíjí i od profese, kterou pacient vykonává. Může být pár týdnů (např. lehká kancel. práce), i pár měsíců (těžká fyzická práce montéři, instalatéři, práce ve výškách apod.).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 254

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat 2.11.2008 jsem byl na ambulanci, protože mě den předtím ve skluzu protihráč(přes 100kg) celou vahou dopadl jeho kolenem na vnitřní stranu mého. Na ambulanci to klasifikovaly jako natržené, přetržené kolaterální vazy. Dostal jsem ortézu kterou sem měl nosit 2 týdny. Po 2 týdnech se zdálo, že už to bude dobré, ale v průběhu času až do 10.4.2009 kdy jsem byl na AS se mě zranění vracelo a celkově bylo koleno bolestivé hlavně na vnitřní straně. Na AS zjistily cituji dg: M232 Laesio men. med. gen.l.dx., chodropathia med. kondylu femuru stp. distenzi PZV s AM nestabil. lehkého stupně. Nyní jsem přes týden po OP koleno sice neohnu úplně je oteklé, ale bez problémů můžu chodit a jezdit na kole sem tam mě v něm přeskočí nebo zabolí. Píši sem proto, že mám pochybnosti ve zdejší doktory. Nikdo mi neřekl co můžu nebo co nemůžu když sem se ptal na nějaká chondroprotektiva bylo mi řečeno, že jsem mladý a v mém případě by to bylo zbytečné.
Je mi 20 let a nerad bych aby se zase za pul roku prislo na neco noveho co neni v poradku. Dekuji za kazdou radu

Odpověď:

Týden po operaci je příliš krátká doba na to, aby koleno po ošetření menisku bylo již zcela bez problémů. Je nutno vyčkat kompletního prohojení.
Příčinou Vašich potíží bylo nejspíše poranění menisku, které bylo operací ošetřeno, dále poranění postranních vazů, které se většinou dobře zhojí klidovým režimem. Problémem je ona chondropatie - tedy postižení chrupavky. To bude do budoucna možná příčina obtíží, které se mohou vracet.
K tomu, co můžete a nemůete: vzhledem ke krátkému odstupu od operace je možno koleno cvičit, nikoli přes bolest, zatěžovat zatím jen prostou chůzí (pokud nebyla chondropatie ošetřena například návrty, ale o tom by Vás lékař jistě informoval), vyloučení kleků dřepů. A vzhledem k rozsahu poškození Vašeho kolena bach doporučoval i zvážit pokračování v kopané, protože ta je pro kolena velmi rizikovým sportem. Jinak skutečnost, že týden po operaci zvládáte bez potíží jízdu na kole i plavání, považuji za dobré prognostické znamení.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 253

Dobrý den,před měsícem jsem podstoupil operaci menisku na levém koleni.Před operaci mi koleno jakoby vyskakovalo když jsem ho dal nad 90%,myslíte že mi to může dělat i nyní?Mám totiž strach to koleno dat nad 90%.A ještě bych se chtěl zeptat jestli mužu trenovat dál bojove sporty(kickbox),aniž by se s tim kolenem něco stalo?
Děkuji za odpověd.

Odpověď:

Právě při flexi, tedy ohnutí nad 90 stupňů, je přetežován zadní roh menisku a to by vysvětlovalo Vaše potíže při hnutí. Nyní, když je meniskus po ošetření, by již toto vyskakování být nemělo. Vzhledem k tomu, že jste terprve měsíc od operace, stav ještě není plně ustálen, ale myslím, že by to, po úplném zhojení, nemělo mít vliv na další provozování sportu.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 252

Dobrý den, je mi 20 let. minulý týden jsem na zápase hokejbalu ucítil prasknutí v koleni, chvíli koleno bolelo ale nakonec jsem bezbolestně zápas dohrál, při pondělním treninku mi tam ovšem znovu prasklo a nyní mám už 2 den problém s pohybem, koleno je nateklé a už tam bude i nějaká voda. Chtěl se Vás zeptat na Vaši diagnostiku a zda-li je ještě vhodné vůbec hrát. S pozdravem

Odpověď:

Na diagnostiku je k dispozici opravdu velmi málo infiormací. Bylo by potřeba koleno klinicky vyšetřit, event. provést například rentgenové, či jiné vyšetření.
A i při možnosti detailního vyšetření je velmi často diagnostika obtížná.
Přesto - pokud je v koleni náplň, tedy výpotek a je přítomen otok, je to vždy známkou nějakého poranění uvnitř kloubu. Rozhodně je poteřba nyní vysadit sportovní zátež, koleno zaledovat, zabandážovat a při přetrvávání potíží a výpotku by bylo na místě vyšetření ortopedem.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 251

Vážený pane doktore,
obracím se na Vás s prosbou o vyjádření k mému problému. Je mi 33 let a od prosince minulého roku jsem začala pociťovat při chůzi do schodů, přesáhne-li koleno 90°, v pravém koleni praskání. Jinak při běžné chůzi mi problémy nedělá. Nechtěla jsem něco nechávat náhodě, tak jsem navštívila ortopeda, který mně doporučil ASK kolena, s tím, že se jedná o chondropatii, a uvidí se posléze, v jakém je rozsahu. Jestli tomu správně rozumím, měla by být zřejmě opotřebovaná chrupavka, kdy kosti v kloubu třou o sebe, blíže k tomu nic nevím, pan doktor nebyl moc sdílný.Poté jsem navštívila ještě jednoho ortopeda, protože jsem se chtěla operativnímu zákroku zatím vyhnout, který se spíše zabývá konzervativní medicínou, a ten mi nabídl aplikaci 5 injekcí Hyalganu.S tím, že koleno může být přiměřeně zatěžováno, sport jako plavání a jízda na kole. Sám řekl, že by zatím ASK nepodstupoval. Stále jsem na vážkách, víte jistě, že bych volila tu druhou alternativu, Vás však moc prosím, zda-li se k ní rovněž přikláníte. Děkuji za Vaši pomoc.

Odpověď:

Plně chápu Vaše obavy z operace a snahu se operaci vyhnout. Pokud je příčinou potíží zmíněná chondropatie a nic jiného (ale to nelze, bohužel, z pouhého klinického i jiného vyšetření spolehlivě konstatovat), pak bych také zprvu volil konzervativní postup, který Vám byl navržen (klid, chondroparotektiva, ze sportu, pokud vůbec, tak právě spíše kolo, plavání) a to proto, že ani operační léčbou nelze chondropatii nijak zásadně ovlinit a vyléčit. Pokud však je podezření, že by se na vzniku Vašich potíží mohly podílet i jiné příčiny, byla by artroskopie vhodná, protože ta by tyto změny a poranění mohla ošetřit.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 250

dobry den chtel bych se zeptat trpim osteochondrosis cond.lat.tibiaegen1sin.gr2-3degenerat.m23.8 bylo mito zjisteno artroskopicky koleno bylo uz skoro bez bolesti jen schody delaji problemy ted jsem nastoupil znovu do prace a po tydnu me zacalo koleno bolet a v mistech kde jsou jizvy po artrosopii se mi vytvorily 2 boule kdyz sedim a postavim se tak lupe v koleni co ty otoky v miste jizvicek kdyz se budou zvecovat mam navstivit ortopeda je to voda do jake velikosti ten otok muzu nechat vstreba se to nebo to musi odstranit lekar dekuji za odpoved

Odpověď:

Otok a lehké začervenání jizev po artroskopii je v pooperačním období celkem obvyklý jev. Tyto potéže by však měly odeznít během několika týdnů. Pokud otok přetrvává již od operace z loňského léta, bylo by vhodné ortopeda navštívt. Jinak Váš problém, tedy osteochondrosis, je opět problém chrupavky a jak jsme opakovaně psali, postižení kloubní chrupavky je prognosticky a léčebně velmi problematické a s jistými potéžemi (a tedy i omezeními) je nutno do budoucna počítat.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 249

Dobrý den,
17/2 2009 při zkušební jízdě na snowboardu když jsem přenášela váhu a zatáčela,mi náhle luplo v koleni,ihned mi nohu zavalila bolest a já nemohla ani vstát,stoupnout si na nohu,nešlo narovnat...jeli jsme na pohotovost tam mi koleno zretgenovali,ale kosti byli v pořádku a nijak zvlášt to pan doktor neřešil,asi jako,že tyto ůrazy tam májí běžně.Koleno namazali a stáhli,od té doby jsem 14dní na nohu nemohla šlápnout a spoléhala se,že to odezní.Po té době jsem sice trošku začala chodit,tedy kulhat,protože jsem využívala nohu druhou,šla na ortopedii a tam mi paní doktorka řekla,že jsou poškozené menisky a že je to na operaci at se objednám,čekala jsem 3 neděle.Pořád kulhala a každý večer bolesti kyčle druhé nohy no děs,protože do práce musím,přišlo mi že se to zastavilo to hojení.Když jsem konečně šla na vyšetření tak zase pan doktor usoudil,že neví co tam pani doktorka viděla,ale na operaci to není,že je to natažený ůpon pod kolenem a že to do osmi týdnů odezní ůplně, a mám mazat fastum gel nebo něco obdobného...no je to tři týdny od návštěvy u něj a moc velkou změnu nepocituji,stále mi noha nejde narovnat,kulhám,zatěžuji nohu druhou,což je opravdu nápor,večer mě bolí kyčel a chodidlo...mám se ukázat na kontrolu 19/5 ale to prý už bude v pořádku,takže nemám chodit vůbec...já jsem s toho už neštastná,protože nevím co si mám myslet a hlavně docela dost trpím,také mi přijde,že to mám i oteklé,jestli z té námahy,nevím...Mám si zajít ještě jinam,nebo je tato doba uzdravení i tento postup v pořádku?přijde mi to hrozně dlouho 3 měsíce hojení a to jestli vůbec,protože jak říkám,že mi nepřijde,že by se to uzdravovalo...Prosím poradte mi co mám dělat jsem už opravdu zoufalá a vyčerpaná.Děkuji

Odpověď:

Mechanizmus úrazu, tak, jak jej popisujete a i potíže, které uvádíte, jsou velmi pravděpodobné pro poškození menisku. Zvláště, pokud přetrvává blokáda, tedy nemožnost koleno natáhnout. Mohlo by se tedy skutečně jednat o poškození menisku (poranění při lyžování velmi časté) a v tom případě by byla na místě artroskopie. Poškození menisku není patrné na prostém RTG i vyšetření, přesto je zcela správné, že bylo RTG vyšetřní provedeno, aby se vyloučilo jiné poranění. Pokud tedy u Vás stále přetrvává "blokáda", tedy nemožnost narovnat koleno, považuji operaci, artroskopii, za indikovanou.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 248

Dobrý den.Před 10ti dny si při fotbale můj 15ti letý syn poranil koleno.Podle magnetické rezonance se jedná o úplnou rubturu křížového vazu.dvakrát během těch 10ti dnů byl na punkci. Nyní má pomalinku odkládat berle a začít našlapovat ,opatrně .Má ortézu a asi za 3 týdny začne pomalinku rehabilitovat.Pan doktor mi vysvětlil ,že u dětí se plastika vazů neprovádí,že vaz se spraví dynamicky a koleno potom drží.Je to jeden názor jednoho lékaře.Jaký je názor Váš,operovat či nikoli? Děkuji

Odpověď:

Je pravdou, že u dětí s operací - rekonstrukcí přetrženého zkříženého vazu spíše vyčkáváme. Ne proto, že bychom očekávali jeho zhojení (to nelze), ale proto, abychom vyčkali ukončení kostního růstu. Při operaci, rekonstrukci vazu, se totiž navrtávají kosti holenní a stehenní a to právě v místech tzv. růstových štěrbin a máme obavy z jejich možného poškození při navrtávání. Pokud tedy není nestabilita výrazná, je lepší spíše konzervativní postup (ortéza, omezení sportovní zátěže) a operaci provést až v době ukončeného růstu.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 247

Dobrý den,mám tři roky problémy s levým kolenem.Vzhledem k tomu,že mám třicet let lupenku/málo kožních projevů/ lékaři trvdili,že je to psoriatická artopatie.16.ledna jsem byla na AS.Nález těžká rozsáhlá chondropatie pately-proveden shaving.Po třech měsících stále problémy.Nemůžu do schodů,kleknout,čapnout,koleno stále otéká.Několik balení léku Condrosulf,žádné zlepšení.Myslíte,že má lupenka má vliv na špatné hojení?Jakou další léčbu můžu postoupit.Děkuji.

Odpověď:

U lupénky se skutečně setkáváme s kloubními projevy - tzv. psoriatická artropatie. Ale Vaším problémem bude poškození chrupavky, které bylo při artroskopii diagnostikováno. Jak jsem se již opakovaně zmínili, chondropatie, tedy poškození a onemocnění kloubní chrupavky, je pro kloub velmi závažný stav, protože chrupavka má jen velmi omezené reparační schopnosti. Nejíce se potíže projevují v práve v pozicích, kdy je chrupavka extremně zatížena, tedy v dřepu, při chůzi po nerovném terénu, po schodech, do kopce apod., ale i při zatížení při došlapu. Bohužel, léčba je svízelná a spočívá v šetření, redukci tělesné hmotnosti, aplikaci chondroprotektiv. Bohužel, ani žádný operační výkon nemůže plošnou rozsáhlou chondropatii uspokojivě vyřešit.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 246

Dobrý den
Dotaz na koleno.
Na základě ganglionu na laterární straně mi byla provedena ASK later.menisketomie(udajně odstranění 30%menisku) Po 2,5měsících po operaci vše ok. Začal jsem intenzivně sportovat tak jako před operací.
jak naschvál(po 4 měsících od ask) došlo ke kontaktu při fotbale náraz spoluhráčovy holení kosti na mou čéšku v podstatě jsem po 20min pokračoval ve hře.Po dvou(vcelku bezproblémových) týdnech se mi znovu objevil ganglion na laterarní straně(velmi bolestivé).Po návštěvě ortopeda( který před 6měsíci) provedl ASK mi bylo sděleno že stabilita kolene je dobrá.)punkci ganglionu zatím neprovedl) dostal jsem lék Artrodar+ortézu.
Můje dotazy zní? Za 1 Mohl se meniskus znovu roztrhnout,případně může doktor na základě nějakého vyšetření poznat poškození menisku.?
Znovu absolvovat ASK už se mi opravdu zbytečně nechce.
Za 2 Je vhodné si ganglion nechat vypunktovat?
Za 3 Existuje nějaká jiná možnost se ganglionu zbavit?
Za 4 je vhodné při případném opětovném poškození menisku polykat lék artrodar a používat ortézu?
Ten ganglion mně zlobil již před operací a ted je zde znovu už nevím jak se toho zbavit.
Shodou okolností pan Dr Uher dělal operaci dvou mých kolegů z práce a jsou vcelku ok.(a byly štastni ze potkali právě Dr Uhera )
Budu vám velmi vděčen za odpovědi na moje dotazy.
s pozdravem

Odpověď:

Tzv. parameniskeální ganglion je celkem častý nález, který provází poškození zejména zevního menisku, tedy tak, jako ve Vašem případě. Je nejčastěji způsoben tím, že trhlinou v menisku uniká kloubní tekutina a pod tlakem se hromadí v podkoží.
K dotazům:
1) možnost, že došlo k dalšímu poškození zbylé části menisku je dokonce pravděpodobná
2) řešením by byla nová artroskopie, během níž by se meniskus ošetřil
3) punkce ganglia a jeho "vypuštění" je možné, ale zásadně problém neřeší, protože příčina, tedy poškození menisku přetrvává
4) lék Artrodar a ortéza samozřejmě neuškodí, ale zásadní vliv na léčení nemají, pokud nejsou příčinou potíží i další změny, kromě poškození menisku.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 245

Zdravim,o víkendu mi při motokrose tzv.vypadlo koleno(před 6 lety jsem měl v tomto koleni utržený přední křížový vaz)doktor mi řekl,že mám natažené vazy.Naordinoval mi klid a fixační ortézu přes celou nohu.Dříve mi koleno vypadávalo celkem často bolest byla stejná jako při vypadnutí teďkon o víkendu,ale nikdy dříve jsem s tím k doktorovi nechodil.Nyní jak jsem dostal tu ortézu tak mi tím koleno hrozně tuhne, a tak se chci zeptat zda by nebylo lepší ortézu sundat a začít pomalu rozhýbávat, tak jak jsem to dělal dřív?Předem děkuji.

Odpověď:

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 244

Dobrý den,
v listopadu loňského roku jsem absolvovala artroskopii, kde mi byla odstraněna část odtrženého menisku a dále zjištěno poškození chrupavky a křížového vazu. Bylo mi aplikováno 5 injekcí chondroprotektiv Erectus, brala jsem tobolky Piascledine 300 a absolvovala rehabilitaci. Bohužel přesto mi koleno po vnitřní straně stále bolí a mám ho též na vnitřní straně mírně oteklé (stejně jako před artroskopií). Poraďte mi prosím, co bych dále měla udělat pro zlepšení stavu. Je mi 55 let a v koleni mám ještě ke všemu začínající artrózu.
Děkuji za odpověď

Odpověď:

Už z popisu plyne, že Vaše koleno je již poměrně poškozeno - odstraněním části menisku, nálezem přetrženého zkříženého vazu a poškození chrupavky. To vše jsou již závažné okolnosti, které postupně vyúsťují právě v rozvoj degenerativních změn, tedy artrozu. S rozvinutými artrotickými změnami se toho již, bohužel, příliš dělat nedá.
Doporučuji šetření končetin, tedy vyloučení či omezení kleků dřepů, přetežování kloubů nošením břemen, ale i nadváhou (tedy redukci váhy při event. nadváze), vyvarovat se prochladnutí kloubů (zahradnické práce apod.) a pravidelné kůry chondroprotektiv, tedy preparátů, které pozitivně ovlivňují metabolizmus kloubních chrupavek.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 243

Dobrý den,
asi před měsícem jsem začal dvakrát či třikrát týdně běhat, vždy necelých 7 km. Vše bylo v pořádku až do posledního výběhu. Začínal jsem s mírným tlakem v pravém koleni, který se však postupně zvyšoval do píchání, až byl velice bolestivý. Přesto jsem okruh doběhl či došel, i když s velkým sebezapřením, což byla zjevně chyba. Teď koleno bolí i při chůzi, tedy při došlápnutí, a to silně, takže kulhám, nikdy jsem podobné problémy přitom neměl. Bolest je na pravém koleni pod čéškou směrem k vnitřku nohy, v klidu to nebolí, i ohýbání nohy je celkem ok. Když si poklepu do těchto míst na hlavici holenní kosti, je to hodně citlivé. Mohly by to být nějaké úpony či něco podobného? Podotýkám, že jsem podruhé běžel v krátkých kalhotách a kolena byla studená, takže to asi souvisí i s chladem.

Odpověď:

Jedná se skutečně o úponové potíže - z maximálního přetížení úponových partií, ke kterým došlo během krátké doby. Správně hodnotíte, že bylo chybou dalším sportováním a během "přemáhat" bolest. Postižený, přetížený úpon reaguje zánětlivými změnami, které jsou provázeny bolestivostí (což je vlastně obranný mechanis, kterým tělo "dává najevo" potřebu relaxace), bolesti vpak nutí c hledat úlevovou , výhodnější pozici, takže při pokračování záteže se noha začně stavět při došlapu do rotace a to vede k přetížení dalších struktur.
Doporučuji nyní vysadit sportovní zátež, aplikovat obklady, event. lokální gely s protizánětlivým účinkem a při příštím sportování respektovat bolest a dávky zvyšovat postupně.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 242

Dobrý den, jsem půl roku po operaci kolene kdy mi byl odstraněn vnitřní meniskus a zjištěno že mám rozvlákněný přední křížový vaz. Zajímalo by mě jakou bandaž nebo ortézu bych si měl pořídit pro rekreační sportování ( tenis,floorball, fotbal).
Předem děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den.
Je otázka, zda ortéza je nutná či nikoliv. Pokud je kloub stabilní - funkce zkřížených vazů je dobrá a koleno nebolí, pak ortéza není třeba.
V případě nestability a kompletního postižení předního zkříženého vazu lze provést pro potřeby rizikového sportu jako je kopaná jeho rekonstrukci. Pokud je přítomná jen lehká nestabilita, nebo operaci nechcete podstoupit pak bych volil ortézu podle stupně potíží. Mírné potíže - běžně dostupné ortézy s či bez postranní výztuhou, při větší nestabilitě sportovní čtyřbodové ortézy, které jsou již výrazně finančně nákladné a doplatek je nad 10 000Kč.

MUDr. David Musil

Dotaz 241

Dobrý den. Můj syn měl nedávno úraz, při kterém si udělal tržnou ránu na femuru. Kost nebyla zlomená, ale při kontrolním Rtg DK mu zjistili cystu. Chtěla jsem se zeptat, jestli je vždy nutné operativní řešení (výplň kosti) a jak je tento zákrok náročný. Kolik dnů vyžaduje hospitalizaci. Je nějaký doplněk stravy, který by mohl tento stav vylepšit? Moc Vám děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den.
Vždy záleží na velikosti, charakteru a umístění cysty. Vždy je nezbytné cystu sledovat. Pokud je většího rozsahu a nepříznivého uložení, pak je vhodný nějaký způsob léčby, protože hrozí zlomení stehenní kosti.
Existuje několik způsobů léčby. Opakovaná aplikace větších dávek kortikoidů /cca 3x/ - punkce kosti jehlou na operačním sále a aplikace preparátu. Cystu lze vyplnit kostní náhražkou /např. preparát ChronOs, který je v současné době k dispozici i v tekuté formě a zákrok může být velmi šetrný - jako při punkci cysty/. Cystu lze vyplnit také kostními štěpy. Možné je použití vlastních štěpů, či štěpů od dárce. Tento výkon je o něco větší, než předchozí varianty. V případě velmi rizikového uložení cysty se doplňuje posílením kosti dlahou, aby nedošlo ke zlomenině než se cysta zahojí. Bez zkontrolování RTG či CT nemohu přesně říci jestli je léčba nezbytná a jak dlouhou dobu léčby lze očekávat.
Může jít o krátkou jednodenní hospitalizaci s provedením punkce až po větší operační výkon s několikadenní hospitalizací a nutností několikatýdenní chůze o berlích.

MUDr. David Musil

Dotaz 240

Dobrý den, mám 14 dní po ASK pravého kolene - resekce menisku, resekce pliky. Koleno rozcvičuji, chodím o berlích, nedošlapuji. Koleno je ale stále oteklé směrem ke stehnu, otok se vůbec nevstřebává. Jinak je nebolestivé. Na kontrolu mám jít až za týden, stehy mi má vytáhnout obvodní lékařka zítra. Chtěla jsem se zeptat, zda je otok normální, nebo zda mám zajít k ortopedovi raději ihned. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den.
Otok kolene, či výpotek po artroskopii kolene bývá celkem běžný. Větší množství tekutiny v kloubu však může kloub dráždit k jeho další tvorbě, a proto je vhodné odstranit ho punkcí. Potřebu punkce posoudí Váš ošetřující lékař, a proto Vám doporučuji jeho návštěvu.

MUDr. David Musil

Dotaz 239

Dobrý den, před 8 týdny jsem si zlomil lýtkovou i holenní kost(pravá noha) necelých 7-8cm nad kotnikem. Po 6týdnech mi zkrátili sádru pod koleno. Po týdnu se mi vytvořila nad kolenem na pravé straně měkká boule velká jako dlaň. Je mi šesstnáct a sádru by mi měli sundat za týden - tedy celkem 9 týdnů. Nevím jestli se to dělá kvůli tomu jak rozhýbávám koleno nebo jestli bych s tím měl jít k doktorovi. Děkuji za odpověd

Odpověď:

Dobrý den.
Raději doporučuji kontrolu na ambulanci. Bez vyšetření lze těžko posoudit charakter této boule. V uvedené lokalizaci se však může jednat o výpotek - tekutinu v kolenním kloubu /pozná se velmi jednoduše při vyšetření/, která může znamenat například úraz kolene v době zlomeniny, který se začal projevovat nyní při zkrácení fixace a zahájení cvičení a zatěžování. Prosté cvičení by nemělo žádnou "bouli" způsobit.

MUDr. David Musil

Dotaz 238

Dobry den,
po 3 dnech putovani s cca 20kg batohem, cca 8 hodin chuze denne, me postupne (bez jakehokoliv urazu ci prudkeho pohybu) zacala bolet kolena. Jedna se o bolest nahore vedle cesky (na 2. hodine pri pohledu zepredu na prave cizi koleno), zejmena pri chuzi z kopce a ze schodu v urcitem uhlu pokrceni. Behem chuze po rovine nic neboli. Pri pokrcovani kolena bez zateze se bolest ozyva jakymsi jemnym "tahanim". (Obtize mi pripominaji dotaz c. 99) Nikdy jsem nemel zadny uraz kolen ci jine obtize. Chci se zeptat, zda jsem si mohl zpusobit nejake vaznejsi poskozeni, ci zda jde jen o namozeni nejake "soucastky" a jak jaka preventivni opatreni jsou vhodna. Mockrat dekuji a preji pekny den.

Odpověď:

Dobrý den. Vámi popisované příznaky vzhledem k udávané zátěži vypadají jako přetížení kloubu mezi čéškou a stehenní kostí. Například bolest při chůzi z kopce či v pokrčení kolene je typická. Pokud jste podobné příznaky neměl dříve, pak bych nejakou dobu vyčkal, zda nedojde ke zklidnění po omezení zátěže. Vyhýbal bych se hlubokému dřepu a kleku.
Vhodné jsou rehabilitační procedury, léky zpevňující chrupavku či protizánětlivé preparáty. Pokud nedojde ke zklidnění kloubu po omezení zátěže, doporučuji vyhledat ortopedickou ambulanci a vyšetřit tento kloub. Menší část případů může vyžadovat operační léčbu. Pokud jsou tyto potíže vzniklé po větší zátěži a poprvé, byl bych s operační léčbou spíše velmi zdrženlivý.

MUDr. David Musil

Dotaz 237

Dobrý den, mám dceru, které je 13let. Letos v lednu při tělené výchově ve škole skákali přes kozu a ona upadla na koleno. Přibližně 4týdny měla nohu v ortéze a další čtyři týdny necvičila. Měla naražené koleno a čéšku(oteklé, bolestivé). Před dvěmi dny zakopla a upadla na stejné koleno(pravé). Celé její koleno je oteklé a spíše na pravé straně velice bolestivé. Chodit téměř nemůže. U doktora jsme zatím nebyli. Mohl by jste nám poradit co dělat? Velice Vám děkuji.

Odpověď:

Dobrý den. Určitě opět navštivte ortopedickou ambulanci ke kontrolnímu vyšetření.
Může jít pouze o opakované naražení kolene, ale může se jednat také o poranění vazů či čéšky, které by vyžadovalo odlišnou léčbu.

MUDr. David Musil

Dotaz 236

Dobrý den, již dlouhou dobu mě pobolívají kolena. Když je mám pokrčené, musím je natáhnout, při zvedání z dřepu..ale bolelo to vždy jen v intervalech. Měsíc ano, pak 2 měsíce ne, takže to nebyl nepřekonatelný problém.Jenže asi před čtyřmi týdny jsem začala běhat, nebo spíš tak popobíhat, abych se hned ze začátku neuhnala. A při posledním běhání (před 2 týdny) mě ke konci začalo píchat na vnitřní straně kolene. Doběhla jsem a bylo to OK. Ráno, jen co jsem se postavila na nohy, už jsem to cítila v obou kolenou, nejhorší to bylo do schodů a ze schodů. Ortoped,aniž by mě poslal na jakékoliv jiné vyšetření(např. mag. rez.), nařídil mi artroskopii, což se mi nezdá, aniž by vyzkoušel cokoliv jiného, rovnou řezat. Nyní bolest trochu ustoupila, ale pořád cítím píchání při chůzi, do schodů OK. V klidu občas škubání,ale nic bolestivého. V lékárně jsem si koupila Condrosulf 400 a mažu voltarenem a zatím čekám, s tím, že pokud to nepřejde, objednám se k jinému ortopedovi. Jaký je Váš názor? Předem díky za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den.
Samozřejmě existují diagnózy, které lze stanovit na základě klinického vyšetření bez použití magnetické rezonance a jejich léčba může být operační. Magnetická rezonance je vyšetření, které je jistě pro kloubní potíže přínosem, ale i toto vyšetření nemusí vše ukázat správně, a navíc Vás nezbaví bolestí. Druhou otázkou je, zda skutečně je Vaše diagnoza zcela jednoznačná a vyžaduje operační léčbu. Pozátěžové bolesti mohou být často příznakem přetížení, opotřebení kloubu nebo špatného postavení čéšky, kde by mohlo stačit odlehčení, rehabilitační léčba a užívání preparátů ke zlepšení chrupavky k nimž patří condrosulf. Pokud by tato léčba neměla efekt pak bych zvažoval případnou artroskopii.
Bohužel nemohu na základě popisu posoudit, zda je vaše diagnoza tak jednoznačná a vyžaduje operační léčbu /poranění menisku, zkřížených vazů, chrupavky .../ nebo se jedná o případ přetížení kloubu po nově zavedené nezvyklé zátěži, zvláště v případě jeho mírného opotřebení.

MUDr. David Musil

Dotaz 235

Dobrý den, prosil bych o radu pro svého tchána, který je po úraze a zhojené zlomenině krčku stahenní kosti s implantáty a šrouby. Již je to cca tři měsíce od úrazu, obstojně už chodí s oporou o holi někdy i bez. Má však problém s bolestí v koleni, když při vstávání nebo při napřimování nohy v koleni pociťuje silné bolesti, které po natažení nohy postupně ustoupí, při chúzi je bolest nepatrná. Má jít o problém se šlachami pod kolenem, které se nějak zkracují. Jakou léčbu pro odstranění bolestí můžete prosím doporučit.

Odpověď:

Dobrý den.
V tomto případě je jistě nezbytné důkladnější vyšetření, protože potíže mohou mít řadu příčin. Nezbytné je provedení RTG. Bolest může být způsobena zhoršením artrozy kloubu, poraněním kolene při úrazu kyčelního kloubu a může být například i následkem po úrazu kyčle, kdy si mohl tchán ulevovat od bolesti polohováním kolenního kloubu do pokrčení. Bez důkladnějšího vyšetření je těžké vyjádřit se k postupu. Pokud jde opravdu pouze o podkolenní šlachy měl by být stav zvládnutý rehabilitací a užíváním protizánětlivě působících léků.

MUDr. David Musil

Dotaz 234

Dobrý den, začalo jaro - začala jsem sportovat..Předtím jsem začala denně chodit - zhruba 35minut rychlá chůze, a občas nějaké domácí posilování. Pak jsem v jednom týdnu šla na kolo, běhat, do posilovny a opět na kolo, mezi tím jeden den přestávka..trošku mě pobolívaly lýtka, ale o.k. Ovšem další den, mě začalo bolet pravé koleno. Bolest postupně ustávala(zhruba týden), šla jsem krátkou trasu..a druhý den, mě v pravém koleni zleva píchat. Už mě píchá zhruba týden, mírný otok, ale když leduji, koleno vypadá zcela normálně, ale bolí pořád..když je v klidu, tak ani ne, ale když mám někam jít, tak kulhám...jako by to koleno nemohlo tu nohu utáhnout dopředu..Na ortopedii mě objednali až na 15. května..Myslíte, že s tím mám jít na pohotovst..?Já abych si třeba to koleno nepoškodila ještě více..A také mi připadá, že mi to koleno vrže..a to je mi 18-let..Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den, bez vyšetření nelze stanovit diagnozu. Nemyslím si , že pohotovost je tím správným místem. Nejedná se o úraz, pravděpodobně o přetížení s následným zánětem. Nutné bude vyš. RTG a přípů. ultrazvuk, pak teprve následuje léčba možná i rehabilitace. Doporučuji preventivně zátěž pravidelně, nárazové velké zatíže často vede k poškození.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 233

Dobry den
Chcela som sa opytat ohladom bolesti v kolene. pred mesiacom som spadla na lyziach rtg negativne vraj natiahnute postranne vazy ortoped mi dal ortezu ktoru som mala 3 tyzdne. Vodu nevytahoval.po 3 tyzdnoch som sla na kontrolu kde mi vytiahol staru tekutinu krv s hrudkami predpisal rehabky a odisla som od neho s diagnozou natrhnute postranne vazy .ortezu som odlozila a snazila sa cvicit podla pokynov. ubehol tyzden rehabky a ja necitim ziadne zmeny. nohu zohnem max. 9O stupnov a uz boli. Doktor povedal ze svaly su pevne a drzia klb ale to ohybanie sa mu nepaci. pripada mi to ako keby sam nevedel co mi je.Totiz jeho diagnoza je ze mam aj roztrhnute menisky. koleno je stale bolestive pri dotyku a pri cviceni nad 90 stupnov. pravidelne chodim do lazni a cvicim. neviem co dalej.ja viem ze je to beh na dlhu trat ale so zmenami. za skoru odpoved dakujem

Odpověď:

Dobrý den, může se jednat o poškození nitrlokloubních struktur např. menisků, zkřížených vazů. V tomto případě bycho doporučoval indikovat artroskopii a ošetření poranění. Pokud byla z kolena punktována krev, byť zastaralá je artroskopie na místě. Rehabilitace by pak měla následovat po operaci.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 232

Dobrý den,
před 6 týdny jsem si zlomila čéšku. Odoperovali mi ji, v koleni mám nyní dva šrouby (je mi 31 let). Před týdnem jsem sundala ortézu, snažím se, v mezích možnosti, chodit bez berlí, koleno mažu Liotonem a Voltarenem, cvičím. Koleno je však stále spíše neohebné (max do 90 stupňů). Nebolí, ztuhlost cítím jako tlak, který zamezuje pohybu a zdá se mi, že se vůbec nevyvíjí. Lékař mi řekl, že se jedná o pooperační ztuhnutí, a že to přejde. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho takovéto pooperační ztuhnutí může trvat. Případně, jestli by mi mělo být v nějaký okamžik divné, že ještě nepominulo, a měla bych se obrátit na lékaře. Mnohokrát děkuji.

Odpověď:

6 týdnů po operaci zlomené češky je pohyb maximálně do 90 sst. ssprávvný, větší rozsaah pohybu by mohl vést k poruše hojení. Podle rtg pak po zhojení následuje rehabilizace, která vede postupně k obnově rozsahu pohybu. Teprve po delším čase napůř. 2-3 měsíce omezení hybnosti je třeba provést další kroky k obnově např. artroskopie a uvvolnění srůstů a pod. Pevvné nervaa a trpoělivost poveden jistě k úspěchu.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 231

Dobrý den,
je mi 17 let a v léťe minulého roku sem se začal aktivně věnovat fotbalu, po rychlém nárůstu fyzičky si začly kolena vybírat svou daň. Výsledkem byl natažený vaz na vnitřní straně kolene na podzim, který jsem léčil snad 3 měsíce než bylo "schopné provozu" když jsem se dostával opět do zátěže (se zabandážovaným kolenem) tak mi při velmi nešťastném zahranění selhalo i pravé koleno. Výsledkem byl natažený vnější vaz který se mi hojí už měsíc a koleno už je rozcvičené. Pouze v jedné poloze mě trápí nepříjemná bodavá bolest (asi uvolněný meniskus). Koleno je jinak stabilní a další léčbu budu řešit s ortopedem. Můj dotaz na Vás je, zdali neexistuje nějaký doplněk stravy na posílení vazů, které mi tyto problémy zapříčiňují, hlavně levé koleno je nestabilní a často vaz jakoby chtěl selhat. Na rady ortopeda jezdím na kole a občas plavu. Ale nezdá se mi, že by to mělo až tak pozitivní vliv na vazy samotné. Děkuji za každou radu jak má nezbedná kolena zpevnit.

Odpověď:

Stran vašeho pravého kolena je posstup ssprávný je třeba myslet na poškozený meniskus. Další je třeba ddomluvit s vaššim ortopedem. Jak popisuje levé koleno příčinnou nestability můpže být poškozený přední zkřížený vaz kolena. Je třeba důkladné vyšetření přípdaně artroskopie možná je i magneticcká rezonance. Předcházet úrazům není možné jen posilováním svalů, ty jssou velmi důležité, ale ... Profesionální sportovni mají v treningu zařazeny ještě další cviky na obratnost, stabilitu a po treninku protahovací cviky a nutná je i léčebná rehabilitace. Celý komplex pak snižuje půočet úrazů.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 230

Dobrý den, dnes jsem náhodou narazila na Vaše stránky a vzhledem k tomu, že mám 16. letého syna, kterého čeká tento týden již druhá ASK kolene z důvodu poškozené chrupavky v koleni po úraze, chtěla jsem se zeptat : v dubnu/2008 proběhla 1. operace z důvodu rozdrcené části chrupavky v koleni, kdy mu byla poškozená část odstraněna, v září 2008 dostal 5 hyalg. injekcí, následně užíval 2 měsíce léky. Vzhledem k tomu, že koleno stále bolí a syn dodnes (březen /2009) ani necvičí ve škole (před tím aktivní fotbalista) museli jsme znovu vyhledat pomoc ortopeda, protože bolest v koleni je stále stejná, ten určil, že je nutná nová ASK, kdy bude nutné poškozenou chrupavku vyfrézovat. Mám dotaz zda nemohou synovi, s ohledem na jeho věk, prováděné ASK nějak poškodit nohu co se týká růstu.

Odpověď:

Artroskopie nemůže poškodit žádného pacienta pokud je správně provedená, nezáleží na věku růstu pohlaví či čemkoli jiném. Nevím o jak rozsáhlé poškození chrupavky velikost , umístění atd. První operace je naprosto jasná. Další léčení správné. Nyní bych zvažoval možnost transplantace chrupavek z jiné nepoškozené části kolena tzv. mosaiková plastika. prosím informujte se u vašeho operatéra na tuto možnost.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 229

Dobrý den pane doktore,
Prosím o Vaši radu, mam 25 let a když mi bylo asi 10let upadla jsem na lyžích a natrhla jsem si postraní vaziva v koleni, nohu jsem měla přes měsíc v sádře a teď se dozvídám, že se toto poranění nedává do sádry, no teď už čas nevrátím, ale před 4 týdny jsem opět lyžovala a spadla jsem, v koleni jsem zacítila rychlou bolest, ale s kolenem jsem poté hýbala a nic nebolelo a také jsem normálně chodila i lyžovala a až večer koleno mi oteklo a omezila se mi pohyblivost, druhy den jsem zašla k panu doktorovi a udělali mi RTG. Pan doktor mi zkusil také ohnout koleno, šlo to bezbolestně, ale cítila jsem jak to táhne. Pan doktor mi rikal, že na té vnitřní straně kde mě to bolelo vidí, že jsem měla už předešlé zranění a že tam mám část toho vaziva zkostnatělé, chci se zeptat zda-li toto vazivo zkostnatělé mi bude dávat problémy do budoucna či jak tomu předcházet, mohu sportovat atd.? Jeho diagnóza byla, že mám postraní vazivo nejspíše natažené, koleno jsem ledovala, natírala voltarenem a nosím pořád kolení měkký návlek už od začátku úrazu, tak jak mi řekl pan doktor, koleno už nemám otekle a cítím, že to mam pomaličku lepší, chodím normálně, ale nevím zda je normální, že občas, když mam dlouho nohu napnutou tak mě to trochu po té straně bolí než ji zase ohnu a naopak? Občas při nějakém pohybu mě to trošku zabolí, nevím zda-li mam opět navštívit lékaře a nebo jestli to už bude lepší a lepší. Mohu koleno procvičovat, když mě to u ohýbání nebolí? U pana doktora další kontrolu nemám, protože dočasně pracuji v cizině a za týden už odlétám, tak nevím zda-li mam ještě k nějakému panu doktorovi zajít? A jestli si mam udělat poté v cizině tu magnetickou rezonanci? Mnohokrát Vám Děkuji za odpověď a také, že tímto způsobem pomáháte lidem.

Odpověď:

Podle Vašeho popisu byl původní úraz ve Vašich 10 letech ošetřen sprrávně a zhojil sse zcela beez následků. Jinak byste nemohla lyžovat. Zkostnatění vazu je projev hojení a potud neměl a do budoucna nebude mít dalších následků a koleno nebude nestabilní. Pokud je nyní diagnóza správná a nemám důvvod o ni pochybovat pak se koleno zhojení po čase a nebudou dalšší potíže. Pokud by potíže trvaly doporučuji vyšetření u Vašeho lékaře. Pak teprve podle jeho vyšetření případně udelat magnetickou rezonanci.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 228

Dobrý den. Již delší dobu mi neustále otéka levé koleny. Před roky mi byla provedena artroskopie s výsledem vyčištění kousků chrupavek a stanovení artrozy 4 st.
Nyní mám již půl roku neuatále oteklé koleno, doktor mi z něj pravidelkně vytahuje tekutinu. Před týdenm jsem podtoupila artroskopii s výsledkem:
oper diagnoza : Fr.subchondralic cond.med.margo later.1 sin. druh operace AS shaving
Koleno jsem nemohla před výkonem vůbec dát do pravého úhlu, nebo koleno přitáhnout k tělu. Lékaře jsem viděla za 5 dní pouze 1 x , vůbec nevím co mi bylo zjištěno. prosím moc, vysvětlil byste mi to. Myslíte ,že časem koleno již přitáhnu ktělu zcela.

Odpověď:

Velmi obtížně mohu bez vyšetření a rtg zjistit jak vážně je Vaše koleno poškozené. artrosa 4. st. je velmi vážné degenerativní poškození kloubu. Subchondrální fract. na vniřním kondylu steh. kosti je poškození chrupavky na vnitřní straně kolena. Jak je defekt velký jak hlukoký a je izolovaný jen zde nebo je poškození i v jiných částech kloubu. Nedokážu odhadnout jaký bude výsledný stav. Je nutné se spojit s operatérem a vše důkladně rozebrat.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 227

Dobrý den, prosím o radu. Před pěti lety mi začal problém s pravým kolenem. Začalo otékat. Podstoupila jsem artrosk., kde byl opraven meniskus , ale odchlíplá chrupavka. Tato část musela být odstraněna. Po operaci mi koleno stále natékalo. Léky ani ainjekce nepomáhaly. Byla jsem na druhé arttros. kde jen trochu chrupavku očistili. Asi rok po druhé operaci se mi projevilo onemocnění štítné žlázy, a to toxický adenom. Byla mi odstraněn jeden lalok. Jsem již dva roky i po operaci š. ž. Kdysi jsem měla úraz na bruslích, kde koleno bylo hodně natlučené. Denně jsem chodila hrát tenis, také dosti namáhané.
Dnešní problém je, že mám vlevé části kolene neustále otok, jedno místo bolí jen na dotek když lehce zatlačím. Při jízdě jen 10 minut na rototpedu nebo plavání prsou nebo zkrátka zátěži, koleno oteče a voda. Dokonce je koleno i citlivé pokud jen se lehce o něco dotknu. Léky, injekce a masti nepomáhají. Ráda bych se vrátila k tenisu a vůbec sportování, protože i po léčbě štítné žlázy mám problém s přibíráním. Koleno mě nebolí ani v noci ani ze schodů. Já se domnívám, zda tam není už chronický zánět úponu nebo tíhového váčku. Pane doktore moc děkuji.

Odpověď:

Těžko lze stanovit diagnózu bez vyšetření. Pokud je problém v koleně vyřešený, může se jednat o zánět úponu nebo přetížení. Plavání prsa není pro koleno příliš šetrné namáhá koleno do boku a rotace. Důkladné vyšetření může vést k diagnóze a případná léčba i rehabilitace může pomoci.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 226

Dobrý den, 14.2.09 se mi stal na horách úraz na lyžích. Při pádu jsem cítila křupnutí v pravé části pod kolenem L nohy, a byla jsem odvezena do nemocnice, kde rentgen vyšel v pořádku. Dosud mi to lékaři léčí jako poškozený postranní kolenní vaz. Nohu mám v ortéze a ovázané obinandlem. Přes den se snažím koleno procvičovat,problém je v tom že nohu ohnu maximálně do pravého úhlu, a pak už jí nemohu ohnout. Bolí mě to v místě kde jsem cítila křupnutí, i na vnitřní straně kolene a mám pocit blokády, i když magnetická resonance ukazuje pouze na poškozený kolenní vaz. Dopnutí nohy mi dělá také problémy, a bolí to. Koleno, kotník i prsty u nohou mám trochu nateklé, a prsty u nohou jsou nafialovělé, tvrdé a bólí mě.Chtěla jsem se Vás zeptat, zda to spraví rehabilitace nebo to vipadá na jinou diagnózu. Velice Vám děkuji za odpověď.

Odpověď:

Léčení poraněného postranního vazu trvá cca 6 týdnů v ortese klidovým režim, pohyb znamená neklid pro hojení a pak se objevuje bolest. Ohnutí přes 90 st. je bolestivý. Po zhojení následuje rehabilitace. Pokud by bolest přetrvávala i rehabilitaci pak je nutná artroskopie. Ani magnetická rezonance není vyšetření, které dokáže odhalit na 100 % vše.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 225

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli můžu sama pomoct léčbě vody v koleni,aniž bych musela k lékaři.Asi před týdnem se mi vytvořil menší otok(vypadá to jako voda)předem děkuji za odpověd

Odpověď:

Je obtížné poradit, bez toho abych Vaše koleno viděl. Jedná se o výpotek v koleně nebo jen otok, či výpotek např. v burse přes čšekou. Rozhodně lze zaledovat a lokálně i celkově podat protizánětlivě působící léky např. Ibalgin 400 mg 3xl tbl. pokud není vředová choroba žaludku a Prontoflex spray.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 224

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně kolene. Jsem po plastice LCA a za 3 týdny nastupuji do nemocnice na revizi ´kolene. Samotná operace proběhla minulý rok v květnu. V místě odběru štěpu mi v září vyrostla boule a při sportu mě v tom míste bolí koleno, proto se lékař rozhodl pro revizi. Domnívá se, že jsem alergická na stehy, které se mají po operaci vstřebat, usoudil tak na základě rentgenového snímku. Chtěla bych se zeptat co mě ted čeká? (zákrok se bude provádět zase v celkové narkóze) Probudím se zase s dreny v noze nebo ty se používají jen při té plastice? Při této revizi se nemůze stát, že by se nejak poskodil ten implantovaný vaz? Slyšela jsem totiz, ze ty stehy, které se mají rozpustit jsou hodne hluboko. Dvakrát po plastice mi rána hnisala a prováděly se takové oprace v lokálni anestezii na sále, takze ze 4tého "štourání" v koleni mam trochu strach. Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji příjemný den

Odpověď:

Pokud se jedná jen o rezistenci v místě odběru, kde proběhlo hnisání je pravděpodobné, že bude revise jizvy nikoli kolena. Pravděpodkobně bude dren do místa revise. A pravděpodobně vše proběhne v celkové anestesii. Je výhodnější pacient necítí bolesti a manipulaci, lékař může klidně a důkldně vše zrevidovat. Rozhodně bych se za ni přimlouval. O stavu Vašeho kolena nemohu nic říci, pokud jsem ho neviděl.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 223

Dobry den,jmenuji je mi 23 let a mam za sebou dve slozite operace leveho kolene,prozatim je to jen ASK. Prvni operace byla v roce 07 a druha v roce 08 jednalo se o zakrok uvolneni patelly,bylo to v obou pripadech stejny,jen s tim rozdilem,ze pri druhe operaci byli komplikace koleno bylo suprapatelarne naplnene krvi. musela jsem podstoupit cca 10 punkci a v zari pan MUDr nechal zbytek krve vstrebat. V listopadu od operace jsem podstoupila RHB to s tim vysledkem,ze jsem nemohla chodit na UZ ani na magnet tato RHB to zhorsovala. Tak jsem chodila pouze na cviceni. Ted jsem uz 7 mesicu doma od druhe operace a porad to koleno boli sice tam byli asi dva urazi i po operaci,ale to se ponejake dobe zklidnilo a ted z niceho nic se to opet oziva silne bolesti rusici spanek flexe nekdy neni vubec mozna.podstopila jsem po operaci i MRIa tam byl nalez min podle pana MUDr,zaver byl takovy to Dysplatiska patella,mirne rozsireny podelny vnitrni vaz s lehkym prosaknutim v okoli.Koleno me boli hlavne v oblasti toho vnitrni vazu a patelly.Je mozne s tim jeste neco delat nebo se mam obavat jak mi lekar rikal,ze jedina moznost je uz jen vymena kol,kl.Dekuji za kladnou odpoved s pozdravem.

Odpověď:

Jedná se o dysplazii češky se špatným mechanismem kloubu mezi češkou a stehenní kostí. Předpokládám, že se jednalo u uvolnění češkého vazu na zevní straně s přesunem češky na vnitřní stranu. Potud je postup správný. Vyšetření MRI při trvání bolestí je rovněž správný. Důležité je v jakém stavu jsou po opakovaných úrazech a operacích chrupavky na stehenní kosti a češce. Tady je možné uvažovat o injekcích do kloubu / Hyalgan např. či jiné viskoelastické preparáty/. Rozhodně není ve 23 letech indikace na výměnu kloubu.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 222

DOBRY DEN,MAM POTIZE S L.KOLENEM KTERE TRVAJI VICE JAK DVA ROKY,MAM PO DVOU ASK KOLENE,VCERA JSEM BLBE VSTAL ZE ZIDLE A V KOLENI SE OZVALO PRASKNUTI,PO TRECH KROCICH SE MI NOHA PODLOMILA.V KOLENI MAM MIN.NAPLN.KOLENO BOLI I V KLIDU.NA CHIRURGII MI DOKTOR REKL ZE TO MUZE BYT NATRZENY POSTRANI VAZ,DAL MI ORTEZU A NARIDIL KLID,JENZE V TE ORTEZE KOLENO BOLI JESTE VICE NEZ BEZ NI.

Odpověď:

Identický dotaz identická odpověď jako na předchozí dotaz. Poznámka potíže trvají více NEŽ, více JAK je gramaticky špatně.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 221

dobry den,chtel bych se zeptat,mam po dvou ask leveho kolene,dnes jsem si poranil koleno tim zpusobem ze jsem vstal ze zidle a nahle mi v nem neco prasklo,ruplo asi po peti krocich se mi podlomilo koleno a nedokazal jsem na nem stat,bouhzel jsem se dostal do pece chirurga ten mi dal ortezu ve ktere to boli stejne a naordinoval 14klid s dg.natrzene postrani vazy.boli to a na nohu se neda pomalu slapnout,co mam delat.

Odpověď:

Diagnostikovat poranění kolena jen podle Vašeho popisu je těžké. Ale není pravděpodobné si poranit postranní vaz kolena při vstávání ze židle. Tomu nenasvědčuje mechanismus úrazu. To prasknutí může svědčit pro poranění menisku a pro bolest se koleno reflexně podlomí. Léčit bez diagnózy jen ortesou není správné. Doporučuji důkladné vyšetření případbě artroskopii.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 220

Dobrý den,
cca pře měsícem jsem upadla na zledovatělém chodníku - elegantně do telemarku :-). Koleno jsem měla sice modré, ale nenateklé, ohebné, zkrátka modřina. Od minulého týdne mám ale problém s chůzí ze schodů, do schodů, při ohýbání - pouze v určitém úhlu - mi v koleni velice bolestivě rýpne. Při chůzi po rovině je to v pohodě. V noci mě koleno bolí i bez pohybu. Mohou být tyto obtíže důsledkem toho pádu? Mám to nějak řešit, nebo vyčkat? Děkuji a přeji hezký den

Odpověď:

Pokud byl na koleni "modřinu", tedy hematom, jednalo se skutečně o pohmoždění těžšího stupně. Při zhmoždění kolena je riziko poranění například menisků, či zkřížených vazů menší, než při podvrtnutí kolena (distorzi). Vyléčení tohoto pohmoždění trvá několik týdnů.
Pokud se problémy projevují !jen" pobolíváním a nikoli například otoky, výpotkem, omezením hybnosti apodobně, zatím bych doporučoval trpělivost a zejména šetření. tedy zatěžovat pouze prostou chůzí, bez klekl dřepů a sportovních aktivit. Na večer by byla vhodná aplikace priessnitzkých obkladů (viz řada předešlých odpovědí) a promasírovat postižené koleno některým z antirevmatických gelů či mastí.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 219

Dobrý večer, měla bych dotaz ohledně natažených vazů v koleně. 20.1.2009 jsem při lyžování upadla a natáhla si asi zadní vazy...doktor ve Vrchlabí mi napsal do zprávy toto:RTG:diskr.změny jinak bez zn.traumatu, kl.štěrbina přiměř.široká DG: Distorsio genus dx, distensio lig.collat.med.,laesio menisci med.?.Jela jsem druhý den domů a pan doktor na bulovce mi napsal toto: kloub bez náplně, stabilní symetricky, periferie v pořádku-bez nutnosti intervence, kontolu za tři dny považuji při dobrém průběhu za zbytečnou..
vše bylo bez potíží, takže u lékaře jsem již nebyla. Chodím ale do práce (mám sedavé zaměstnání)
Jedná se mi o to. O berlích jsem chodila cca 14 dní, na nohu se postavím v pořádku, napnu jí s tím, že cítím uvnitř kolena mírný tlak, ale chodit mohu bez potíží s ortézou.Nemohu ale udělat dřep a kleknout si na koleno. Večer občas cítím, že mi pod kolenem vazy "hoří" .Koleno nemám nateklé ani žádnou bulku. Četla jsem příspěvky zde, vím, že je to zřejmě normální, ale já mám tyto potíže již od toho data úrazu a stále nemizí.Nemůže to být tím, že koleno nezatěžuji úplně-stále kulhám a občas si vezmu jednu berli, bojím se celkové zátěže..nemohu si dovolit marodit.
Prosím o radu, zda je normální, že rekonvalescence u natažených zdaních vazů trvá tak dlouho a zda mám tedy raději navštívit ortopeda.Nejsem hypochondr, ale nerada bych v tomto případě něco zanedbala, protože mě samotnou to už nebaví :) Děkuji za odpověď a přeji pěkný večer

Odpověď:

Vzhledem k tomu, že od úrazu již uplynuly dva měsíce a stále popisujete pocit tlaku v koleni při propnutí, mohlo by se jednat i o poškození menisku. Tomu by odpovídalo i to, že nemůže provést plnou flexi, tedy maximální ohnutí kolena do dřepu.
Protože se koleno neprojevuje ani tvorbou výpotkků, blokádami, nestabilitou a podobně, není tedy nutná okamžitá návštěva ortopeda. Ale vzhledem k dlouhé době trvání potíží bych vyšetření ortopedem považoval výhledově za vhodné.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 218

Dobrý den!
Prosím o radu po magnetické rezonanci kolena diagnoza zní ruptura předního zkříženého vazu a vnitřního postraního vazu.
Lékař neprovede operaci prý není ůplně přetržen a mě by zajímalo jestli je opravdu možné ůplné zahojení 10dní mám ortézu a berle nepostavím se na nohu, Předem děkuji za odpověd.

Odpověď:

Vnitřní postranní vaz má velkou hojivou potenci a ve většině případů dojde konzervativním postupem k jeho zajizvení a vyhojení. Na rozdíl od předního zkříženého vazu, který, pokud dojde k jeho ruptuře, tak jeho zhojení je téměř vyloučené. Je však otázkou, zda nutně musí chybění předního zkříženého vazu vést k problémům a nestabilitě kloubu. Na tuto otázku není úplně jednoduchá odpověď. Spíše bych doporučoval nyní vyčkat zhojení postranního vazu a pokud by v budoucnu přetrvávaly obtíže a problémy z event. chybění zkříženého vazu, tak volil operaci , tedy rekonstrukci vazu v budoucnu.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 217

Dobrý den, jsem aktivní sportovec ( kolo, spinning, lyže ) bohužel mě zlobí koleno. Lékařský závěr zní: chondropathia patellae 1. sin. , nelze vyloučit lezi later. menisku. Dotaz zní operace nyní ano či ne? Nebo čekat až prostě koleno už řekne dost a nemůžu. Nosím ortézu, bolest je většinou po námaze na vnitřní straně kolene. Děkuji za odpověď. Přeji hezké pohodové dny

Odpověď:

Jedná se o už mnohokráte diskutované postižení. Chondropatie znamená postižení chrupavky a jak jsem již opakovaně psali, chrupavka má velmi omezené možnosti reparace.
Pokud Vám byla navržena artroskopická operace, doporučuji ji absolvovat, protože se jednak přímo dá posoudit stupeň této chondropatie a dále je možné současně ošetřit i eventuální další postižení v kloubu (například právě poraněný meniskus). Doporučuji spíše šetření, tedy vyloučení kleků a dřepů a podstoupit navržený výkon. Pokud byste čekala až na situaci, kdy potíže a bolesti budou nesnesitelné, vystavujete se riziku, že bude koleno již nevratně poškozeno.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 216

Vážený p. doktore!
Manželka byla již několikrát v nemocnici u ortopeda na vysátí vody z kolena.Vždy po určitém čase koleno oteče a začne být bolestivé. Lékař ji doporučuje operaci s tím, že se jí pouzdro vyčistí a snad se přestane voda tvořit. Znám však případ, že onen člověk absolvoval operaci a stejně se mu voda v koleně tvoří dále.
Prosím o sdělení, jakými zásahy nebo léky se dá zamezit tvoření této lidově řečené vody v koleně.
Pro upřesnění, manželka musí tento zásah absolvovat obvykle 2 x za rok. Zásah je bohužel velmi bolestivý a údajně nelze nijak při zásahu využít žádná anesteziaka.
Předem Vám děkuji a jsem s pozdravem

Odpověď:

Tvorba výpotku v koleni je projevem dráždění nejčastěji při degenerativním procesu, tedy při artroze. Ale může být i projevem dráždění při postižení chrupavek, někdy i poranění menisku. Je obtížné se přesněji vyjádřit k příčině potíží v případě Vaší paní. Jestliže se neodstraní příčina tvorby výpotku, je podávání léků málo účinné. V případě artrozy je i tak léčba jen symptomatická. A protože ani operací nelze vyléčit artrotické změny, může být v tomto případě i operace málo úspěšná a při pokračujícím degenerativním procesu se může tvorba výpotku opakovat.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 215

Dobrý den,
včera jsem spadl na lyžích (7 metrů skok) a ač mi lyže celkem včas vypnula, cítím mírnou bolest v koleni, ale přesně sám nevím kde. Zřejmě se mi trochu natáhl vaz (nebo více), protože lyže dopadla rovně, ale tělo se točilo do strany. Normálně bych pár dní čekal a doufal, že to ustoupí, ale zítra mám důležitý tenisový turnaj (vím, nemám blbnout). Myslíte, že můžu zkusit hrát? Bolest není velká, takže bych se cítil, ale samozřejmě bych si nerad koleno zničil ... Děkuju

Odpověď:

Asi již má odpověď přichází pozdě - je po tenisovém turnaji.
Ale můj názor je následující - jestliže po úrazu koleno bolí, je bolest projevem nějakého poranění kloubu. Současně je bolest i jakýmsi obranným mechanizmem a pokud tedy po úrazu koleno bolí, nepovažuji následné sportování za optimální.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 214

Dobrý den pane doktore,jsem asi 8 měsíců po operaci Předního křížového vazu.Po půl roce jsem začal hrát zase fotbal a všechno bylo v pořádku,ale poslení asi 3 týdny mě začalo bolet koleno(levé) na vnější straně a to jak na dotek,tak při běhu a po námaze je to jěště horší.koleno není napuchlé.chci se zeptat jestli to může mít souvislost s tou operací nebo třeba jestli nejde jen o natažení,Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:

Operace předního zkříženého vazu je poměrně složitý výkon a pro kolenní kloub reprezentuje výrazný zásah. Tomu odpovídá i dlouhodobá rehabilitace a rekonvalescence po operaci. Proto plnou zátež dovolujeme až po půl roce a zejména kopanou a kontaktní sporty doporučujeme až téměř po roce. Těžko řící, jakou příčinu mají vaše nynější potéže, ale souvislost s přetížením kolena po operaci zkříženého vazu je velmi pravděpodobná.
Zkuste nyní vynechat sport a zatěžovat jen běžnými aktivitami bez skoků, dřepů kleků a běhů.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 213

Dobrý den pane doktore,
asi před týdnem jsem při volejbale udělala krok dozadu a doleva a přitom "křup", koleno se zablokovalo a začalo dost bolet. Lékař, kterého jsem navštívila konstatoval poranění menisku, koleno nemohu pořádně ani ohnout, ani natáhnout, chodit mohu pouze po špičce nebo po celém chodidle, normální krok neudělám. Bolest je neustálá, hlavně pod kolenem. Při natažení a/nebo dotyku i na mediální štěrbině. Prý mám jít na ASK, ale nevím, zda je to nutné, nemůže to samo přejít, třeba při aplikaci obkladů, šetření atd. Je bolest v podkolenní jamce známkou poškození menisku?
Děkuji za odpověď, pokud jste něco podobného již odpovídal, dejte mi, prosím, vědět, která odpověď to je (už jich na té stránce máte hodně, těžko je přečíst všechny, některé se opakují. Ještě jednou děkuji.

Odpověď:

Váš popis obtíží je poměrně typický právě pro poranění menisku - tedy náhlá bolest při podvrtnutí kolena, omezení hybnosti, blokáda kloubu a bolestivost na příslušné kloubní štěrbině - nejčastěji vnitřní (v případě poranění vnitřního menisku).
U tohoto poranění je bolestivost v podkolení také typická a to právě v případě, kdy dojde k poškození menisku v jeho zadní části - toto poranění tzv. zadního rohu menisku je velmi časté. Léčba je skutečně operační - spočíví v artroskopickém ošetření odtržené části menisku. Ten totiž má jen minimální šanci na příhojení a je lepší jej ošetřit operačně. A čím dříve, tím lépe, protože jinak dochází k dalšímu poškozování například chrupavek v koleni apodobně. ASK tedy doporučuji absolvovat.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 212

Dobrý den pane doktore,
Asi tak před měsícem mě lechce luplo v koleni. Koleno mě nebolelo ani mi nijak nenateklo, ale po týdnu se začali objevovat potíže koleno začalo bolet a bolí furt, když ho mám chvíli ohnuté a chci ho narovnat tak je to velmi bolestivé ze zadni strany kolene, potom mě to nějaký čas bolí. Když se mi podaří koleno rozhýbat tak je to dobré začne to bolet zas až to mám v klidu. Koleno protahuji jelikož věnuji hodně času sportu. Poraďte prosím co stím však k doktoroj se mi nechce druhé koleno už mám po operaci. Tak jestli by pomohly nějaké zábaly či masti.

Odpověď:

Vzhledem k tomu, že sportujete a počátky vašich potíží jsou spojeny s pocitem lupnutí v koleni, je možné předpokládat, že došlo například k poškození menisku. To se nemusí nutně projevit otokem a výpotkem, někdy přetrvávají jen poruchy hybnosti, pocity blokád a "zasekávání" a bolest na kloubní štěrbině. Je obtížné takto na dálku rozhodnout, ale zkusil bych začít maximálním odlehčením , tedy vasazením sportu, kleků dřepů apod, dále aplikací tzv. priessnitzkých obkladů (opakovaně jsme o této metodě psali) a aplikací některého z antirevmatik ve formě masti či gelu. Poku budou obtíže přetrvávat i nadále, je vyšetření ortopedem vhodné a doporučuji jej.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 211

Dobrý den,
je mi 35 let a asi před deseti lety jsem prodelala artroskopii (seříznutí chrupavky III stupne.) Od te doby me koleno vetsinou poboliva, hlavne pri namaze a po ni.tzn jedu- li jeden den na kole,druhy den mam silnejsi bolesti atd... Jednou se mi ale pri jizde na kole koleno zablokovalo,velka bolest,neslo prekonat, od te doby obcas ucitim jemnou blokaci,na kole uz se bojim.Na magnet rezonanci se nic nezjistilo,ortoped navrhuje podivat se dovnitr. Dotaz zni,da se jeste nejakou jinou metodou zjistit,co by blokaci mohlo zpusobovat, ma smysl opakovat mag rezonanci? Dekuji za odpoved Ps: abych toho nemela malo,zacala me hodne bolet pata,na rtg ale zadna ostruha neni... same zahady.

Odpověď:

Vzhledem k tomu, co v dopise uvádíte, mám obavu, že příčinou vašich potíží by mohlo být postižení chrupavky. Jestliže již před 10 lety byly zjištěny a ošetřeny defekty na chrupavce, dá se předpokládat, že s postupem doby tyto změny na chrupavkách opět o něco pokročily.
Magnetická rezonance nejspíše nic nevyřeší - změny na chrupoavce nejsou totiž v MRI obraze nijak výrazné.Přikláním se k názoru Vašeho ortopeda a provést artroskopii. Jednak se odhalí příčina a současně je možno i terapeuticky zasáhnout (pokud to nález na chrupavkách vůbec umožní).
Jinak platí obecně to, co jsme již v mnoha předchozích dotazech o chrupavkách zodpověděli.
A co se týče ostruhy - v mnoha případech mohou být přítomny bolesti a potíže typické pro patní ostruhu a ta při tom nemusí být na RTG zřetelná. Doporučuji zkusit léčbu jako při standardní ostruze - nejspíše začít některými z fyzikálních procedur na rehabilitaci (ultrazvuk, pulzní magnetické pole, laserterapie apod.).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 210

Dobré odpoledne...
mám takový dotaz.Je mi 21 let....už asi 2 roky mám problémy s pravým kolenem.Nemohu si dřepnout....kolikrát bolí i při chůzi.Můj ortoped mi řekl,že mám opotřebovanou chrupavku a předepsal mi Condrosulf 800,prášky beru poctivě asi týden...ale od pátku mám koleno(nahoře) nateklé a víc bolestivé.Můžete mi prosím poradit????
Děkuji

Odpověď:

Pokud vyšetření, která Váš ortoped jistě provedl (včetně RTG) nepotrvdila jinou příčinu potíží, doporučuji nyní v období akcentace potíží a otoku vysadit zátež, event. zkusit aplikaci lokálních antirevmatik v gelu či masti. Condrosulf, který Vám byl naordinován, je vlastně lék, či potravinový doplněk, který napomáhá regeneraci chrupavek. Jeho účinek se však doastavuje až po několika týdnech užívání, takže jeho týdenní používání se zatím nemůže projevit. Doporučuji vyčkat několik týdnů. Pokud i nadále budou obtíže přetrvávat, byla by nejspíše vhodná artroskopie k objasnění příčiny obtíží a vyloučení např. poškození menisku.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 209

dobry den
chcem poprosit o radu ohladne oboch kolien moj problem je nasledovny asi pred 3-4 mesiacmi som zacal pocitovat opuch praveho kolena,ktore bolo az doteraz uplne o.k. mam 50 rokov,hraval som aktivne volejbal ortoped povedal ze to moze byt od nachladnutia kolien,odsal mi 2 x vypotok predpisal vitaminove doplnky a dovi odporucil mi aby som dalej robil to co doteraz / jedenkrat tyzdenne hravam tenis a sezonne lyzujem / po navrate z tyzdnovej lyzovacky / 21.2/ som mal taku prijemnu svalovku,kolena akotak bez problemov a po dvoch dnoch ustupovania svalovky zacali znovu boliet resp.neviem urobit plny drep - akoby ma nieco bolestivo brzdilo v podkoleni / citim slachy alebo vazy _?/ ak viete poradit alebo nieco odporucit - vopred vdaka.

Odpověď:

Vážený pane,
vzhledem k tomu, že se otoky a potíže objevují vždy v závislosti na předchozí záteži (volejbal, lyžování, tenis) a potíže jsou oboustranné, lze se domnívat, že příčinou potíží mohou být s velkou pravděpodobností již degenerativní změny v kolenních kloubech. Tyto změny "z opotřebení" se při běžných denních aktivitách nijak významně neprojevují, ale v případě enormního zatížení, jakým je jistě sport, se tyto degenerativní změny na chrupavkýách dekompenzují a prjeví se právě bolestmi, otokem, výpotkem.
Je jistě správné začít léčbu vysazením sportovní záteže, vitaminové a potravinové doplňky jsou velmi vhodné (různé preparáty podporující regeneraci a výživu chrupavek - opakovaně jsme o těchto preparátech na stránkách psali). V případě otoků doporučuji dále večer priessnitzké obklady na kolena (zapařovací obklady sestávající se z vlhkého zábalu, přes tento se přiloží např. igelitová vrstva a další vrstva je pak suchý teplý zábal - obklad se ponechá např. hodinu. Dojde k prokrvení tkání a zlepší se metabolismus tkání kloubu).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 208

Dobrý den.Při kopané jsem špatně došlápl a podvrtl jsem si koleno.Pan doktor mi řekl,že vazy jsou a menisky by měli být v pořádku.Výpotek jsem měl malý,který se nemusel vytáhnout.Po týdnu o berlích jsem začal chodit a už jsem měsíc po urazu.Mám problémy při ohnutí,ohnu to do 110-120 stupnů do bolesti ,pak už ne.Koleno je trochu oteklé a pořád vypadá jako by tam ten výpotek byl a nevstřebal se.Měl jsem už dříve na druhém kolenu dvě plastiky před. zkříž. vazu,takže vím,že je to dlouho dobá záležitost.Zajímalo by mě,abych nemusel na artroskopii,tam by se přesně až zjistilo co s tím mám,jestli bych nemohl jít na magnetickou rezonanci,kde bych bez operace věděl,jestli je to třeba jen meniskus a nebo ta horší varianta ,ty vazy.Jestli musím mít doporučení nebo se jen někde objednám a kolik takové vyšetření stojí?Děkuji.

Odpověď:

Vyšetření magnetickou rezonancí je možné a je na ně potřeba doporučení odborníka. Magnetická rezonance Vás však nezbaví potíží a v tomto případě si myslím, že by bylo diagnozu možné stanovit i na podkladě klinického vyšetření. Jeden měsíc po úrazu mohou ještě Vámi udávané příznaky přetrvávat. Podobné příznaky může mít i poranění zadního rohu menisku či předního zkříženého vazu. Na magnetické rezonanci mohou být ve většině případů tato poranění patrná.

MUDr. David Musil

Dotaz 207

Dobrý den,
asi před měsícem jsem se nechal přemluvit, abych si já jako nesportovec zahrál hokej. Druhý den jsem objevil na levém koleni na vnější straně bouli, která nebolí ale nezmenšuje se. Je to v místě, kde je šlacha. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Doporučuji ortopedické vyšetření. Múže se jednat o tzv parameniskeální ganglion. Jde o vychlípení kloubního pouzdra s obsahem nitrokloubní tekutiny při poranění zevního menisku. Pokud se jedná skutečně o tuto diagnozu, pak bych se ohledně léčby rozhodoval podle potíží. Může se provést pouze punkce či artroskopické ošetření menisku a odstranění bulky.

MUDr. David Musil

Dotaz 206

Dobrý den, mám dotaz ohledně bolesti v kolenou. Je mi 22 let a od mala mě kolena trápí, avšak v prosinci 2008 jsem musela kvůli nesnesitelné bolesti přestat chodit na cvičení (aerobik a posilování), na které jsem začala chodit v říjnu 2008. V lednu 2009 jsem navštívila ortopeda v Třebíči, který mi sdělil, že je vše v pořádku a naordinoval mi měsíc klidu. Bolest ale nepřestávala a tento měsíc (březen) jsem navštívila ortopeda v Jihlavě, který mi opíchnul levé koleno, které se mu prý zdá horší, napsal mi léky a do zprávy mi napsal toto:

S. výr bolesti obou kolen nemůže cvičit aerobic
O. tilting patell sym, genua valga, pohyb volně výr citzl Fründ Zohlen vazy pevné Lachman negat
RTG: patella Wiberg V s later symetricky
Chondop patellae genus bilat
T: DM + Meso vlevo klid režim, ko za 2 T Recoxa 15 mg denně

Můžete mi prosím říci o co se vlastně jedná??? Dozvěděla jsem se pouze, že jde o jakousi vrozenou vadu a je třeba ji řešit operativně. Nejsou i nějaká jiná řešení, aby mě kolena přestala bolet??? A jaké sporty mohu provozovat??? Mám trochu nadváhu (BMI 28) a snažím se zhubnout, proto se věnuji jízdě na kole a koni a již zmiňovanému aerobiku. Mockrát děkuji za odpověď

Odpověď:

Podle popisu se jedná o postižení kloubu mezi čéškou a stehenní kostí na podkladě vrozených změn (vývojově mírně odlišný tvar čéšky a dolní končetiny lidově řečeno do X). Postižení kloubu může být velmi bolestivé. Vhodné je omezit kleky, dřepy skoky a dlouhodobou chůzi z kopce či v nerovném terénu. Kolo je vhodné, podobně i plavání. Léčbu je vhodné zahájit konzervativně - rehabilitace ke zmenšení tlaku pod čéškou, zlepšení jejího postavení a zmenšení bolestivosti. Obstřik s lokálním anestetikem či kortikoidem ke zmenšení bolestivosti. Lze použít i opakované aplikace elastoviskozních roztoků (pouze na schválení revizního lékaře). Aúplikují se chondroprotektiva a protizánětlivé léky. Při neúspěchu lze v některých případech stav zlepšit operačně. Při vyprovokování těchto potíží je zklidňování kolene vždy dlouhodobá záležitost.

MUDr. David Musil

Dotaz 205

Dobrý den. Je mi 34let a ortoped mi stanovil diagnozu praveho koleno Lachman plus 2 a predni zasuvka plus 2. Lekar doporucil krome ortezy a cviceni i rentgen a pokud se to nezlepsi tak artroskopii kolene. Muzete mi prosim napsat co si pod timto operacnim uspesnost a jaka je priblizna doba rekonvalescence? Dekuji moc za odpoved

Odpověď:

Popisované příznaky Lachman a zásuvka jsou obvyklé při nestabilitě kolenního kloubu nejčastěji při postižení předního zkříženého vazu. V případě trvání potíží je možné nestabilitu řešit rekonstrukční operaci tohoto vazu. Po operaci je doporučeno 6 týdnů odlehčování operované končetiny o berlích a rehabilitace po dobu 6 měsíců a až po té zahájení sportovních aktivit. Jedná se o standardní operační výkon. Dochází ke zpevnění kolenního kloubu, ale mohou přetrvávat mírné potíže z místa odběru štěpu potřebného k rekonstrukci vazu (omezení kleku, bolesti pod čéškou). Úspěšnost této operace se ve velkých studiích pohybuje okolo 90 %.

MUDr. David Musil

Dotaz 204

Dobrý den jsem týden po operaci Menisku a mediopatellarní pliky.Chtel jsem se zeptat jak dlouho může trvat pracovní neschopnost od operace.Dělali mi Menisectomii fib Part a Discisi mediopatellarní pliky.Chtěl jsem se ještě zeptat co mě ještě čeká za procedůry a co to znamená.Děkuji za kladné vyřízení.
S pozdravem

Odpověď:

Po týdnu od operace menisku - pokud byla poraněná část odstraněna (jako ve vašem případě), lze začít pomalu se zátěží s omezením kleků a dřepů. Zátěž je vhodné limitovat při otoku a bolesti. Pracovní neschopnost je jistě závislá na práci, kterou provádíte a pohybuje se zhruba od 2-6 týdnů od operace při nekomplikovaném průběhu. Závisí také na rozsahu poškození menisku. Odstranění zevního menisku je obecně snášeno o něco hůře než odstranění vnitřního menisku. Rozrušení pliky nebude mít na dobu pracovní neschopnosti vliv.

MUDr. David Musil

Dotaz 203

Dobrý den,
před takřka 5 týdny jsem měl úraz kolene ( natržený vnitřní vaz ) dostal jsem ortézu a měl jsem mít nohu v klidu. Minulí týden mi doktorka řekla, že už mohu pomalu nohu ohýbat, ale bez zátěže, ale po prvním cvičení cca 20 min mě koleno začalo bolet a pak oteklo a udělala se po straně malá modřinka. Raději jsem pár dnů necvičil a teď se bojím, že jsem si opět natrhl postraní kolení vaz. Jinak mě takřka koleno nejde ohnout ( to také nevím jestli je v pořádku ). Jsou nějaké doporučené cviky, jak začít zlehka ohýbat koleno bez zátěže?
Děkuji moc a jsem s pozdravem

Odpověď:

Pokud se jednalo pouze o natržený vnitřní postranní vaz kolenního kloubu je léčba 5-6 týdnů pevnou ortézou správná. Po této léčbě následuje léčba rehabilitační. Technik rozcvičování kloubu je celá řada. Existují speciální motorové dlahy, které pasivně kloub rouzhýbavají, možností je šetrné ohýbání kolenního kloubu přes okraj lůžka vlastní váhou, různé typy cvičení v uzavřených řetězcích a isometrické posilování stehenního svalstva. Na každém rehabilitačním pracovišti by Vám měli vhodné cviky ukázat. Rozhodně však doporučuji odborné vyšetření kolenního kloubu s časovým odstupem od úrazu k vyloučení poranění menisků a předního zkříženého vazu, které může být při poranění postranního vazu přítomné a nelze jej v době úrazu s jistotou diagnostikovat a může být příčinou přetrvávajících potíží.

MUDr. David Musil

Dotaz 202

Dobrý večer pane doktore,chtěla bych poradit s noční bolesti kolena.Je mi 52 let a pracuji jako prodavačka,problém s kolenem mám asi tak 2měsíce.Celý den mě koleno nebolí,jakmile večer lehnu do postele bolest začne.Bolí mě levé koleno a bolest se táhne přes holeň ke kotníku.Budím se asi tak 5x za noc bolestí.Poslední dobou pozorují bolest i při pokleku,je to asi tak jak bych klekla na povrch.Zatím mažu FASTUM-GELEM a beru IBALGIN. Děkuji

Odpověď:

Nevím zda jste již podstoupila nějaké odborné vyšetření, které bych ve vašem případě doporučil. Podle nálezu rentgen bederní páteře, kyčlí a kolenního kloubu. Tato vyšetření posoudí stupeň opotřebení kloubu a na jeho základě bude možné zahájit odpovídající léčbu.

MUDr. David Musil

Dotaz 201

Dobrý deň.Mám veľké problémy s pr.kolenom.Viac krát som spadla a udrela som si ho,bolesti po dlhšom čase postupne prestali.V lete ma začalo zas pobolievať,a napokon pri vykročení ako by v ňom seklo,bola to veľmi krutá bolesť a viac dní som vôbec nemohla pristúpiť na nohu a chodila som za pomoci 2 bariel.Postupne som to rozchodila aspoň trochu,ale od vtedy krívam,v kolene pichá,asi po 3 týždňoch sa utvoril výpotok,ten mi odsali 75 ml a ustavične sa vytvára nový priemerne 50 ml už 6 krát ho vyberali.Liečim sa aj na reumatológii,momentálne beriem sulfosalazin a reumatiká,u ortopéda diag.gonanthrisis 1. dx. decomp.,rupt.lig.collat.tib.gen. 1. dx. invet .,hybnosť termin.obm.,prejavy chron.med.instab.Keďže ako laik skratkám nerozumiem prosím o vysvetlenie a možnosti ďalšieho postupu liečby.Mám 45 rokov a veľkú nadváhu. Ďakujem.

Odpověď:

Ve vašem případě může jít o několik potíží. Léčíte se s revmatickým onemocněním, které postihuje klouby a může způsobovat jak výpotek tak bolestivost. Dále je v diagnoze udáváno poranění vnitřního postranního vazu - jeho přetržení, které se léčí ortézou. Nadváha jistě výrazně přetěžuje kolenní klouby a zhoršuje projevy artrozy, které jsou v diagnoze také uvedené. K posouzení stupně artrozy je nutné vidět rentgenový snímek. Pokud došlo k úrazu a koleno se vám zaseklo může se navíc jednat o poranění menisku. Je důležité zhodnotit stupeň postuižení kloubu, při mírnějším postižení je vhodné začít konzervativní léčbou - rehabilitace a ev obstřik kloubu s kortikoidem. Pokud nevede léčba k efektu je možné zvažovat operační léčbu. Ta může opět být ve velmi širokém rozsahu: od artroskopického ošetření poraněného menisku až například po totální náhradu kolenního kloubu u pacienta s těžkou artrozou a revmatoidní artritidou.

MUDr. David Musil

Dotaz 200

Dobry den,
závodne tančím latinsko americke tance a po uraze na lyzich se mi objevila boule nad kolenem. Byla jsem u doktora který mi řekl že mám výpotek v koleni,pan doktor mi doporučil zpevnit koleno nějakými cviky.Ctěla bych se vás zeptat jaké cviky mi pomůžou koleno zpevnit. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Na posílení kolenního kloubu existuje řada cviků. Důležité by bylo vyšetření, které svaly máte oslabené, a ty pak správným způsobem posilovat. Tato vyšetření by měla být prováděna na rehabilitačním pracovišti. Ve vašem případě vzhledem k závodní sportovní aktivitě jistě doporučuji odborné ortopedické vyšetření k vyloučení závažnějšího poranění kolenního kloubu, které by vyžadovalo jiný způsob léčby.

MUDr. David Musil

Dotaz 199

Dobrý den pane doktore,
je mi 35 let a začátkem února jsem měla úraz na lyžích, při kterém jsem si vykloubila koleno (jako dítě jsem lyžovala závodně). Absolvovala jsem artroskopii kolene, která ukázala ,že doško k natržení předního zkříženého vazu (vaz je téměř přetržen). Ráda bych znala Váš názor, zda si budu moci ještě zalyžovat popř. zaskatovat na běžkách, aniž bych musela absolvovat plastiku natrženého vazu. Nerada bych se těchto aktivit vzdávala. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:

Poranění předního zkříženého vazu je při úrazu na lyžích velmi častým poraněním. Ohledně prognozy je důležité, zda je koleno nestabilní při klinickém vyšetření a zda jsou subjektivní pocity nestability. Ne každý pacient s poraněným předním zkříženým vazem musí mít pocity nestability. V současné době bych považoval za rozhodující dlouhodobou rehabilitaci zaměřenou na posílenní stehenního svalu a hodnocení stavu kolenního kloubu s časovým odstupem. Mám pacienty, kteří i bez zkříženého vazu provozují vámi popisované aktivity. V případě mírných potíží lze zvážit na sport ortézu. V případě velkých potíží bych doporučil rekonstrukci zkříženého vazu. Pokud trvá nestabilita delší dobu výrazně narůstá riziko poranění menisku. Myslím, že při správně vedené léčbě budete schopna dále rekreačně sportovat.

MUDr. David Musil

Dotaz 198

Dobrý den,
byla mi diagnostikována utržená intekondylická eminence po úrazu na lyžích ( nasazená pevná ortéza na 2 týdny + artroskopie a dalších 5 týdnů v pevné ortéze). Nyní mám již ortézu kloubovou do 60 stupnů. Koleno si mám rozhýbávat sama - pomocí svalů !! Svaly razantně ubyly ( není tam skoro nic - před úrazem to nebylo moc horké, ale alespoň něco). Kontaktovala jsem tedy rehabilitační sestru a ta prohlásila, že po takové době v pevné ortéze je to normální, ale sama si to koleno nikdy nerozcvičím !!! Je třeba rehabilitace.
Mám dotaz : Mám nárok na rehabilitaci ???? Snažím se cvičit doma, co doporučil MUDr. !!! Výsledky bohužel nejsou !!! Cvičím intenzivně a nic se neděje. Po 2 týdnech se koleno skoro nehne !!!
Děkuji za odpoveď.

Odpověď:

Myslím si, že ve vašem případě je rehabilitace velmi vhodná a nárok na ni máte - tím myslím, že je v tomto případě hrazená pojišťovnou. Nevím, zde není nějaký důvod omezení rehabilitace, ale i v takovém případě je možné procedury provádět s tímto omezením. Vámi popisované poranění je pro kolenní kloub poměrně závažné a i při správné léčbě je rekonvalescence jistě několik měsíců. Oslabení svalstva je obvyklým následkem úrazu a dlouhodobé fixace a i při správně vedené rehabilitaci bude trvat řadu měsíců, než bude sval v původní síle.

MUDr. David Musil

Dotaz 197

Dobrý den, rád bych se zeptal na možnosti diagnozy. Je mi 28 let a jsem v dobré fyzické kondici, výška 176cm, váha 60kg. Před třemi lety jsem absolvoval 3 hodinový turistický výstup před dosažením vrcholu jsem začal cítit bolest v levém koleni při ohnutí, po krátké pauze se bolest stupňovala a sestup mi trval cca. 4 hodiny, protože jsem začal postižené levé koleno odlehčovat a začalo mne bolet stejným způsobem i pravé. Přibližně v polovině sestupu už jsem nemohl ohnout ani jednu nohu a doslova jsem se ke konci protrpěl. Bolest a ztuhlost obou kolen pak trvala s pomalým odezníváním cca. 3 dny. Od té doby mám problémy při dlouhotrvající chůzi ve městě, 100% pravděpodobnost problémů je při chůzi v terénu po cca. 30 minutách. Paradoxně ale nemám vážné problémy při jízdě na koni a občas při volejbale. V lednu jsem šel na ortopedii a bylo mi řečeno podle rentgenu, že mám vychýlenou osu čéšky, která mi na jedné straně tlačí více na chrupavku. Jako léčbu jsem dostal Condrosulft a 14 dní elektroléčbu a vodoléčbu. Stav kolene se maličko zlepšil, ale stejně bych se neodvážil na jakýkoliv turistický výlet. Chtěl jsem se zeptat, zda si myslíte, že je tento druh léčby dostatečný a zda by nebylo možné postupovat efektivnější léčbu, protože mám dojem, že se jedná o velice obecné a povrchní ošetření tohoto problému a vzhledem k tomu, že mám v červenci jet do Alp, bych rád tuto otázku aktivně řešil. Děkuji za Váš čas.

Odpověď:

Podle podrobného popisu jde nejspíše skutečně o postižení kloubu mezi čéškou a stehenní kostí, které může být velmi bolestivé a popisované příznaky jsou zcela typické. Dlouhodobě je vhodné omezení kleků a dřepů. Protahování stehenního svalstva a dlouhodobé posilování vnitřní části čtyřhlavého stehenního svalu. Chondroprotektiva (Condrosulf) je vhodným preparátem na zpevnění chrupavky. Další možností je aplikace elastoviskozních roztoků do kolenního kloubu (v současné době je nutné schválení revizním lékařem pojišťovny). Pokud jsou potíže intenzivní a tato léčba není efektivní a na RTG je skutečně nevhodné postavení čéšky, je možné stav řešit operačně. Ve většině případů je dostatečný artroskopický operační zákrok, kdy se povolením vazů na jedné straně čéšky a event. zřasením vazů na druhé straně čéšky může dosahnout její správné centrace. Jsou i indikace k otevřené operační léčbě, ale ty jsou méně časté. Operace by ve vašem případě neměla být metodou první volby a i po operaci je třeba počítat spíše s několikaměsíční rekonvalescencí.

MUDr. David Musil

Dotaz 196

Utrpela jsem vcera uraz kolena. Lezla jsem s detma na prolezacku a nejak spatne jsem slapla a vyhodilo se mi koleno, a po nekolika minutach se mi nahodilo zpet. Prikladala jsem na to ledove obklady a pote to zkousela rozchodit. Koleno je po noci velmi natekle ale chodit a doslapnout muzu. Koleno vsak nejde poradne natahnou ani pokrcit. Co byste mi doporucovat. Mam jit na ambulanci. Jsem v UK jako auapair a vazne doufam, ze to co nejdrive ustane.
Popravde se mi tohle stalo uz asi trikrat v zivote ale nikdy mi to koleno takhle rapidne nevypadlo, nebo nevim jak to nazvat presne.
Dekuji moc za odpoved.

Odpověď:

Podle popisu mohlo jít o vykloubení čéšky, nebo o pocit nestability při poranění předního zkříženého vazu. Pokud koleno výrazně nateklo a je bolestivé doporučuji vyšetření lékařem. Mohlo dojít ke krvácení do kloubu a přítomnost většího množství krve v kolenním kloubu je bolestivá a navíc poškozuje chrupavku a je vhodné jí punkcí odsát. Kolenní kloub jistě odlehčit a po dobu otoků a bolestivosti přiměřeně ledovat. Pokud jde o některou z výše uvedených diagnoz a dochází k opakování příznaků, bylo by vhodné operační léčení. To je však u těchto diagnoz možné provést i s časovým odstupem.

MUDr. David Musil

Dotaz 195

Dobrý den, na začátku zimy jsem měl úraz na snowboardu prasklo mi v koleně bolest po týdnu ustoupila a vše vypadalo v pořádku, ale v posledním týdnu když mám koleno tak 10 minut ohnuté začne me v něm velmi bolet nevíte co bych s tím mohl mít děkuji

Odpověď:

Pokud takovou dobu přetrvávají potíže doporučuji ortopedické vyšetření. Úrazy podobného typu často vedou k poranění menisků, které by vysvětlovalo vaše potíže. Poranění menisku je pak dobře řešitelné artroskopickou operací.

MUDr. David Musil

Dotaz 194

Dobrý den, je mi 25let (176cm/68kg) a asi před půl rokem mi začalo bolet levé koleno.Po neúspěšné RHB jsem byla letos na konci ledna oparována.
Dg:stav po ASK L kolene:diagnostikována chondropatie IV.stupně mediál.kondylu femuru, provedeny mikrofraktury.
Po odlehčování 6týdnů o FH opět navštěvuji RHB a s lékařem jsme se dohodli o aplikaci Durolanu a p.o. chondroprotektiv.
Chci se optat, pokud tato léčba nebude účinná,zda je ještě možné nějaké řešení .Pracuji na záchranné službě (v terénu) a kolena k tomu bohužel potřebuji- a to funkční.Slyšela jsem i štěpech do kolene???Popř. poslat nějaký odkaz, kde bych si o tom mohla přečíst více.
A kolik je stupňů chondropatie? Děkuji.

Odpověď:

Poškození je závažné. IV. st. je nejvyšší ze čtyř stupńů poškození. Jedná so o poškození až na subchondrální kost. Pokud bude léčba tak jak byla stanovena je možné po vyš. magnetickou rezonancí velikost a hloubka poškození tz. rozsah a pak by bylo možná tzv. mosaiková plastika. Přenos chrupavčitých štěpů z nezátěžové zóny téhož kolena do poškozené zóny. Započatá léčba je naprosto správná a postup rovněž. Na internetu jsou odkazy na mosaik plasty.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 193

dobrý den, jsem fotbalista bude mi 17 let, po záteži, ke konci tréninku mě začlo bolet koleno,až mě v něm píchalo.Bolest přetrvává několik dní , musím kolenu ulevovat kulháním. trvá to již 14 dní,pořád doklola,bez zátěže nebolí, zatížím treninkem bolí? Koleno mažu již pátý den Dolgit krémem.Je možné, že se jedná o zduřelou výstelku,pokud ano, jak se léčí ? pokud operativně, je možné ještě někdy koleno zatížit sportem - fotbalem, jaká jsou rizika. Děkuji za odpověď

Odpověď:

Může se jednat o přetížení i o poškozerní nitrokloubních struktur kolena např. chrupavek. Při trvání obtíží doporučuji vyšetření v traumatologické nebo ortopedické amb. , kde se specializují na poškození kolena. Po stanovení diagnózy pak následuje léčení.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 192

Dobrý den, v tělocviku při střídání rychlého a pomalého běhu mi ruplo v levém koleně. Na traumatologické ambulanci mi opakovaně při kontrolách dělali punkci kolene, při které byla odsávána krev, v jednom případě s tukem. Lékař mi sdělil, že by mohlo jít o poranění zevního menisku. Byla mi provedena ASK a odstraněna větší část zevního menisku, která byla odtržena a zjištěno, že mám prasklou čéšku. Je to zhruba měsíc od operace a koleno mě stále bolí při došlápnutí, chůzi po schodech, nemohu kleknout ani dřepnout. Protože potřebuji k výkonu svého povolání mít koleno plně funkční,chci se zeptat, zda odstranění části menisku a prasklá čéška se dají klasifikovat jako trvalý následek a zda s těmito zraněními budu mít do budoucna problémy. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Jedná se pravděpodobně o praskou chrupavku na češce. Odstranění zevního měnisku a prasklá chrupavka je závažné poranění. Zhojneí chrupavky může trvat i několik měsíců. Po tuto dobu je potřeba omezenit ohýbání kolena v zátěži, např. dřepy a kleky. Výskoky chůze do a ze schodů. Vhodná je rehabilitace a kloubní výživa buť v tabletách nebo přímo do kloubu injekčně. Toto poškození může vést k trvalým změnám s předčasným vývojem artrosy kolena.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 191

Dobrý den,
moje dcera, které je 10 let prodělala před týdnem úraz kolene (špatně došlápla nebo doskočila - přímo na koleno neupadla), měla krvavý otok a na magnetické rezonanci (na jednom snímku) jí zjistili patrně prasklou chrupavku. Menisky i vazy jsou v pořádku. Prosím o informaci, kdy by mohla začít tento kloub zatěžovat - nyní chodí o holích a na postiženou nohu nenašlapuje.
Jakou případnou léčbu byste nám doporučil.
Děkuji za informaci a jsem s pozdravem.

Odpověď:

Při poranění chrupavek doporučujeme 6-8 týdnů odlehčovat o berlích, jen příkládat končetinu na zem bez zátěže. Dop. cvičit pohyb kolena. Vhodná je kloubní výživa. Určitě je nutno se poradit s dětským ortopedem. Kontrolní magnetická rezonance za 3 měsíce.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 190

Dobrý den, před třemi týdny jsem byla lyžovat na dvě hodiny na sjezdovce a druhý den jsem se nemohla postavit na levou nohu a ani ji ohnout v koleni (žádný úraz nebo podrvtnutí nebylo). Řekla jsem si, že to rozhýbu, ale nerozhýbala jsem. Bolest byla stále větší. Zašla jsem ke svému obvodnímu lékaři a ten mě poslal na ortopedii. Na ortopedii mě doktor řekl, že to vypadá na oranění menisku a dal mi to na dva týdny do ortézy. Ortézu mám už týden a půl, ale bolest pořád neustává. Myslíte, že mě ta ortéza má pomoci? Nebo budu muset na operaci? Děkuji za Vaši odpověď

Odpověď:

Doporučuji kontrolu u ortopeda a bylo by vhodné uvažovat o artroskopii kolena.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 189

dobrý den pane doktore, jsem po několika operacích levé LDK, dlouhodobě jsem chodila o berlích a zatěžovala vždy několik měsíců pravou nohu. Asi před pěti lety mi pravé koleno ,,vypadlo,, poprvé, bylo to velice bolestivé,ale po chvíli se mi vrátilo zpět. Od té doby se mi to v různě dlouhých intervalech opakuje. Opakovaně jsem dostala sérii obstřiků(5), ale bez efektu. Koleno vypadává většinou když chci ze dřepu vstát. Na rentgenu zjistili že mám vrozenou vadu čéšek v obou kolenech.
Děkuji za odpověď..

Odpověď:

Podle Vašeho popisu se jedná o opakovanou luxaci češky - tedy vykloubení češky. To se vyskytuje často u pacientů s vývojovými vadami češek. Doporučuje vyšetření u ortopeda či úrazového chirurga, kteří se touto problematikou zabývají. Podle vyšetření pak artroskopii a stabilizace češky.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 188

Dobrý den, mám na Vás prosbu nemohl byste mi poskytnout informace o otočení kolene? neptám se pro sebe. Můj otec mám v práci velkou fyzickou i psychickou zátěž a stalo se mu že ho vzbudila ostrá bolest a měl jakoby pootočený kolenní kloub, stalo se mu to v noci při spánku!!! co může být přičinou????netrápí ho pouze tyto zdravotní problémy určitě moc nepřidává že je silný kuřák a ne a ne přestat kouřit.Poraďte prosím o co se může jednat.
děkuji za Váš čas.

Odpověď:

Nevím přesně co si mám pod pojmem otočení kolene ve spánku představit. Zablokování kolene může být způsobeno poraněním menisku. Posun v koleni může být při nestabilitě a poranění zkřížených vazů. Může se jednat o přeskočení při nestabilitě v oblasti čéšky, ale také může jít o projevy artrozy kolene. K přesnému posouzení doporučuji ortopedické vyšetření.

MUDr. David Musil

Dotaz 187

Dobrý den,
je mi 21 let, měřím 178 cm vážím 65-67 kg. Už nějaký rok mi občas bezbolestně praská v koleni. Nikdy jsem neměla úraz ani jsem se nevjenovala žádnému sportu. Asi před 14 dny jsem si pořídila stepper, chci cvičit denně, ale obtěžuje mě to praskání v jednom kolenu je to velmi nepříjemné, každý krok loupnutí. Nedá se s tím něco dělat? Vitamíny nebo něco takového? Chci se věnovat pravidelnému cvičení a konečně dělat něco pro své zdraví, ale mám obavy, abych koleno nepoškodila. Co s tím?
Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Velmi častou příčinou tohoto přeskakování bývá přeskočení některé z postranních šlach přes kostní výběžek. Přeskočení může být také příznakem poranění menisku nebo vrozené anomálie menisku a také poruchy kloubu mezi čéškou a stehenní kostí mohou způsobovat přeskočení v koleni. Také nestabilita kolene může způsobovat přeskakování v kloubu. Poranění menisku však bývá bolestivé a většinou mu předchází nějaký úraz. Kolenní kloub by bylo vhodné nechat vyšetřit. Pokud se neprokáže poranění nitrokloubních struktur lze stav zlepšit bandáží a cvičením a není se třeba obávat poškotzení kloubu.

MUDr. David Musil

Dotaz 186

Dobry den, chtel bych se zeptat co muze zpusobovat me potize s kolenem a jak to lecit. Jiz vice nez pul roku me trapi prave koleno. Mela jsem dlouhodobe potize s levym kolenem - operace, reoperace atd. Prava noha byla delsi dobu premahana. Ted kdyz jsem vylecila leve koleno, prave zustalo dal nemocne a nelepsi se. Jak pisi, jiz dele nez pul roku me zlobi v oblasti cesky, flexe kolene je neprijemna, ceska citlive a neprijemne krupe, slachy, ktere se pres ni upinaji preskakuji, jsou viditelne oslabene. Kvadriceps mi tim nefunguje, tak ja by mel. Po chuzi je ceska jakoby ztuhla, citim silny tlak pod ni, jakoby strnula v jednom miste. Ac se snazim nohu stale posilovat,nema to vubec zadny efekt. Jiz jsem navstvila dva ortopedy. Prvni hned zaznal,ze je to chrupavkou,dostala jsem vyzivu na chrupavku a doporucen mesicni klidovy rezim. To vsak nepomohlo,potize se postupne zhorsily. druhy ordoped dokonce naznal, ze na kolenu nic nevidi, ze je v normalu. Ja ovsem jiz pul roku mam nohu velice zeslablou, spatne se mi chodi. Nemohu nohu zatizit. Preparaty na chrupavku, kterymi se doslova zivim, mi nepomohaji. Cetla jsem o injekcich na chrupavku primo do kolene. Nebo nejak chirurgicky uvolnit cesku, neco s tim hlavne delat. To mi ale nikdo zatim neporadil, nedoporucil. moc rad bych nasvtivila nejakeho ortopeda, ktery by se mi pomohl, zatim se mi to nedari. Je mi 28 let a chtela bych zase normalne chodit.

Odpověď:

Popisované potíže skutečně vypadají na problém v oblasti femoropatelárního kloubu - tedy kloubu mezi čéškou a stehenní kostí. Potíže mohou být na podkladě vrozeného "nevýhodného" tvaru či postavení čéšky v kloubu a nebo na podkladě drobného úrazu ( například chrupavky) tohoto kloubu. Většinou se zhoršují při kleku, dřepu, delším ohnutí kolene, chůze z kopce apod. Léčbu je vhodné zahájit rehabilitací, která zajistí zlepšení postavení čéšky a sníží bolestivost. Preparáty na zpevnění chrupavky v tabletách jsou vhodné. Zmiňované injekce do kolenního kloubu jsou nejspíše elastoviskozní roztoky a jsou také pro léčbu velmi vhodné. Jedná se o sérii 5 injekcí aplikovaných do kloubu s týdenním odstupem. Od 1.1.2009 jsou tyto preparáty hrazeny pojišťovnou pouze po schválení revizním lékařem z indikace artroza kolene 2. a 3. stupně. V některých případech je stav skutečně možné zlepšit operační léčbou. Povolením vazů čéšky lze tento kloub odlehčit, nebo rozsáhlejší operací změnit postavení čéšky eventuelně i ošetřit změněnou chrupavku. V každém případě se vždy jedná o léčbu dlouhodobou. Zlepšení postavení čéšky lze dosáhnout také pomocí speciální ortézy odlehčující tento kloub.

MUDr. David Musil

Dotaz 185

Dobrý den,
Mám dotaz ohledně bolesti na vnitřní straně kolen,jakoby šlach.Spíše než o bolest se jedná o takový nepříjemný tah,pálení.Pálení vystřeluje jakoby do kolen a lýtek.Otoky,křeče nemám,ani jiné vnější příznaky.Při pohybu se tento stav trochu zmírní.Jinak trvá i v klidové fázy.Stav trvá cca 2 měsíce.Doktor mi předepsal Glyvenol 400 a Ibu-hepa krém.Při aplikaci krému a natírání Alpou dochází k úlevě.Ale mám strach abych něco nezanedbal.Je mi 30,nadváhu nemám,sportuji rekreačně.Obtíže nezačali při sportu.Děkuji za odpověd.

Odpověď:

Pro stanovení vhodného postupu by bylo vhodné kolenní kloub vyšetřit v ortopedické ambulanci. Může jít o přetížení kolenního kloubu - a to jak vazů tak chrupavky. Možné je i starší poranění některé nitrokloubní struktury. Obávám se, že bez vyšetření kolene není možné objektivně potíže posoudit.

MUDr. David Musil

Dotaz 184

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co je parciální ruptra mat kolat vazu, děkuji za odpověď.

Odpověď:

Jedná se o natržení vnitřního postranního vazu kolenního kloubu. Léčba je neoperační - přiložením pevné ortézy (dle rozsahu postižení vazu s horní hranicí cca 6 týdnů). Při menším rozsahu postižení ortéza s ohybem a rehabilitace.

MUDr. David Musil

Dotaz 183

Dobrý den v pátek mi operovali levé koleno operovali mi meniskus aještě mi dělaly plastiku křížového vazu, je možné že mi potom může opuchnout lítko? mně totiž trochu opuchlo a docela mně to znervoznilo protože nerad bych s tím šel z nova do nemocnice.

Odpověď:

Otok lýtka po operaci mnůže být příznakem trombozy, která je možnou komplikací jakéhokoliv operačního zákroku. V tomto případě rozhodně doporučuji kontrolu, která by trombozu vyloučila. V případě trombozy je nutné co nejrychleji zahájit léčbu.

MUDr. David Musil

Dotaz 182

Dobry den chtěla jsem se zeptat jak lečit vyron na kotniku babička spadla ted v zimě na chodniku a na koleni se ji udělala tvrda bulka a nemuže chodit .Předem děkuji za opověd

Odpověď:

Distorze kotníku bez poranění vazů se léčí elastickou bandáží, odlehčením a ev aplikací gelů s nesteroidními antiflogistiky. Bulku na koleni by bylo vhodné vyšetřit v odborné ambulanci.

MUDr. David Musil

Dotaz 181

Dobrý den, mému 11-letému synovi, který závodně hraje více jak 5 roků fotbal zjistili dle rtg kostní cystu v oblasti proc třetiny levé tibie o velikosti 10x5 mm s tím, že tento nález chtěli ihned léčit injekcemi. Jelikož nejsem přímým zastáncem tohoto druhu léčby, ráda bych se informovala na jiné možnosti. Můžete mi prosím poradit, jak se dá tato situace řešit, zda a na jak dlouho se musí syn vzdát fotbalu? Máte s tím prosím nějaké zkušenosti? Děkuji, pěkný den přeji

Odpověď:

Podle rozsahu a umístění cysty je opakovaná aplikace injekce kortikoidu do cysty vhodná a šetrná léčba. Většinou se aplikují 3 dávky a do několika týdnů dochází k vyplnění cysty. Dalšími možnostmi je operační vyplnění kostními štěpy, vyplnění umělou kostí /Chronos apod/ ev injekční aplikace tekuté formy kostních štěpů. I pokud žádný z výkonů syn nepodstoupí je nutné sledovat chování cysty opakovaným RTG vyšetřením. Je nezbytné zasáhnout v případě jejího zvětšování nebo při hrozící zlomenině. Riziko zlomeniny závisí na posouzení RTG snímku (velikost a umístění cysty) a na tom také závisí možnost sportovní zátěže.

MUDr. David Musil

Dotaz 180

Dobrý den chci se zeptat co znamená : operace: ASK egalizace later. menisku a Dg:LMF gen.l.sin. Děkuji

Odpověď:

Jedná se o odstranění poraněné části zevního menisku kolenního kloubu.

MUDr. David Musil

Dotaz 179

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamenál diagnóza debridement zbytku PZV. Děkuji

Odpověď:

Jedná se o poranění předního zkříženého vazu kolenního kloubu. Toto poranění může vést k nestabilitě kolene. Debridement znamená odstranění nefunkčních částí předního zkříženého vazu. Dle potíží a stavu kloubu, a také podle věku, lze přední zkřížený vaz v budoucnosti nahradit rekonstrukční operací.

MUDr. David Musil

Dotaz 178

Dobrý den,prosím o odpověď na můj dotaz.Před týdnem jsem byl na treninku,který jsem absolvoval bez poranění.Druhý den ráno jsem se probudil s krutou bolestí pravého kolene.Čéška byla oteklá a na dotek velice bolestivá.Lékařka nasadila léky na DNU i bez krevních testů/V minulosti mě byla diagnostikována/,po pěti dnech bolest neustupovala tak jsem byl odeslán na ortopidii kde jsem dostal Zinat a ortézu.Krev mi byla odebrána.Zatím nevím výsledky.Céška je jakoby vystouplá na pohmat tvrdá,bolestivá při každém pohybu kolene.I přes léčbu mám pocit že koleno mám stále větší. Děkuji

Odpověď:

Popisovaný stav vypadá jako zánět prostoru (burzy) před kolenním kloubem (čéškou). Může být na podkladě infekce nebo zvětšené zátěže (třeba klek, pád...). Pokud jde skutečně o tuto diagnózu je přiložení ortézy a naszení antibiotik správný postup. V některých případech se stav musí řešit i rozříznutím tohoto prostoru a vypuštěním obsahu. Rozhodující je vývoj místního nálezu a celkových příznaků (teplota). V případě dny je tekutina spíše v celém kloubu než před čéškou.

MUDr. David Musil

Dotaz 177

Dobrý den chci se zeptat ,měla jsem úraz s kolenem.
Mám ortézu , berle ,z kolene mi brali 20 ml vody s krví jsem doma 10 dní a koleno stálé otéká a už méně bolí jsem objednána i k ortopedovi zajímalo by mě zda je později vhodná rehabilitace , a jak dlouho budu asi doma děkuji.

Odpověď:

Bez vyšetření kolenního kloubu nemohu na základě těchto údajů stanovit ani diagnózu a tedy ani dobu léčení. Rehabilitace je po takovém typu úrazu jistě vhodná.

MUDr. David Musil

Dotaz 176

Dobrý den,
jsem po operaci pravého kolene, měl jsem rozdrcennou stehenní kost těsně u kolene, rekonvalescence trvala přes rok a ted bych chtěl začít hrát opět fotbal. Chtěl bych se zeptat zda je možné nějakým způsobem procvičit nebo zpevnit kolení vazy, šlachy a stehenní sval společně s lítkovým. Mám omezený rozzah pohypu při pokrčování nohy cca 15 stupňů oproti levé noze, který bych chtěl odstranit. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Pevnost vazů kolenního kloubu je dána spíše věkem, konstitucí, pohlavím ev. užíváním některých léků. Posílení svalstva je již jiná záležitost a před zahájením sportovní aktivity je velmi důležité. Dostatečná svalová výbava a jejich správná koordinace také ulehčí vazům kloubu zátěž. Důležité je procvičovat všechny svalové skupiny, aby byly v rovnováze. Nejdříve začínat posilování s menší zátěží a menším počtem opakování a dle výkonosti postupně obě složky treninku zvyšovat. Stran správného cvičení je po úrazu vhodné navštívení některého rehabilitačního pracoviště, které se touto problematikou zabývá a po zacvičení pokračovat individuálně. Vhodné je zařazení kola, plavání a posilovny. Ohledně zmenšeného rozsahu pohybu může jít i o trvalý následek těžkého úrazu a bylo by vhodné odborné vyšetření.

MUDr. David Musil

Dotaz 175

Dobrý den, začátkem ledna mi byla diagnostikována revmatoidní artritida. Postižené mám klouby obou kolen, lokty i rameno. Už 7 týdnů užívám Plaquenil 1 tbl, APO Diclo 1 tbl. a Salasopyrin 4 tbl. denně. Za jak dlouho začnou tyto léky působit? Zatím se cítím stále hůře a hůře, je možné že nezaberou? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Bohužel neznám váš věk ani přesná typ revmatického postižení. Řada revmatických onemocnění je prakticky celoživotní postižení vyžadující dlouhodobou či trvalou léčbu a někdy i opakované operační zákroky. Existuje množství léků, kterými se tato onemocnění léčí. Léčbu vede revmatolog a při nedostatečné účinnosti je samozřejmě možné medikaci upravit či změnit. Pokud již 2 měsíce nedošlo ke zlepšení vyhledal bych revmatologa a s ním stav konzultoval.

MUDr. David Musil

Dotaz 174

Vážený pane doktore,
manželka (35 let) spadla na lyžích, má bolest na vnitřní straně kolene, rtg bez známek traumatu, koleno bez výpotku, lékařská diagnóza - distorse ligam. collaterale mediale - ruptura. Doporučení: klid, ledovat, ortéza na noc i chůzi. Dá se podle této diagnózy určit pravděpodobný vývoj léčení, rekonvalescence, komplikace v budoucnosti? Děkuji za případnou odpověď.

Odpověď:

Poranění vnitřního postranního vazu je po pádu na lyžích velmi časté. Pokud se jedná pouze o toto poranění je velmi dobře léčitelné konzervativně, tedy bez operace. Léčba spočívá v naložení pevné ortézy na 6 týdnů a následně na dalších 6 týdnů dle stavu případně ortézy s ohybem a rehabilitaci. Většina těchto poranění se vyléčí zcela bez následků nebo s minimálními následky, které neomezují ani ve sportovní aktivitě. Součástí lyžařského poranění může být i poranění menisků či zkříženého vazu. Doporučuji proto po doléčení poranění postranního vazu absolvovat v případě potíží kontroloní ortopedické vyšetření.

MUDr. David Musil

Dotaz 173

Dobrý den,prosím vás mohli byste mi sdělit Váš názor na mé obtíže.Je mi 40 let.Někdy v době 19 roku mi při sportu vypadlo několikrát koleno (při pohybu za stolem stolního tenisu - vždy to bylo tak rychlé,že jsem se ocitl na zemi).Poté na vojně se mi to stalo a bylo to vážnější oteklé koleno,voda v koleni, atd.Tehdy mi dali koleno do sádry,že to přejde.Od té doby koleno bolelo jen mírně,posledních pět let.koleno bolí více.A to i někdy když přenesu na natažené koleno mírně váhu (koleno není přiliš stabilní v této poloze).Bolest se objevuje na vnitřní straně levého kolena v místě prohlubně někde mezi koncem holení kosti a čéškou.Potíže jsou i během rychlejší chůze,někdy postupně bolí i horní část holení kosti.Jinak koleno naprosto funkční jiná bolest se neobjevuje.Po vyšetření byla stanovena diagnoza,že jsou zjištěny projevy artrosy na patelle a že patella je vyhnutá směrem ven,tedy na druhou stranu než se projevují bolesti.Návrh řešení je stanoven na narovnání patelly ASK.Zdá se mi,že naklánět více patellu do míst,kde se se objevují bolesti není příliš šťastné. Děkuji za Váš názor.

Odpověď:

Vámi popisované potíže působí jako nestabilita kolenního kloubu. Samozřejmě bez vyšetření kolenního kloubu je těžké přesnou diagnózu stanovit. Nejčastější příčinou nestability kolene je poranění předního zkříženého vazu. Nestabilita kolenního kloubu, zejména pokud trvá delší dobu, může vést k poranění vnitřního menisku. Jedním z příznaků poranění vnitřního menisku je bolestivost na vnitřní straně kolenního kloubu v místě kloubní štěrbiny. Pokud trvá nestabilita delší dobu, může také dojít k rozvoji artrozy kolenního kloubu a i ta se projevuje bolestivostí. Špatné postavení češky, které vám bylo stanoveno jako diagnoza je také jednou z častých příčin bolestí kolenního kloubu zejména v přední části kolene. Z RTG kolenního kloubu lze posuzovat stranovou asymetrii postavení čéšky, která bývá v případě patologie posunuta více na zevní stranu. Nejvhodnější postup při trvání potíží by po neúspěchu konzervativní léčby byl po vyšetření v podstoupení artroskopické operace. V případě poranění menisku provedení jeho ošetření. V případě poranění předního zkříženého vazu je i ve věku 40 let možné provést jeho rekonstrukci, ale tuto bych prováděl pouze pokud v kloubu nejsou známky artrozy a při klinickém vyšetření je koleno nestabilní. Artroskopická operace také ukáže stav kloubu mezi čéškou a stehenní kostí. Jestliže jsou na tomto kloubu degenerativní změny a je posun čéšky zevním směrem se zvýšením tlaku v této oblasti je možné provést uvolnění čéšky na zevní straně a tím zmenšení tlaku v tomto kloubu.

MUDr. David Musil

Dotaz 172

Dobrý den, již přes rok mám oteklé koleno v dolní oblasti a na vnější straně. CCa 5 let zpět se to objevilo prvně, tehdy mi udělali artroskopii, ale žádné poškození tam nenašli, jen zduřelou kloubní výstelku, kt vyčistili. Od té doby bylo koleno v klidu až doposud. Již mi dělali kompletní testy na revma, borelii, chlamidie, MR, ale bohužel nic. Nepomohlo ani tahání výpotku a aplikace kortikoidů. Už si vážně nevím rady, koleno bolí a je silně nateklé. Náplň kolene se mění, občas je tam toho míň a i míň bolí. Občas mě bolí i koleno druhé. Upozorňuji, že mi je 22 let a nikdo mi od toho neumí pomoci. Děkuji za jakoukoliv radu

Odpověď:

Příčin může být více, pokud není jinak možné stanovit diagnózu doporučuji artroskopii odstranění výsleky a vyšetření na histologii. Důkladné odstranění výsletky může vést k uklidnění.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 171

Dobrý den, v únoru 07 jsem měl úraz pravého kolene (při florbalu), poté jsem se nějakou dobu léčil, nosil jsem ortézu a pak chodil na rehabilitace. Doktor mi říkal, že mám nejspíš něco s menisky, ale nedokázal mi přesně říct co. Po tomto léčení mi sdělil, že by již mělo být vše v pořád a i já jsem se cítil docela dobře. Ale v červenci jsem měl další úraz (opět při florbale) a to už jsem podstoupil artroskopii. Tentokrát mě už léčil jiný doktor a ten mi řekl, že mám uvolněný přední zkřížený vaz, ale když budu posilovat tak by to mohlo být v pořádku, ale že by přicházela v úvahu i plastika. Cítil jsem, že koleno je stále nestabilní a tak jsem se domluvil s doktorem na plastice. Tu jsem podstoupil v květnu 08. Asi tak od listopadu se cítím docela dobře, stehno mám už jen o něco málo slabší než na zdravé noze. Ale poslední dva měsíce cítím, že mi v tom operovaném koleni neustále něco křupe (hlavně v oblasti štěpu). Nevím co to je a jsem z toho už docela nervózní. Od ledna už jsem zkoušel i znovu hrát florbal, samozřejmě s ortézou, nebylo to nejhorší, jen sem měl strach aby se zase něco nestalo, ale to je asi normální. Pouze nevím co si mám počít s tím neustálým křupáním. Zajímá mě tedy jestli to není nějaká vážnější komplikace, čím to mže být způsobeno a co s tím. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

K poškození přední zkříženého vazu došlo pravděpodobně úrazem. Správný postup byla plastika vazu. Zcela nezbytné je posilovat svaly stehna tak, aby byly stejné jako na zdravé noze. Ortesa na sport může být kontraproduktivní, vede k oslabení svalů. Pokud je plastika pevná, koleno ortesu na sport nevyžaduje. Zcela nutné jsou svaly stehna , které jsou dynamickými stabilizátory kolena. Křupání v koleně nemůsí s plastikou souviset, může být příčinou poškození chrupavek kolena např. mezi stehenní kostí a češkou. Doporučuji vyšetření nejlépe u lékaře, který plastku prováděl.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 170

Dobrý den pane doktore, jsem po několika různě složitých operacích LDK, dlouhodobě jsem musela chodit i několik měsíců o berlích a zatěžovala tak zdravou pravou nohu.Asi před 4 lety se mi poprvé stalo, že při vstávání z dřepu mi pravé koleno ,,vypadlo,, směrem vně, bylo to velmi bolestivé a ale opět zapadlo zpět. Od té doby se mi to stává stále častěji. Asi 2x jsem dostala sérii obstřiků, ale efekt nebyl žádný. Podle rentg. mám vrozenou vadu čéšek v obou kolenech, levé je však v pořádku a nikdy jsem s ním žádné problémy neměla.

Odpověď:

Podle Vašeho popisu se jedná o opakované vykloubení češky zevně, při vývojové anomalii češky a poruše v oblasti kloubu mezi češkou a stehenní kostí. Je potřeba důkladné vyšetření v ortopedické ambulanci a podle diagnózy pak navrhnout správnou léčbu. Může být operační i neoperační. Vše je potřeba rozvážit s lékařem.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 169

Dobrý den,
je mi 33 let,rekreačně sportuji (cyklistika,turistika,běžky).Před 3 měsíci mě začalo náhle pobolívat koleno.Bolest je občasná,jak při dlouhodobé jednostranné sportovní zátěži,tak při delším klidném ohnutí kolene,např. i při sezení (nutno nohu natáhnout).Při změně pohybu se bolest zmírní.Projevuje se na vazech pod čéškou,ale také při zatlačení přímo na čéšku.Před 2 lety jsem si koleno lehce narazil,bolelo asi 3 týdny,pak problémy nebyly.Rentgenový snímek u ortopeda byl negativní,doporučil rehabilitace.
Mohl by jste mi prosím poradit,čím je bolest způsobena? Děkuji.

Odpověď:

Pravděpodobně se jedná o poškození chrupavky mezi češkou a stehenní kostí. Je nutné vyšetření specialistou, případně ultrazvukem a možná je i dle nálezu artroskopie. Teprve stanovení diagnózy může nastolit možnou terapii. Počátek potíží může, ale teké nemusí souviset s naražením kolena. Spíše bude příčinou přetěžování při sportovní zátěži či porucha v oblasti češkového kloubu.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 168

Dobrý den,
aktivně sportuji (irský step) a při posledních pár trénincích mě začalo poměrně hodně bolet jedno koleno a měla jsem pocit, jako by se posunulo z původního místa. Asi po čtvrt hodině ten pocit přestal a bolest byla mírnější. Při běžném pohybu mě koleno v podstatě nebolí. Dá se s tím něco dělat a je nutné jít k doktorovi?

Odpověď:

Telefonicky ani písemně stanovit diagnózu nelze. Bolest může a teké nemusí signalizovat poškození kolenního kloubu. Bez vyšetření lékařem ortopedem či traumatologem nemohu říci , že se o poškození nejedná.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 167

Dobrý den,
mám problémy s kolenem - dle RTG artroza 2-3 stupně. Můj doktor mi doporučil aplikaci 3 injekcí preparátu Suplasyn (věřím, že to pomůže). Je mi 30 let a sportuji. Nerad bych se sportu vzdával, proto jsem se chtěl zeptat, zda si myslíte, že je možné s nějakou ortézou bez výraznějších problémů sportovat dál (hraji volejbal a rád jezdím na kole a na lyžích) nebo byste doporučoval pomalu sport omezovat, aby nedocházelo k přetěžování kloubu a tím se zabránilo rychlejší "zkáze" kolene.
Děkuji za odpověď

Odpověď:

Nelze říci jaké obtíže s koleny máte. Jen RTG vyšetření posuzuje změny na kostech. Neukazují zda byly poškozeny menisky, vazy či chrupavky v koleně, zda je koleno stabilní nebo při poškození vazu nestabilní. Zda bylo koleno nebo kolena dřívě poraněna nebo jinak poškozena.
Ortesa sama je jen podpůrný prostředek a sama nic neléčí ani ničemu nepomůže Je to jako přiložit sádru bez RTG, když nevím jesli je končetina zlomená ??? Může mít i vliv opačný. Je třeba stanovit přesně rozsah poškození včetně artroskopie a pak léčit příčinu.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 166

Dobrý den,
mám na vás takový dotaz.Od dětství cca 10 let trpím opakovanými luxacemi pately na obou kolenech.Patela se mi vždy vrátila sama,nebo jsem jí pomohla.Toto je velice bolestivá záležitost.Kolem dvaceti let tyto obtíže ustaly a měla jsem asi 5 let klid,nyní se mi obtíže s luxaci začaly vracet a vracejí se častěji i při normálním zatížení jako je chůze nebo si jen špatně lehnu a luxace je tu.Po poslední luxaci mě koleno stále bolí a při delší chůzi na něj napadám.Proto jsem se rozhodla,že navštívím ortopeda a nechám si poradit.Při první prohlídce pan doktor správně rozpoznal že se jedná o vrozenou vadu a do zprávy napsal že pacienka je indikovana k ASK a stabilizaci pately.Bohužel odjel na staž a tak mě nemohl operovat,proto mě předal do péče svého kolegy(prý zkušenějšího).Ten aniž by se podíval na snímky začal se hned rozčilovat,že operaci provádět nechce že prý je pravděpodobnost nápravy 50 na 50.A že mám patelu tvaru placatého kamene a náprava nebude reálná.Chtěla bych se vás teda zeptat zda opravdu operace nelze provést .Nález pana doktora č.2 zní "prokazuje Insall savatiho index 2,O,dysplazii pately i žlábku femorálního,patela je navíc plochá. Dg:luxartio patellae I.utr praecip I.sin habitualis stabilizaci pately nedoporučuji
Předem moc děkuji za vaší odpověd.

Odpověď:

Ač sed to na první pohled zdá, názory obou lékařů si neprotiřečí. Jak píšete jedná se o vrozenou vadu jak češky, tak i žlábku na stehenní kosti.Operace je možná, ale úspěšnost trvalého zbavení problému luxace je 50 % a dopředu nelze určit zda u Vás bude ten dobrý nebo špatný. Navíc každá operace je riziková co do možných komplikací. Vžda je třeba maximálně pacientovi vysvětlit co provedeme a jaká je naděje na úspěch a co se může stát. A co budeme dělat , když úspěch nebude. A pacient musí porozumět a souhlasit s navrhovanou léčbou. Není možní pacienta nutit do nějakého řešení a stejně není možné lékaře nutit do operace, při které se obává komplikací.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 165

Dobrý den pane doktore.Mám zcela odstraněné vnitřní menisky a trpím chondopatii pr kolene.Beru už několik let kloubní výživu a bez efektu.Navíc mi zjistili artrozu kyčlí.Pracuji jako prodavačka.Ty bolesti se zvětšújí při velké námaze.Navíc už i večer.Beru léky na bolest ale moc nepomáhají.Předem děkuji za radu.

Odpověď:

Po odstranění vnitřních menisků může dojít ke změně osy célé dolní končetiny s přetížením kloubů hlavně kolenních na vnitřní straně. pak dochází k poškození chrupavek, může se vyvíjet artrosa jak kolen tak i kyčlí. Hlavně při vělké zátěži, kterou jistě jako prodavačka máte. Doporučuji vyšetření RTG celé osy DKK ( od hlezna po kyčel) a zvážení možné operace korekce osy DKK. Tyto operace se rpovádína ortopedických pracovištích. Možná je i aplikace výživy chrupavek přímo do poškozeného kloubu. Nutná je redukce případné nadváhy a omezení zátěže - změna pracovního zařazení. To vše je nutné uvážit přímo s pacientem.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 164

Dobrý den, pane doktore..Chtěl bych vás tímto poprosit o radu ohledně kolene.Jsem už půl roku v PN a bojím se zda mé bolesti pravého kolene někdy ustoupí a budu moci vykonávat nějakou činnost.Je mi 32 let a měl jsem vymknuté pravé koleno.Měsíc jsem nosil ortézu a dvakrát se mi koleno zaplnilo krví.Po částečném zhojení se stav zlepšil ale při prudkém pohybu mi kolenem vždy projela taková bolest že jsem vždy omdlel.Doktor zjistil že mám ještě artrozu 1stupně,bral jsem prášky na obnovu chrupavky a byl jsem objednán na artroskopii.Tu mám již za sebou,propouštěcí zpráva zní PLIKA SY GEN.I.DX Vnitřní poranění kolenního kloubu,NS,RESEKCE PLIKY.Dg Laesio menisci medlalis I.dex.Ani po vysvětlení moc nechápu oč se vlastně jedná a zda bude mé koleno alespon trochu funkční protože ani po Artroskopii se zatím stav moc nezlepšil.Budu vám opravdu vděčný pokud mi vzniklou situaci trošku osvětlíte.Předem moc děkuji a přeji příjemný den,s pozdravem...

Odpověď:

Pokud došlo k poranění kolena s krvavým výpotkem je postup správný provést artroskopii a stanovit diagnózu a ošetřit poranění. Zed zprávy není jasně jesli jediným poraněním byl vnitřní menisku a zda byl odstraněn nebo přišitý a zbytnělá plika, kterou pravděpodobně odstranili. Poškození chrupavek může být součastí poranění. Nebyly poraněny i vazy postranní a zkřížené? To by vysvětlovalo to vymknutí, nebo došlo k vykloubění češky a poranění úponů češky.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 163

Dobrý den,
pane doktore, byl bych Vám velmi vděčný za radu ohledně toho, jak se co nejdříve vrátit k plnohodnotnému tréninku. Je mi 30let a 21 let intenzivně trénuji bojová umění (karate, ju-jitsu, judo). Dříve jsem s koleny žádné problémy neměl, až poslední rok... Minulé léto jsem si při fotbale poškodil levé koleno. Byl jsem v pohybu dopředu a snažil jsem se na levé noze prudce zabrzdit a přitom otočit doprava. Měl jsem při tom pocit, jako by mi stehenní kost povyjela dopředu a šla i trochu do zkrutu vpravo. Lékař mi tvrdil, že se v koleni nic neutrhlo, dostal jsem rigidní ortézu. Po měsíci jsem začal zlehka cvičit. Nejdřív jen kolo, později pozvolna i bojová umění, ale koleno je pořád nestabilní, hlavně při rotacích (když se snažím kopnout obloukem pravou nohou a současně se vytočit na levé špičkou ven, nebo při přehozech - když je potřeba s rotací jít pod těžiště soupeře a nést váhu obou těl na jedné noze. Používám neoprénovou ortézu s výztuhami po stranách. Asi je to lepší než nic, ale žádná sláva. Před měsícem jsem si zase poškodil pro změnu pravé koleno. Soupeř do mě při judu nastoupil vnějším porazem na pravou nohu, která byla v tu chvili vzadu. No a noha nepovolila u země, ale v koleni. Tlak na napnuté koleno z vnější strany, až to louplo, jako když si rozpůlíte kuřecí stehýnko, jenom o oktávu hlubší tón. :-) Při tom vnějším tlaku bych čekal, že mě bude koleno bolet z vnitřní strany, kde se neco utrhne, ale kupodivu to bolí spíš z vnější a trochu pod kolenem. Doktor říkal, že vazy by měly být v pořádku. Prý se pohnula lýtková kost pod oblastí vazů. Ve srovnání s levou nohou bolest odezněla překvapivě rychle - asi po dvou týdnech. Ale i teď po více než měsíci se pořád nemůžu z nohy odrazit, při kleku dosednout na paty, rotovat na noze, kopnout. Jako sportovec se v tuhle chvíli cítím úplně odepsaný. Vždycky jsem tréninku dával maximum a teď tohle. Bojová umění pro mě byla a jsou způsobem a smyslem života, jsem zvyklý cvičit až 15 x týdně. Mám na fyzické zátěži závislost, když mi chybí, jsem do dvou dnů nesnesitelný pro sebe i okolí. Prosím, poraďte mi, jakým způsobem bych mohl co nejúčinněji rehabilitovat, abych se mohl co nejdříve vrátit k plnohodnotnému tréninku, pokud to ještě vůbec bude možné. Velmi mi na tom záleží, nebudu litovat času, úsilí ani peněz, byť jich mnoho nemám. Také by mě zajímalo, jaké by byly nejvhodnější typy ortézy pro obě odlišná zranění kolen. Nebo by bylo lepší tejpování? Nebo znáte nějaký jiný způsob, jak se z toho v dohledné době vyhrabat? Doufám, že Vaše odpověď bude optimistická, ale i kdyby nebyla, tak Vám velmi děkuji za Váš čas a za Vaši radu.

Odpověď:

Podle toho jak popisujete poškození levého kolena došlo k poranění předního zkříženého vazu. Doporučuji vyšetřební v traumatologické nebo ortopedické ambulanci, kde se specializují na léčení kolen, provést artroskopii a pak podle nálezu plastika předního zkříženého vazu. Vpravo mohlo dojít k částečnému roztržení vnitřního postranní vazu kolena nebo vnitřního menisku. Opět doporučuji vyšetření a artroskopii. Rozhodně nosit jen ortesu bez stanovení diagnózy není správné, je to stejné jako mít na končetině sádru bez rtg a zhištění zlomeniny. Stejně sama RHB není indikována bez diagnózy.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 162

Dobrý den, mám již asi 2 roky bolesti v oblasti obou kolen, bolí mě když chci vstát, nevydržím mít koleno dlouho ohnuté už po pár minutách musím nohu narovnat, neudělám dřep apod. hodně mě to omezuje v normálním životě, byla jsem u své praktické lékařky poslala mě na rentgen, vše v pořádku, brali mi krev a moč zda to není revma opět vše v pořádku, nyní jsem byla na ortopedii a pan doktor mě poslal na rehabilitaci, když jsem se tedy ptala co mi je, tak prý mám něco s čéškou? když jsem se ptala zda se to dá vyléčit odpověděl, že vyléčit se dá vše tak nevím, bolesti mám skoro každý den...je mi 32 let, sport žádný neprovozuji pouze rekreačně jízda na kole. děkuji

Odpověď:

Podle popisu se jedná o poškození chrupavek mezi steh. kosti a češkou - tzv. chondropatia. RHB je jistě učinná, je potřeba přidat léky ke zklidnění průvodního zánětu celkově i lokálně na koleno. Omezovat dřepy, kkek a ohýbáho kolena na pravý úhel, omezení chůze do a ze schodů. Vhodné jsou dlouhodobě léky na výživu chupavky chondroprotectiva např. Chondrosulf. Pokud bude konzervativní léčba neúspěšná je nutná artroskopie a ošetření chrupavek a možná je i aplikace injekcí do kolena např. Hyalgan ap.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 161

Dobrý den, protože nemohu najít konkrétní informace, obracím se na Vás. Zajímalo by mne jaká jsou indikační kritéria k náhradě Femoropatellárního skloubení? Při ASK mi byla zjištěna femoropatellární artróza a ošetřena chrupavka. Jsem na to asi ještě mladý(23), ale jelikož mne nic nazbírá, a už se problémy řeší 4 roky, tak se zajímám o nějaké budoucí možnosti...Rehabilitace, prášky, inj.hyaluronové kyseliny nic nepomohlo. Můžu akorát tak šlapat na kole na lehčí převody, plaváním v bezénu už sem to několikrát tak podráždil, že jsem měl opravdu velké problémy-ostrá bolest-vyjít schody..BMI mám optimální, teď prakticky nic kromě kola nedělám, slabší bolesti drásoty pod patellou se ozývají i při nezátěžovém krčení a propínání kolene ve vodorovné poloze, ale né pokud mi tu nohu někdo podpírá, už se to začalo ozývat i při chůzi po rovině pokud koleno úplně nedopropnu..nějak už nevim co dal, chtěl jsem ještě někdy lyžovat, chodit po horách, ani rekreačně na běžky to nejde..Teď jsem stále ve fázi čekání co bude dál..jím Condrosulf...Budu vděčný za každou radu, jak můžu čéšce pomoci (druhé koleno má asi to samé, jen je na tom lépe). Děkuji moc za váš čas.

Odpověď:

Nevím z Vaší zprávy jak rozsáhlé poškození chrupavek mezi čěškou a steh. kosti se jedná, zda dosahuje až ke kosti a jak je vlké. Zda je na stehenní kosti nebo jen na češce či obou. Rozhodně se nedá nahradit jen patelofemorální kloub. Spíše bych uvažovatl o transplantaci chrupavek tzv. mosaiková plastika. Možný i je přenos umělé chrupavky. Je potřeba konzultovat stav s ošetřujícím lékařem nebo na specializovaném pracovišti.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 160

Dobrý den pane doktore,
asi před třemi týdny jsem provozoval pohybovou aktivitu formou běhu.
Nejsem si vědom žádného prasknutí či nárazu, pouze jsem se otáčel za účelem rozhlédnutí se do pravé strany.Též musím podotknout, že byly ztížené podmíky - velké mrazy.
Od té doby mě začalo bolet levé koleno - taková jakoby tupá bolest. Při běžeckém tréninku se to rozběhá a dá se říci , že koleno téměř necítím. Když však přijde na odpočinek a koleno je v klidu vše se náhle změní. Koleno cítím z vnitřní strany a jak jsem již uvedl taková tupá bolest se přeleje někdy i do zadní části - do ohybu(jenom někdy). Někdy bolí i partie pod kolenem a vrchní část zadního lýtkového svalu. Dřep udělám a z této pozice se též zvednu, ale je cítit jakési přemáhání něčeho ne moc, ale je tak středně, není to až tak velký problém se zvednout. Žádný výpotek nebo oteklou část nepozoruji. Pokud si mám sundat botu na inkriminované noze druhou botou, tedy pravou, zapřením o patu a zatáhnutím nohy, mám pocit, že mi vyjede koleno z kloubu i s botou. Musím podotknou, že asi před 25 lety mi byl na vojně z této části vyoperován vnitřní meniskus a do této doby jsem běhal bez závažnějších problému .Navštívil jsem proto obvodního lékaře s tím závěrem, že mi zatím předepsal Surgam a uvidíme jestli si tělo pomůže samo. Zatím to je bez zjevného výsledku.
Prosím Vás o radu.

Odpověď:

Je potřeba vyšetření poraněního kolena. Může být poškozená chrupavka nebo dokonce i zkřížený vaz, bez důkladného vyšetření ortopédem nebo traumatologem není možné diagnózu stanovit. Pokud bylo koleno již před 25 lety operované, jistě se za tu dobu objěvily degenerativní změny – po chybění vnitřního menisku. Jen užívání Surgamu problém neřeší.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 159

Dobrý den. Před cca 8 týdny jsem při "vyrovnávání" rovnováhy na lyžích, když mě v mlze rozhodil nerovný terén ucítila bolest na zevní straně kolena, snad i "lupnutí" a pak koleno zůstalo bolestivé - nešlo našlapovat, obtížná chůze, zvláště do/ze schodů. Ale žádný otok jsem nepozorovala. Protože to bylo těsně před svátky, lékaře jsem hned nevyhledala, snažila se o klidový režim atd. Po čase se to výrazně zlepšilo, ale stále je koleno "nespolehlivé", ani nemám pocit nestability, nebo omezení hybnosti, ale nemůžu ho zatěžovat. Při trochu delší procházce začne zase bolet, nebo při i nepatrném uklouznutí velmi zabolí. Následně jsem byla i u lékaře, řekl po vyšetření, že by mohlo jít i o poškození zkříženého vazu, a dostala jsem do kolene injekci.
Chtěla bych vědět jak postupovat, abych si ještě více neublížila ale zase bych se ráda aspoň částečně vrátila k předchozím aktivitám. Byla jsem zvyklá rekreačné sportovat - např. běh, aerobic a pod. a to si teď netroufám, protože je koleno ubolené a nejisté. Přemýšlím, jestli to jde řešit ortézou, ale zase nevím kde a jakou vybrat, aby to mělo smysl? A taky se chci zeptat, jaké jsou jiné možné důvody, kromě poškozeného vazu - jak se mi totiž vybavuje situace, kdy došlo k úrazu, tak si myslím, že šlo spíše o velkou zátěž na nohu, ale vybočenou jsem jí neměla. Určitě ne směrem ven. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:

Rozhodně mohlo dojít k poškození jak zkříženého vazu tak i menisku. Je třeba stanovit přesnou diagnózu a pak případně ošetřit koleno artroskopicky. Jen důkladné klinické vyštření může ukázat rozsah poranění. Rozhodně není dobře si sama zvolit ortesu, když nevíme o jaké poškození se jedná. Také si sama nedáte končetinu do sádry, když nevíte jestli je zlomená.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 158

Mám 60 roků stále ještě sportuji - kolo, tenis a mám následující diagnozuBilat.gonarthrosa III.st. se zůžením kloubních štěrbin,subchondrální sklerotizací a okrajovými osteofyty, převaha F-P arthrosy bilat. Kalcifikace v měkých tkáních při dorsálním okraji proxim.epifys tibie vpravo a při laterální kontuře dist.metafysy femuru vlevo Mám od lékaře navrženou aplikaci erectus intraartikul. Pomohou tyto injekce?
Jakou mám perspektivu vzhledem k bolesti a hybnosti kolene.
Děkuji

Odpověď:

Tak jak to popisuje jste velmi aktivní. POkud Vás kolena nebolí trvale, neomezují Vás významně a nemáte noční bolesti myslím si, že může Erectus jen pomoci. Podle RTG nálezů výhledově hrozí implantace TEP obou kolen. Pak jistě ustoupí bolesti, ale zátěž hlavně sportovní budete muset výrazně omezit. Proto bych možnosti aplikace Erectus využil.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 157

Prosím o radu,bolí mě koleno hlavně při chůzi z kopce a ze schodů,ne stále,ale dlouhodobě.Pri při natažení v něm jakoby šustí,pomůže dlouhodobé užívání mobilinu? Může jít o vysychání?
Děkuji

Odpověď:

Podle popisu se jedné nejspíše o poškození chrupavek v kloubu mezi stehenní hostí a češkou. Jen použití mobilinu problém neřeší. Doporučuje vyšetření a pak případně léčbu příčiny. Vhodné mohou být chondroprotectiva - léky na výživu chrupavek a to jak v tabletách či rozpsustné tak možnost aplikace injekcí přímo do kolena. Vždy podle nálezu.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 156

Dobrý den je mi 40 let, mám čerstvě po replastice LCA, chci se zeptat, co v případě že selže i druhá. Kolik je teoreticky možno těchto operací provést? Údajně snad lze provést tzv. "dvoudobou" operaci, kdy se vyndá štěp, zacpou tunely, počká na zacelení a pak zavede nový.
Je možno třeba provést "double bundle" plastiku?
Ještě by mě prosím zajímalo, je-li možno provést tonizaci volného LCP (údajně VAPREM s použitím gelu nebo jinak), který je u mě pravděpodobně jednou z příčin selhání plastiky LCA? Stále necítím dobrou polohu nohy. Nemůžu "zamknout" koleno v extenzi, stehenní kost mi při ní jakoby sjíždí mediálně dozadu, zřejmě vinou volného LCP a hrozí vytahání štěpu i přes tvrdou rehabilitaci.

Odpověď:

Pokud je příčinou skutěčně volný zadní zkřížený vaz a dochází ja popisujete k prolomení kolena dozadu, je indikována kombinovaná plastika zadního i předního vazu. Podle mé zkušenosti nedojde k tonizaci vazu VAPRem, byť je tato metoda v literatuře popisována.Opakovat plastiku LCA nelze nekoněčně hlavně proto, že již nebude možnost Vám odebrat štěp na náhradu. Stejných výsledků lze jistě dosáhnou jednodobou i dvoudobou operací. Jen operatér se musí dle aktuálního stavu kolena rozhodnout jak postupovat. Technika duble bundle technika je jedna z možností náhrady LCA, rozhodně není lepší nebo horší, indikace k náhradě je vždy v kompetenci operatéra.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 155

dobry den trpim OTEOCHONDROSIS COND.LAT.TIBIAEGEN1SIN.GR2-3DEGENERAT.M23.8 chtel bych vedet česky jak male-velke poskozeni jde a jestli mam zadat lekare o potvrzeni ze se mam vyhybat zvedani a noseni tezkych bremen pokud hrozi jeste vetsi poskozeni

Odpověď:

Rozhodně přetěžování kolena nošením břemen, případně dlouhou chůzí není vhodné. Neviděl jsem rozsah poškození, tedy velikost. Jak byla diagnóza stanovena, zda RTG, magnetickou rezonancí či artroskopicky. Dále není jasné, zda potvrzení potřebuje pro zaměstnavatele. Lékař, který Vám diagnózu stanovil Vám jistě poradí.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 154

Dobrý den, měla bych dotaz , už 3 měsíce mě bolí kolena při námaze ale i když nemám žádnou námahu. Ale asi před třemi týdny jsem bruslila a spadla jsem na obě kolena měla jsem je oteklé a velkou modřinu.Teď už otok opad ale na pravém koleni mám pořád velkou bouly neboli výrustek .Mohl byste mi poradit co by to mohlo být.
Předem děkuji

Odpověď:

Může se jednat o zhmoždění jednak v oblasti měkkých tkání před češkou kolen, ale také o zhmoždění chrupavek v oblasti kloubu mezi stehenní kostí a češkou. Je potřeba kolena vyšetřit ERTG případně ultrazvukem a stanovit přesnou diagnózu. Jinak léčit nelze.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher, Ph.D.

Dotaz 153

Chci radu jsu už zoufala zmeho kolena jeden doktor rekne tak druhy zase že to nic tak vam posilam zpravu co mě k tomu reknete Dg:M259 Dg2.:M170 stk ASK 3krat s vrif těžkou chondropathií,RTG s nalezem degener změn gr II i pres zavedenou max. ambulantni lečbu neni zlepšeni a trvaji výrazné bolesti na zvaženi implantace TEP,zatim bychom řešili balneoth,bude nalez a možnosti oper lečb konzultovat s primařem toto je moje zprava ale primař toho ma hrozně moc tak řekl žeje to brzo ja mam ovšem velké bolesti tak co mam dělat jsem ročnik 1957 a potřebuju chodit do prace jsem sama tak moc prosim o radu děkuji moc.

Odpověď:

Podle Vašeho popisu se jedná hlavně o poškození chrupavek kolena. Nález potvrzuje jak RTG vyšetření tak nález při artroskopii. Pokud nebudou vyčerpané všechny možnosti léčby není indikace TEP kolena. Doporučil bych opravdu komplexní balneoTh a zvážit aplikace viskoelastických preparátů (chrupavek do kolena ). Pokud by byl stav nadále špatný a bolesti by trvaly případbně i v noci a znemožňovaly Vám výkon zaměstnání pak je teprve na zvážení implantace TEP kolena. Rozhodně ročník 1957 není překážkou v implantaci, ale myslím, že se stav může ještě upravit.
S pozdravem

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 152

Dobrý den pane doktore,jsem po ASC kolene s touto diagnozou.Verifikovaná chondropatie 2.stupně na češce dále pak v oblasti med.tibiál plataeu.Dále i klinicky je chron bursitisd prepatellarní s vrzáním.Oš. lékař mi sdělil,že to není zrovna příznivá diagnoza.Chtěl jsem se zaptat, co to pro mě,jako pokrývače znamená,když 80% času v práci klečím.Samozřejmě jsem nějaké vysvětlení dostal ale moc mu nerozumím.Mohu Vás tímto požádat o krátké vysvětlení.
Děkuji

Odpověď:

Chondropatie - tedy postižení chrupavky, ve Vašem případě chrupavky na spodní ploše pately, je onemocnění, které se projevuje bolestmi a drásoty pod češkou, zejména při ohýbání kolena. Čím větší je úhel ohnutí kolena a čím déle toto ohnutí (tzv. flexe) trvá, tím více je přetežován tento kloub, tedy kloub na spodní ploše pately. Chondropatie pately je poměrně časté postižení (odkazuji na opakovaně diskutované problémy v četbných dotazech) a je i typické pro profese, které jsou spojeny právě s nutností flexe v kolenou - tedy podlaháři, obkladači a pokrývači. Navíc opakované a dlouhodobé klečení je provázeno drážděním kůže a podkoží na koleni tlakem na podložku a to vede někdy k vývoji zánetu této krajiny, což se označuje jako Vámi uváděná prepatelární bursitida (I o této problematice jsme již několikrát psali). Dlouhodobé klečení a dřepy nejsou pro kolenní klouby ideální pozice, ale ,bohužel, ve vaší profesi nelze asi jinak.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 151

Dobrý den,
už asi od 20 let mě bolí kolena. V roce 2004 mě na přechodu pro chodce srazilo vozidla a měla jsem obě kolena dost pohmožděná. Za dva roky na to jsem musela podstoupit artroskopii kolene. Doktoři mi řekli, že jsem po úraze měla na čéšce nárůsty, které odstranili. Ani magnetická rezonance neobjevila žádný zánět nebo větší problém. Kolena od té doby občas pobolívala při změnách počasí. Letos na jaře se mi narodila dcera. Celé těhotenství a až do Vánoc mě kolena nebolela, ale zničeho nic začala bolet a v jednom se mi udělala voda. Paní doktorka mi řekla, že podle rentgenu mám na svůj věk (je mi 31let a nejsem aktivní sportovec) má opotřebovaná kolena. Vodu mi vytáhli a dostala jsem ortézu. Od těhotenství mám zjištěný chronický zánět štítné žlázy. Když jsem se ptala jestli mám podstoupit i artroskopii tohoto kolene bylo mi řečeno, že je to zbytečné a pokud se mi udělá opět voda, tak ať přijdu a vytáhne se.
Chtěla jsem se zeptat jestli může problém se štítnou žlázou ovlivnit bolestivost kolene a jak je možné, že celé těhotenství kolena nebolela a teď začala z ničeho nic bolet. Nadváhou netrpím, ale každý den musím nosit dcerku do 4 patra. Co zvolit, jako přiměřené sportování? Chodím plavat a na břišní tance.
Moc děkuji

Odpověď:

Vzhledem ke skutečnosti, že potíže jsou na obou kolenních kloubech a trvají již řadu let, dá se předpokládat, že příčinou bude nejspíše chondropatie - tedy postižení chrupavek, ktzeré se v období "rozbouření", může projevovat i tvorbou výpotků. O problematice chondropatií, jejího léčení jsme opakovaně psali. Pravdou je, že léčení postižení chrupavky je velmi problematické a i operační léčba je velmi omezená. Nemyslím, že by byla souvislost s onemocněním štítné žlázy a kolenních kloubů. V případě trvání potíží a opakování výpotků by bylo vhodné i vyšetření revmatologické.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 150

Dobrý den, je mi 50 let, namám nadváhu. Nikdy jsem moc nesportovala.Tuto zimní sezonu jsem začala intenzivně lyžovat. Náročnější a delší terén jsem musela neustále přerušovat, neboť jsem cítila velký tlak v kolenou (nemohu to nazvat jako bolest). Vždy po lyžování jsem asi 2dny měla pocit, že kolena nejsou moje, jako by byla umělá. Mazala jsem je různými gely, ale nezdá se mi, že by to mělo nějaký efect. Co mě ale znepokokojilo, je zjištění, že od té doby nemůžu udělat dřep, což mi nikdy nedělalo problém. Jinak s chůzí do schodů a ze schodů nemám potíže.
Již asi před 20 lety, když jsem položila ruce na kolena a pokrčila-narovnala, cítila jsem jako by se tam drtil písek.
Co dělat? Mám navštívit lékaře? Budu moci lyžovat?
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Myslím, že jde skutečně o reakci na přetížení při lyžování. Pro netrénovaného je lyžování nefyziologický pohyb a při tomto sportu jsou přetežovány femoropatelární klouby - tedy kloub pod češkou. Tento kloub je enormně zatížen v maximálním ohnutí, tedy právě v dřepu. Chrupavka na spodní ploše češky ztrácí věkem a postupnou degenerací svou křehkost a skluznost a může se pak při pohybu projevovat právě oněmi pocity křupání a drásotů.
Zkuste vyloučit právě kleky, dřepy, vyvarovat se prochladnutí kolen. také jsou doporučovány preparáty na podporu výživy chrupavek - tzv. chondroprotektiva. A to buď ve formě tablet či injekcí do kolena. Tabletovou formu těchro preparátů Vám jistě poradí a prodají v lékárně (jsou i bez receptu).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 149

Dobrý den,prosím vás mohli byste mi sdělit Váš názor na mé obtíže.Je mi 40 let.Někdy v době 19 roku mi při sportu vypadlo několikrát koleno (při pohybu za stolem stolního tenisu - vždy to bylo tak rychlé,že jsem se ocitl na zemi).Poté na vojně se mi to stalo a bylo to vážnější oteklé koleno,voda v koleni, atd.Tehdy mi dali koleno do sádry,že to přejde.Od té doby koleno bolelo jen mírně,posledních pět let.koleno bolí více.A to i někdy když přenesu na natažené koleno mírně váhu (koleno není přiliš stabilní v této poloze).Bolest se objevuje na vnitřní straně levého kolena v místě prohlubně někde mezi koncem holení kosti a čéškou.Potíže jsou i během rychlejší chůze,někdy postupně bolí i horní část holení kosti.Jinak koleno naprosto funkční jiná bolest se neobjevuje.Po vyšetření byla stanovena diagnoza,že jsou zjištěny projevy artrosy na patelle a že patella je vyhnutá směrem ven,tedy na druhou stranu než se projevují bolesti.Návrh řešení je stanoven na narovnání patelly ASK.Zdá se mi,že naklánět více patellu do míst,kde se se objevují bolesti není příliš šťastné. Děkuji za Váš názor

Odpověď:

Je možné, že příčinou potíží je tzv. malpozice pately, tedy ne zcela optimální tvar a dynamika češky při pohybu kolenem. K potvrzení této diagnozy je nutné klinicky všetření a rentgenové vyšetření v speciálních projekcích. Z Vašeho popisu potíží mám ale poněkud obavu, zda se nejedná již o projevy degenerativní, artrotické. Protože s kolenem byly již řadu let opakovaně potíže, musely být i punktovány výpotky, popisujete opakovaně epizody vypadávání kolena. To všechno jsou symptomy, které mohou být příznakem určitého artrotického postižení. Rozhodně by artroskopie vnesla jasno do otázky příčiny potíží.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 148

Dobrý den, pane doktore.
Chtěla bych poprosit o radu. O víkendu jsem při turnaji při jednom ze zápasů začala pociťovat silnou pichlavou bolest v pravém koleni a nemohla jsem dál hrát. Dnes mi na ambulanci udělali rentgen, který je prý v pořádku s informací, že to vypadá na natažené postranní kolenní vazy. Při zatížení cítím ostrou pichlavou bolest a v klidu je to bolest slabá, spíš tupější. Koleno mi sestra stáhla a bylo mi řečeno, ať se do 3 dnů dostavím na nějakou polikliniku na ortopedii. Bohužel se mi nedaří, aby mě někde vzali, a abych se tedy dozvěděla jak dál. Od známých s podobnými zkušenostmi jsem se dozvěděla, že mám nechat tak 4 týdny v klidu, ale víc vlastně nevím. Jestli stahovat, něčím mazat, jestli tedy 4 týdny budou stačit. Můžete mi, prosím, poradit? Nevím jestli je k léčbě relevantní i to, že mám vrozenou dysplazii obou češek. Děkuji.

Odpověď:

Z dotazu není zcela jasné, zda k potížím došlo na podkladě úrazu, například podvrtnutí kolena, při zápase, nebo zda se potíže objevily spíše v souvislosti s námahou a přetížením, kterému jistě koleno bylo na turnaji vystaveno.
Vzhledem ke krátké době trvání potíží bych doporučoval nyní maximální klid, bandáž, obklady a aplikaci některých z gelů s protizánětlivým a analgetickým účinkem (Fastum, Flector, Voltaren apod.) Nezatěžovat rozhodně kleky a dřepy a sportem. V případě, že budou obtíže přetrvávat i přes klidový režim čtyř týdnů, bylo by vhodné vyšetření ortopedem.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 147

Dobrý den. Zhruba devět let mám problémy s oběma koleny. V počátku to byla pouze rozdrcená čéška na levém koleni, která zřejmě srostla a snad je v pořádku. Později se na obou kolenech objevily (dle lékařů) nějaké výrustky. Bohužel si nepamatuju název, ale bylo mi řečeno, že do měsíce bolest pomine. Pět let jsem se snažil problém řešit (sádra, rehabilitace, medikace), ale žádný z ortopedů mi nedokázal pomoci. Bolest se čím dál více stupňuje a je cítit jak při pohybu, tak v klidu. Chtěl jsem se zeptat, jestli se dá problém s koleními chrupavkami vyřešit operativně. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Vzhledem ke skutečnosti, že Vaše potíže jsou již letité, dá se předpokládat, že jsou Vaše kolena postižena již pokročilejším stupněm artrozy. Navíc píšete i o rozdrcené čéšce a o průkazu výrůstků - to také podporuje pravděpodobnost této diagnozy. Jde o opakovaně diskutovaný problém léčení chrupavky a jejího postižení. Odkazuji tedy na příslušné dotazy a odpovědi.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 146

Dobrý den,
jsem po plastice LCA a part. ME LM. Štěp mi byl odebrán z klasického místa pod čéškou. Ovšem v tom místě, co mi byl odebrán se mi udajně udelal kostní výrůstek, je to tvrdá boule, která je celkem hodne vystouplá. Nejen, že mi vadí z kosmetického hlediska, ale především v tomto míste cítím při sportu a i třeba chůzi do schodů nepříjemný tlak přecházející v bolest (pocit napětí, jako kdyby melo neco prasknout). Dal by se tento kostní výrůste nejak odstranit nebo časem zmizí? Nemohu rovněž na koleně klečet, je to velmi bolestivé. Samotná "boule" je velmi citlivá.
Další věcí je stále teplé místo (při sportu horké) v místě odebrání štěpu, je mi to divné, protože jsem po operaci již 9 měsíců.
Dále po operaci, po opakovaném zhnisání stehů a štourání v koleni přišel lékař na to, že mi zřejmě zapomněli při operaci vyndat vnitřní steh. Dá se nějakým způsobem zjistit, jestli tam opět neco nezapomněli nebo zda tam jestě není nejaký zbytek stehu...? Mam subjektivní pocit, že koleno není zcela v pořádku, jako kdyby v nem neco zůstalo. Také mi běžně při propnutí kolene uvnitř zakřupe -- někdy slyšitelně. Je to normální - běžné?
Děkuji Vám za odpověď

Odpověď:

Potíže, které uvádíte, má hodně pacientů, kteří prodělali rekonstrukci zkř. vazu. Potíže nejsou ani z vlastního kolena, ani z rekonstruovaného vazu, ale z místa, odkud byl odebrán vazivový štěp s kostními bločky. Je to nepříjemná, ale celkem obvyklá situace po této operaci. Defekty ve vazu a vkosti, které vznikají odběrem štěpu se prohojují řadu měsíců i let a bolesti a potíže zejména při kleku na ioperované koleno mohou přetrvávat i dva tři roky.
Co se týče stehů - vyndavají se pouze stehy na kůži po jejím zhojení. žádné vnitřní stehy se nevyndavají. To ani technicky nelze. K tomu, aby se vyjmuly vnitřní stehy (tedy stehy, kterými se uzavírají postupně anatomické vrstvy), by bylo potřeba znovu rozříznout koleno. Je ale možné, že máte určitou nesnášenlivost na šicí materiál (u některých pacientů se s tím setkáváme)- Váš údaj o hnisání svědčí pro možnou problematickou hojivost.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 145

Dobrý den,
před časem jsem několikrát silně udeřil pod češku. Bohužel poslední dobou mi koleno "prokřupává" a při dřepu mi koleno "přeskočí" - někdy i bolestivě a je slyšet silné loupnutí. Mám starost jestli s tím v budoucnu nemůžu mít nějaké problémy ( je mi 19let ). Děkuji za odpověď

Odpověď:

Mohlo by se jednat o postižení chrupavky na spodní ploše čéšky, která někdy v důsledku degenerace, či úrazů, může ztrácet svou hladkost, pevnost a skluznost a při pohybu se pak projevuje přeskakováním a drásoty. Doporučuji spíše šetření, tedy vyloučení kleků, dřepů. Jinak o problematice chondropatie - tedy postižení chrupavky jsme opakovaně psali- bližší tedy viz tam.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 144

Dobrý den, mému manželovi je 32 let a měl před dvěma lety úraz kolene a lékaři mu odebrali 3/4 již odumřelé chrupavky. Teď má velké problémy i s normální chůzí. Jeho lékař ho na březen objednal na artroskopii. Chtějí se podívat co se děje, prý je znát nějaký pohyb kloubu mimo normál a nějaké výrůstky na zbývající chrupavce. Chci se zeptat jestli se u něj dá aplikovat mozaiková plastika. Chtěly bychom se vyvarovat umělému kloubu. Děkuji za odpověď

Odpověď:

Transplantace chrupavky, či a mozaiková plastika jsou metody přenosu "zdravé" chrupavky do místa, kde chrupavka z nějakého důvodu chybí . Předpokladem úspěchu této léčby však je, že chrupavkav okolí defektu, tedy chrupavka na zbylé ploše kloubu, je zdravá. Jedině tak je možno předpokládat, že přenesená chrupavka vyplní defekt a prohojí postižené místo. Těchto situací je však poměrně málo. Mnohem častější jsou případy, kdy je přítomen defekt chrupavky, ale ostatní chrupavka pokrývající kloubní povrch, je sice přítomna, ale je v různém stupni degenerovaná, ztenčelá. V tom případě nemá mozaiková plastika velkou naději na významné a trvalé zlepšení potíží. Proto je navrhovaná artroskopie správným řešením, neboť se přesně zjistí stav poškození a podle toho pak lze zvolit optimální léčebný postup.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 143

Dobrý den,
chtěl bych prosím vysvětlit slova a zkratky v lékařské zprávě diagnoza byla S832 Rpt.men.,cornu post.,gen.si. M241 CHP CMF gr.lla gen. sin. Byla mi provedená operace ASK, ME part., Shaving.lavage, budou mi prováděny injekce HYALGAN.Jsem aktivní sportovec (fotbal a mam rád i kolo) a zajímalo by mě jak dlouho trvá léčba a jestli můžu pokračovat dál ve sportu,budu mít nějaké omezení? Děkuji za odpověď

Odpověď:

Ona pro laika nesrozumiterlná změť čísel a písmen znamená, že jste utrpěl roztržení zadního rohu vnitřního menisku levého kolena a dále bylo zjištěno postižení chrupavky na vnitřním kondylu stehenní kosti - tedy na vnitřní polovine kloubního povrchu. Při operaci - artroskopii bylo provedeno ošetření odtržené části menisku a ošetření ložiska postižené chrupavky. O problémech hojení chrupavky jsme opakovaně psali. Hojení chrupavky je velmi problematické a kromě operační procedury (onen shaving) se ještě na podporu hojení do kolena po operaci aplikují léky, tzv. chondroprotektiva (nepř. Vámi zmiňovaný Hyalgan).
Záleží na mnoha okolnostech (na míře a rozsahu postižení chrupavky, ale i menisku). V každém případě však jde již o koleno s významným postižením a lze do budoucna předpokládat dřívější a rychlejší rozvoj artrotických změn. Proto bych doporučoval spíše šetření - kopaná není ideální, jízdu na kole naopak lze doporučit.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 142

Dobrý den, před čtyřmi lety jsem si podvrtnul koleno. Od doktoru jsem dostal ortezu a po case se to spravilo. Nosil jsem ortezu na sport ale semtam se mi stalo jako by mi koleno lehce vyskočilo. Vznikl mi jen lehky otok ale za par dni bylo vše v pořádku,ale včera jsem si podvrtnul koleno zřejmě znova. Mám jej značne oteklé a bolestivé.Sice na něj došlápnu,ale o nějake ohebnosti se moc mluvit nedá. K doktorovi jsem nešel a dodržuji klidový režim. Koleno leduju,mažu mastmi a stahuji. Přesto se chci zeptat jestli je nutné zajít k doktorovi. Nikdy mi nikdo neodsával žádný výpotek ale jak jsem tady četl tak jsem dostal strach že by se mi mohl udělat a proto se ptám...Děkuji

Odpověď:

Z Vašeho popisu je zřejmé, že od úrazu před lety, jste měl koleno s jistými lehkými známkami nestability, které se při sportu a záteži daly kompenzovat ortézou. Pravdou ale je, že je-li koleno chrionicky nestabilní a dochází opakovaně k "vypadávání", jsou přetežovány ostatní stabilizátory kolena, které se mohou následně poškodit. Zejméína se jedná o menisky. Často se tedy setkáváme s postižením menisků na podkladě chronické nestability kolena. Výpotek v kloubu je pak často projevem podráždění kloubu při poranění právě menisku či vazů. Pokud by potíže přetrvávaly i po klidovém režimu a obkladech (2-3 týdny), bylo by vyšetření u lékaře vhodné.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 141

Dobrý den
Mám krátce po operaci levého kolene ma diagnóza zní: Ruptura lig. cruciati ant genus I. sin totalis S83.5 , Ruptura lig. cruciati posterior genus I. sin parcialis S83.5 a chronickou nestabilitu kolene M23.5 . Toto zraněni se mi stalo při lyžování. Chtěl bych se vás zeptat jakou ortézu by jste mi doporucil, hraji zavodne házenou, hokej a rekreačne se věnuji lyžováni.
Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:

Ve Vašem případě se jedná o poměrně závažné postižení stabilioty kolenního kloubu, kdy jsou poraněny oba zkřížené vazy, tedy oba hlavní stabilizátory kolena. Pokud není indikována operační léčba - rekosntrukce obou vazů, je vybavení ortézou vhodné. Zejména na sporty a na větší fyzickou zátež. Ortéz je nepřeberné množství typů od nejrůznějších výrobců. Těžko lze dělat reklamu některému z nich, ale volil bych ortézu s tzv.pevným skeletem a zajišťující přední i zadní nestabilitu. Pro Vašeho ortopeda jistě nebude problém Vám vhodnou ortézu navrhnout.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 140

Dobrý den,je mi 36 let,94kg,poměrně dobře osvalený.Jsem 6 let po plastice př.křižáku,kterou jsem po 3 měsících po operací/tzn.před 6 lety/ utrhl.Nyní chodím bez větších problémů-pouze více zatěžuji druhou končetinu.Zanechal jsem všech soutěživých sportů a provozuji pouze kolo,běžky-cca 2 h denně,a chůze cca 2 h denně.Občas se mi koleno propadne směrem dozadu,ale bez vetších komplikací a bolesti.Dle mého 1. lekaře mám artrózu 1stupně a odeslal mne k replastice metodou btb,2.lekař-operatér dr.Holibka doporučuje replastiku,3 lekař replastiku kvůli absenci větších komplikací nedoporučuje.
Dotaz 1-lze replastikou zachránit více životnost kolena,nebo je-li bez problémů a člověk si udržuje dobré osvalení a provozuje výše uvedené sportovní zatížení tak je výdrž kolena stejná?
Dotaz 2-doporučil by jste vy u prokázané ruptury křižáku,a následné nestabilitě bez potíží replastiku,nebo počkat.
Velmi děkuji

Odpověď:

Jde o situaci, kterou je nutno posuzovat velmi individuálně.Pokud je Vaše koleno nestabilní a jsou obtíže z této nestabilioty, pak je replastika jistě indikována. Pokud nejsou žádné subjektivní obtíže a navíc je v koleni již prokázána artroza, pak bych s replastikou spíše váhal. Skutečně je nutnio posoudit stupeň nestability, stupeň artrozy, vaše potíže, i nároky, které na koleno máte a budete mít v budoucnu. Doktor Holibka, kterého znám, je velmi zkušený operatér, který operaci zkřížených vazů provádí rutinně a myslím, že jeho doporučení lze věřit.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 139

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat,za jak dlouho budu asi tak chodit ... Je mi 15 let a 30.12.2008 jsem upadla na lyžích a utrhla jsem si i s kostí přední křížový vaz.(Nepodstoupila jsem plastiku vazu.) Jsem po první operaci ,kdy mi do nohy dali dva železné dráty. Teď čekám na druhou operaci,která bude 24.2.2009. Potom bych měla s kolenem začít rehabilitovat. Vím že je to individuální ,ale za jak dlouho bych tak přibližně po operaci mohla začít chodit bez pomoci berlí ? Předem děkuji za Vaší odpověď.

Odpověď:

Ve Vašem případě se jednalo nejspíše o "vytržení" zkř. vazu i s částí kostěnného úponu. To je pro adolescentní věk poměrně typické poranění. Léčba probíhá právě tak, jako ve Vašem případě - dráty se zajistí kostěný úlomek ve správném místě a po zhojení se tyto dráty vyjmou. Pokud bude léčení a hojení probíhat zcela bez komplikací, myslím, že odložit berle bude možné po extrakci stehů z kůže po druhé operaci. Jiná otázka ale je možnost dalšího zatěžování ve smyslu cvičení, kleků dřepů atd.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 138

Dobrý den chtěla jsem se zeptat. Co znamená parciální ruptura med kolat vazu. Předem děkuji za odpověd.

Odpověď:

Jedná se o stav, kde je porušen postranní vaz kolena na vnitřní straně a to tak, že nedošlo k jeho kompletnímu přetržení, ale "pouze" k natažení, či jakémusi roztažení tohoto vazu.
Z hlediska následků a další perspektivy se jedná sice o poranění, které se léčí dlouho (řadu týdnů), ale z hlediska možných poranění kolena jde o poranění spíše lehčího charakteru nezanechává trvalé následky.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 137

Dobrý den, rád bych se zeptal. Byl jsem na ASK P kolena po úraze z lyžování. Byl jsem u dvou ortopedů, jeden doktor je můj ošetřující, druhý doktor mě operoval. každý má jiný názor na pooperační léčbu. Operační Dg. byla Ruptura LCA et LCT partialis gen dxt. jsem již 12. den po zákroku a nerad bych něco zanedbal, protože jsem aktivní sportovec a v budoucnu bych se sportu nadále rád věnoval. Poraďte mi prosím, jaký by měl být další postup. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Nepíšete, v čem je rozpor mezi doporučením další léčby jednotlivých lékařů. Ale při nálezu ruptury LCA (tedy přetržení předního zkříženého vazu) a pokud nebylo nalezeno a ošetřováno jiné poranění v kloubu (menisky, chrupavky atp.), postupujeme tak, že po plném zrehabilitování kolena vyčkáme, zda koleno bude stabilní či nikoli. Pokud nejsou zcela žádné obtíže, je otázka, zda přetržený vaz rekonstruovat (jsou na to rozdílné názory i u nás ortopedů), ale pokud by byly potíže ( bolesti, nestabilita či jiné problémy), pak by byla na místě operace - rekosntrukce vazu.
Co je to LCT nevím. Nemůže jít o nějaký překlep?

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 136

Dobrý den,
pane doktore mám potíže s pravým kolenem, které jsem si přivodil při hokeji ve srážce s protihráčem před 8 dny. Při srážce jsem měl koleno napnuté, ale byl jsem zapřen jen na jedné noze, sám vážím 108 kg a protihráč zhruba stejně. Do kolene jsem nedostal úder "jen" se mi posunulo tam a zpět o cca 5mm. Necítil jsem žádnou bolest a pokračoval jsem ve hře. Na střídačce jsem po několika minutách pociťoval křupání v koleni při každém kroku, ale bez bolesti. Hokej hraji rekreačně cca 2x týdně. Druhý den jsem cítil mírnou bolest na vnitřní straně kolene ve spod v takové jamce. Nicméně s heslem "to rozhejbu" jsem zatížil koleno ještě 2x . Poprvé mi mírně nateklo, ale po druhé už to bylo horší. Navštívil jsem ortopeda, který mi udělal punkci a do kolene stříkl nějakou hojivou látku.
Večer se mi stav kolene rapidně zlepšil a už mi v něm lupe jen vyjímečně(vlastně vůbec). Nicméně lékař trval na operaci, prý mám na 90% poškozený meniskus. Na rentgenu se nic nenašlo a prošaháním kolena narazil jen na zmíněnou bolest na vnitřní straně kolena. Při otáčení nohou na obě strany jsem necítil žádnou bolest a ve zprávě je napsáno, že to bylo na meniskus negativní. Nechci "zbytečnou" artroskopii, a proto bych rád ještě slyšel Váš názor na můj problém. Je mi 33 let a sportem zatěžuji tělo asi 2-3 týdně. S kolenem jsem neměl žádný problém, pouze před 1/4 rokem jsem cítil bolest stejného kolene na vnější straně po ránu, obvykle po sportovní činnosti. To se však vyřešilo využíváním jednoho balení GS condro forte. Chtěl bych Vám za tyto stránky poděkovat. Ač donucen, tak jsem se zde dozvěděl spoustu informací o obdobných koleních problémech. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:

Poměrně přesně popisujete mechanizmus, kterým velmi často dochází k poškození menisku. Pokud Váš ortoped při klinickém vyšetření pojal podezření na možnost tohoto poranění a navrhl operaci, tak doporučuji artroskopii absolvovat. I když bolesti lehce ustoupily , může to být projevem toho, že koleno se "adaptovalo" na poraněný meniskus a bolí méně. Je -li však meniskus poškozen, je velmi malá pravděpodobnost, že se sám přihojí (chondroprotektiva GS Condro apod. v tomto případě nepomohou)a naopak odtrženým meniskem se může koleno dále poškozovat. Artroskopie je celkem nenáročný výkon, poškozený meniskus bude adekvátně ošetřen a i v případě, že bude meniskus shledán jako nepoškozený, bych artroskopii nepovažoval za "zbytečnou", protožese důkladně zrevidují i ostatní struktury v kloubu, vypláchne se krev a výpotek po úrazu a budete mít jistotu, že dalším sportováním se koleno nebude poškozovat.
A děkujeme za pochvalu našich stránek.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 135

Dobrý deň, chcem sa spýtať na to, že už som mal asi 2x v kolene vodu vždy mi ju vybrali a bol pokoj. Ale vždy sa mi tam urobila po neakom úraze. Teraz som normálne odohral celý basketbalový zápas naplno, v pohode som prišiel domov...a na druhý deň mi zničoho nič začínalo napúchať koleno...chcem sa spýtať, čo sa s tým dá robiť.

Odpověď:

Je zřejmé, že výpotek v koleni se vždy objevil po záteži. Výpotek v kloubu je vždy projevem dráždění uvnitř kloubu (úrazem, zánětem atd.) Stav by si tedy zasloužil detailnější vyšetření včetně RTG, vyšetření výpotku v laboratoři a hlavně klinického vyšetření vlastního kolena (výpotek může souviset s počkozením menisku, chrupavek, při nestabiliotě kolena atd). Konzultujte tedy stav s Vaším ortopedem.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 134

Dobrý den pane doktore.
Je mi 67 let a mám bolestivé levé koleno. Diagnosa je artroza a byla mi doporučena TEP levého kolene. Koleno, vlastně celá noha, bolí neustále, ale dá se vydržet i bez tlumení bolesti pomocí léků. Nejvíce bolí horní strana chodidla v oblasti kotníku a pak koleno. Pod levým kolenem, tedy v kolení jamce mám bulku/váček o průměru 6 cm. Nejhorší bolest přijde když vstanu ze sedící polohy a při chůzi z kopce. Byl jsem již vyšetřen dvěma ortopedy, oba s totožnou diagnozou. O bolesti v chodidle jsem se nic nedozvěděl, takže předpokládám, že souvisí s artrozou kolena. TEP operaci si mohu vybrat buď tento březen nebo říjen. Byl bych Vám vděčný, kdyby jste mi mohl poradit zda mám podstoupit ještě nějaké jiné vyšetření a jestli mám podstoupit TEP již v březnu a nebo mohu počkat až do října.
Předem Vám děkuji.

Odpověď:

Diagnoza potíží v koleni je tedy zcela jasná - pokročilá artroza dokonce takového stupně, že je indikována náhrada kolenního kloubu TEP. Pokud se mně ptáte, zda máte operaci podstoupit v březnu, či v říjnu, pak bych Vám doporučoval jarní termín - po operaci je nutno chodit několik měsíců o berlích a myslím, že tuto fázi rekonvalescence je výhodnější absolvovat přes léto. Navíc si zkrátíte bolestivé čekání na operaci.
Co se týče potíží na noze a chodidle - těžko soudit bez znalostí dalších údajů a vyšetření, ale je pravda, že artrotické bolesti mohou vystřelovat do bérce a k hleznu.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 133

dobry den chtěla bych se zeptat včera jsem vstavala ze země a měla jsem uplně zkrčené koleno a na levém kolenu na vnitřní straně my prasklo pod kolenem se mi udělala boule bolí mě to a nemohu ohnout koleno a při pohybu doprava do leva to strašně bolí muže te mi říct co by to mohlo byt zda mam raději jít k lékaři??? děkuji za odpověd

Odpověď:

Mechanizmus úrazu, který popisujete je velmi typický pro poranění vnitřního menisku - tedy dřep a současné otočení na zatížené končetině.
Pokud se navíc objevilo prasknutí v kloubu, bolestivost na vnitřní straně, bolesti při rotacích a nemožnost plně natáhnout koleno, je poranění menisku velmi pravděpodobné. pokud tedy potíže trvají, je vyšetření u lékaře velmi vhodné.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 132

Dobrý den,přijela jsemz lyžeřského výcviku kde jsem spadla a nemohla jsem ohnout koleno.Doma mi to oteklo.Šli jsme k panu doktorovi a ten mi řekl ,že mám natažené vnitřní kolenní vazy a dal mi zinkoklih.Po 2týdnech jsem byla na kontrole a pan doktor mi sundal zinkoklih ,ale pak mi řekl ,že se mi to vůbec nezlepšilo a dal mi ortézu zatím na 2týdny.Řekl ,že na to normálně můžu chodit ,ale opatrně doma chodím pomalu ,ale když pak sedím strašně to koleno bolí. Nemůžu v tom koleně mít vodu??????Maminka navrhla at si vemu doma berle.Prosím vás poradtě mi co stím mám dělat.děkuju předem za odpověd

Odpověď:

Těžko radit, protože není znám výsledek klinického vyšetření. Přítomnost "vody" v koleni, tedy výpotku, lze potvrdit či vyloučit právě při klinickém vyšetření. Doporučení k použítí berlí je celkem spávné, pokud koleno bolí, otéká, je výhodné pro hojení odlehčit končetinu na berlích. Dále bych doporučoval priessnitzké obklady (pomůžou ke vstřebání otoku a event. výpotku) a další postup pak podle doporučení ortopeda. Při úrazu na lyžích mohlo dojít v celé řadě poškození v koleni a pokud potíže budou přetrvávat i nadále po odlehčení na berlích a zklidnění v ortéze, jistě Vám ortoped doporučí další léčbu podle nálezu.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 131

Dobrý den,prosím o Váš názor.Od 20.12.0 2008 mě bolí koleno-na ortopedii vytáhli 30ml výpotku,Rtg-snížení med.štěrbiny,kalcifikace v menisku zevně.Po týdnu KO-aplikace Depo-medrol+Mesocain.V podstatě bez efektu-po 10dnech znovu otok,bolestivost a zarudnutí-odsátí 40ml výpotku,Klid ,antirevmatika,Chodila jsem o fr. holích,abych to nezatěžovala.Trochu se to zklidnilo,byla jsem na KO-kultivace negat.Mám koleno trochu zatěžovat.Po dvou dnech znovu bolest na vnitřní straně kolena,oteklé zatím jen trochu.Mám RA 20let-je to tedy revmatický zánět,když byla kultivace negativní?Nebo tam může být nějaký úlomek co to pořád dráždí?Už to trvá 8týden,většinou záněty zvládám za kratší dobu,ráda bych už zase chodila.Děkuji za Váš čas.

Odpověď:

Nepíšete, zda výpotek a obtíže začaly úrazem. Ale vzhledem k údaji, že se léčíte s RA, lze s velkou pravděpodobností předpokládat, že opakované výpotky kolena mají souvislost právě s revmatoidní artritidou. Údaj o negativnitě kultivace je dokonce naprosto v pořádku, protože kloubní výpotky při RA jsou vždy kultivačně negativní (pozitivita by znamenala hnisavý zánět v kloubu).
Také by bylo potřeba zhodnostit stupeň degenerativních změn na kloubu (RTG). Revmatický zánět je tedy velmi pravděpodobný. Léčba je dlouhodobá, prakticky doživotní, protože revmatický zánět postuhuje postupně řadu kloubů.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 130

dobry den chci se zeptat co znamena tento nalez: S836 Distorsio gen. l. sin.
Distensio LCM ,laesio LCA?

Odpověď:

Jde o označení diagnozy ze seznamu Mezinárodní klasifikace nemocí a úrazů. S 836 je označení pro podvrtnutí kolenního kloubu a natažení některých částí kolena. Distensio LCM znamená natažení vnitřního postranního vazu, Laesio LCA znamená poškození předního zkříženého vazu.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 129

Dobrý den pane doktore, stalo se mi, že mi mírně oteklo pravé koleno, jeho vnitřní strana, mám problém udělat dřep, více ohnout koleno a v ohybu kolena, se mi udělala tvrdá bulka, která je někdy patrná na pohmat, někdy zmizí. Stejně tak je to s bolestivostí kolene, sama ustane a po čase se vrátí. Např. po posilování (nohy necvičím) nevíto o co by se mohlo jednat? sportuji spíše rekreačně - kolo, posilovna, rychlejší chůze. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Pokud je ona "tvrdá bulka" v podkolení, tedy na zadní straně kolena, mohlo by se jednat o tzv. Bakerovu cystu , či ganglion. Tedy jakousi výchlipku kloubního pouzdra a obalů, která je naplněna rosolovitou vazkou tekutinou. To se právě může projevovat pocity "šponování" při ohnutí kolena.Doporučuji navštívit ortopeda ke zhotovení rentgenu (často tato cysta má souvislost s artrotickými změnami - nepíšete, kolik je Vám let) a kvyšetření a k evetuální punkci - tedy odsátí obsahu. Pokud se náplň tvoří opakovaně, je možné cystu vyjmout operačně. Návštěva ortopeda je tedy vhodná.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 128

Dobry den, asi tak pred tyzdnom ma zacalo pobolievat lave koleno pri napnuti alebo uplnom ohnuti. Postupne sa tato bolest stupnovala. Boli ma hlavne pod kolenom, tam, kde sa koleno zohyna. Pri zatlaceni na jedno miesto, citim pichnutie. Mam 26 rokov, sedave zamestnanie, a ked sa niekolkych hodinach postavim, citim bolest pri narovnani kolena a chodzi. Po rozchodeni sa bolest zmensi ale stale je tam a obmedzuje ma. Co to je a co by mi pomohlo? Dakujem za odpoved.

Odpověď:

Pokud k potížím nedošlo úrazem a obtíže trvají týden, volil bych nyní klidový režim, lokální aplikaci antiflogistickým a antirevmatických preparátů ve formě masti či gelu. Rozhodně se vyvarujte sportovních aktivit, kleků a dřepů, při kterých je kolenní kloub enormně zatěžován.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 127

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat před 3 týdny jsme utrpěla uraz kolene na lyžích (podvrtle koleno) nosim ortezu. Kolenu již trochu ohnu ale ne ještě uplne. Chtěla jsem se zeptat doktor mi řikal že mam vodu v koleni (trochu) ale ja jsem si to nechtěla nechat odstranit, chtěla jsem se zeptat co v takovych připadech se deje?? muže se to samo vztřebat??? a jak co nejlip to lečit doktor mi řek že stači chadit..:-D ale vic enazoru budu moudřejši... moc děkuji za odpověď

Odpověď:

Výpotek v kloubu je vždy projevem podráždění kloubu. Ve Vašem případě tedy úrazem. Pokud je náplň "malá" , je možné se pokusit o její vstřebání klidovým režimem, bandážemi a obklady. Pokud je odstup od úrazu již tři týdny, doporučoval bych spíše než ledové obklady (ty jsou vhodné bezprostředně po úrazu), obklady priessnitzké (zapařovací). Pokud však nedojde k ústupu náplně v kloubu, je lékařem navrhovaná punkce indikována.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 126

Dobrý den, pročetla jsem velmi pečlivě Vaši poradnu, a chci Vám tímto za ni poděkovat, i v dnešní době je pro laika (pacienta) složité sehnat kvalitní a srozumitelné informace. K mému dotazu: od malička (cca od 5 let) mě trápí opakované luxace pately, na obou kolenou, obvykle se po pádu češka sama vrátila do správné pozice a jednou jsem si ji vrátila zpátky sama. V asi 10 letech mi koleno po jedné takové příhodě nateklo více než obvykle, takže jsem dostala sádru a pak znovu před dvěma lety (je mi 32) a to jsem sádru dostala opět. Nesčetné luxace mezi tím jsem s lékaři neřešila, prostě jsem to rozhýbala. A tak v současné době mi stačí opravdu velmi málo, aby češka byla opět "na cestě" ze správné pozice - špatně šlápnu, nebo zavadím nohou o stůl, otře se o mě pes, atd. Proto jsem vyhledala ortopeda, abych se konečně dozvěděla, co s tím... Pan doktor mi rovnou řekl, že operace mě nemine a do zprávy mi napsal toto: obj jasně sublux fenomen 1.dx , dg luxatio patellae 1.utr praecip 1. dx A teď konečně k mému dotazu - pan doktor se zmínil o jakési "šetrnější" operaci a ukazoval mi, že cosi na vnější straně mého kolene přetne, aby se vytvořením jizvy jaksi tkáň zahustila (pokud jsem tomu dobře rozuměla) a na vnitřní straně že je cosi třeba přišít. Čekáme teď ještě na výsledky z rentgenu. Já jsem našla na internetu jakousi zprávičku, že i u opakovaných luxací lze dosahnout dobrých výsledků tzv. Yamamotovou operací - to je ono, co navrhuje můj ortoped? Pokud ne, můžete mi trochu přiblížit v čem tato operace spočívá, případně jaký je rozdíl mezi oběma metodami? Předem děkuji za odpověď a za Váš čas.

Odpověď:

Děkuji za Váš dotaz. Vaše potíže jsou přesně popsané a jasně vystihují Váš problém, který spočívá v tzv. nestabilitě čéšky, kdy dochází k jejímu vykloubení na zevní stranu kolena při ohnutí.
Váš ortoped Vás zcela správně informoval o principu operace- ta v přípodě artroskopicky provedeného výkonu spočívá v povolení vazů , které češku přetahují na zevní stranu , a naopak ve stažení a zkrácení vazů na vnitřní straně, aby češku více "přidržovaly". (podle kterého autora se operace nazývá je nepodstatné ale princip je stejný). Výkon se tedy provádí artroskopicky z dvou vpichů.
Je však možné, že tento výkon se později ukáže jako nedostatečný a čéška opět znovu "vypadává". Pak je na místě některý z otevřených operačních výkonů, které jsou již složitější a rozsáhlejší.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 125

Dobrý den. V roce 2006 jsem si podvrtnul při florbale koleno a o rok později znova. Na ortopedii mně poslali na plastiku předního zkříženého vazu. Ale z pracovních důvodů jsem to musel odkládat až doteď. 19.11.08 jsem byl na artroskopii a byl mi odebran přední i zadní meniskus. Ted dokončuji rehabilitace a je mi doporučována plastika. Před operací jsem často pociťoval pocit nestability,ale teď mi připadá,že je to v pořádku. Při běhu i při chůzi do schodů a jiných lehčích sportovních aktivitách,necítím žádnou bolest ani píchání apod. Proto se chci zeptat,jestli je ta plastika nutná? Jestli mohu bez ní sportovat s ortézou naplno a jestli mohou nastat do budoucna potíže nebo nějaké trvalé následky? Předem děkuji za Vaši odpoveď. S pozdravem

Odpověď:

Pokud skutečně nemáte žádné problémy a to ani při sportovních aktivitách, je skutečně otázkou, zda operaci - rekonstrukci vazu neodložit. Rekonstrukce vazu nepatří mezi operace vysloveně nutné. Je možné, že funkci zkř. vazu dostatečně převzaly silné svaly a koleno není nestabilní. Doporučuji tedy spíše vyčkat a v případě objevení se potíží z nestability pak operaci absolvovat.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 124

Dobrý den pane doktore,
chci se Vás prosím zeptat. Jsem 6 měsíců po operaci předního zkříženého vazu v koleni. A mám stále bolesti, chodim cvičit , běhat prostě se snažim posílit sval.
Ale koleno stále bolí stejně, už asi 3 měsíce. Jak po běhání, tak i po cvičení. Koleno vždy začne bolet jenom v jednom místě, a to v místě operace (spíše přesně pod češkou). Nemůžu si ani na koleno kleknou, a ani převážit váhu na operovanou nohu. O rotaci už radši ani nemluvim. Okamžitě se dostaví bolest. A když zapnu sval, a šáhnu si na místo operace tak tam cejtim bouličky.
A proto bych Vás chtěl poprosit, jestli by jste mi neodpověděl na mé dotazy!

Odpověď:

Operaci zkříženého vazu a následnému průběhu jsme se opakovaně věnovali v mnoha předchozích dotazech. Potíže s kleknutím na operované koleno jsou v případě po operaci -rekonstrukci vazu zcela obvyklé. Souvisí s tím, že v místě, kde koleno při kleku doléhá na podlahu, se odebírá štěp k rekonstrukci vazu ( v případě tzv. B-T-B štěpu), Tyto obtíže přetrvávají velmi dlouho až do doby, kdy se místo po odebríní kostního štěpu opět plně přestaví. Ony bouličky by mohly být projevem vazivového hojení tkání.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 123

Dobrý den, poslední 3 měsíce mě pobolívá koleno, převážně v zadní části. Bolest prostupuje směrem dolů (asi 3 cm od kolene), nemohu být bez teplých ponožek. A ani to problém neřěší, jen zmírní. Při chůzi bolest v podstatě zmizí. V klidu (ležení) bolí, ale ne vždy. Namažu-li koleno prohřívacím gelem, bolest zmírní - vymizí. Nijak výrazně nesportuju, neměla jsem žádné vážné zranění (přesto jedno koleno - to druhé - mám po operaci - meniskus vnitřního menisku), váha též OK. Před 2 roky jsem byla u lékaře (revmatologa) s bolestí v zápěstí obdobného chatakteru v domnění, že mám revma. Na svůj věk (31) se mi "mnou stanovená diagnoza" zdála absurdní, což i doktor potvrdil. Mám znovu zajít k lékaři? Bojím se, že mě zase lékaři budou posílat od jednoho k druhému a nic nezjistí a já si budu připadat jako hypochondr. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Vaše potíže jsou poněkud netypické a nevýrazné. Proto i vyšetření nebude zcela jednoduché.Je neobvyklé, že obtíže se zmírňují při chůzi a pokud máte teplé ponožky. To jsou ne zcela obvyklé údaje, které by osvětlovaly původ potíží. Doporučuji návštěvu lékaře k detailnějšímu vyšetření.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 122

Dobrý den,ráda bych poprosila o informaci,ny jakém základě působí obstřiky kolene,jak dlouho působí a jak často je lze opakovat.Prodělala jsem úraz kolene,z rentgene nebyly zjištěny žádné traumatologické změny,přihrocení eminencí,zhmoždění šlach.Přesto,že k úrazu došlo začátkem října,nedocházelo k velkému zlepšení a bolesti se projevovaly hlavně při chůzi ze schodů a do schodů,příp.občasné křeče v oblasti lýtka,nebo v noci při položení nohy na podložku,propnutí,i při zatížení třeba pouhou dekou.Po zakoupení Wobenzynu a využívání 900 tabl.se stav zlepšil alespoň v tom smyslu,že vymizel výrazně otok a noha se tak stala pohyblivější.Po opětovné návštěvě ortopeda mi byly aplikovány4 ml 1%roztoku mesocainu a rehabilitace,kterou jsem ještě neabsolvovala.Obstřik ale způsobil téměř zázrak,po několika měsíčních potížích došlo témeř okamžitě k neuvěřitelnému uvolnění kolene a v podstatě odeznění bolesti.Je fakt,že jsem zatím na radu lékaře nohu nezatěžovala.Proto bych ráda znala Váš názor,jestli je možné,že by tím byl můj problém řešitelný.Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Principem obstřiku je vpravení do oblasti postižených měkkých tkání lék, který má jednak protibolestivé účinky a jednak protizánětlivé a jednak "nastartuje" hojivé procesy v tkáni. Protože se často jedná o léky se složkou hormonální je časté opakovaní obstřiků nevhodné pro rizikomožného poškození tkání, event. vzniku bakteriálního zánětu. Opakování obstřiku je skutečně velmi individuální, situaci by měl zhodnotit lékař. Ale obecně bych radil vyčkat mezi ostřiky 6-8 týdnů.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 121

Dobrý den, pane doktore,
jsem 2 měsíce po ASK kolena s tímto nálezem: rpt. MM gen. I. sin., st. p,. rpt. part. LCA, chondropathia med. komp. Ošetřující lékař mi nasadil 5 injekcí chondroprotektiv i.a. Erectus. Ale ani po těchto injekcích to není dobré, upřímně řečeno, bolesti mám ještě větší než před ASK. Stále mi bolí koleno na vnitřní straně skoro při každém kroku, zejména při chůzi z vršku. Ošetřující lékař tvrdí, že zřejmě došlo při odstraňování části menisku k podráždění kolena a nějaké reakci. Můžete mi prosím sdělit, jaký další postup léčby bych měla podstoupit ke zlepšení stavu?

Odpověď:

Jde o bvyklý problém, kdy je koleno postiženo jednak poškozením menisku, jednak nálezem poškození chrupavek a snad i poškozeného vazu. Zatím bych s definitivním soudem počkal, protože jste teprve krátce po operaci. Doporučuji rehabilitovat, event. s odstupem času zopakovat aplikaci chondroprotektiv a na zátež vybavit koleno ortézou. Zatím rozhodně nepřetěžovat sportem, kleky a dřepy.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 120

Dobrý den je mi 17 let.v červenci 2008 jsem podstoupil operaci kolena.Přišití menisku a odstranění pulky předního křížového vazu.Doktor mě od začátku připravoval na plastiku vazu.Bouže minulí tyden mi druhá pulka rupla.Už po několikáte mi brali vodu.Ted se rozhodne co dál.Už se to táhne pul roku a ta noha je tak oslabená že se bojím jestli vubec budu někdy chodit normálně.Muže se vas zeptat co by jste mi poradil byl by jste pro plastiku nebo ne?Jaké jsopu pooperační potíže?Je plastika bolestivá?Jaká je šance že se vrátim k profesionálnímu fotbalu děkuji moc

Odpověď:

Z dotazu není přesně jasné, o jakou komplikaci po operaci šlo. Zda došlo k selhání přišití menisku. Pokud je prokázáno přetržení př. zkř. vazu, pak bych doporučoval nejprve se pokusit rehabilitací vycvičit a posílit svaly stehna a poté provedení nové artroskopie, kde by se jednak zhodnotil stav a zhojení přišitého menisku a současně se provedla rekonstrukce vazu. Vzhledem k Vašemu mladému věku bych se za rekonstrukci vazu přimlouval. Operace je bolestivá jen pár dnů od operace, ale bolest lze spolehlivě zvládnout a tišit. To není problém. Připravte se však na několikaměsíční rekonvalescenci. A co se týče sportu - já osobně po operacích přišití menisků a rekonstrukcích vazů radím kopanou vyloučit a nahradit jinými sportovními aktivitami.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 119

Dobrý den,
je mi 49 let a před 6 měsíci jsem prodělal úraz kolene (kopnutí z boku, páčení do valgozity, pak bolest, otoky) , mírně zlepšení do 3 týdnů po klidu s ledováním, 2 opak. punkcích s aplikací Diprophosu. Pak po neopatrném pohybu znovu bolest, otok. Indikována a provedena artroskopie s odstraněním větší části prasklého vnitřního menisku (typ ucho od koše), zjištěna parc. ruptura LCA, chondropatie III.st. 5x5 mm med.kondylu femoru, ošetřeny -debridement poškozené chrupavky a subchondrální mikrofraktury obnažené sklerotické subchondr. kosti, Pridieho návrty. Po operaci bylo koleno nestabilní s velkým úbytkem sval. hmoty, bolestivé, což se postupně pomalu velmi zlepšilo intenzivní rehabilitací, stabilizačním cvičením, i s využitím úseče, bazénu, rotopedu, svalová hmota je nyní značná. S ortézou již jsem schopen (po 5.5 měs. od operace) ujít bez problémů 15-20 km. "Pocit nestability" mívám po přechodu z klidu do pohybu, po zátěži bývá koleno "unavené", běhat nelze - koleno bolí. Je mi doporučována možnost plastiky LCA, pokud by stav nebyl dobrý. Současná situace je ale celkem vyhovující, ale rád bych věděl, zda v takto nestabilním koleni bez operace nebudou např. artrotické změny probíhat rychleji. Pak bych volil plastiku vazu, i když myslím, že chybějící meniskus nahradit nemůže. Chci se postupně vrátit k dřívějším sportovním aktivitám - vysokohorské turistice, tanci, alespoň trochu i lyžování, pravidelně plavu, jezdím na kole. Moji známí po operaci LCA však příliš sportovat nemohou a koleno je bolí. Plastika vazu ano nebo ne ? Má smysl uvažovat o transplantaci autologních chondrocytů?

Odpověď:

Z uvedeného vyplývá, že ve vašem případě se jedná již o poměrně výrazně postižený kolenní kloub - Stav po odstranění menisku, nález chondropatie III. stupně a poškození zkř. vazu. Je nutné si uvědomit, že takto postižený kloub již nikdy, po žádném dalším operačním zásahu nebude bez potíží. O problémech s hojeních chrupavek jsem opakovaně psali. Pokud je koleno nestabilní (subjektivně máte pocity vypadávání, vyjíždění a nespolehlivosti kolena) a jsou přítomny i klinické známy nestability při vyšetření lékařem, stává se otázka možné rekonstrukce vazu aktuální. Ale zde velmi záleží na stupni a rozvoji artrotických změn v kloubu. Pokud totiž jsou již přítomny výrazné známky artrozy (a to vzhledem k popisu stavu Vašeho kolena nelze vyloučit), může někdy plastika vazu bolesti a potíže ještě prohloubit. Koleno se sice stane stabilnějším, ale akcentují se bolesti. Zde rozhodnutí je opravdu velmi individuální a odvíjí se od nálezu stupně artrozy při artroskopii. Vzhledem k odstupu 6 měsíců od operace bych doporučoval ještě nadále rehabilitovat, event. zkusit aplikaci některých chondroprotektiv do koolena k podpoře reparace chrupavky. pokud by byly nadále problémy, pak provedení artroskopie se zhodnocením stavu a v téže době event. rekostrukci vazu, pokud by to nález na chrupavkách dovoloval.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 118

Dobrý den, před třemi měsícemi mi byla ortopedem diagnostikována bursitida tibialní hrany v koleni, kterou jsem si přivodil výkonostním sportem. Po aplikaci analgetik a klidového stavu však opět(je to již po několikáté) bolest neodezněla a v nepravidelných intervalech se opět zintenzivňuje. Chlazení ani zapaření nepomáhá a analgetika také ne. Můžete mi prosím poskytnout nějaké informace ohledně léčby? Děkuji

Odpověď:

Pokud se skutečně jedná o burzitidu, pak skutečně se léčba zahajuje lokálním podáváním analgetik a antiflogistik (tedy protizánětlivých prostředků) ve formě masti a gelů.
Někdy bývá efektivní aplikace fyzikálních procedur na rehabilitaci ( tzv. pulzní elektromagnetické pole). Pokud by obtíže přetrvávaly je možná i aplikace obstřiku do místa burzitidy.
Při všech formách léčby je však nutné vysazení inzenzivní sportovní zátěže.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 117

Dobrý večer, před rokem a půl jsem měla úraz, kdy jsem při běhu upadla a od té doby mám problémy. Dva měsíce jsem chodila po doktorech, kteří mi tvrdili pokaždé něco jiného, ale ve finále, že je mé koleno v pořádku. Po té jsem našla soukromého doktora na doporučení mnoha lidí a ten mi udělal artroskopii, po třech měsících plastiku lca. Měla jsem přetržený vaz a se zadním to taky není úplně v pořádku. A to je má otázka. Jsem měsíc a půl po plastice lca, chodím na rehabilitace, ale mám problém spíše s propnutím kolena. Rehabilitační sestry říkají, že ohyb je velmi dobrý, i když mě to někdy dost bolí, ale to se dá čekat, ale stále to nemůžu propnout, čemuž se docela diví. Nemůžu mít nějaký problém spojený i s tím zadním vazem, když není úplně v pořádku? Určitě mám na hojení ještě čas, ale bojím se, abych neměla nějaké následky a jestli bych pro to nemohla ještě něco dělat. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Pokud jste 6 týdnů po operaci - rekonstrukci předního zkříženého vazu, je to skutečně velmi krátká doba no hodnocení výsledku operace. Vždyť vlastně nyní teprve probíhá rehabilitace. Pacientům vždy říkávám, že definitivní výsledek této operace lze očekávat a hodnotit téměř až s ročním odstupem, kdy se koleno a všechny svaly plně zrehabilituje a zadaptuje na novou situaci, která operací nastala.
Na druhou stranu, je v rámci rehabilitace nutno klást důraz zejména na extenzi, tzn. právě plné natažení kolena. Ohnutí kolena není až tak velký problém, ale pro chůzi a stání je potřeba plného natažení. Doporučuji tedy se v rámci rehabilitace zaměřit právě na natahování v koleni. V některých případech, kdy přetrvává tento tzv. deficit extense (koleno nelze plně propnout), může být i příčina v rekonstruovaném vazu, který se při natažení opírá o přední část kloubu a nedovolí propnutí kolena, v tom případě je někdy nutné artroskopické ošetření , kdy se upraví poměry pro vaz tak, aby nepřekážel v plném natažení. Ale toto přichází v úvahu až později, kdy je jistota, že již nelze dosáhnout většího rozsahu rehabilitací.
Co se týče zadního zkř. vazu - v tom příčina nemožnosti plného propnutí určitě není.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 116

dobry den chci se zeptat co znamena tento nalez:rpt.LCA gen.i.sin.,plica medioinfrapatellaris l.sin. Dik

Odpověď:

Rpt. LCA gen. l. sin. znamená přetržení předního zkříženého vazu levého kolenního kloubu.
Plica medio et infrapatellaris l. sin. znamená výchlipka (či jakýsi srůst) nitrokloubní blány po straně a pod patelou.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 115

Dobrý den,
babička má problémy s kolenem a již od září se řeší, zda půjde na operaci nebo ne a ošetřující lékař si vyžaduje stále další a další vyšetření a při každé návštěvě si vymýšlí nové a nové (byla tam již 4x). Nyní ji řekl, že si má zajistit zátěžové vyšetření, ale obvodní lékařka o žádném takovém vyšetření nikdy neslyšela. Existuje tento druh vyšetření a kde se dá když tak udělat? Babička je z okolí Zlína.

Odpověď:

Z Vašeho dotazu není zřejmé jaká operace je u vaší babičky plánována. Ale vzhledem k věku předpokládám, že se jedná o totální náhradu kolena (?). V tom případě jde o operační výkon, který je poměrně složitý a náročný na organismus operovaného. Jde o rozsáhlou oper. ránu, výkon na kostech, operace je spojena s krevními ztrátami a jedná se o dlouhý operační výkon. Z toho důvodu je zcela obvyklé a standardní, že se před tímto náročným operačním výkonem vyžaduje důkladné předoperační vyšetření internistou, který posoudí celkový stav pacienta a riziko spojené s touto operací. Je možné, že v některých případech je toto vyšetření doplňováno o další speciální vyšetření (např. kardiologické, plicní, atd.)a mezi tato vyšetření patří i tzv. zátežové vyšetření, které posuzuje stav kardiopulmonálního aparátu (tedy funkci srdce a plic) vzhledem k plánovanému operačnímu výkonu.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 114

Dobry den, pisem vam preto lebo sa mi nedari pozhanat potrebne informacie o mojom kolene..
je to pre mna naozaj dolezite, vopred dakujem za pomoc..
takze..
mam 21 rokov, po skonceni strednej skoly som odysla pracovat do uk. a som tu doteraz. v novembri sme boli na dovolenke v barcelone a tam sa mi stal ten uraz..
vyskocila som a padla kolenom presne na hranu schoda. nikdy som nemala nic zlomene. tak som myslela ze sak za chcilu mi to prejde.. prisla sanitka (kde ma pracovnici mimochodom okradli, doklady, kreditku, vsetky zmenene peniaze..) v nemocnici mi dali sadru,na celu nohu zo spodku, z vrchu kde je koleno to bolo makke. velmi to bolelo. obrovke opuchnute, vela farieb, prevladala fialova.. len som lezala niekolko dni, strasne to bolelo, stipalo vnutri, to koleno bolo fialove hlavne z oboch stran, a casom som mala do zelena aj pistalu..
po 2 dnoch som bola v tom spanielsku vinej nemocnici, ti mi dali sadru dolu, ze aj tak to bolo zle spravene. dali mi stahujuci obvaz. stale som si lad prikladala a lezala s nohou hore... hned ako som prisla spat do londynu som bola v nemocnici, ale ako tu uz byva s lekarskou starostlivostou, neozvedela som sa nic. dali mi bandaz, ktora mi spevi nohu, je to naozaj dobra vec.
stalo sa mi to 21 novembra. kedze lekari v spanielsku vobec anglicky nevedia, tak som sa nedozvedela co sa stalo. iba ze mozem byt rada ze to nemam zlomene. no to mi moc nepomoze... uz je to 2 mesiace a stale to boli, ked idem po schodoch, musim pomalicky, 1 nohou dopredu.... stale som v londyne.. nepracujem.. prosim poradte mi-preco ma to stale boli? bojim sa e ked zacnem buduci tyzden robit sa mi to pohorsi, alebo vznikne mi tam voda, a to nechcem. uz som si s tym dost vytrpela. teraz viem ze koleno-nohy su velmi dolezita cast tela. velmi.
nebeham, iba doma som, staram sa o kolienko, natieram octanovou mastou, heparoidom, fastum gelom, nerada uzivam tabletky, ale som si kupila na kosti-osterocare, a jem aj ryby. co via mam este spravit????? prosim poradte..
a zneprijemnuje ma tato vec: pri kazdom zohnutio a vystreti kolena mi v nutri pukne, je to lave koleno a z vonkajsej strany, ked si tam dam ruku, tak to citim ako to tam praskne, co to je? mam obavy...
nemohla som najst nikde informacie, tak pisem vam, prepacte za rozsiahly list, ale chcela som vam co najblizsie priblizit moju situaciu, aby ste si mohli z toho vydedukovat.. dakujem za pomoc. prajem pekny dnik
dakujem za pomoc

Odpověď:

Váš dotaz je obdobný tomu, který jsme před časem zodpovídali (dotaz 2) Nejspíše jste utrpěla těžké zhmoždění kolena a nárazem kolena na tvrdý povrch se zhmoždění přeneslo i na chrupavku na spodní ploše pately. Regenerace v tomto případě je často dlouhá (chrupavka má velmi pomalé a omezené možnosti reparace a regenerace, jak jsme jiý opakovaně v odpovědích na dotazy uváděli). Věřím, že při vyšetřeních v nemocnicích bylo provedeno rentggenové vyšetření a bylo vyloučeno poranění kosti. Doporučuji vyloučit cviky a pozice, kdy je chrupavka pately extremně namáhána (tedy právě kleky, dřepy), event. na podporu regenerace chrupavky zkusit některý z řady preparátů - tzv. chondroprotektiv (v lékárně Vám jistě poradí a doporučí). Vzhledem k intenzitě potíží a době jejich trvání by stálo za úvahu provedení důkladnějšího vyšetření včetně magnetické rezonance kolena.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 113

Dobry den, jiz 5 mesicu me trapi kolena, vice prave , ale vesmes obe. Doktor vzdy jen nazna, ze je to chrupavka. Je mi 28 let, vzdy jsem sportoval, delal vse bez jakychkoliv problemu, zadny extrem, jen rekreacne. Najednou me zacalo zlobit leve koleno, pobolivat, noha mi zeslabla, nasledovala prvni navsteva doktora. Pry chrupavka, doporucil mi vyzivu, 4 tydny klid, za mesic to bude pry dobre. Jenze nebylo, ikdyz jsem prestal sportovat, zacalo me postupne zlobit druhe koleno, doposud uplne zdrave. Nasledovalo to same, pri chuzi mirne bolesti, postupne koleno zeslablo, ta prava noha je ted postupne mnohem horsi nez puvodne leva. Byl jsem za 2 mesice jeste na jedne konrole u doktora, vylicil mu sve potize, ze je to cimdal horsi, uz i obe kolena, ze mam stehna skoro polovicni a ze se mi velice spatne chodi, nohy jsou nepevne, nestabilni. Pry sou to chrupavky, pokracovat ve vyzive a spise klid. Je to jiz 5 mesicu, nedelam prakticky nic, poradne ani nechodim, protoze to nejde. Nemohu jezdit na kole, pokrceni v kolenou je neprijemne, neco tam stale praska a preskakuje, muj denni rezim vypada tak, ze dojedu rano autem do prace, tam to odsedim a jedu domu, kde se belham po byte. Obcas se vazne nastvu a proste i pres bolest a neprijmenosti chodim, pac mi nic jineho nezbyva. Vceer me kolena boli jak po maratonu. Chuze venku ted na ledu je pro me peklo, mam pocit ze se mi ta hubena kolena nekde zvrknou. Na treti navsteve doktora to probihalo stejne, pry chrupavky, klidovy rezim (nevim, jak dlouho budu jeste odpocivat, asi dle nej uz do smrti!!!!), kdyz sem nemel uraz, tak pry s tim nic delat nehodla. Nohy me pry udrzi, chodit pry muzu (udelal zaver z tech tri kroku tam a zpet, ktere jsem udelal pres jeho ambulanci ode zdi ke zdi) A dokonce sem byl skoro oznacen, ze simuluji a ze pry to neni tak hrozne! Proc bych to asi delal? Mam sedavou praci u PC, ja prece chci fungovat normalne a chozeni po doktorech je to posledni, co me bavi. Ja chodim k doktorovi 5 mesicu, s tim ze nemohu poradne ani chodit, jakekoliv prudke pohyby v kolenou mi delaji obrovske potize a pry jestli si nevymyslim??!!! Ach jo, asi sem zase narazil na doktora. Jsem z toho ale vazne uz zoufaly, 5 mesicu nemuzu poradne chodit a vubec se to nelepsi. To snad uz budu pajdat do smrti, to se s tim neda nic delat? Proboha, vzdyt ja chodim jako duchodce, pritom sem nemel zadny uraz!! Koleno mazu vsim moznym, jim vsechny mozne preparaty na chrupavky, az je mi z toho uz zle a je to vsechno uplne na nic!!! Zbytecne vyhozene prachy. Jeste znovu zdrurazuji, ze je mi 28 let, sportovni stihle postavy!!! Prosim, poradte mi, na koho se mam obratit, nebo co s tim delat. Takhle se neda zit. Dekuji za dopoved.

Odpověď:

Byť je Váš dopis obsáhlý, obsahuje jen velmi málo údajů o problémech, spíše jen subjektivní obtíže. Proto je rada obtížná. Ale vzhledem k popisovaným potížím, oboustrannému postižení a údaji, že vyšetřující lékař neshledal žádné dramatické změny v objektivním nálezu při vyšetření, nelze skutečně vyloučit změny na chrupavkách. (o problémech s jejich léčením viz četné předešlé dotazy). Nelze vyloučit i souvislost vzniku potíží právě se sedavým zaměstnáním a cestováním autem. Možná by bylo vhodné, po poradě s lékařem, začít s postupným cvičením a posilováním.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 112

Dobrý den chtěla jsem se jen zeptat. Včera jsem měla uraz a mám výron kolena. Jak to mám lečit? Je nutné abych šla k lékaři? Předem děkuji za odpověd

Odpověď:

V dotazu je příliš málo údajů, aby bylo možno jej kvalifikovaně zodpovědět (okolnosti úrazu, mechanismus vzniku poranění, nález na koleni a pod.) Doporučuji rozhodně klid, studené obklady, event. elast. bandáž. pokud vaše potíže neodezní během týdne, doporučuji návštěvu Vašeho praktického lékaře.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 111

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na jednu, z Vašeho pohledu asi bezvýznamnou věc, ale nechci nic podcenit, zvlášťě pak, když se jedná o zdraví mého přítele(25 let). Byl od dětství registrovaný sportovec, t.č. po vážnějším úrazu kotníku a lýtkové kosti a po několika operacích (1 rok zpět) už sportuje rekreačne, ale celkem často (lyžování, plavání, bruslení, běh, posilování). Už bezmála 5 let pozoruji velmi nápadné vrzání (křupání, praskání) v kloubech(kolenních), při nejbanálnějších pohybech, nejvíce však při dřepu, či v leže při pokrčení kolene, které se ale nyní stalo ještě hlasitějším. Bolest necítí. Jistě to nebude nic závažného, jen chci vědět jak to bude pokračovat dál, když je realtivně mladý. Existuje nějaká prevence (doplňky stravy, léky, omezení určitého pohybu apd.)?
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Praskání v kloubech při pohybech může být předzvěstí počínajících artrotických změn. Zvláště, pokud Váš přítel intenzivně sportoval, prodělal úrazy pohybového aparátu a pokud navíc jsou třeba v jeho rodině i dědičné dispozice ke vzniku artrozy. Bylo by asi potřeba detailnějšího vyšetření k posouzení příčin vzniku potíží. Pokud se tážete na možnost ovlivnění - opět platí to, co v předešlých dotazech. Tedy omezení kleků a dřepů a prochladnutí kolen. Existuje celá řada chondroprotektiv a potravinových doplňků k posílení regenerace chrupavek (v lékárně Vám jistě doporučí).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 110

Dobrý den. Je mi 37 let. Lékař mi před pár dny diagnostikoval počínající artrozu kolena. Poraďte mi, prosím, co všechno můžu dělat (nejen brát léky), abych ji zastavila nebo alespoň zmírnila. Díky.

Odpověď:

Léčení artrozy, tedy degenerativních změn na kloubech, je problematické a artrozu nelze "vyléčit". Lze se pokusit její nástup a průběh zpomalit. Je nutno vyloučit přetežování chrupavek kloubů nadměrnou záteží. U obézních lidí je riziko vzniku a progrese artrozy výrazně vyšší. Doporučuji tedy udržovat ideální těl. hmotnost, či redukci váhy v případě nadváhy, vyloučení kleků dřepů, prochladnutí kolen. I tak však nelze zabránit vzniku a pokračování artrozy, protože velmi často jsou k jejímu vzniku dědičné dispozice.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 109

Dobrý den,chtěla bych se zeptat co mám dělat s mým kolenem.V roce 2004 jsem byla na odstranění plik.Na jaře roku 2007 jsem spadla z koně.Nějak se mi podvrtlo koleno a když jsem se postavila a na nohu došlápla upadla jsem.V nemocnici mi ihned dali sádru a druhý den jsem šla na operaci prasklého vnitřního vazu,údajně byly poškozeny i chrupavky a menisky.nicméně po 14dnech mi nabídli sádru pryskyřičnou.Souhlasila jsem,jenže po její aplikaci mě večer začala řezat,v pondělí mi tedy odřízli sádru na patě,to nepomohlo tak další den nad kotníkem.další dny jsem s oteklou nohou nechtěla otravovat tak jsem týden vydržela až mi noha úplně otekla,zmodrala a nedala se zahřát,v nemocnici mi sádru sundali,kotník zafacovali a dali ortézu na další 4 týdny.Poté jsem změnila doktora.Ten mi ortézu sebral a doporučil nohu pozvolna zatěžovat a rhb.Ani po 50 rhb a cvičení doma noha nešla ohnout,proto mi v červnu 2007 udělali redres a zjistili,že čéška přirostla ke kloubnímu pouzdru.Pozděli jsem měla problémy se stabilitou tak mi v únoru 2008 udělali plastiku přednícho křížového vazu.asi půl roku byl klid,než jsem začala koleno plně zatěžovat.nyní mám od října problémy-koleno mě bolí, v při chůzi do mírného kopce pícha,po delším sezení kulhám a když jdu do školy z prudkého kopce se schody tak stěží dopajdám.Od listopadu mi jsou píchany dopomedrol a mezokain. včerejší diagnoza zní: bolestivost nad zkrácenými hamstringy,a lat halvou bicepsu femoris a lig patellae,hybnost 0/10/130. V úterý mám jít na aplikaci dalších kortikoidů z předního přístupu.nevím zda injekce něco řeší,nechci po zbytek života stále chodit na injekce. ani 14denní léčba aulinem mi nepomohla.V mrazech musím mít nohu zabandážovanou prtože bolí a "tuhne" při zátěži taktéž.je mi 20 let aktivně se věnuji jezdectví (parkury) a jezdím na kole.Mohu se prosím zeptat na váš názor,co dělat dál?velmi děkuji

Odpověď:

Z dopisu plyne, že Vaše koleno prodělalo řadu velmi závažných poranění (zhmoždění, operace postranních vazů, poškození menisku a chrupavek, následně operace zkříženého vazu, po operacích zatuhnutí s nutností redresu - tedy rozrušení srůstů, a opakované imobilizace v sádře či ortézách) . Vzhledem k takto postiženému koleni bych volil spíše sporty, které nejsou náročné na kolenní klouby. Vzhledem k závažnosti utrpěných poranění a zákroků bude nutno s jistými potížemi do budoucna počítat.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 108

Dobrý den pane doktore, před 5 lety jsem v hodině TV utrpěla úraz - pro haemarthros mi byly zjištěna osteochondrální fractura patelae genus l. sin. Byla mi provedena ASK. S odstupem času mi poté byl aplikován Hyalgan i.a. Po op. mě koleno bolívalo jen občas, ale asi před 3 roky se moje potíže zhoršovaly a z občasných bolestí se staly každodenní. Navštívila jsem tedy lékaře, kt. dle RTG snímků zjistil, že mám laterální hyperpresi čéšky + Wiberg III. Absolvovala jsem RHB, ale bohužel bez efektu, lékař mě tedy indikoval k reASK. Ta mi byla provedena 6/2007 - pro Anterior knee pain sy genus l. sin a Plica infrapatellaris genus l. sin. hypertrophica provedena toileta fossa intercondylicae femoris, release lateralis. Poté jsem absolvovala RHB....Pro přetrvávající potíže jsem užívala od 1/2008 - 3/2008 Condrosulf 400. Nepocítila jsem žádný účinek. Poté mi v 4/2008 byl aplikován 3krát Suplasyn i.a. Bohužel i nyní bez efektu. V 7/2008 mi lékař předepsal ortézu Drytex lateral "J". Od 9/2008 - 11/2008 jsem opětovně užívala chondroprotektiva - Flexove 625 mg. Bohužel i po tak dlouhodobé, složité, nákladné léčbě moje potíže stále přetrvávají - bolesti přes den, i v klidu (někdy je koleno v pohodě, pak bolí jak ďas!), při zátěži, po zátěži, do a ze schodů, při delší flexi, někdy bolest jakoby vystřeluje do celé DK. Po úraze mám dodnes omezený max. pohyb, kt. mi neumožňuje si kleknout, udělat dřep, což mě moc omezuje. Dále mívám blokace kolene - velice nepříjemné a bolestivé - vždy s kolenem různě hýbu a poté hlasitě prokřupne a je to OK. Moje koleno velice reaguje na změnu počasí a hlavně na chlad, kdy velice trpím.... To je takový můj přůřez mé léčby na ORT a mých potíží.....Na bolest nic pravid. neberu, protože jsem ještě mladá (18 let), vždy se to snažím nějak přemoct, i když se mi to moc nedaří. Ale při exacerbaci opravdu velké bolesti si vezmu (cca 1krát/1-2 týdny) Tramal gtt. , 2krát denně si koleno mažu Emoxen gelem. Poctivě cvičím RHB cviky na posílení quadricepsu, jezdím na kole, rotopedu. Při zátěži používám ortézu (při používání vcelku bez potíží, po sdělání opětovně potíže).Už jsem z toho velice zoufalá a připadám si jako hypochondr. Svému ortopedovi velice důvěřuji a moc si ho vážím, ale i přesto bych chtěla slyšet Váš názor na mé potíže. Jak byste dále postupoval? Co byste mi doporučil? Co je příčinou mých potíží a proč mám stále omezený max. pohyb i přesto, že s kolenem cvičím?....Už mě to nebaví a chtěla bych to radikálně změnit a žít bezbolestný pohyb. Děkuji Vám moc za odpovědi a Váš názor.

Odpověď:

Váš příběh je celkem typický a i častý. Jen dokládá, jak obtížné a problematické je léčení některých poruch v koleni a že jsou stavy stavy, kdy léčba narazí na své hranice a jsou vyčerpány terapeutické možnosti . Mezi velmi obtížně léčitelné stavy patří právě postižení chrupavek (opakovaně jsme se v odpovědích tomuto problému věnovali). Léčba spočívá právě v rehabilitačních fyzikálních procedurách, aplikacích chondroprotektiv ve formě injekcí do kolena i ve formě tablet. Přui trvání potíží se provádějí operační výkony, spočívající v odlehčení čéšky - tzv. release, které jste absolvovala. Ale i tyto výkony jsou někdy provázeny rizikem přetrvávání obtíží. Naštěstí u mladých lidí je šance spontánního odeznění obtíží po delší době.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 107

Dobrý den,
dne 5.1.09 jsem ve věku 30 let absolvoval plastiku LCA v levem koleni. Šlo o úraz při fobale, který hraji závodně od dětství. Začínám rehabilitovat, zatím to vypadá dobře. Čeká mě rotoped, plavání atd. Každopádně s fotbalem končím, neboť je to jeden z nejrizikovějších sporů pro zkřízené vazy. A nerad bych to utrhnul znovu. Před pěti lety jsem souběžně s fotbalem začal hrát rekreačně hokej. Připadá mi, že je to sport ke kolenům mnohem šetrnější, zvláště na rekreační úrovni, kdy nedochází k hrubým faulům a soubojům u mantinelu. Rád bych se tedy k hokeji vrátil. Můžete poskytnout nějakou statistiku nebo názor na to, zda je hokej méně rizikový než fotbal? Děkuji.

Odpověď:

Váš dotaz je zajímavý. Je pravdou, že rizikovost vzniku úrazu při jednotlivých sportech je různá. Kopaná patří zcela suverénně mezi nejrizikovější sporty z tohoto hlediska a i zkušenosti nás ortopedů jsou podobné Vašemu názoru, že totiž poranění zkříženého vazu u hokejistů je méně časté, než u fotbalistů. Přesnou a konkrétní statistiku Vám , bohužel, poskytnout nejsem schopen.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 106

Dobrý den před dvěma dny jsem si při pádu poranil koleno. Rentgen nic neukázal, doktor mi diagnostikoval možné natržení zadního koleního vazu a objednal mě na magnetickou rezonanci. Koleno mám zafixované v ortéze a trochu nateklé, ale to je možná způsobené pádem. Zajímalo by mě co mě čeká pokud rezonance opravdu potvrdí natržení. Prý že je tento typ zranění vzácný a objevuje se spíše po automobilových nehodách a špatně se hojí. Jak dlouho asi bude trvat hojení (hraji fotbal a nikdy předtím sem žádný úraz kolene neprodělal. Je mi 17 let.

Odpověď:

Pokud dojde k poranění vazů a měkkých struktur, je skutečně rentgenové vyšetření negativní a tato poranění se mohou prokázat (byť s jistou rezervou) pouze na magnetické rezonanci. Pokud bylo vysloveno podezření na přetržení zadního zkříženého vazu, jedná se skutečně o vzácnější poranění (naopak přetržení předního zkříženého vazu jsou nepoměrně častější), je v indikovaných případech tento stav léčen operačně (přišítím a opětovným ukotvením odtrženého vazu, nebo rekonstrukcí tohoto vazu). Jedná se o složitý operační výkon s dlouhodobou (mnohatýdenní rekonvalescencí. Návrat ke kopané a podobným sportům lze předpokládat zhruba po roce od operace, ale osobně nepovažuji provozování kopané po operacích zkřížených vazů za optimální.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 105

Dobrý den, dceři je 17 let a má jít na operaci patelly - lat.release pately, jedná se prý o narušení vaziva z jedné strany. Můžu se zeptat na pravděpodobnou dobu rekonvalescence, jak dlouho nebude moci běžně chodit a zvládat běžnou zátěž? Děkuji

Odpověď:

Release pately znamená operaci, která se provádí artroskopicky a uvolní se vazy po stranách pately a tím dojde k "odlehčení" pately a snížení tlaku na chrupavky pately. Výkon je pomerně jednoduchý, ale rekonvalescence probíhá řadu týdnů včetně rehabilitace. Běžnou chůzi a aktivity (bez sportovní záteže, kleků a dřepů) očekáváme asi po šesti týdnech.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 104

Dobrý den,
je mi 19 let a v půlovině listopadu minulého roku jsem měla úraz kolene. Spadla jsem při chůzi na led. V nemocnici mi koleno zrentgenovali, ale nic závažného nezjistili. Na nohu mi dali ortézu, mazala jsem si to léčivou mastí, ledovala.Ortézu jsem musela nosit 3 týdny, pak mi ji sundali, řekli že to musím rozcvičit, tak jsem to pomalu začala rozcvičovat. Dnes už mohu téměř normálně bez potíží chodit, ale trápí mě příšerné křupání v koleni, nikdy jindy mi v něm takto nekřupalo. Také si na kolenu nemůžu kleknout. Chci se tedy zeptat, jak se toho nesnesitelného křupání mohu zbavit? Lékař mi doporučil navštívit ortopéda, ale bohužel se v nejbližsí době nemohu k ortopedovi dostat. Mnohokrát děkuji za odpověď

Odpověď:

Nejspíše jste utrpěla zhmoždění kolena a nárazem kolena na tvrdý povrch se zhmoždění přeneslo i na chrupavku na spodní ploše pately. Regenerace v tomto případě je často dlouhá (chrupavka má velmi pomalé a omezené možnosti reparace a regenerace, jak jsme jiý opakovaně v odpovědích na dotazy uváděli). Doporučuji vyloučit cviky a pozice, kdy je chrupavka pately extremně namáhána (tedy právě kleky, dřepy), event. na podporu regenerace chrupavky zkusit některý z řady preparátů - tzv. chondroprotektiv (v lékárně Vám jistě poradí a doporučí). Vzhledem k Vašemu mladému věku se nedomnívám, že by potíže zůstaly a byly trvalé.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 103

Dobrý den pane doktore,
svůj dotaz posílám proto, že jsem nikde nesehnal relevatní informace, týkající se mých problémů s koleny. Teď v krátké době opakovaně se mi v klidu stává, že mě bolí obě kolena, přičemž obě jsou jakoby prochladlá. Bolest je někdy tak intezivní, že mi nedovolí usnout. Při chůzi však žádné problémy nemám a mám pocit úlevy při teplém obkladu. V tomto roce již dosáhnu 60 let, ale hruba před 15 lety jsem už stejné problémy zažil. Tehdy však bolesti po týdnu odezněly a já jsem do dnešní doby žádné problémy neměl. Nohy jsem nikdy moc extrémně nezatěžoval, sport v mládí pouze rekreační a dodnes běžná chůze a občas plavání. Co tyto symptomy signalizují? Můžete mi poskytnout nějakou informaci, prosím. Děkuji.

Odpověď:

Vámi popisované obtíže mohou být prvním projevem degenerativních procesů v kloubu - tedy artrotických potíží, ale i revmatického onemocnění. Zvláště, pokud se jedná o oboustranné postižení, potíže reagují na změny teploty, jsou větší k večeru apod. Jistě by bylo vhodné vyšetření rentgenové k posouzení stupně artrozy a dále laboratorní vyšetření se zaměřením na revmatologické postižení. Ať už se jedná a jakékoliv postižení, vyvarujte se prochladnutí kolen, dřepů, kleků a přetežování končetin. Úlevu by mohla přinést aplikace priessnitzkých obkladů a antirevmatických mastí či gelů.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 102

Dobry den chtel bych se vas zeptat na vas nazor jiz v 16 mi pri ASK byl zjisten LCA pretrzeny a tak jsem byl poslan na plastiku ta se nepovedla tak koncem minuleho roku jsem sel na replastiku pri ktere mi zjistili pretrzeny i LCP te sesili.Chtel bych vedet zda se budu moct vratik ke sportu(fotbal).Je mi 18.Dekuji.

Odpověď:

Podle toho, co uvádíte, se jednalo ve vašem případě co rekonstrukci předního, ale i zadního zkříženého vazu. Tedy obou zkřížených vazů. Toto je pro vlastní koleno velmi náročný výkon. I pokud dojde k zahojení, přesto Vám doporučuji již vyloučení závodní sportovní aktivity a kopané zvláště. Kopaná je z hlediska možného poranění kolena velmi rizikový sport a riziko, že by mohlo dojít k opětovnému poranění vazů je velmi vysoké.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 101

Vážený pane doktore, před třemi měsíci jsem si při sportu poranila koleno. Doktor mi řekl, že jsou to pouze více natažené postranní vazy v koleni. Postupem času se můj stav začal zlepšovat, nicméně jsem měla stále pocit nestability. Na leden mi bylo dovoleno začít znovu sportovat. Tento týden jsem již zkusila bruslení na ledě (3 hodiny). Večer mě však koleno začalo opět bolet a pociťuji, že v něm nemám sílu. Zajímalo by mne, jestli je to pouze tím, že je koleno unavené nebo jestli je možné, že se doktor v diagnóze zmílil. Předem děkuji za radu.

Odpověď:

Pokud nejsou jiné obtíže (otoky, výpotky, nestabilita, bolesti, omezení pohybu) ale pouze pocity "unavenosti" v koleni, je možné, že jde o reakci na velkou zátež (3 hodiny bruslení je jistě pro koleno nezvyklá zátež) po dlouhém období klidu. Rozhodně bych doporučoval postupné zvyšování záteže, na sport pak event. vybavení ortézou. Pokud by potíže nadále přetrvávaly, či se dokonce objevily některé z výše popsaných příznaků, pak by bylo dobré vyšetření ortopedem.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 100

Dobrý den, jsem 3 měsíce po plastice předního zkříženého vazu kolene, a když už se zdálo, že chodím bez problémů, několikrát jsem špatně došlápl a pocítil pichlavou bolest v koleni. Od té doby mě koleno pobolívá, zvlášť když jdu do schodů. Cítím, že noha je zesláblá a mám strach, zda nemám poškozený ten obnovený vaz. Chci se především zeptat, jak je možné vůbec poznat zda vaz není poškozený? Děkuji a zdravím

Odpověď:

Jedná se o obdobný dotaz, který jsem zodpovídal před nedávnem. V období třech měsíců od operace, je rekonstruovaný zkřížený vaz velmi zranitelný (důvody jsem popisoval) a je samozřejmě možné, že dojde k jeho poškození. Na druhou stranu, pokud uvádíte, že přetrvává oslabení svalů (což je v případě této operace obvyklé), je kolenní kloub nestabilní i právě vzhledem k oslabení svalových úponů, které jsou významnými stabilizátory kolenního kloubu. K dotazu , zda je možno poznat, zda nedošlo k přetržení rekonstruovaného vazu: pokud je koleno při klinickém vyšetření stabilní, je pravděpodobnost přetržení vazu malá. Odpověď by mohlo přinést jedině vyšetření magnetickou rezonancí.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 99

Dobrý den,
již po druhé za měsíc mám bolesti kolene v horní oblasti nad čéškou a pod ní. Neuhodila jsem se, ani jsem neudělala nějaký nesprávný pohyb, ani jsem před tím nějak nesportovala, prostě mě začlo bolet postupem dne a zhoršovalo se to.
Poprvé mi tento problém odezněl hned druhý den, kdy jsem se probudila a bylo to v pořádku, nyní mi problémy neodezněly. Koleno nebolí při chůzi (jen "o něm vím" cítím že je tam něco v nepořádku), ale hlavně když jdu ze schodů, pokud jdu do podřepu apod. prostě v určitém úhlu to bolí to jak čert ve vrchní části kolene, a občas bolí i když jen sedím. je to nepříjemná palčivá bolest v okamžiku kdy se koleno dostane do určitého uhlu, ale pouze když je v záběru, pokud sedím a hýbu s ním cítim že to trochu bolí ale ne tolik jako když ho zatížím.
Dnes jsem byla na ambulanci, kde mi sdělili, že to může být od namožení, přes revmatismus až po DNU, nebo syndrom dívčího kolena, a během 2 minut jsem šla z ordinace domů bez žádného závěru.
Když mi bylo 12 let bolívali mě kolena a tenkrát mi bylo sděleno že mám v koleni výpotek, ale už si to příliš nepamatuji, tenkrát mi dali i ortézu (z které jsem již vyrostla) je mi 23 let:-) Omlouvám se za dlouhý dotaz, ale chtěla jsem to popsat jak nejlépe to pujde:-)
Nevíte o co by mohlo jít? Mám navštívit ortopeda?

Odpověď:

Skutečně se nabízí, že nejspíše by mohlo jít o tzv. entesopatii pety, čili postižení úponů na a kolem pately, nebo postižení chrupavky na spodní ploše pately, tzv. chondropatii. Tato postižení se projevují právě bolesti kolem pately při chůzi z kopce, se schodů, v dřepu apodobně. Vznikají bez úrazu a pro mladý věk jsou poměrně typická. Léčení spočívá v omezení maxim. flexe (tedy ohnutí) kolena, omezení záteže. Někdy při náší efekt rehabilitační léčba, při úporných potížích se provádějí i obstřiky a aplikace léků k podpoře regenerace chrupavech tzv. chondroprotektiva ve formě tabletek či injekcí do kloubu). Pokud potíže neustanou i po dodržování výše zmíněného režimu, je návštěva u ortopeda jistě indikována.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 98

Dobrý den, je mi 25 let, v 16 jsem byla na osekávání patních výrustky v místech, kde je Achillova šlacha. V 18 jsem si podvrtla pravé koleno, bylo tam tenkrát hodně krve. Koleno mě trápilo, takže ve 20 jsem byla na ASK, kde mi odstranili část menisku. Z důvodu nestability jsem o rok později v Olomouci podstoupila plastiku předního zkříženého vazu a zbroušení kloubu kosti kvůli objevené artróze. Po operaci jsem dostávala injekce do kolene kvůli artiritickým změnám. Mám jet se svými žáky na lyžák a můj otec mi nadává, že nesmím lyžovat, že skončím jako invalida. Loni jsem taky strávili týden na instruktorském kurzu a pak týden na lyžáku. Je pravda, že koleno není zcela stabilní a taky mám hlavně strach, navíc s kolenem strašně špatně dělám oblouk. Dříve jsem hodně sportovala, hlavně basket. Nyní ze strachu tolik nesportuji, spíše in-line a plavání, ale přijde mi hloupost do konce života se takhle strašně šetřit a nemoci nic dělat. Chápu otce, který má podstoupit totálku kyčelních kloubů, ale on měl už od dětství nějaké sklouzávání chrupavek na kyčlích(nevím přesně) a od 10 do 14 let strávil v sádře a po nemocnicích. Chvi vás tedy poprosit o radu, co můžu dělat a co ne, abych byla schopna i ve vyšším věku normálně chodit a nezpůsobila si větší poškození kloubů. A taky mám strach, abych se nějak nezranila a nepřidělala kolegům práci na horách. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Jak jsme již opakovaně zmiňovali, rekonstrukce zkř. vazů je pro kolenní kloub závažný výkon, který do budoucna do určité míry limituje zátěž. navíc, jak píšete, jsou ve vašem případě přítomny již artrotické změny ny chrupavkách. Nemyslím, že je nutné ve Vašem věku již zcela rezignovat na sportovní aktivity, ale spíše ke sportům přistupovat s tím vědomím, že koleno již není a nebude zcela "normální" a schopné jakékoliv záteže. Ve Vašem případě bych doporučoval spíše vysloveně rekreační formu sportovních aktivit a používání ortézy, která bude koleno alespoň do určité míry "chránit".

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 97

Dobrý den, bez nějaké zjevné příčiny mě začalo bolet pravé koleno (na dolní části vnitřní strany), běhen 14 dní kulhání a bolest vcelku přestala ale vrátila se občasná píchavá bolest v tomto místě po větší námaze. Bolest se ozývá i v klidu. Není stálá. co s tím jít k ortopedovi nebo vyčkat a mazat místo Emoxem gelem. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Bohužel, mám k dispozici jen málo informací i vašich potížích, ale pokud jsou potíže nejen při námaze, ale i v klidu (zde je poněkud rozpor ve vašich informacích), doporučoval bych maxim. šetření, aplikaci priessnitzkých obkladů a některého z řady antirevmatických gelů. Pokud nedojde k ústupu potíží, pak by bylo vhodné RTG vyšetření a klinické vyšetření u ortopeda.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 96

dobrý den mám nateklé levé koleno už asi 3 týden a ne a ne splasknout, hraji Paintball při jedné akci (paintballové) jsem propadl do šachty a jen tak tak jsem se zachytil vytáhl jsem se, byl jsem u 3 doktorů a nikdo mi od bolesti a splasknutí kolene nepomohl doufám že vy mi pomůžete děkuji

Odpověď:

Je otázkou, zda jste při podvrtnutí kolena ( ke kterému nejspíše při propadnutí do šachty došlo) neutrpěl poškození některého z vazů v kloubu. Zda se jedná skutečně o otok, nebo o výpotek, či náplň v kloubu. Pokud by se jednalo o náplň v kloubu, bylo by možné koleno vypunktovat. Doporučuji v této chvíli klidový režim, bandáž a návštěvu ortopeda, který by mohl provést punkci a koleno vyšetřit s ohledem na možná poranění vazů či menisku.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 95

Dobrý den. Můj problém je čéškový vaz. Před šesti lety jsem si při volejbale utrhl čéškový vaz na pravé noze. Tento vaz mi přišili a drží. Někdy sice pod kolenem trošku bolí, ale drží. Letos v červnu jsem si utrh čéškový vaz na levé noze, okažitá operace a dobrý. V listopadu jsem na trávě (při chůzi) uklouzl a znovu se ta levá utrhla. Po operaci mi řekli, že v tom samém místě a jestli to teď nebude držet, tak už to nebude za co to příště přišít. Chci se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že se to znova utrhne. Dělá se nějaká náhrada a když ne to skončím na vozíku. Je mi 37let. 25let jsem hrál aktivně volejbal a od prvního úrazu již volejbal nehraji. Jaké léky je dobré užívat pro posílení vazů. Děkuji

Odpověď:

Ruptury čéškového vazu jsou poměrně závažná postižení pro kolenní kloub a pro celou dolní končetinu, protože "přes" tento vaz probíhá přenos sil stehenního svalu a je tak umožněna chůze. Přetržení tohoto vazu sice nepatří mezi častá, ale tím spíše se jedná o závažná poranění. Pravdou je, že nikdy nelze zaručit, že nedojde při násilí či silném a nekoordinovaném stahu svalu opět k ruptuře češkového vazu. Koneckonců, praskne "zdravý" vaz, takže pravděpodobnost, že praskne vaz již jednou sešitý, tedy zajizvený, je sampozřejmě větší. Jakákoliv další operace samozřejmě výrazně snižuje možnosti hojení a zanechává výrazné následky (omezení rozsahu pohybu v koleni, oslabení svalové síly, nemožnost kleků dřepů, jakékoliv sportovní aktivity apodobně).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 94

Dobry den,
Chtel jsem se optat na vas nazor implantaci kolagenniho menisku provadenou ve svete. Pred asi 4mi mesici mi odstranili skoro cely vnitrni meniskus a od te doby zvladam jen beznou chuzi a i tu casto s pokulhavanim. V mych 24 letech se mi moc nechce smirit s tim, ze to tak bude naporad a spis uz jen horsi. Podle informaci na internetu vypada implantace kolagenniho menisku (CMI) jako slibna metoda vracejici kolenu cast menisku a pri selhani by nemela nijak uskodit. Bojim se ale, ze je to jen "marketingovy tah", na druhou stranu u nas se udajne nic obdobneho neprovadi a na osud nekterych mych znamych, kterym v mladem veku odstranovali menisky (tehdy bezna operace) se mi take pasivne cekat nechce.
Dekuji za odpoved.

Odpověď:

Váš dotaz je velmi odborný. jak jsme několikrát zmiňovali, meniskus má velmi omezené možnosti hojení. Při jeho poškození se často skutečně musí část menisku odstranit, protože odtržená část menisku je zdrojem nejen potíží, ale zejména dalšího poškozování kolena. samozřejmě je naší snahou, co nejvíce meniskus při operaci zachovat. Sešití odtrženého menisku se samozřejmě provádí za příznivým okolností, ale tyto situace, kdy má sešití naději na zahojení, jsou velmi omezené a vzácné. Řešením by byla transplantace menisku, či jiné obdobné výkony, mezi něž patří implantace koleganního menisku, kterou zmiňujete. Pravdou je , že tyto výkony zatím patří spíše do oblasti experimentální mediciny a obecně se zatím neprovádějí. Ale i tyto operace mají velmi omezenou indikaci a pro její úspěšnost musí být splněna řada kritérií. V České republice se problematikou transplantace menisku zabývají na ortopedii v Úrazové nemocnici v Brně.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 93

Dobrý den, je mi 44 let, a od září mám nateklé obě kolena, bez předchozího úrazu. Bolí mě pod čéškou a z boku. Byla jsem u revmatologa, mám mírně vyšší CRP , jinak za tím všechna vyšetření negativní, včetně borelií i chlamydií, i revmatické testy zatím negativní, na artritidu to prý nevypadá.Další výsledky se ještě provádějí. Na rentgen mě neposlal. Mám to mazat mastíco si koupím v lékárně, cítím tupou bolest, bohužel stále se zhoršující, budí mě v noci. Kolena jsou citlivé na chlad , pak více bolí. Otoky jsou beze změn, mast nepomáhá, co by to mohlo být a koho mám ještě navštívit, aby stanovil diagnozu a zahájil léčbu?

Odpověď:

Vzhledem k tomu, že potíže jsou oboustranné a začaly bez nějakého úrazu, je dobře, že jste navštívila revmatologa, který zahájil vyšetřování pro event. revmatologický původ potíží. Pokud tedy tento původ revmatolog vyloučí, jistě by bylo vhodné vyšetření rentgenologické (cestou vašeho praktického lékaře či ortopeda), které by stanovilo možný stupeň artrotického postižení kolen, což by mohla být příčina vašich potíží.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 92

Dobrý den, jsem cca 3mesice po operaci kolene LCA /plastika krizoveho vazu/, parcialni meniscectormie menisků, shaving patelly... po operaci jsem poctive rehabilitoval. svalovina teda nic moc /coz nechapu:)/ cvicil jsem jak to slo.. ale pred par dny sem nepatrne doslapl a koleno se me podvrtlo znovu. trosku to oteklo ale nic hrozneho... jen na leve vnitrni strane me to boli pri stisku.. leduji jak to jde.. jen mam obavy ze jsem neco udelal s tim operovanym vazem? nebo menisky? Myslite ze mam chodit o berlich? nebo jen s minimalnim naslapem? aby se to zahojilo... s fotbalem a jinymi sporty jsem se jiz rozloucil, jen chuze, kolo a plavani... bouhzel... diky za odpoved

Odpověď:

Po každém operaci kolenního klubu dochází velmi rychle k oslabení svalů stehna. Na druhou stranu, správnou a indikovanou rehabilitací se muskulatura velmi brzo obnovuje, pokud nepřetrvává nějaké postižení kolenního kloubu.
Rekonstrukce vazu patří mezi operační výkony, které značně ovlivňují stav kolena, navíc, pokud bylo nutné i ošetření menisku a chrupavek. Z toho vyplývá, že vaše koleno prodělalo velmi náročný a zatěžující výkon. Což samo o sobě vytváří předpoklady k svalové hypotrofii.
rekonstruovaný zkřížený vaz po operaci prodělává složitý vývoj: vaz samotný má určitou "mechanickou" pevnost. Během hojení, postupně, tak, jak do rekonstruovaného vazu vrůstají cevy, dochází k jeho přestavbě a tato mechanická pevnost se dočasně snižuje. Právě v období, kde dovolujeme pacientovi plnou zátěž operované končetiny, je tato pevnost vůlastně nejnižší. Pacient při tom již nemá nějaké bolesti a velké potéže a má snahu končetinu zatěžovat beze všech omezení, což je velmi rizokové pro osud rekonstruovaného vazu. Nezbývá v této chvíli, než věřit, že podvrtnutím nedošlo k poškození rekonstruovaného vazu. nadále šetrné rehabilitovat (navrhuji pouze chůzi, rotoped, pohyb v bazénu), rozhodně bez kleků dřepů skoků, běhů. Vyčkal bych, zda dojde k adaptaci kolena na nové podmínky, které operací nastaly. Vždy svým pacientům říkávám, že definitivní výsledek této složité operace lze očekávat a hodnotit až rok po vlastní operaci.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 91

Dobrý den,
mojí mamince, která má 88 roků, z ničeho nic oteklo koleno a zabarvilo se do červena (vypadá to jako popálenina). Při pohybu ze schodů je zatím lehce bolestivé. Vstřebá se výpotek a jaké jsou možnosti léčby (rehabilitace). Vyšetření v nemocnici odmítá. Jedná se o zánět nebo je to trvalý degenerativní stav?
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Platí, co jsem na Váš dotaz odpověděl výše. Léčba se odvíjí od toho, co je příčinou potíží. Než bude indikována rehabilitační léčba, bylo by potřebné vyšetření. Doporučuji tedy klinické i RTG vyšetření před zahájením rehabilitace.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 90

Dobrý den,
Mám otázku ohledně mého kolene. Je mi 21 let a mám 2 roky potíže s levým kolenem. V dubnu letošního roku jsem byl na operaci kolene se srůsty. Operace proběhla v pořádku během 2 měsíců po operaci jsem se zas mohl volně chodit a věnovat se svému velkému koníčku což je cyklistika. Ovšem po sezóně jsou bolesti zpět. Opět jsem byl u ortopeda a diagnostikoval mi,že tam budou nejspíš zas ty srůsty. Ptal jsem se,jestli to nemohu mít z té cyklistiky,prý Ne. Doporučil mi RHB. Nemohu říct,že mi nepomohly,ale bylo to jen krátkodobě. Asi tak měsíc po RHB jsou bolesti zpět. Takže bych se chtěl zeptat,zda by jste mi nemohl říct z čeho ty srůsty vznikají,jak se před nimi preventivně bránit a zda s nimi mohu jezdit spinning a cyklistiku.Zatím na to nosím ortézu což mi trochu pomáhá. Ještě poslední věc: Žádný úraz kolene jsem neměl a užívám kloubní výživu ve formě prášků kvůli jako prevenci kvůli mému sportu. Předem Vám Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Je dobře, že provedená artroskopie vyloučila jiné příčiny vašich potíží. Srůsty , neboli "pliky" mohou být zdrojem potíží, ač se nejedná o nic závažného. Jde o jakési blanité srůsty probíhající napříč kolenem, které při pohybu se napínají či dokonce uskřinují a jsou tak zdrojem bolestí. řešením je jejich odstranění. Ale je pravdou, že někdy se na jejich místě mohou tvořit nové. Nemyslím, že by bylo nutné zanechat cyklistiky. Naopak, pro kolenní kloub a kolemkloubní svaly je cyklistika a spinning výhodné (kloub je fyziologicky procvičován cyklickým pohybem, svaly pracují a posilují se a při tom nedochází k nárazům a možnému poškozování chrupavek). I zde platí, všeho s mírou. Ortéza i podpůrné potravinové doplňky nejsou na závadu.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 89

Dobrý den. Na začátku září se mi při tancování poranilo koleno. Při rotaci na pravé noze se mi zasekla bota s chodidlem a tělo rotovalo dále. V koleni mi při tom křuplo, ale tělo se poté vrátilo zpět, protože se nemohlo otočit. Koleno mi nateklo a bolelo ze začátku v dolní části kolena při chůzi. Noha byla skoro celá ohebná, při velkém skrčení bylo trochu cítit tah v kolenních vazech.
Navštívil jsem ortopeda, který mi provedl RTG a diagnostikoval to jako podvrtnutí kolena vpravo, koleno klidné, bez náplně, stabilní, neklid a drásoty FP kloubu, menisky negat. kůže b. p. n. Řekl mi, že to mám nechat v klidu a rozchodit. Dal mi injekci do kolena. Za 6 týdnů jsem šel znovu na kontorolu. Koleno se trochu uklidnilo vevnitř (už to tolik nedrhlo), ale otok byl skoro stejný jako na začátku. Napsal mi patrná hypotrofie m.q.f a poslal mě na CT, na které jsem šel za další měsíc. Na CT mi nic nenašli. Výsledek CT: Chrupavky kloubních ploch femotu, tibie i pately mají přiměřenou šířku a intenzitu signálu. Menisky normální tvar a šířku. Zkřížené i kolaterální vazy rovněž bez známek patol. leze.
Po tomto mi už ortoped nic neřekl co s tím. Na všechno odpověděl, že je to možné. Plné zatížení kolene možné. Nabídl mi ještě ASK kloubu.
Nyní je to již 4 měsíce a koleno mám stále nateklé. Po dvou týdnech to dost zmizí a pak to při nějakém zatížení (chůze ze schodů, těžší baťoh) znovu nateče, ale ne už tolik. Postupně se to sice lepší, ale jakmile jdu ze schodů, tak se to zhorší. Do schodů se tomu taky moc nelíbí. Na zatížení taky reaguje natečením. Vždy už natečou jen podkolenní vazy. Ale nebolí při tom. Nic s tím nedělám, koleno je stále v klidu buď doma nebo v práci.
Mohl by jste mi prosím říci váš názor na to, si nechat vrtat koleno, když mám podezření na hodně natažené podkolenní vazy. Popř. jestli to může být i jiný problém než vazy? Už nevím kam s tím mám jít, co s tím mám dělat, jestli jsou např. nějaké masti, kterými by se tomu dalo pomoct? Všimnul jsem si, že tomu trochu pomáhá chladnější prostředí. Jestli je to možné, že se tak dlouho vzpamatovávají podkolenní vazy?
Četl jsem v dotazech, že na natažené vazy pomáhá ledování a není nutná operace. Nevím jestli to je můj případ, ale nechce se mi vrtat koleno, aby mi potom řekli, že nic nenašli.
Mnohokrát děkuji.

Odpověď:

Váš dotaz , potíže i problémy jsou velmi obdobné, jako u pána, na jehož dotaz jsem odpovídal nedávno. Z popisu Vašeho úrazu je velmi pravděpodobné, že by se mohlo jednat o poškození menisku (toto není na prostém RTG patrno a ani na CT nemusí být zřetelné. Trochu jasno by možná vneslo vyšetření magnetickou rezonancí, ale pokud i toto vyšetření bude negativní a Vaše potíže (bolesti, otoky, výpotky) budou přetrvávat, považuji provedení magnetické rezonance za "zbytečné" a také se přikláním k provedené artroskopické operace. Ta není nijak zatěžující a vnese do věci jasno a hlavně umožní ošetření poškozeného menisku. Vzhledem k téměř čtyřměsíčnímu odstupu od úrazu už ledování nemá valného smyslu. Také pouhé "natažení" vazů už by po této době mělo být zhojeno. Doporučují tedy absolvovat navrhovanou artroskopii.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 88

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat v neděli při sálové kopané mi při kopu, píchlo v pravém zadním stehením svalu,krevní hematon nebyl,místo jsem doma zaledoval a použil speciální mast. Je možno zraněnou nohu protahovat nebo raději zůstat v klidu. Děkuji za odpovědˇ.

Odpověď:

Pokud je bolestivost lokalizována skutečně do svalu do oblasti zadní části stehna, pak se opravdu nejspíše jedná o svalové poškození. Často se setkáváme u sportovců s tímto poraněním, které není nijak vážné a ohrožující, spíše nepříjemné. Léčení spočívá v klidovém režimu, tedy rozhodně vyloučit sportovní zátež. Zaledování ihned po úrazu je naprosto spávné (snižuje krvácení a poúrazový otok postižených tkání). Poškozená svalová vlákna se hojí jizvením a přestavbou, které trvají několik týdnů.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 87

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co mám dělat s mým pravým kolenem. Je to už půl roku, co se mi při doskoku z půl metru nějak zvrtlo koleno.Cítíl jsem silnou bolest a pnutí, takže jsem hned druhý den navštívil lékaře, který mi řekl, že to nic není a koleno mi pouze stáhl obinadlem se slovy " po víkendu budeš moci zase běhat". Jenže ejhle koleno mi přes víkend nateklo a já na něj nemohl ani šlápnout, proto jsem navštívil našeho doktora na chirurgii, který mi udělal rentgen, kde se samozřejmě nic nenašlo. Voda v koleni byla, ale ne v takovém množství, aby se musela dělat punkce. Byla mi naordinována 14-ti denní neschopnost s klidem na lůžku a ortéza, lékař konstatoval, že mám výron. Po 14-ti dnech jsem šel do práce, ale pořád mě to bolelo. Dnes je tomu už půl roku a já pořád nemohu plnohodnotně dělat ty sporty, které mě tak baví, k tomu mi koleno občas nateče a je pořád trochu větší než to levé. Při sportu po prudkém otočení kolem osy nebo prudkém zabrždění mi v kolenu praskne a cítím nepříjemnou bolest ve vnější dolní části, která postupem času ustane. Hrozně mi to vadí a rád bych vědel, na koho bych se mohl obrátit nebo co by to mohl být. Děkuji.

Odpověď:

Z Vašeho popisu úrazu i potíží mám vážné podezření na poškození menisku. Toto na RTG samozřejmě není patrné a nelze diagnozu poškození menisku stavit z rentgenového vyšetření. Pokud potíže přetrvávají i po několika týdnech (kdy jinak dojde k zahojení prostého výronu), navíc se opakovaně objevují náplně a výpotky v kloubu, je detailní vyšetření ortopedem vhodné. Pokud klinické vyšetření potvrdí podezření na poškození menisku, je artroskopické ošetření indikováno. A mimochodem - Vámi popisovaná bolestivost při otočení na zatížené končetině je právě pro některé typy poškození menisku typická.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 86

Zdravím. Začaly mě bolet kolena a mám po kolenem boule a při sportu mě to občas bolí. A když na to zatlačim také. Nevíte co to je a co by me zbavilo bolestí prosím??(prášky,odsekání...)děkuji moc.

Odpověď:

Mám k dispozici jen velmi málo údajů o Vašich potížích. Těžko říci, co je příčinou a podkladem Vámi uváděných "boulí" na kolenou. Někdy se setkáváme (u mladých jedinců) s tzv. exostozami, tedy kostěnými výrůstky v okolí kloubů, které mohou, zejména při námaze, pobolívat. řeší se operačně. Ale skutečně se neodvažuji tvrdit, že je toto Váš případ. Vyšetření ortopedem včetně RTG je plně na místě.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 85

Dobrý den, objevila jsem náhodou na levém koleni malou bolestivou bulku, v koleni mi občas při chůzi lupne, je mi 36 let, bez nějakého výraznějšího fyzického zatížení. Nevíte, co by to mohlo být a jak to mohu léčit dříve, než by se to mohlo i zhoršit? Děkuji moc za radu.

Odpověď:

Pokud je ona rezistence - bulka mimo kloubní prostor, tedy uložena v podkoží, nebývá příčinou větších potíží a taky nevyžaduje většinou žádnou léčbu (pokud nepřekáží např. při kleku). Jiná situace nastane, pokud je tato rezistence v kloubu, kdy se může uskřinovat při pohybu mezi kloubní plochy. Může se tak projevovat tzv. "kloubní myška", tedy drobné volné kloubní tělísko. V tomto případě by bylo indikováno operační vynětí. Z uvedeného vyplývá, že by bylo dobře nález ukázat Vašemu ortopedovi.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 84

Dobrý den,
chci se zeptat. Moje maminka má 88 roků a zrudlo a oteklo jí pravé koleno. Po několika dnech otok částečně zmizel, ale zůstaly modřiny. Chci se zeptat, zda je možné koleno vyléčit. Mamce se podlamovaly nohy. Můžete mi říci, jak koleno léčit, aby byla mamka schopna pohybu.
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Na Váš dotaz je odpověď velmi obtížná. Vzhledem k věku vaší matky lze předpokládat již rozvoj artrotických změn v kolenou. Tomu by odpovídaly i jisté potíže, kterými trpí již delší dobu. Zarudnutí a otok ale by mohly být projevem např. zánětu v koleni. Na kažý pád bych doporučoval vyšetření včetně RTG.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 83

Dobrý deň.
Prosím o radu.Spadla so pred dvoma mesiacmi na koleno.Po návšteve lekára mi nezistili ani zlomeninu ,ani prasknutie.Koleno však bolí,nemôžem kľačať. Bolí aj pri dotyku.Z rengenu zistili že mám cistu,prosím aký je postup liečby. Lekár mi doporučil natieranie kolena a kľud.
Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpověď:

Nejspíše se jednalo o zhmoždění kolena těžšího stupně. Protože v případě kolena není kloub "chráněn" žádnou silnou vrstvou podkoží či svalů a násilí se přenáší přímo na kloub, mohou bolesti přetrvávat velmi dlouho (zejména v kleku a dřepu). Pokud bylo vyloučeno jiné poškození, doporučuji skutečně trpělivost a šetření (neklekat, nedřepat). K Vaší poznámce o cystě - s cystou se v podkolení setkáváme velmi často, dokonce do určité velikosti je tato cysta normálním nálezem. Nemyslím však, že by její přítomnost byla v příčinné souvislosti s utrpěným úrazem.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 82

Dobrý den, je mi 30 let sportovec, v současné době fotbal 2 x týdně. Nadváhu nemám 178cm/84 kg. Mám dva dotazy. Po fyzické činnosti třeba při dřepu cítím na vnější straně kolen, pod kůstkama bolest. Ne nějak extra silnou ale cítím. Nejdříve byla cítit jen v podkolení jamce, ale tam to po roce malinko odeznělo. Taky to bylo nejdřív na jedné noze pak na obou. Ortoped vyloučil menisky a naordinoval rehab. Co může být příčinou? A ještě jeden dotaz, v levém kotníku nemám čas od času úplnou jistotu. Stává se jaky by se mi podlomil. Např při chůzi nebo prudším nášlapu jako by povolil a píchne v něm. Myslím že bl před několika lety (5-6) podvrtnut. Byl jsem na skioskopii a nyblo nic zjištěno. Může to být tím podvrtnutím? Je potřeba to koleno šetřit nebo provádět úplnou zátěž a počkat co se z toho vyvine. Děkuji.

Odpověď:

K vašemu prvnímu dotazu: u aktivních sportovců, a fotbalistů zejména, lze určité formy přetížení kolen předpokládat. Pokud jsou potéže na obou kolenních kloubech a navíc zjevně souvisejí s fyzickou námahou, je původ potíží z přetížení pravděpodobný. Navíc je možné, že jsou v kolenou přítomny již i počínající změny na chrupavkách z opotřebení. Pokud ortoped vyloučil jinou příčinu potíží, doporučoval bych snížit zátež a možná by úlevu přinesly i léky - tzv. chondroprotektiva na bazi potravinových doplňků, které podporují výživu a regeneraci chrupavek (je jich na trhu celá ředa - v lékárně Vám jistě rádi poradí). A k druhé části dotazu - popisujete stav, se kterým se setkáváme po opakovaných a zejména nedoléčených podvrtnutí kloubu - totiž s následnou tzv. nestabilitou kloubu, kdy v různé míře je kloub (ve vašem případě) hlezno, ne zcela stabilní a projevuje se pocity nespolehlivosti, nejistoty, "vapadávání" a náchylností k dalším podvrtnutím. Doporučuji Vám konzultovat ortopeda, protože v závažných případech se tento stav řeší i operačně.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 81

Dobrý den, jsem po po plastice (B-T-B) LCA s fixací nevstřeb.šrouby, dále nález femor. a patell.chondropatie II.st. Mám tři dotazy:
1. zda nevstřebatelné šrouby mají nějaké zásadn.nevýhody oproti asi již častěji používaným vstřebatelným?
2. Rád bych se vrátil k vysokohorské turistice( výstupy 1-2x ročně). jsou nějaké naděje ?
3. Jakým způsobem nejlépe mobilizovat čéšku, aby se co nejméně snížil tlak na femur. Děkuji za odpověď

Odpověď:

Děkuji za dotaz, zde mé názory:
1) Nevstřebatelné, tzn. kovové interferenční šrouby rozhodně nemají zásadní nevýhody oproti vstřebatelným. Naopak - k fixaci právě B-T-B štěpu jsou výhodnější kovové šrouby. Vstřebatelné šrouby mají jen jednu jedinou "výhodu" a tou je právě vstřebatelnost, tedy předpoklad, že po několika ůletech dojde k resorpci těchto šroubů.
2) jsem přesvědčen, že po příslušné rehabilitac ia rekonvalescenci bude možné se vysokohorské turistice věnovat. Nevídím důvod, proč byste měl těchto aktivit zanechat. Prakticky ve všech sportovních odvětvích jsou vrcholoví sportovci, kteří absolvovali rekonstrukci zkř. vazu a dále sportují.
3) K "mobilzaci pately" používají fyzioterapeuté určité manévry a manuální cvičení. Domnívám se však, že plně postačuje po operaci správně provádět rehabilitační cvičení, tzn. dbát důraz na plnou extensi (úplné propnutí kolena) a naopak cvičení do flexe (do ohnutí) podle doporučení operatéra. V okamžiku, kdy to pooperační stav dovolí, doporučuji trenink na rotopedu s vysoko postaveným sedlem (tak, aby v dolní úvrati došlo k plnému propnutí kolena) a s minimálním odporem.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 80

Dobrý den, před několika dny jsem upadla na dlažbu. Od té doby mě při doteku nebo kleknutí píchá asi 2-3 cm pod kolenem. Je to asi taková bolest jako bych si klekla na střepy. Lékař mi nechal zrengenovat koleno, ale tam žádné poškození kosti nebylo zřejmé. Otok žádný není.Nebolí ani při chůzi (pokud si ovšem předtím nekleknu).Byl mi předepsán gel Vonum cutan.Zatím (po 5 dnech) necítím žádné zlepšení. Děkuji.

Odpověď:

Vážená paní, nejspíše jste si při pádu pohmoždila krajinu tzv. tuberozity, tedy oblast lehké "vyvýšeniny" těsně pod kolenem, kam se upíná češkový vaz. Je to totiž přesně místo, kam se přenáší maximum zatížení při kleku. Lidé se omylem domnívají, že při kleku se zatěžuje kolenoo, ale ve skutečnosti je maximum záteže právě v tomto velmi malém okrsku těsně pod kolenem na holeni. Vzhledem k tomu, že od úrazu uplynulo jen několik dnů, ještě bych byl trpělivý a vyčkal. Denně vmasírujte do místa bolesti právě některý z gelů s protizánětlivým efektem. A hlavně nedráždit dalším klekáním!

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 79

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat bolí mě obě kolena v klidu pod čéškou, u pohybu mám někdy i problém někam dojít. Žádné otoky nemívám. Je mi 15 a už jsem na tento problém dostala nějaké vitamíny bohužel si nevzpomenu na název. Po měsíci braní jsem dostala prášky na podporu chrupavek ale ani ty nepomohly. Je možná příčina že jsem před rokem a půl zpadla z kola? Doktorka mi doporučila jít na injekce, ale doslechla jsem se, že potom je koleno náchylné na záněty. Předem děkuji za odpověď...

Odpověď:

Důležitým údajem ve Vašem dotazu je skutečnost, že Vás bolí obě kolena a bez úrazu a na kolenou je jinak normální nález. Pád z kola před rokem a půl bych nepovažoval za možnou příčinu obtíží. Vzhledem k Vašemu věku (15 let) se s největší pravděpodobností jedná o tzv. syndrom dívčího kolena. Jde o stav vyskytující se u dospívajících dívek. Pobolívání bývá způsobena namáháním tzv. plik uvnitř kolena. Tedy jakýchsi blanitých srůstů, které se při pohybu napínají a vyvolávají bolest. Ve většině případů tyto obtíže postupem času spontánně odezní. Někdy, v úporných případech, se artroskopicky tyto srůsty přeruší.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 78

Při blbém došlapnutí se nepříjemně ozvalo koleno, nepřijemný pocit v pravé horní časti pravého kolena se umocnil tím, že jsem byl nucen celou cestu v autobuse stát (cca 40 min) nemohl jsem pořadně došlapnout. po ledování se bolest zmírnila, nepřijemný pocit ustoupil, ale došlapování je stale neuplné. Nohu dokažu bez problemu narovnat, ale při uplném pokrčení zase citim, že něco není v pořádku. Koleno je lehce oteklé, bez barevné změny. Nevím proč, ale mám pocit, že když mi s tím někdo škubne, jako při výronu, tak se mi uleví. Diky za radu

Odpověď:

Celkem přesně popisujete tzv. blokádu kolena. Tedy stav , kdy po nefyziologickém pohybu dojde k nemožnosti plně propnout koleno. Tento stav bývá provázen někdy otokem a bolestí na vnitřní (vzácněji zevní) straně kolena. Příčinou by mohla být prostá distorze (podvrtnutí), která by však během několika dnů měla odeznít. Pokd potéže, zejm. nemožnost natažení, přetrvává, bylo by vhodné vyšetření ortopedem, neboť nejčastější příčinou tohoto stavu bývá poškození menisku. A to je stav vyžadující operační zásah.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 77

Dobrý den pane Doktore.Před 2 lety jsem měl operaci,teda pastiku předního křížového vazu.Jak poznám,že operace se vlastně povedla,dodneška mam koleno jaksi nestabilní,asi proto,že nemam správnej balanc.Je my 25 let,na kole jezdim,běhám a fotbal hraju na ,,půl plynu" a cejtim jak my pracujou jinak svaly na každé noze,hlavně naté operované,ta zdravá je víc zatěžovaná,nejspíš je to v hlave,nějak zakodováno,nemůžu si pomoct.Vim,že i Milan Baroš,měl po zlomenině nohy jinak zatěžovaný nohy,poté co se zase lehce zranil a posléze ho vyšetřil fyziaterapeut Dr.Kolář,došel k závěru,že neměl správnej balanc na každou nohu a tím,že jednu dlouhodobě přetěžoval,byl důsledek zranění.Tak se ptám,existuje nějaký přístroj,pomůcka,abych měl ten správný balanc,nebo se ujistit,že operace se zdařila,nejradši bych obojí :)Třeba fotbalista ve Slavii po plastice,chytal balanc na dvou,vedle sebe,nafukovacích míčích či co,tak že skákal ze strana na stranu-levou nohou na levej míč a pravou na pravej míč.Děkuju moc za odpověd

Odpověď:

Rehabilitace po operaci zkříženého vazu je stejně důležitá, jako vlastní operační výkon. Pokud není správně vedena rehabiliatce, je efekt po operaci poloviční. Máte zcela pravdu, je to i naše zkušenost. Proto každé ortopedické pracoviště spolupracuje se "svým" rehabilitačním oddělením, které je s problematikou těchto výkonů obeznámeno. Ve svém dotazu popisuje nejspíše cvičení, kterému se říká cvičení na nestabilních plochách. Myslím, že pokud budete svůj stav konzultovat s rehabilitačním lékařem, vysvětlí Vám vše potřebné.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 76

Hezký den, chtěl bych se zeptat jestli se dá artroskopie kolene podstoupit co nejdříve. Za dva týdny nastupuji do práce a nevim jestli nebudou problémy s tim že pujdu na operaci. Na poliklinice v Kladně mi bylo řečeno že do měsíce. Jde i o to že právě nastupuji na celní správu a všichni pracovníci jsou automaticky zařazeny do ÚVN. Je tedy možné podstoupit artroskopii jak se říká ze dne na den? Klidně i za finanční příplatek. Díky za odpověď

Odpověď:

Tento dotaz, přiznám se, nejsem schopen zodpovědět. Záleží na objednacích dobách a vytíženosti "operačních programů" toho kterého ortopedického pracoviště. Pokud Vám v Kladně indikovali operaci , tedy ASK kolena a stanovili termín do měsíce, jde o obyvklou "čekací dobu". Jinak plně chápu vaše obavy pramenící z pracovní neschopnosti v novém zaměstnání, i to, že byste potřeboval odoperovat v co nejbližším termínu. Ale to, bohužel, my zdravotníci, nejsme schopni ovlivnit.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 75

Dobrý den,
pane doktore, už zhruba měsíc mám problém s vazem na levé noze pod kolenem. Bohužel si nevybavím přesný termín, který mi doktorka řekla. Bylo mi řečeno že je lehce natažený a doporučen byl klid a mastičky (fasťák atd.), nohu (koleno) jsem měl delší dobu staženou obinadly, později jsem od toho opustil, aby si noha začala pomalu zvykat na zátěž. Ale vaz mě stále pobolívá, a necítím žádnou změnu. Při prudkých pohybech, kterým se občas nevyhnu, v něm zatahá a spíš než bolestivé je mi to nepříjemné. Při chůzi problém prakticky nemám. Dělám šerm, kde je zátěž na nohy hodně vysoká a rád bych věděl, jak co nejlépe se vrátit do plné kondice. Děkuji.

Odpověď:

Z Vašeho dotazu není zcela zřejmé, o jaký vaz se jedná. Pokud se jedná o tzv. češkový vaz, tedy široký vaz, kterým je přes čéšku spojen úpon stehenních svalů k holenní kosti, mohlo by jít otzv. entesitidu tohoto vazu, či o tzv. apicitidu pately. Tedy stavy, kdy dochází ke zmenám ve vazu a hrotu pately v důsledku přetížení. Často se s tímto stavem setkáváme u sportů, které jsou spojeny s výpady do podřepu (kopaná, tenis, skokani, lyžaři běžci), což by ve Vašem případě (šerm) také přicházelo v úvahu. Léčba je zprvu klidová (tzn. vysazení sportu a zklidnění např. ortézou), aplikace protizánětlivých mastí a gelů, aplikace fyzikálních procedur na rehabilitaci, někdy i aplikace steroidů k místu bolesti. V případě selhání konzervativní léčby je někdy s větším či menším efektem prováděna i léčba operační.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 74

Dobrý den už od čtrnácti let mi vypadávaji kolena měla jsem dvě operace laparoskopicky, potíže zmizely tak na rok a teť stačí odkopnout peřinu v leže a vapadne mi koleno.Mýá dvě děti a nemůžu za nimy ani popoběhnout,je nějaká operace s trvalou nápravou?

Odpověď:

Je otázkou, co vlastně je příčinou Vašich potíží. Pacienti často udávají epizody "vypadávání kolena" a ne vždy je jasné o jaké postižení se jedná. Může jít o nestabilitu čéšky, ale i nestabilitu kolenního kloubu při poškození vazů, někdy se "vypadáváním" projevuje i poškození menisku. Ve vašem případě bude nutné dteailní vyšetření klinické, možná i v kombinaci s magnet. rezonancí a někdy i specielními RTG snímky (které napomůžou k odhalení možné nestability pately).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 73

Dobry den.chtela jsem se zeptat. 8.9.2008 jsem prodelala ASK ahavingu a resekci pliky.Dnes mame 2.12.2008 a stale mam velke bolesti ,ktere neustavani ale spise se stupnujou.Chodim na rehabilitace,ktera me pomohli pouze na hybnost leve nohy.Brala jsem ruzne prasky a injekce do koleni chrupavky. Nic nezabralo.Na zadnem jine vysetrni jsem nebyla poslana ,jen mam byt trpeliva a vyckat. Pry je to dlouhodoba lecba.Pokud me bolest neprejde i nadale bylo me receno ,ze musim nastoupit do nemocnice na infuze.Proto jsem se chtela zeptat zdali postup leceni je spravny! Dekuji za brzkou odpoved.

Odpověď:

Léčba poškození a onemocnění chrupavky je vždy velmi dlouhodobá i problematická. Jak jsme opakovaně zmiňovali, je to dáno složitostmi ve výživě chrupavky a v možnostech její reparace. Protože jste prodělala artroskopii kolena, znamená to, že koleno bylo vyšetřeno důkladně "zevnitř" a byla tedy vyloučena jiná intraartikulární (nitrokloubní) příčina potíží.

Nezbývá, neý věřit Vašemu ortopedovi, který jistě provádí vše potřebné (rehabilitace, aplikace chondroprotektiv do kloubu, infuzní léčba) a vyčkat výsledku léčby.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 72

Dobrý den, je mi 28 let a mám za sebou dva porody. Poslední 24.června 2008. Děti blízko za sebou a obě kojené. Bez přestávky pěti měsíců kojím dva roky. Nemám nadváhu a aktivně nesportuji. Zhruba před 2 měsíci mě začalo bolet pravé koleno (zřejmě při dřepech se synem). Lékařka udělala krevní náběry, testy snad na všechno a vše bylo vpořádku. Bolest neustupovala. Před měsícem jsem byla u ortopeda, vytáhl mi z kolena výpotek 20ml, čirý. Bolest povolila na jeden den. Nyní jsem byla opět na vytažení výpotku 20 ml a píchl mi Depomedrol. Vše si čtu jen z jeho zprávy, on nic neříká. Jen že mám ledovat a dávat bandáž. Koleno stále bolí a nemohu bolestí chodit s dětmi ani ven. Opravdu nemohu udělat nic jiného pro zlepšení? Nevím co se mnou vlastně je, může to souviset hormonální změnou během těhoteství nebo kojením? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Opakované výpotky a potíže s kolenem bych asi do souvislosti s těhotenstvím a kojením nedával. Pokud jste neprodělala ani žádný úraz a na RTG je normální fyziologický nález, pak bych ještě doporučil vyšetření revmatologické (výpotky jsou často projevem počínající revmatoidní artritidy, mohou však být průvodním jevem například prodělané borreliozy či i jiného infekčního onemocnění, velmi často se výpotkem v kloubu projevují i chlamydiozy - tedy močopohlavní onemocnění). Tato postižení všechna revmatolog umí rozpoznat.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 71

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na Váš názor. 4/2008 plastika LCA, shaving chrupavky a subtotální resekce menisku. Po necelých 3 měsících jsem si nechtěně zvrtla koleno,následovala další ASK 7/2008 kde byl zjištěn defekt ss odloupnutou chrupavkou a opět shaving a Prideho návrty a následná aplikace 5 chondroprotektiv. Nyní 2. měsíc nepříjemná, ostrá bolest kolene, při sezení se koleno jako by zablokuje a nejde ohnout, musím to rozhýbat a něco podobného se mi stává i v noci, kdy jej pro změnu neohnu z rovné polohy. Probouzí mě bolest i v noci. Na kontrole mi byla navhrnuta léčba pomocí transplantace chrupavky. Je tato operace již hrazena zdravotní pojišťovnou? Bylo mi totiž sděleno, že mě budou muset nejdříve zařadit do nějaké studie, že to pojišťovny ještě neproplácejí. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Ve Vašem případě se jedná o již poměrně vážně poškozené koleno. Obávám se, že kombinace poškození vazů, odstranění menisku a opakované defekty chrupavek, povedou ve Vašem případě ke stavu, kdy již " o koleni budete vždy vědět".
Co se týče hrazení výkonu transplantace chrupavky zdravotními pojišťovnami: tento výkon skutečně v minulosti nebyl nemocnicím a zdravotnickým zařízením proplácen, ale v poslední době se direktiva změnily. Nejsem si však jist, zda všechny zdravotní pojišťovny tento výkon proplácejí (jedná se o velmi drahý výkon - samotný transplantát stojí až třicet tisíc korun). Bylo by nejlepší se s dotazem obrátit přímo na pobočku zdrav. pojišťovny u které jste pojištěna.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 70

Dobry den,
Pred tremi leti mi byla provedena "shrinkage" LCA, od te doby bylo koleno vicemen bez potizi. Pred par mesici jsem si ale opet koleno podvrtl a po par tydnech pri kontrole jsem mel diagnostikonou rupturu vnitrniho menisku a test Lachman s vysledkem 1+. Pri operaci mi byl odstranen temer cely vnitrni meniskus, s vazem se nic nedelalo, po 2 mesicich mam stale pocit nestability a bez berli na delsi vzdalenosti kulham. Je vysledek Lachman 1+ jeste v norme, nemuze dochazet k dalsimu "opotrebovavani" kloubu jeho spatnymi pohyby (pri chuzi, plavani ...)? Navic jsem slysel, ze se jiz zkracovani vazu v dnesni dobe neprovadi pro svou spatnou prognozu, muze v budoucnu uvolneny vaz skodit kolenu i pri bezne chuzi atd. (sporty mam kvuli chybejicimu menisku zakazane). (23 let) Dekuji za odpoved.

Odpověď:

Vážený pane - děkuji za dotaz. Vnesl jste totiž do diskuze kolem poranění kloubů a jejich léčby další fenomén - totiž onu tzv. shrinkage". Jedná se o operační metodu, kdy jsou měkké tkáně (vazy, kloubní pouzdro) "popáleny" vysokofrekvenční sondou zvláštního přístroje. Účelem této procedury je vyvolat v takto ošetřených tkáních jizvení a tento jizvící hojivý proces vede k jakému smrštění a redukci tkání a tím k obnovení většího napětí tkání. Je ale pravdou, že se stává, že někdy po určitém čase toto projizvení se může "vytahat", dojde k elongaci vláken takto ošetřených tkání a může dojít opět k projevům nestability.
Pokud ve Vašem případě stále trpíte pocity nestability a koleno je klinicky volné a nestabilní, byla by na místě rekonstrukce vazu, protože, jak už jsme opakovaně zmínili, nestabilita může být příčinou určitého poškozování dalších struktur kolena (menisků, chrupavek). Na druhou stranu, pokud Vám byla nestabilita kvantifikována jako l. stupně, tedy tzv. Lachmann test na jeden + (rozmezí je 1-3 křížky), nejedná se o dramatickou hrubou nestabilitu. Píšete, že od operace uplynulo jen několik měsíců. Pokud by nestabilita a jiné potéže přetrvávaly, já osobně bych volil vyšetření magnet. rezonancí a následně artroskopii kolena s rekonstrukcí vazů.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 69

Dobrý den,
jsem dva týdny po ASC asistované plastice LCA gen.1.dx. BTB štěpem. Večer před propuštěním jsme měla 38 horečky,přesto jsem byla následující den propuštěna s doporučením brát třikrát denně paralen. Horečky však neustoupily a 4 dny jsme měla 39. Když mamka volala na ortopedické oddělení, bylo jí řečeno, že se může jednat o virozu. Obvodní lékařka to však vyloučila a nasadial mi Dalacin. Ortoped mi nevysvětlil horečky, pouze odložil o týden rehabilitace. Na kontorle po týdnu, kde jsme mu říkala, že má pořád velké bolesti v noci a musím brát dva až tři ibalginy, abych se vyspala, mi akorát vzal pevnou ortézu i berle a řekl, ať chodím bez jakékoli pomoci. To je téměř nemožné, protože během horeček a léčení jsme ležela a noha zatrofovala a ještě nebyla posílena, protože jsem ani neměla rehabilitace. když se na ní snažím našlápnout, podlamuje se mi. Můj dotaz je, zda je správné, abych už chodila bez ortézy a bez berlí?

Odpověď:

Rekonstrukce přetrženého vazu je poměrně složitá operace s množstvím záludností a pro koleno velmi zatěžující výkon. Proto i pooperační průběh není zcela rychlý a bez bolestí. Takže skutečnost, že několik dnů po operaci ještě máte bolesti je celkem obvyklé. Trochu znepokojující se fakt, že máte přetrvávající teploty. Ty by mohly signalizovat komplikace v pooperačním průběhu. Je správné, že se tedy v tomto "neklidném" průběhu hojení trochu zbrzdila rehabilitace. S aktivní rehabilitací, tzn. s posilováním svalů, cvičením apod., bych rozhodně počkal do doby, kde odezní teploty a bolesti. Poté je třeba začít s postupnou rehabilitací, tedy pomalým a postupným zvyšováním záteže. Rekonstrukce vazu je výkon, který významně zasahuje do kinematiky kloubu a efekt těchto operací se projeví až po stabilizaci stavu, což bývá až po řadě měsíců od operace. A k dotazu, zde je správné chodit bez berlí: operatér, který provedl rekonstrukci vazu, je tou nejpovolanější osobou, která ví, kdy je možné již koleno zatěžovat bez berlí a berle vysadí. Pokud Vám však povolí chůzi bez berlí, je nutno opravdu striktně dodržovat, že je možná zátež jen a jen prostou chůzí, tzn. bez kleků dřepů skoků a podobně.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 68

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT,CO JE TO METAFYSÁRNÍ CYSTA V DIST FEMORU A CO Z TOHO PLYNE. DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.

Odpověď:

Metafyzární cysta v dist. femoru je stav, kde se utvoří v dolní části stehenní kosti dutina. Její vznik je na podkladě vývojovém. Tedy není nijaká zevní příčina, či úraz apodobně. V této lokalitě se tyto cysty vykytují typicky a velmi často je vídáme jako náhodný nález u mladých lidí. Zachytí se zcela náhodně při ošetřování úrazu kolena, kdy se při vyšetření rentgenovém náhodně prokáže toto ložisko, které je velmi často zcela bez projevů, pacient nemívá žádné obtíže. Pokud se jedná skutečně o takovouto cystu, jde o záležitost, která není nijak nebezpečná. Určitým rizikem však může být skutečnost, že cysta představuje pro kost určité mechanické oslabení. Stehenní kost je touto cystou oslabena a mohlo by dojít při úrazu k prasknutí kosti v místě tohoto oslabení. Proto se při rizokové velikosti těchto cyst doporučuje a provádí jejich operační ošetřené - cysta se "vyškrabe" a její dutina vyplní kostními štěpy a tak se po jejich vhojení obnoví mechanická pevnost kost.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 67

Dobrý den.Je mi 26 let a rekreačně běhám třikřát týdně 7 km.Obuv mám kvalitní a techniku dopadu se taky snažím dodržovat.Přesto mě občas bolí levé koleno a když si dřepnu nebo když narovnám nohu tak mi v něm puká.Není to nijak závažné ale nechci to podcenit a chci se zeptat zdali by mi mohla pomoci (i preventivně) ortéza nebo bandáž.Jaký je mezi něma rozdíl?Děkuji mnohokrát za odpověd.

Odpověď:

O problematice ortéz a jejích typů jsme se také opakovaně zmiňovali. Vaše potíže by mohly mít souvislost s chondropatií, tedy postižením chrupavčitého povrchu na spodní ploše pately. To se projevuje právě lupáním a pobolíváním pod patelpou při ohnutí, v dřepu, při chůzi z kopce, se schodů apod. Bandáží, resp. ortézou používanou na sport jistě nic nezkazíte. Volil bych spíše některý z typů spíše měkkých ortéz, bez postranních výztuh (ty jsou indikovány spíše při problémem s poraněním vazů), event. tzv. patelárním odlehčením. Výrobců existuje celá ředa, těžko doporučit jednoho konkrétního výrobce či firmu. V prodejně s ortopedickými potřebami a ortézami by Vám jistě poradili, event. se poraďte se svým ortopedem.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 66

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na podrobnější informace a možnosti transplantace chrupavky, zejména v jakých případech se provádí, jaká je úspěšnost a také s tím spojené finanční náležitosti. Slyšel jsem že se částka pohybuje okolo 150.000Kč.

Odpověď:

O této metodě jsme také již podrobně psali. Proto jen rámcově: Idikace k této operaci jsou velmi úzké. Transplantaci tzv. autologních chondrocytů, lze provádět je v případech, kdy se nahrazuje nevelký okrsek defektu v chrupavčitém povrchu kloubu. Je nutné, aby ostatní okolní chrupavka byla zcela zdravá ( z toho plyne, že je tento případ omezen na víceméně jen mladé lidi s jinak zdravým kloubem), nesmí bý přítomny známky artrozy. Úspěšnost velmi závisí na velikosti defektu, který se ošetří transplantovanou chrupavkou, na míře jejího přihojení ( což nelze dopředu nijak odhadnout ani ovlivnit). Operace probíhá ve dvou dobách - při první operaci se odebere vzorek chrupavky, který se v tkáňové bance vypěstuje do potřebné velikosti a následně se při další operaci do kolena transplatuje.Po operaci je nutné několikatýdenní odlehčení na berlích. Jedná se o velmi nákladnou proceduru (jen kultivace chrupavky v tkáňové banci stojí kolem 30 tisíc), ale pokud jsou mé informace správné, nyní je již tato operace hrazena pojišťovnou ze všeobecného zdravotního pojištění.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 65

Dobrý den, hraji fotbal a další den po jednom z utkání se objevil malý výpotek, píchání a koleno bylo ztuhlé, nemohl jsem ho téměř ohnout. Doktor mi diagnostikoval natažené vazy a předepsal ortézu. Po té co potíže odezněli, jsem šel opět hrát a potíže se opakovaly, navštívil jsem tedy znovu lékaře, tentokrát jiného. Ten mě odeslal na magnetickou rezonanci s podezření m na rupturu mediálního menisku. Rezonance toto podezření nepotvrdila a potíže mezi tím opět odezněly. Začal jsem tedy hrát a koleno je pořád ztuhlé, mám nateklé místo nad kolenem na vnější straně a ze zady. Na vnitřní straně mě trochu píchá. Můžu se zeptata co byste mi doporučil. Děkuji.

Odpověď:

Jak jsme opakovaně psali, při kopané dochází k častým poraněním menisků a zejména vazů v koleni. Píšete, že magnetická rezonance nepotvrdila poranění menisku, což je dobře, ale neuvádíte, zda i ostatní struktury byly v pořádku. Mohlo by se jednat právě i o opranění vazů, zejména zkřížených. Doporučuji tedy nyní vysadit sportovní zátěžna dobu 4-6 týdnů, pak zkusit opět postupně (!!!) začít zatěžovat, nejlépe s ortézou. Pokud by se obtíže znovu objevily, pak by asi bylo na místě uvažovat o artroskopické revizi.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 64

Dobrý den, pane doktore,
před týdnem při takovém nezvyklém pohybu při převlékání před tanečními (stála jsem zrovna na levé noze, podřepla jsem a ještě jsem se u toho otočila) mi "ruplo" v koleni, cítila jsem, jak se "vykloubilo", ale zase se vrátilo zpátky. Bolest po asi 15 minutách skoro přešla, takže jsem podle původního plánu šla do tanečních a pomalejší tance jsem tancovala (na rychlé jsem si přecejen netroufla). Při jednom tanci mě v kolenu znovu bolestivě píchlo, pak jsem tedy s tančením přestala úplně. Došla jsem domů, koleno pobolívalo, ale chodit jsem mohla. Přes noc ovšem koleno nateklo a nemohla jsem na něj druhý den skoro dostoupnout. Lékař mi odsál hustou krvavou tekutinu a doporučil mi týden odpočívat a ledovat s tím, že pokud se koleno nezlepší, bude se možná jednat o poškození menisku a budu muset na operaci. Za týden se koleno dost zlepšilo, můžu už chodit i bez berlí a v podstatě úplně bez bolesti, pouze dřepnout si zatím nemůžu - osobně si ale myslím, že je to jen otázka "rozcvičení", cítím, že každý den je koleno pohyblivější víc a víc. K lékaři na kontrolu jdu během následujícího týdne, zajímal by mě ale i Váš názor: myslíte si, že se může jednat o poranění menisku? A pokud by mi lékař doporučil operaci, je nutné na ni jít co nejdřív, nebo by bylo možné například ještě pár týdnů počkat a teprve pokud by se koleno opravdu nelepšilo, tak operaci podstoupit? A na závěr - co kdyby lékař rozhodl, že se o poškozený meniskus nejedná, ale ve skutečnosti bych ho poraněný měla - hrozilo by mi potom například, že se mi kdykoliv při větší zátěži (sport) může koleno zase zranit a že se může meniskus poškodit ještě více?
Předem moc děkuji za Vaše odpovědi.

Odpověď:

Vznik i charakter Vašich potíží popisujete velmi sugestivně a z popisu se skutečně zdá, že je poranění menisku pravděpodobné. Navíc přitomnost krve v kloubu svědčí pro skutečnost, že v kloubu došlo k poškození spojenému s krvácením. K poškození menisku dochází právě kombinací ohnutí a rotace v koleni se záteží. Někdy se podobnými příznaky může projevovat i tzv. syndrom pliky, tedy stav, kdy dojde násilným ohnutím a rotací k rozrušení jakýchsi srůstů v koleni. Tento stav má tendenci ke spontánnímu zhojení. Pokud by se obtíže nelepšily, pak by artroskopická revize byla na místě. Pokud koleno není "zablokované" a je bez výpotku, pak není nutná operace ihned. Je dobře, že jste v rukou ortopeda, který zváží nutnost operace.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 63

Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat na následující problém. Před 6 týdny jsem byl na operaci vnitřního menisku a současně mě byly odstraněny výrůstky na chrupavce kloubu. Vše se jevilo relativně dobře, ale tak po měsíci/před třemi týdny, mě při určitých pohybech (po delším sezení, ležení, po chůzi při sednutí a narovnání nohy, apod.) začalo v koleni bolestivě (spíše nepříjemně) přeskakovat/chrupat, což mě před operací nedělalo. Pan doktor mě nyní začal píchat vyživovací injekce (Hyalgan). Teď mám teprve první, ale po několika dnech se stále nic nemění. Jsem z toho špatný a smutný. Koleno mažu vším možným, raději chodím než sedím anevím co mám dělat. Když si dám teplou vanu je to mnohem lepší. Nechci aby mi to zůstalo. Nevím, zda tam není zánět, zda by se nemělo například udělat vyřetření mag.rezonancí.
Můžete mě prosím říci v čem je faktický problém a co se s tím dá dělat. Celý život (39 let) jsem byl aktivní (rekreačně sportoval). Myslel jsem, že mě operace pomůže.. Děkuji moc za pomoc i Váš čas.

Odpověď:

Z Vašeho popisu plyne, že Vám při operaci bylo zjištěno, kromě poškození menisku, i poškozaení chrupavky, respektive zjištěny výrůstky, které jsou již projevem počínajích degenerativních, tedy artrotických změn, které jsou projevem určitého "opotřebení" kloubu. Vzhledem k tomu, že jste teprve šest týdnů po operaci, zatím bych s definitivním hodnocením efektu operace ještě počkal. Léčení postižení chrupavek je vždy velmi dlouhodobá záležitost a nikdy nelze dosáhnout plného obnovení její integrity. Při zjištění poškození chrupavky a projevů artrozy nezbývá, než se smířit, že jisté potíže mohou přetrvávat do budoucna. V této fázi doporučuji skutečně klidový režim, efekt lokální aplikace mastí možno posílit priessnitzkými oklady. A k efektu injekcí aplikovaných do kloubu - rozhodně se vyplatí vyčkat delší dobu, protože efekt se v těchto případech dostavuje s několikatýdenním zpožděním od aplikace do kloubu. Je to dáno tím, že reparační procesy na chrupavce probíhají velmi pomalu a omezeně.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 62

Dobrý den pane doktore vase rady a odpovedi v jednom se mi dost libi a myslim ze vite co rikate tak bych chtel poprosit o radu:) je mi 16 let chodim poctive 3x tydne do posilovny do ted jsme hral hokej. necvicim nejaka hrozne vahy nic hrozneho proste jen chci dobre a zdrave vypadat. pri drepech treaba i bez zavazi mi prekrupava v kolenech pri prekroceni zhroba praveho uhlu.. neboli to ale mam z toho spatny pocit to mi dela delsi dobu ale zacalo mi nejak lupat i v loktech pri natazeni ne furt aler dost casto neboli to ale chtel sme se zeptat jestli an to nejsou nejake cviky nebo nejake leky treba na chupravky nebo tak neco a nebo jestli s tim proste nic nejde delat.. byl bych rad kdyby ste mi k tomu neco rekl.. dekuji mockrat...

Odpověď:

Je dobře, že cvičíte a při tom se vyhýbáte intenzivnímu posilování s nadměrnými váhami. Myslím, že to je v tomto věku velmi důležité. Pokud máte pocity praskání a křupání ve více kloubech (v obou kolenou, loktech, ramenou) a tyto projevy nejsou provázeny bolestmi, pak bych problém neviděl jako závažný. Spíše se domnívám, že by ve Vašem případě mohlo jít o prosté přetížení pohybového aparátu a kloubů. Pokuste se zmírnit intenzitu cvičení v posilovně a nahradit nějakým typem aerobního cvičení (běh, hokej, cyklistika, plavání atp).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 61

Dobrý den, měla bych dotaz - co se dá dělat v případě když nepomůže od bolestí pod čéškou její laterální release? Při této artroskopii mi byla bohužel zjištěna pod čéškou artróza, byť je mi teprve 21let a kolena nevhodným sportem ani vahou(normál) nepřetěžuji. Bolest je při zátížení a pokrčení(podřep), zdá se že se bolest pouze posunula - více uprostřed a vadí větší pokrčení. Mám se smířit s tím že je to napořád a lze to jenom zmírňovat chondroprotektivy?

Odpověď:

Celkem výstižně popisujete potíže, kterými se projevuje postižení chrupavky čéšky. Release pately - tedy povolení vazů kolem pately a tím snížení sil, které patelu přitlačují) je jedinou metodou, jak odlehčit přetížené chrupavce. Je jistě dobře, že koleno nepřetěžujete ani dřepy či kleky, ani tělesnou nadváhou. Bohužel, jak jsme opakovaně i v jiných dotazech uváděli, postižení chrupavky je jen velmi omezené léčitelné. Ale abych nebyl úplný pesimista, jistou naději bych viděl ve vašem mladém věku, kdy lze předpokládat, že při dodržování všech doporučení a omezení, by mohlo po čase dojít alespoň k částečné reparaci a ústupu potíží.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 60

Dobrý den,
při dopadu na obě nohy z výšky 3m se objevila bolest v oblasti pately,která se přemístuje až do podkolenní jamky.Byl jsem do 30ti let aktivnm sportovcem-fotbal,současný věk 51 let.
Koleno je lehce oteklé,plný pohyb s lehkou bolestí.
S díky a pozdravem

Odpověď:

Pád z výše tří metrů může již způsobit závažnější poranění, než pouhou banální distorzi. Zvláště, pokud od úrazu uplynula delší doba a v koleni je stále otok, bylo by vhodné detailnější vyšetření. Na druhou stranu, pozitivní údaj je, že máte plný pohyb, protože každé závažnější poranění se ,krom jiného, projevuje právě omezením rozsahu pohybu. Pokud i přes klidový režim, obklady a vysazení sportu, přetrvávají obtíže, pak by vyšetření u ortopeda bylo na místě.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 59

Dobrý den,
hraju fotbal a také další sporty,při kterých se mi poranilo po prvé jedno a o 2měsíce později druhé koleno.Je to vždy velká bolest a když sem dojel do nemocnice,doktor mi řekl že to nic není a poslal mě domů!!Po dvou měsících,jak sem již zmińoval se mi totéž stalo s druhým kolenem.Mohl by jste mi prosím doporučit nějakou bandáž či ortézu na koleno,která by ho zpevnila(vždy mi příjde jako by se mi koleno vykloubilo).Bez sportu nemůžu vydržet a rád bych v něm pokračoval s nějakým zpevněním.Mohl by jste mi popřípadě doporučit nějaké cviky na zpevnění kolen?? Mooc děkuji za odpověd.

Odpověď:

Problémem není ani tak to, jaká ortéza by byla pro Vás vhodná. Jako spíše to, že by bylo vhodné zjistit, proč jsou s koleny trvalé potíže. Z Vašeho popisu mám pocit, že vaším problémem je asi pocit nejistoty a nestability kloubu (uvádíte, že máte dojem, že potřebujete "něco na zpevnění"). U fotbalistů se velmi často setkáváme s nejrůznějšími poraněními kolenních kloubů a pravdou je, že velmi častým postižením je právě přetržení předního zkř. vazu. Doporučuji tedy ortopedické vyšetření k objasnění podstaty vašich potíží. A co se týče ortézy- na trhu je celá řada typů od nejrůznějších výrobců. Obecně však platí, že žádná, ani ta nejdražší ortéza nenahradí plnohodnotně přetržený vaz. Ortéza svou konstrukcí pouze do jisté omezené míry zabraňuje některým nežádoucím pohybům v koleni a působí i reflexně tak, že pacient má trvale "na paměti", že musí koleno šetřit. Nelze se na ortézu nikdy plně spolehnout.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 58

Dobrý den,
cca před 4 roky jsem si při fotbale "vyhodil" pravé koleno. Šlo o vykloubení do strany, které bylo velmi bolestivé, které okamžitě omezilo hybnost kolenního kloubu a které bylo doprovázeno otokem. Základní vyšetření (nikoliv artroskopické) pravděpodobně neprokázala žádná zavažnější poškození (sám ošetřující lékař si nebyl 100% jistý, o jaký úraz vlasně jde), šlo pravděpodobně o natažené podélné kolenní vazy, a tudíž mi bylo naordinováno ledování, klid a pohyb s berlemi po určitou dobu a následně rehabilitace (magnet.rezonance?). Po cca 2 měsících jsem opět začal aktivně sportovat, nejprve rotoped a pak následně fotbal, squash atd, přičemž jsem používal ortézu, neboť koleno již nebylo tak stabilní jako předtím. Po cca půl roce však k vykloubení kolen došlo znovu, i když jsem měl ortézu. Vykloubení již bylo méně bolestivé, hybnost však byla na několik dnů omezena, otok v podstatě žádný. Po pár týdnech klidu jsem mohl začít běhat, i když při delší zátěži koleno cítím v postranních oblastech jakoby pod kolenem na holenní kosti. Od té doby jsem toto vykloubení absolovoval již několikrát (obvykle 2x do roka) při fotbale nebo squashi, zdá se, že jde o chronický stav. Naposledy dnes při squashi, když jsem měl váhu/zatížení na pravém koleni (i přes použivání relativně kvalitní ortézy). V první chvíli to bylo bolestivé, ale hybnost kolena není, zdá se, výrazně omezena. Bolest citím při rotačních pohybech. Otok nemám v tuto chvíli žádný, ale ráno může být vše jinak. Pravděpodobně pár dní budu kulhat a pak vše bude zase relativně ok. Začínám z této situace být trochu něšťastný. Vždy úraz přijde ve chvíli, kdy mám pocit, že by koleno mělo být zpevněno. Pravděpodobně fotbal a squash jsou již na mé koleno nevhodné sporty. Nevím. Avšak u sjezdového lyžování a snowboardingu jsem však žádné omezení za celou dobu nepozoroval, i když po delší námaze koleno bolí. Pravděpodobně budu muset opět navštívit lékaře, nicméně bych ocenil Váš názor. Pro doplnění, je mi 33 let, výška 185cm, váha 103kg. Srděčně děkuji.

Odpověď:

Z Vašeho detailního popisu je zřejmé, že jste při prvotním úrazu nejspíše utrpěl závěžnější postižení kolena - dle mého soudu je velmi pravděpodobné, že došlo k přetržení předního zkříženého vazu. Ten nemá žádnou výraznou hojivou tendenci a výslekem je často vznik "nestabilního kolena", kdy kloub je při určitých manévrech a pozicích (často v kombinaci s rotací) nestabilní. S odstupem doby, tím, jak opakovaně dochází k projevům nestability, jsou přetežovány ostatní stabilizátory kolena (proto např. bolesti po stranách = přetížení postranních vazů) a může dojít k poranění menisku, který je také významným stabilizátorem. Myslím, že ve Vašem případě by bylo vhodné vyšetření ortopedem a pokud ten při klinickém vyšetření prokáže nestabilitu zapřičiněnou poškozením zkř. vazu, pak Vám nejspíše nabídne i možnost operačního řešení - rekonstrukci tohoto vazu. Vzhledem k Vašemu věku bych operaci doporučoval. P.S. do budoucna se pokuste alespoň trochu zredukovat váhu - kolenům (a nejen jim) by to jistě prospělo.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 57

lekar mi sdelil po artroskopii ze trpim osteochondrosis muzu nadale pracovat jako hornik kde je chuze po nerovnem terenu a nosit tezka bremena nemuze se mi to jeste vic zhorsit nebo trpet bolesti daji se pouzit treba bandaze kolene abyse snizilo riziko opotrebeni chrupavky dekuji

Odpověď:

Osteochondrosis je onemocnění chrupavky a části kosti, která je pod chrupavkou kloubu. Velmi záleží na stupni a rozsahu postižení, ale obecně platí, že každé postižení chrupavčitého povrchu kloubu vyžaduje spíše šetření, tedy vyloučení zejména záteže (proto tak zdůrazňujeme i např. redukci tělesné hmotnosti), dřepy. Koleno patří mezi tzv. nosné klouby, které jsou zatěžovány váhou vlastního těla a proto zde dochází k rozvoji artrozy a osteochondrozy nejčastěji.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 56

Dobry den,
nedavno sem si pri padu na kole poranil koleno.Bolest je na vnitrni strane kolene na dotyk a pak pri chuzi ze schodu nebo pri drepu.

Odpověď:

Bohužel, z Vašeho popisu nejsou patrny žádné detailnější okolnosti Vašeho úrazu. Ale pokud máte nyní jen bolesti a kloub není ani oteklý, ani není naplněn výpotkem, ani není porušena hybnost a můžete se na končetinu plně postavit a zatížit ji, pak bych nejspíše považoval Vaše poranění za prosté podvrtnutí či zhmoždění, které si vyžádá několika týdenní šetření a obklady. Pokud by obtíže přetrvávaly , pak by bylo na místě detailnější vyšetření.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 55

Dobrý den, před 10 lety jsem si přivodila první úraz kolene. Tehdy to lékař vyřešil punkcí, dlahou a ledováním. Při opakovaném úrazu za cca rok postupoval obbdobně. Před 8 lety jsem si stěžovala na nestabilitu kolene a ortoped diagnostikoval pravděpodobné poranění LCA (bez rentgenu ani jiného vyšetření) a vše jsme řešili konzervativně (ortéza, posilování). Před 4 lety mne bolesti dovedli k jinému ortopedovi, který ihned uděla ASK při které odstranil přetržený vnitřní meniskus a LCA a zároveň obrousil artozu II-III.stupně. Zmínil možnost někdy udělat plastiku zkříženého vazu, ale prý to nebylo nutné. Letos jsem musela opět s bolestmi navštívit ortopeda. Ten již diagnostikoval artrozu III. stupně. Nyní aplikuje injekce Erectus a navrhl mi plastiku LCA na jaře příštího roku. Je mi 26 let a chtěla bych se zeptat, jak rychle bude artroza postupovat, co mohu udělat pro zpomalení tohoto procesu a zda je vhodná plastika LCA i při již poškozené chrupavce. Je možné, že dlouhé špatné zatěžování kolene mohlo poškodit též kyčel, která nyní při zátěží (hlavně dlouhé pěší výlety) bolí celkem hodně. Nikdy jsem neběhala, jen jezdím na kole (na úrovni amaterských závodů - 10tis km ročně) a plavu. Ráda bych znala názor na plastiku LCA v tomto konkrétním případě, než se definitivně rozhodnu. Děkuji.

Odpověď:

Ve Vašem případě jde o situaci, kterou i my, ortopedi, často diskutujeme. Jedná se zde o problém několika postižení kolena. V popředí potíží u Vás je jednak přetržení LCA (př. zkř. vazu) s následnou nestabilitou a dále již pokročilé artritické změny (ani se mi nechce věřit, že ve Vašem věku byste měla již třetí stupeň artrozy).
Faktem je, že nestabilita kolena (a navíc stav po odstranění menisku, jako ve Vašem případě) zhoršuje projevy a progresi artrozy. Na druhou stranu, v terénu značně pokročilých artrotických změn, se již rekontrukce vazu příliš nedoporučuje, protože může dojít ke zhoršení bolestí a navíc operace nemůže odstranit již existující artrozu. Co je však ve Vašem případě rozhodující, je Váš věk. V tomto věku bych se skutečně přikláněl k provedení operace (kdyby Vám bylo padesát let, radil bych zdrženlivost), ale současně upozorňuji na to, abyste do budoucna po operaci počítala s tím, že s kolenem mohou být určité potíže a nikdy již nebudete zcela bez problémů. A co se týká sportovní záteže - jízda na kole je doporučována ( i když deset tisíc kilometrů je obdivuhodná dávka), naopak dlouhé pěší tůry nejsou pro postižení kolena příliš ideální.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 54

Dobrý den pane doktore, mám problém s pravým kolenem, asi před třemi týdny mi vypadlo. Dnes už nejsou bolesti takové jako bezprostředně po úrazu a nebo např. týden po té, ale děsí mě to, že koleno je stále hodně nateklé a při snaze koleno úplně natáhnout nebo ho úplně skrčit mám pocit jako by mi tam mělo něco prasknou, nevím jestli by se mi třeba neulevilo, nebo jestli se to snad ještě nezhorší. V nemocnici mi řekli, že je tam minimální náplň a dali mi ortézu. Toto zranění mám už po druhé, stalo se mi to už v 15 letech, ale dostala jsem na to tenkrát sádru. Nevím co je lepší, v sádře mi noha hrozně ochabla a při nošení ortézy mi otéká chodidlo. Taky mám strach aby se mi to neopakovalo, měla bych se snažit koleno např. zpevnit nějakými cviky, nebo posilovat? Děkuji za odpověď. (22let)

Odpověď:

Vážená paní,
pokud byl úraz již před třemi týdny a nadále přetrvává otok, bolestivost, omezení pohybu do natažení i do pokrčení a pocity "překážky" v kloubu, mohlo by se s velkou pravděpodobností jednat i o závažnější postižení - zejména odtržení menisku. To se projevuje (krom jiného) právě nemožností koleno propnout či naopak ohnout. Je správné, že po úrazu Vám byla aplikována ortéza, která zajistí klid kloubu po úrazu. Dnes se již snažíme vyhnout aplikaci sádrových obvazů, pokud to typ poranění umožňuje a nahradit právě ortézou, která je lehčí, vzdušnější, umožňuje pacientovi alespoň základní hygienu. Do objasnění příčiny potíží bych zatím posilování nedoporučoval.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 53

Dobrý den,dceři je 10let.Dnes při hodině tělocviku skákali do dálky.Při odrazu ji ,podle jejich slov ,křuplo či prasklo v koleně.Na druhý pokus se již nemohla rozběhnout.Vzala jsem ji k lékaři,proběhl rentgen.Ve zprávě máme uvedeno postraní vazy menisku zásuvk negativní,palpační bolest nad tuberositas tibie.Konečná diagnoza je lesio lig.patellae proprium I.DX.
Dostali jsme ortezu a kontrola za týden.Chtěla bych jen vědět co přesně to znamená a jaká léčba se praktikuje.Pan doktor my řekl že jsou to natažené vazy a cista pod kolenem ,ale přesně jsem mu nerozuměla.Každopádně bych ráda jak dlouhá léčba múže bít a zda se to múže i vracet.Předem děkuji za odpověd.Vím že u tohoto zranění je to běh na dlouhou trat, dcera tančí a tak se samozřejmě ptá.

Odpověď:

Pokud na rentgenovém vyšetření bylo vše v pořádku (jak nejspíše bylo, protože jinak by diagnoza zněla odlišně), pak bych situaci viděl velmi optimisticky. U takto mladých dětí je poranění menisku či přetržení vazů velmi vzácné. Nejspíše se skutečně jedná o přetížení či "natažení" češkového vazu, které by mělo spontánně odeznít během pár týdnů. Vybavení ortézou je optimální, protože ta zajistí omezení pohybu v koleni a tím i klid pro zhojení natažených vazivových struktur.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 52

Dobrý den,
hraju aktivně fotbal a druhý den po nějaké zátěži mívám bolesti pod čéškou jakoby směrem na holenní kost.Noha nejde propnout a bolí to místo i na dotyk. Zhruba po třech dnech bolest odezní, tak jdu trenovat a je to tu zase. Doktor mi řekl, že je to přetížený přední vaz. Doporučil mi klid a masti. Ovšem i po měsici klidu se bolesti, jakmile začnu s treninkem po určité době opět vrací. Úrazy s koleny mam poměrně časté...několikrát jsem již měl natažené postranní vazy, tak nevím zda to nějak nesouvisí... Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Opět má odpověď je obdobná, jako v několika předešlých případech. Jedná se skutečně o přetížení čéškového vazu (pozor - nezaměňovat za zkřížený vaz) a čéšky, které, zvláště u fotbalistů, vídáme poměrně často. Jde o postižení, které není určeno k operační léčbě, ale spíše k vynechání sportovní záteže v době akcentace potíží, k aplikaci obkladů a protizánětlivých mastí či gelů v okluzi (viz předchozí dotazy).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 51

dva dni dozadu som mala uraz laveho kolena padla som na zladovatelej ceste s bicyklom koleno je napuchnute s velkou modrinou a teraz uz chrastou. pracujem v kuchyni osem hodin teda neustale pobehujem. chcela by som sa opytat ci si mozem na pripadny opuch v pondelok dat bandaz alebo ho mam cakat kam opuch opadne? dakujem

Odpověď:

Dá se předpokládat, že jste utrpěla prosté zhmoždění kolena, které by mělo spontánně odeznít po pár týdnech. Doporučuji nyní určitě šetření, zatěžovat jen prostou chůzí bez kleků dřepů apod. bandáž by jistě prospěla a obklady by také napomohly rychlejšímu odeznívání bolesti i otoku.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 50

Dobrý den,
mám podobný problém s trojkombinací meniskus, přední křížový vaz (půlka zůstala) a defekt chrupavky v zátěžové zóně kolene. Jsem rok od úrazu (závodně jsem hrála volejbal) a ani po roce nepozoruji žádné zlepšení, trápí mne zejména bolest v místě ošetřené chrupavky (ošetřeno návrty). Teď mi byla mým doktorem doporučena plastika předního vazu ke stabilizaci kolene, ale já vidím jako zásadnější problém bolest v místě chrupavky (při jakémkoliv zatížení kolene v ohybu). Chci se proto zeptat, zda plastika vazu může mít vliv i na např. menší zatížení chrupavky a také na možnost transplantace chrupavky - na koho se vůbec v naší republice s tímto obrátit, zda by to bylo v mém případě možné či nikoliv a zda je možné uvažovat o transplantaci chrupavky i po roce od úrazu a ošetření místa návrty.
Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:

Pokud je Vaše koleno nestabilní (díky přetrženému zkř. vazu), pak do jisté míry i postižení chrupavky může mít s nestabilitou souvislost a může se i pokračující nestabilitou zhoršovat. Proto bych se k navržené operaci - rekonstrukci vazu stavěl pozitivně. Pokud bude po operaci koleno stabilní, mohou se tak upravit podmínky pro alespoň částečné zhojení chrupavek.
Co se týče transplantace chrupavek - jde o výkon, který má velmi úzké vymezené indikace a zdaleka jej nelze provádět u všech postižení chrupavek. Navíc se jedná o poměrně složitý výkon, kdy se při operaci odebere vzorek chrupavky a po cca 6 týdnech (po tzv. kultivaci) se další operaci do kolena transplantuje. Po operaci je dlouhodobá nutnost odlehčení na berlích a rehabilitace.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 49

Dobry den,je mi 13 let a když běham tak nic necítím, ale jak si odpočinu zacne mě bolet pod kolenem,mam tam takový malý hrbolek a na dotek mě to strašně bolí,nohu nemužu pokrčit,ale tak po 24 hodinach nekdy i po 2dnech to přestane,nevíte čím to je,prosím poradte mi odepište prosím na mail děkuji.

Odpověď:

Nejspíše se jedná o tzv. Osgood-Schlatterovo postižení. Podle názvu by se mohlo zdát, že jde o složité závažné postižení, opak je pravdou. Jedná se o stav, se kterým se setkáváme právě u mladých, dospívajících jedinců, kteří navíc intenzivně sportují (zejména běhy, skoky, kopaná). Jde o postižení úponů silných stehenních svalů, které se upínají na horní část holenní kosti právě v místě onoho Vámi popisovaného hrbolku. Jde o velikostí poměrně malý okrsek, kde jsou však vyvíjeny silné tahové síly stehenního svalu a při přetížení může dojít k projevým zánětu. Nejedná se o zánět hnisavý, ale o zánět z přetížení. Navíc u mladých lidí je v tomto místě kost ještě ve fázi růstu a proto mohou být potíže intenzivnější.
Doporučuji v období akutních potíží vysadit sportovní zátež a kleky a dřepy, event aplikaci protizánětlivých mastí.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 48

Dobrý den. V posledních deseti dnech při pokleku na levé koleno ucítím pálivé řezání. Nemohu na koleno dokleknout. Někdy, když zapomenu, mi při dokleknutí projede kolenem tak ostrá řezavá bolest, jako bych klekl na napínáček nebo něco ostrého. Při ohmatání kolena je možné, na rozdíl od pravého, nalézt křupavá místa. nyní nemohu dokleknout i na měkkou matraci. Když však ohmatávám koleno rukou, necítím nic. Není ani oteklé, ani není patrný výron, pouze malý zarudlý flíček. Jeho stisknutím pociťuji pálení spíše v oblasti kůže, než vnitřního kolene. V chůzi nejsem nijak omezen a jinak mě nebolí. Můžete mně poradit?. Děkuji.

Odpověď:

Výše popsanými příznaky se může projevovat tzv. prepatelární burzitida - tedy zánět měkkých tkání v prostoru mezi kůží a kostí čéšky a hrbolu na holenní kosti.
Doporučuji po dobu potíží vyvarovat se kleků, dřepů, v období potíží obklady a event. aplikace masti či gelu s protizánětlivým účinkem. Účinnost takto aplikovaných léků lze zvýšit jejich podáním v tzv. okluzi, kdy do kolena vmasírujeme mast, překryjeme čistou igelitovou folií a přes ní dáme zábal z např. nahřátého froté ručníku, či pleny. Zvýšíme tak průnik léčebného preparátu do tkání.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 47

dobrý den. chtěl bych se zeptat co mohu mít s kolenem když při fotbalovém utkání mi při odkopu balonu škublo v koleni a pak se hrnula prudká bolest která pomalu odešla ale po každém odkopnutí balónu mě opět škublo a zabolelo ve předu v koleni.při chůzi to bolí méně ale jak zatlačím na koleno směrem do zadu tak mě bolí ze předu kolene.nevíte co to může být?děkuju za odpověď

Odpověď:

Těžko odpovědět bez možnosti vyšetření. Ale dle mechanizmu vzniku potíží by se mohlo jednat o některou z forem tzv. entezopatií - tedy postižení úponů, nebo o projevy chondropatie pately (stav o kterém opakovaně píšeme v souvislosti s jinými dotazy). Někdy se však bolestmi v přední části kolena v maxim. propnutí může projevovat i poškození menisku.
Pokud by potíže přetrvávaly i po vysazení sportovní zátěže (a kopané zvláště), doporučuji návštěvu ortopeda a cílenější vyšetření.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 46

Dobrý den,
je mi 26 let a nemám nadváhu. V loni při horské turistice mě po cca 15 km do kopce začalo bolet pravé koleno z vnějších stran. Nejhorší to bylo při cestě z kopce, když jsem nohu měla ohnout v koleni. Nakonec mě poponášeli, protože jsem bolestí vůbec koleno neohla. Zašla jsem k doktorovi, který mi koleno prohmatal, dal mi mast proti bolesti a naordinoval moc nechodit, že se to spraví. Koleno se sice spravilo, ale jen do té doby, než jsem se opět vydala na nějakou turistiku. Mám dobré boty, nejsem si vědoma, že bych nějak špatně našlápla a bolest je tu zpět. Poslední dobou mě koleno pobolívá po námaze z aerobiku. K doktorovi se mi nechce jít preventivně, abych si nepřipadala jak simulant, protože v tu dobu mě nic nebolí. Tak se ptám, co dělat, aby se to neopakovalo? Mám si pořídit ortézu? Pořeší to něco?
Prosím poraďte, chystáme se zase do hor a mám obavu, že budu brzda ostatních.
Moc děkuji.

Odpověď:

Vážená paní,
tak, jak popisujete Vaše potíže, se nejčastěji projevu tvz. chondropatie pately - tedy postižení chrupavech na spodní straně pately. O tomto problému jsme opakovaně psali (je to dáno jistě i tím, že tímto problémem trpí hodně lidí) Chondropatie pately se projevuje právě v pozicích, kdy je zvýšen tlak na chrupavku - tedy v dřepu, při ohnutí kolena, při vzepření se při vstávání z dřepu, při chůzi se schodů, z kopce.
Léčba je probelamtická (viz ostatní dotazy týkající se tohoto problému), málokdy vede k úplnému odstranění problémů. Doporučuji omezení kleků dřepů, vyvarovat se prochladnutí kolen, vhodné jsou i preparáty prodávané na podporu regenerace chrupavek.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 45

Vážený pane doktore, mám 6 měsíců po TEP kolene, po rehabilitaci jsem byl v pohodě a najednou bolesti na vntřní straně kolena, Př kontrole mi zjistili - cituji dle RTG měkky lem v oblasti later.kondylu tibiae- septické uvolnění endoprotezy. Lékař mi předepsal Dalacin 300 co 8 hod.
Je nějaká naděje že budu normálně chodit? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Vážený pane, zde se jedná o závažný stav, který nesnese podcenění. Pokud se skutečně jedná o septické uvolnění TEP (tedy stav, kdy je implantovaná endoprotéza uvolněna zánětem), je nutné vyšetření punkcí, kdy se odebere z dutiny kloubní výpotek na bakteriologický rozbor a pokud tento potvrdí přítomnost bakterií v prostoru umělého kloubu, je indikováno operační řešení (typy výkonů a možnosti jsou nad rámec tohoto sdělení). V každém případě je sledování nutné a řiďte se radami ortopeda, který Vám endoprotézu implantoval.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 44

Dobrý den. 17. 10. provedena ASK lev. kol. kloubu.Nález: chondrolysis et hyperpressio patelae., chondromalatia et chondrolysis CMF II SANAT. Provedeno zahlazení chrupavky shaverem, lat. release pately. Moc tomu nerozumím.Prosím můžete mi to vysvětlit. Bude to koleno dobré? Dost to bolí. Děkuji předem.

Odpověď:

Vážená paní,
při artroskopii vašeho kolena bylo zjištěno poškození chrupavky - popisované změny znamenají, že chrupavka ztrácí svoji pevnost, křehkost a skluznost při pohybu. Její povrch je naopakpopraskán, rozbrázděn. Jedná se o stav, který řadíme již jako jakési stadium peartrotické, tedy, že v terénu takto postižené chrupavky se dříve začínají projevovat známky artrozy kloubní. O možnostech léčení chrupavky jsme již mnohokráte psali, léčba je poměrně svízelná, vzhledem k omezeným možnostem hojení chrupavčité tkáně. Výkon, který byl u Vás proveden, se v těchti případech běžně provádí - znamená, že se "zahladí" onen rozbrázděný povrch chrupavky a aby se odlehčil tlak na chrupavku při ohnutí kolena, provádí se "release" pately, čili jakési povolení vazů, které tlačí patelu proti kondylům stehenní kosti. Po zklidnění pooperačního stavu by možná stála ještě za zvážení možnost aplikace látek do kolena, které mají vliv na regeneraci chrupavech (tzv. chondroprotektiva). O této možnosti se poraďte se svým ortopedem.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 43

Dobrý den, minulý týden jsem si při úraze poranila koleno proti žíněnce jsem zatlačila nohou a vytlačila si koleno do strany a dozadu více než bylo možné. Nejprve prudká bolest, pak se to zklidnilo a večer jsem už nemohla chodit. Koleno mi oteklo celé jen trochu, ale druhý den se mi vzadu vytvořila boule asi o velikosti 2 cm,která se nechce ztratit, dále pak za dva dny se ukázala na lýtku modřina( cca 3 cm).Dnes je to už 5 dní a večer, když koleno zchladím bolest už téměř zmizí, jen když neopatrně našlápnu. Bohužel nemohu končetinu stále plně propnout a stále cítím při propnutí bolest na zadní straně.Lékař mi doporučil ortézu, kterou přes den poctivě nosím. Prosím pokud je možné jaký je váš názor na stav a mám obavy zdali nedošlo k natržení nějakého vazu( což mělo za následek bolestivé tvrdší zvětšené místo vzadu na koleni). Co by jste mi doporučil, vyčkat dalšího vývoje? jsem objednána na magnetickou rezonanci za 14 dní a nebo raději operativní zákrok co nejdříve? Děkuji velice za váš čas a rady.

Odpověď:

Myslím, že nemusíte mít obavy. Při nefyziologickém pohybu v koleni (abnormální propnutí) zcela jistě došlo k natažení měkkých struktur v podkolení (kl. pouzdro, event. svalové úpony). Pokud nedošlo současně v kolení k dalším "škodám" (poranění menisku apod.), utrpěné poranění má tendenci ke spontánní zhojení po několika týdnech. Ostatně i skutečnost, že již po týdnu se cítíte lépe a bolesti jsou výrazně menší, potvrzuje tuto domněnku. Je zcela správné, že jste byla vybavena ortézou, která má za cíl zajistit kloubu klid pro nezbytné prohojování natažených tkání a také je dobře, že se podařilo zajistit vyšetření magnetickou rezonancí. Ta právě by mohlo ( i když jen s určitou rezervou) prokázat právě eventuální další možná poranění, např. menisků či zkřížených vazů. Rozhodně bych vyčkal s další léčbou až na výsledek rezonance.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 42

Dobry den, chtel bych se zeptat, na pravem koleni v dolni cast na prave strane se mi pri ohybu vytvorila mala boule[na druhem koleni je take ale daleko mensi], vypada to skoro jako vyoseni nejakeho kloubu, jelikoz jsem v anglii, tak je trochu problem zajit k doktorovi, boule boli po narocnem dni v praci pokud na ni sahnu, jindy to vubec necitim, drive jsem mel problem se zady a denne cvicim na zada...nevim jak dal nechci aby se to zhorsovalo co kdyz uz to muze byt nevratne a tak...mam zacit posilovat svaly na koleni? nosit ortezu brat leky? poradte prosim

Odpověď:

Z Vašeho popisu není zcela zřejmé, zda "boule" je přitomna již delší dobu, či zda se její velikost zvětšuje. Také nelze přesně z pouhého popisu určit, zda se jedná o tzv. měkkotkáňový podklad, či je rezistence tvořena kostěnou tkání. Ale abych alespoň trochu směřoval svou odpověď - mohlo by se jednat například o tzv. parameniskeální ganglion, tedy jakousi výchlipku kloubního pouzdra v oblasti kloubní štěrbiny, která se naplní zahuštěnou kloubní tekutinou a může vyvolávat bolestivé pocity (např. po zátěži). Mohlo by se ale jednat i kostěný podklad "boule" - rezistence. Jasno by do problému vneslo rentgenové vyšetření. Cvičením a rehabilitací nejspíše tento problém odstranit nepůjde. Obě výše zmíněné příčiny Vašich potíží se léčí operačně a proto doporučuji navštívit lékaře a absolvovat alespoň rentgenové vyšetření.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 41

Dobrý den!
Jsem aktivní sportovec (fotbal). Po úrazu (jakoby vyskočení kolene) by mi diagnostikován prasklý meniskus, což také následná artroskopie potvrdila (provedena 1. září). Při ASK mi mimo jiné přišly na natržený přední vaz(staré zranění,) a na cca 1cm velkou díru(až na kost) v chrupavce na vnitřní straně kolena. Teď bych měl začít chodit na injekce na výživu chrupavky(5 dávek).Chtěl bych vědět,zda budu moci ještě aktivně sportovat,zda li je to tak velké zranění?Je mi 25 let., popř. jakou výživu chrupavek(leky,doplněk stravy) popř. ortézu byste doporučovali.Svému lékaři důvěřuji,jen bych chtěl znát i jiný názor. Mockrát děkuji!

Odpověď:

Ve Vašem případě se již jedná o závažné postižení kolenního kloubu - poškozený a odstraněný kus menisku + poškození zkř. vazu + poškození chrupavky. Jedná se o kombinaci poškození, se kterými se, bohužel, setkáváme u fotbalistů poměrně často. Pokud se podaří alespoň částečně zahojit poškození chrupavky, bude Vám nejspíše ortopedem navrženo při trvání potíží z nestability kolena, operační řešení - rekonstrukce přetrženého zkříženého vazu. Ale záleží na mnoha okolnostech a ne vždy je tento výkon indikován. V každém případě Vám však radím rozmyslet, zda chcete pokračovat v kopané, protože další poškozování kolena je velmi pravděpodobné. Doporučuji vyměnit kopanou za jiný sport, při kterém kolena tolik netrpí.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 40

Dobrý den,
měla bych jednu otázku. Ortoped mi řekl, že důvod mých bolestí kolene je Chondropathia patellae a diagnóza je Patelofemorální poruchy… jenže já jsem naprostý laik a vůbec nevím co to je a co to pro mě vůbec znamená, co můžu a nemůžu. Můžete mi prosím popsat co vlastně ty názvy znamenají a co to pro mě znamená a jestli je to vyléčitelné???
Děkuji.

Odpověď:

Opět - jedná se o postižení chrupavky na spodní ploše čéšky. Chrupavka ztrácí svoji hladkost, pevnost a skluznost, stává se postupně rozbrázděnou, jakoby rozměklou a tím trpí její skluznost. Tedy základní požadavek, který v kloubu plní. Proto při pohybu jsou patrné drásoty a lupání pod čéškou. Jak již jsem vícekrát zmínil, léčení a obnova chrupavky je velmi problematická. Je možno se pokusit o aplikaci léků, které podporují výživu chrupavky (chondroprotektiva). Zejména však je vhodné se v těchto případech postižení vyvarovat dřepů, kleků, prochladnutí kolen a zejména důležitá je optimální tělesná hmotnost. Nic tak nepoškozuje chrupavky kloubní, jako nadváha.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 39

Dobrý den, zhruba před měsícem jsem upadla na eskalátorech a ostrá hrana schodu mi narazila do prostoru mezi klouby na pravém koleni… Neměla jsem tam modřinu ani nic, jen mě to koleno šíleně bolelo zhruba 3 týdny, poté se bolest zmírnila. Avšak na koleni (jak jsem si později všimla) mám na rozdíl od druhého jakoby malý hrbolek, jako by tam byla vystouplá kost - posunutá, navíc při delším sezení s kolenem jakkoli pokrčeným mě začne silně pobolívat a musím nohu narovnat… Mám obavy, že to bude něco vážnějšího… Děkuji předem za radu : )

Odpověď:

Pokud jste skutečně neměla žádný hematom a mohla jste po úrazu chodit, nelze předpokládat nějaké závažnější postižení (např. odlomení kostní apod.) Ona rezistence, kterou hmatáte, bude nejspíše vazivová zbytnělá tkáň, kterou se projevuje hojivý proces v místě úrazu. Zatím bych vyčkal, event. doporučuji promasírovat bolestivé místo večer některým z množství krémů a gelů (Fastum, Flector, Veral a mnohé další), které Vám v lékárně poradí.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 38

Dobrý den, mám takový problém. Asi před 7 lety v 17 letech mě začala bolet kolena. Vždy byl nějakou dobu klid a pak přišla strašná bolest v kolenou, škubání, cukání a byla velmi bolestivá na dotek. Přešlo to vždy přibližně po 24 - 48 hodinách. Časem byly intervaly bolesti častější a častější. Ortoped mi předepsal pouze výživu na klouby. Po ni se to trochu zlepšilo ale jen přechodně, poté znova to samé… Časem se přidaly bolesti kyčlí, kotníku, ramen, zapěstí a občas už i bolesti kloubu na ruce… Vždy klouby a je to už horší a horší. Je mi 24 let, Nemůžu běhat, kleknout si, chodit delší trasy, nosit těžké tašky a spoustu dalšího, jelikož bych se pak druhý den nemohl bolestí hýbat… A Ortoped mi vždy předepíše jen výživu na klouby a přitom se to zhoršuje a zhoršuje. Nevíte, co by to mohlo byt?

Odpověď:

Je velmi obtížné z tohoto popisu se pokusit diagnostikovat Váš problém. Vzhledem k tomu, že potíže nejsou vázány na jeden kloub, ale naopak je postiženo více kloubů a navíc potíže začaly spontánně, bez úrazu, doplnil bych vyšetření ještě o vyšetření revmatologické.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 37

Dobrý den,
17. 8. 2008 jsem si poranila pravé koleno při pádu z kola. Koleno se patrně vymklo, silně oteklo a bolelo. Při návštěvě na českokrumlovské pohotovosti mi bylo naordinováno ledování, což jsem provedla. Byla jsem pak ještě na ortopedickém vyšetření, ale předepsaná elektroléčba pomohla jen částečně. V současné době - tj. po sedmi týdnech od úrazu je koleno stále trochu oteklé a nemohu jej úplně narovnat ani ohnout na víc než cca 90°. Moje chůze je stále kulhavá. Možná jsem netrpělivá a poranění opravdu potřebuje jen čas. (Jsem ročník 1959). Mám velkou prosbu - mohla bych se objednat k vyšetření ve Vaší ordinaci v Českých Budějovicích?
Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Patrně došlo k podvrtnutí kolenního kloubu těžšího stupně. Bezprostředně po úrazu je vhodné kloub chladit, snižuje se tak riziko otoku a výpotku v koleni. Jestliže potíže přetrvávají, je ortopedické vyšetření vhodné. Pokud máte zájem o vyšetření v nemocnici v Č. Budějovicích, je možné se objednat na tel. 387 878 804 dopoledne.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 36

Dobrý den.
Trápí mne pravé koleno. Před rokem jsem začal třikrát týdně běhat 10km úseky. Vždy jsem před i po běhu náležitě nohy protahoval a neměl jsem žádné problémy. V současné době již pravidelně neběhám mimo jiné i kvůli bolesti svého kolena. Včera jsem běžel 8 km a dnes kulhám, nedokážu nohu propnout po delší době ohnutého kolena a o točivých pohybech chodidla nemůže být ani řeč.
Jsem rovněž objednán na revmatologii z důvodu dvojnásobně překročeného revmatoidního faktoru.
Myslíte, že zde může existovat spojitost?

Odpověď:

Určitě, revmatoidní procesy zasahují klouby a je tedy možné, že při extremních zátěžích (vytrvalostní běhy) se začne postižení projevovat. Je však i možné, že se jedná i o projev přetížení a dekompenzace například již přítomných degenerativních změn. V každém případě je dobře, že budete vyšetřen na revmatologii a revmatolog Vás jistě odešle i na RTG vyšetření, právě ke zhodnocení stupně eventuálních degenerativních změn.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 35

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Nikdy jsem neměl potíže s žádným kolenem ani jinými klouby, ale přesto jsem upadl a poranil si koleno. Po 2 rehabilitačních cyklech a obstřiku jsem prodělal ARTROSKOPIE. Po výkonu mi lékař sdělil, že se nejedná o poškození úrazem, ale degeneraci chrupavky, přesněji o OSTEOCHONDROSIS COND.LAT.TIBIAEGEN.1.SIN.GR.2-3DEGENERAT.M23.8. Chtěl bych vědět, jak se to může stát, co má na to vliv a proč jsem do toho úrazu nikdy nepociťoval žádnou bolest v koleni. Mohl to ten úraz kolene nějak ovlivnit? Děkuji za zodpovězení dotazu.

Odpověď:

Diagnóza, kterou u Vás lékař při artroskopii stanovil, vysvětluje potíže, kterými trpíte. Jedná se o postižení chrupavčitého povrchu kloubní plochy. Chrupavka je za fyziologických okolností hladká, souvislá, pevná a při pohybu skluzná. Může však dojít k poškození této chrupavky (někdy prudkým nárazem, podvrtnutím, nebo postupnými degenerativními procesy, ale někdy i ze zcela neznámých příčin) k "odloupnutí" této chrupavčité vrstvy. Hojivé možnosti chrupavky jsou velmi omezené a proto i léčba je svízelná. Důležité nyní je nepřetěžovat klouby skoky, dřepy, sportovní zátěží. Někdy je vhodné do kloubu instalovat tzv. chondroprotektiva, tedy léky na podporu reparace chrupavky. Ale ve Vašem případe bude vhodné jejich aplikaci zkonzultovat s ošetřujícím ortopedem.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 34

Dobry den pane doktore,
Je mi 23 let a před nedávnem mi byl v UN Brno odstraněn levý mediální meniskus (subtotální resekce). Po vyhledání informaci v různých odborných i laických článcích jsem celkem zděšen svoji vyhlídkou na pokročilou artrózu během příštích 10 let. Chtěl bych se Vás zeptat, co mohu udělat pro to, abych toto onemocnění oddálil. Případně existuje nějaká možnost, jak zůstat chodící alespoň do 50 let bez totální endoprotézy? Všechny možnosti, o kterých jsem se dočetl (chondroprotektiva, transplantace chrupavky příp. samotného menisku…), mají buď velice nejisté výsledky, nebo jsou teprve ve stádiích výzkumu.
Děkuji Vám za Vaši odpověď.

Odpověď:

Neviděl bych perspektivy tak černě. Je pravda, že odstranění menisku je pro kolenní kloub do jisté míry znevýhodnění, protože se odstraní struktura, která má v kloubu svou důležitou funkci. Ale vždy se odstraňuje jen nejnutnější část menisku. Navíc i ponechaný zbytek úponu menisku má jisté, byť omezené reparační schopnosti. Vámi vzpomínaná chondroprotektiva nezajistí obnovu menisku, ale mohou blahodárně působit na kloubní povrch. Případný rozvoj artrózy v budoucnu nelze životosprávou nijak ovlivnit. Spíše za důležité považuji nepřetěžování kolenních kloubů, velmi nebezpečná a nevýhodná pro rozvoj artrózy je v případě kolenních kloubů nadváha.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 33

Dobrý den. Nyní už jsem skoro 3 měsíce po plastice předního zkříženého vazu. Koleno zatím úplně neohnu. Doposud jsem neměla žádný výpotek. Myslíte, že je možné, aby se tam ještě objevil? Všude jsem četla, že se většinou objevuje, ale v mém případě to tak není. A mohl byste mi doporučit nějaká cvičení pro lepší rozhýbání? Rehabilitace mi nebyly napsány. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Pokud jste po operaci zkříženého vazu a neměla jste výpotek, je to jen a jen známka, že operace byla provedena perfektně a Vaše hojení je bezproblémové. Výpotky jsou po operaci obvyklé, ale pokud se neobjeví, není to na závadu, naopak. Co se týče rehabilitace v této fázi: pokud Vám Váš ortoped nedoporučuje jiný rehabilitační režim (on sám ví nejlépe a do detailu, jak operace probíhala) já bych v této fázi doporučoval již chůzi s plnou zátěží, tedy bez berlí, možná je rehabilitace na rotopedu, plavání (raději "kraulové nohy", než "prsařské"). Zatím rozhodně bez dřepů skoků a kolektivních sportů.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 32

Dobrý den,
jsem zhruba 2 a půl měsíce po úrazu kolene, při úrazu přišla prudká bolest, v nemocnici mi bylo řečeno, že se jedná o podvrtnutí kolene. Otok byl znatelný, dostal jsem ortézu a berle. Po měsíci jsem šel na kontrolu, u lékaře v našem bydlišti a ten konstatoval, že jsem měl natržené vazy, a z kolena mi odebral vodu, a dal injekci. Po dvou týdnech byla prognóza příznivá, bylo mi doporučeno cvičení v podobě rotopedu a kraulových pohybů. Nyní ale opět koleno lehce nateklo, pravděpodobně voda. Nejsem si jistý, kde by mohla být příčina. Děkuji za radu. Lang Tomáš.

Odpověď:

Nejspíše se skutečně jednalo o distorzi, tedy podvrtnutí, těžkého stupně, které bývá někdy provázeno tvorbou výpotků. Pokud nejsou bolesti, omezení pohybu, či nemáte pocity nejistoty a "vypadávání" kolena, zvolil bych opět odlehčení, zatěžování jen prostou chůzí a večer tzv. priessnitzké obklady (Vlhký obklad, přes něj igelitový zábal a jako třetí vrstvu teplé obklady, froté, plenu apod.) nechat asi hodinu působit. Pokud nadále budou výpotky, bude potřeba detailnější vyšetření.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 31

Ako sa lieci osteopenie?

Odpověď:

Osteopenie je stav, kdy dochází k úbytku kostní tkáně. Může jít o patologický proces, který je spojen komplexně s metabolismem kosti, jako tkáně. Netyká se jen jedné ohraničené lokality, ale nejčastěji všech dlouhých kostí v těle. Přiznám se, že toto onemocnění, není předmětem léčby ortopedů, ale jejím léčením se zabývají osteologové – tedy lékaři, nejčastěji internisté. Doporučuji obrátit se na specializované pracoviště.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 30

Dobrý den, mám na vás dotaz. Jsem řidič z povolání a při sezení v autě se mi pravé koleno opírá o část palubní desky. Asi před týdnem jsem si všimnul, že se mě na koleni, v místě kde se dotýkalo s palubní deskou, vytvořila jakási rosolovitá boule. Nebolí to, v pohybu mě to také neomezuje, ale nevypadá to hezky. Zajímalo by mě o co se muže jednat a jak se toho můžu zbavit? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Poměrně přesně popisujete tzv. Bursitis praepatelaris. Tedy stav, kdy chronickým drážděním (a tím může být právě trvalé opírání kolena o tvrdou hranu palubní desky) dochází k tvorbě výpotku, který může posléze "zrosolovatět" v prostoru, mezi kůží a kostí čéšky kolena. Jedná se o nezávažné postižení, které se léčí pokusem o punkci (odsátí) obsahu a následnopu kompresivní elastickou bandáží. V případě, že se proces opakuje, je možné i operační řešení, kdy se prostor náplně vyřízne.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 29

Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda existuje nějaká možnost zlepšení stavu mého klene. Jsem již po 6 operacích (4x artroskopie + 2x plastika i replastika), bohužel i replastika praskla. Protože bych rád alespoň rekreačně sportoval, koupil jsem si speciální ortézu Artrocare za 14000 ale při čtvrtém tréninku (hraji basketbal) se mi opět vyhodilo koleno.(výpotek 90ml krve!) Jedná se stále o stejné místo ze zadu na vnitřní straně. Můj dotaz tedy, existuje ještě nějaká možnost, že by se mohlo koleno nějak uzdravit (nějaká další speciální operace, či posilování úponu apod.???) Sport je pro mě důležitou součástí života a nechtěl bych ve 30 letech končit (kolo, plavání apod. mám samozřejmě rád, ale ...).
Prosím, poraďte, zda by bylo dobré možné nějaké speciální vyšetření, které by zjistilo příčinu těchto potíží.
Děkuji

Odpověď:

Ve Vašem případě se již skutečně jedná o vážné postižení kolena. Pokud byla provedena již dvakrát rekonstrukce vazu a i potřetí došlo k přetržení vazu, domnívám se, že v první řadě by bylo vhodné zanechat sportovní aktivity (basketbal je spolu s ostatními kontaktními sporty pro koleno velmi nebezpečný) a nahradit jinou, např. cyklistika apod. Rekonstrukce vazu nelze provádět "donekonečna" a myslím, že je prioritní zdraví. Jinak ortéza Arthrocare patří mezi velmi kvalitní, ale jak i Váš případ potvrzuje, žádná, ani ta nejlepší a nejdražší ortéza nedokáže převzít plně stabilizační funkci přirozených vazů a tkání.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 28

Dobrý den, můj dotaz je spojen s horskou turistikou.
Při jakémkoliv výstupu nemám s koleny problém, ale když pak jdu dolů tak se po čase začne ozývat poměrně silná bolest na vnějších stranách kolene. Myslím si, že by to mohlo být namožením nějakého svalového úponu, ale u lékaře jsem s tím nebyl, protože bolest po jednom až dvou dnech odezní a v běžném životě nebo při běžných sportech se tento problém u mě neobjevuje. Nicméně se tato bolest pravidelně vrací při každém náročnějším sestupu. Chtěl bych se tedy zeptat, co by mi mohlo v horách pomoci, jestli nějaké stahovačky nebo cviky? Ještě bych mohl dodat, že moje mamka má úplně stejné problémy. Děkuji

Odpověď:

Potíže, které popisujete, jsou poměrně charakteristické pro tzv. chondropatii pately, tedy postižení chrupavky na spodní ploše pately. Ta ztrácí svou křehkost, pevnost a skluznost a naopak se stává rozvlákněnou, rozměklou a tím se zhoršuje její skluznost při pohybu. A protože je tato část kolena nejvíce namáhána při extensi proti odporu, tedy při natahování proti odporu, jsou tyto potíže zvýrazněny právě při chůzi z kopce, se schodů apod. Proto dlouhé, vytrvalé sestupy nejsou příliš vhodné při tomto typu postižení. Doporučuji zkusit některý z přípravků prodávaných k podpoře výživy chrupavek.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 27

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na rekonstrukci předního křížového vazu kolene, která mi byla doporučena. S tancem, který jsem dřív dělala, jsem bohužel musela pro problémy s kolenem skončit. Aerobic by asi taky nebyl nejlepší. Jaký je Váš názor např. na spinning, nebo jaký sport by byl vhodný pro posílení svalů před operací? Dále by mě zajímalo za jak dlouho po operaci je možné koleno zatěžovat alespoň částečně za pomocí berlí. Mám dvě malé děti, v domě asi 20 schodů, takže dlouhodobější neschopnost chodit je pro mně téměř nemožná. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Máte naprostou pravdu, že po operaci zkříženého vazu, není aerobic ani taneční sport vhodný (tedy sporty spojené s dřepy, skoky, otáčením na zatížené končetině. Naopak, jízda na kole, na rotopedu a spinning je pro posílení stehenních svalů velmi vhodný. Názory na používání berlí po operaci zkř. vazu se u ortopedů různí, ale osobně doporučuji při nekomplikovaném průběhu 5-6 týdnů odlehčení na berlích, s možným pokládáním operované končetiny a zatěžováním asi z 1/3 váhy těla. Takže po těchto 6 týdnech budete již schopna chůze i běžných denních aktivit (bez sportu, kleků, dřepů).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 26

Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Asi před 2 lety mě začala bolet kolena. Někdy mě bolelo jedno, někdy obě najednou, když bolest trvala třeba 2 dny, tak mi to přešlo i do stehna, třísel a kříže, to jsem pak měla pocit jako bych prochladla a zároveň mě u toho bolelo koleno. Od té doby se stává, že třeba 2 měsíce je vše v pořádku pak mě začne bolet levé koleno, jakmile si dám tabletku od bolesti, tak to přejde, za týden bolí druhé, pak mám zase měsíc nebo dva pokoj a opět to začne. Nyní jsem měla asi 4 měsíce klid, ale poslední dobou se to začalo vracet častěji a bolest je intenzivnější. Nemůžete mi poradit, čím to může být? Nateklá kolena nemám, jen někdy když začnou bolet, mám pocit, že mi tam vrže.

Odpověď:

Z dotazu není, bohužel, zřejmé, jestli se potíže projevují i jinak, než jen bolestmi v různých intervalech. Taky by bylo potřeba znát Váš věk a podobně, zda jsou bolesti vázány na námahu, na změny počasí a podobně. Doporučuji Vám proto začít návštěvou u praktického lékaře a zhotovením RTG snímku kolen. I zde však platí - vyvarovat se přetěžování kolen, tedy omezení kleků, dřepů, prochladnutí kolen a nezatěžovat kolena nadváhou.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 25

Dobrý den, po několika stresujících událostech a po přechozené chřipce mě na jaře začalo bolet pravé koleno na vnitřní straně nohy a to v klidovém stavu, většinou v noci ve spánku. Bolesti nebyly pravidelné, ale po několikátém opakování jsem navštívila ortopeda, který po jednom téměř nepatrném pohledu a doteku na koleni oznámil, že v něm mám výpotek a poslal mě na RTG, na kterém se nic ale nezjistilo. Napsal mi prášky - nejdříve jsem brala 1 krabičku léku Olfen-100 SR a poté 3 krabičky léku Recoxa 15 mg. Po dobrání těchto léků mi lékař sdělil, že je koleno již v pořádku a že už nemusím chodit…. Ale bolesti se vrací, nepravidelně a většinou při nějakém stresu… a bohužel jsou tyto bolesti stále silnější, ráno mě pak po celonoční bolesti bolí koleno celé… Nevím, co by to mohlo být a hlavně kam se mám obrátit, ortoped, který mě vyšetřoval, ve mě už nějak nebudí důvěru… Děkuji za odpověď

Odpověď:

Vaše problémy tedy začaly bez úrazu, spíše postupně. Předepsané léky patří mezi užívaná analgetika a zejména antirevmatika a antiflogistika, Tedy léky tlumící a léčící projevy zánětu, bolesti a kloubních onemocnění. Pokud odezněly výpotky, pak nejspíše skutečně v souvislosti s nasazenými medikamenty a klidovým režimem. Jiná otázka je, proč jsou stále přítomny bolesti v kolenou. Pokud i RTG vyšetření neprokázalo žádnou patologii a potíže přetrvávají i přes klid a šetření, navrhoval bych vyšetření revmatologické. Samozřejmě, nic Vám nebrání obrátit se i na jiné ortopedické pracoviště.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 24

Dobrý den, chci se zeptat na mé potíže po plastice LCA. Jsem již 7 měsíců od operace a koleno je bohužel stále dost nestabilní, což mi znemožňuje běžnou chůzi, cítím pohyby kolenního kloubu sem tam, jako před plastikou, ale teď v menší míře. Při trochu prudším pohybu mam pocit, že mi koleno každou chvíli vyskočí. Při delší chůzi mě přirozeně koleno začne bolet a trochu i otékat. Intenzivně rehabilituji, snažím se všemožně posilovat svalstvo nohou, plávaní, kolo, posilovna, ale k touženému výsledku se nemohu dopracovat, co nejhorší, ani přiblížit. Je to již několik měsíců stále stejné a obávám se, že s tím prostě již nic moc neudělám. Koleno se mi prolamuje také dost čitelně dozadu, což je bolestivé a krajně nepříjemné. Už si vážně nevím rady. Někteří doktoři, které jsem navštívil, či žádal o konzultaci už tak nějak nepřímo naznačují, že mi při operaci zřejmě nechali vaz volnější a proto mi koleno stale plave sem tam. Ale přímo to nikdo neřekl, ale mám z jejich názoru pocit, ze si to většina myslí. Říct mi to ale nechtějí, stále mě nutí do dalšího intenzivního cvičení, které je už ovšem tak intenzivní, že intenzivnější být prostě nemůže. Chci se zeptat, kdyby čistě teoreticky došlo k tomu, že je vaz delší, je nějaká možnost takto zrekonstruovaný vaz napravit do optimální délky? Nebo je nutná reoperace, v případě, že by mi to vážně dělalo nadále problémy? Já moc chci věřit, že se mi to ještě spraví, ale upřímně, jak čas běží, přestávám býti optimistou... děkuji za názor.

Odpověď:

Se situací, kterou popisujete, se občas setkáváme. Rekonstruovaný vaz totiž ne zcela anatomicky plně odpovídá a nahrazuje původní, vlastní vaz. To je velmi složitá struktura, nejedná se o jednolitý vaz, ale je spředen z několika pramenů, které zajišťují stabilitu kolene právě v různých fázích pohybu. A nahradit tento vaz prakticky plnohodnotně nelze. Určitou daní po operaci je někdy nemožnost plného ohnutí (dosednutí až na paty), nebo naopak lehké přetrvávající nestability. Někdy se ale stává, že i dobře rekonstruovaný vaz se prostě vstřebá, selže, nebo i odtrhne od úponu. A může se znovu vrátit nestabilita. Já osobně bych ve Vašem případě volil vyšetření magnetickou rezonancí, která celkem spolehlivě zobrazí stav rekonstruovaného vazu.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 23

Dobrý den, chci se zeptat jaké jsou výsledky u transplantací chrupavek zejména u koleních kloubů a co vše tento zákrok obnáší. Slyšel jsem že jsou potíže s přilepením a že se vytvoří chrupavka jen velmi malému počtu pacientů. Také jsem četl o využití netkané textilie, rád bych o tom věděl více. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Onemocnění a postižení chrupavek je velký problém. Chrupavka je tkáň s velmi omezenými možnostmi reparace a hojení. Nemá vlastní cévy ani nervy a tak její poškození (úrazem či degenerativními procesy), je vždy trvalé a velmi obtížně léčitelné. Transplantace chrupavek je metoda, kdy se z nezátěžové oblasti kloubu, kde je chrupavka "zdravá", odebere kousek chrupavky a "přesadí" do oblasti postižení. Další možností je, že odebraná chrupavka se zvláštním složitým procesem nechá ve speciálním mediu vyrůst v laboratoři, chrupavka několikrát zvětší svůj objem a pak se operačně vloží a upevní do kloubu do místa, kde vlastní chrupavka chybí. Tyto metody jsou však spojeny s velkým rizikem, že nedojde k při hojení chrupavky (právě pro výše zmíněné problémy s reparačními procesy) a navíc, případy, kdy lze tento přenos chrupavek provést, je velmi málo. Je totiž určen jen pro velmi přesně a úzce vymezené poškození. V žádném případě se nehodí na poškození chrupavek na podkladě degenerativních změn, nelze ošetřovat rozsáhlé defekty a podobně. Skutečně se spíše jedná o ojedinělé případy.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 22

DOBRÝ DEN NAVŠTÍVILA JSEM ORTOPEDA PRO BOLEST PRAVÉHO KOLENA, NA RTG NEBYLY VIDĚT ŽÁDNÉ ZMĚNY. ALE KOLENO JE BOLESTIVÉ NA DOTEK Z VNITŘNÍ STRANY, DĚLAJÍ SE MI NA KOLENI A V MÍSTĚ KDE TO BOLÍ MODŘINY ANIŽ BYCH SE NĚKDE BOUCHLA NEBO TAK. ORTOPED MI PŘEDEPSAL REHABILITACE (ULTRAZVUK) A ORTÉZU ALE ŽÁDNÉ POKROKY NEVIDÍM A STÁLE MĚ TO BOLÍ, ŘEKLA BYCH, ŽE I VÍCE. KDYŽ SI DŘEPNU NA BOBEK NEBO OHNU KOLENO, PROLETÍ MI JÍM OSTRÁ DLOUHÁ BOLEST A ŠKUBE MI V NĚM PŘI DOŠLAPU.
DĚKUJI ZA ODPOVĚD

Odpověď:

Vážená,
nejspíše se jedná o postižení měkkých tkání, zvláště, pokud na rtg je normální nález, jak píšete. Myslím, že Váš ortoped zahájil léčbu zcela standardně, tzn. volil zprvu konzervativní postup. Myslím, že pokud Vaše potíže trvají a stále máte bolesti a omezený pohyb, jistě Vám ortoped navrhne razantnější léčbu (např. instilace léku do nitra kl. dutiny apod.), event další vyšetření a na jeho základě pak event. operaci. Ale poněkud mě zaráží Vámi popisovaný údaj o opakovaných modřinách, které vznikají bez úrazu a udeření. Někdy se mohou tímto způsobem, tedy tvorbou modřin) projevovat poruchy krevní srážlivosti. Rozhodně o tomto informujte Vašeho ortopeda při příští návštěvě.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 21

Dobrý den, asi tak měsíc a kousek mám problémy s kolenem při propnutí a dřepu mě to bolí za kolenem, nejvíce když déle sedím a poté vstanu, tak se na něm nemohu dost dobře udržet. Chtěla bych se zeptat co to je a jestli mám navštívit ortopeda, jestli to není jen skříplý nerv nebo něco obdobného co časem přejde. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Určitě se nebude jednat o postižení nervu. To by klinický obraz vypadal jinak. Nejspíše je příčinou Vašich potíží některá ze struktur uvnitř kolena (meniskus, některý z vazů) nebo může jít o tzv. úponové obtíže. Bez klinického vyšetření nelze přesně rozhodnout. Nepíšete, zda potíže začaly například úrazem, či z jiné příčiny. Vzhledem k tomu, že ale problémy Vás trápí již nejméně měsíc, návštěvu ortopeda doporučuji.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 20

Dobrý den,
rád bych se zeptal na můj problém s kolenem?Hraji aktivně fotbal a hrozně mě bolí šlacha pod češkou,už před půl rokem jsem byl u ortopeda a ten mi dal injekci do dané bolesti,vydrželo to cca 3měsíce a je to tu zase,jsem objednán zase na injekci,ale takhle to přece nejde pořád řešit?,nemůžu sedět delší dobu v autě,ani řadit ,šílená tupá bolest,vždy musím natáhnout nohu.Jsou na to nějaké léky?
děkuji za odpověď.

Odpověď:

Potíže, které popisujete by mohly být v souvislosti s tzv. entezitidou patelárního ligamenta- tedy jakýsi zánět úponů čéškového vazu na čéšku či na kost holenní . Jde o poměrně časté obtíže, se kterými se setkáváme zejména u mladých, sportovně aktivních mužů. Typickým sportem je právě kopaná, ale i např. odbíjená, atletika, běžecké lyžování. Tedy sporty spojené s enormní námahou tohoto vazu (při kopech, výskocích apod.). Léčba je zprvu samozřejmě konzervativní - tedy právě např. obstřik, aplikace lokálních protizánětlivých gelů. V období potíží je nutné vysadit sportovní zátěž a kleky a dřepy. V případě úporných vleklých a opakovaných obtíží je možné i operační řešení - jakési odstranění zánětlivě změněných částí tohoto vazu.Ale operační řešení bych navrhoval až po vyčerpání a selhání léčby konzervativní.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 19

Dobry den.
Na bruslich pri padu jse mi vykloubilo koleno...oteklo az po nake dobe..(cca 5 hodin)..stalo se mi to jiz predtim, tehdy ale neoteklo.Ted jsem si koupil ortezu, ale nejak to boli jako cert. Prosim, je neco co bych mel udelat pred vysetrenim (nez se dostanu k lekary). Treba led, nebe etc...muzete mi alespon strucne popsat co se mohlo stat , nebo jak identifikuji jestli nemam natrzenej uvnitr nakou slachu etc.
diky moc, za pomoc !

Odpověď:

Je otázkou, k čemu přesně při úrazu na bruslích došlo. Lidé často sdělují, že si "vykloubili koleno". Ale vykloubení kolenního kloubu je velmi dramaticky probíhající úraz, který vzniká při enormním násilí a vzhledem k často současným poškozením tepen a nervů je ohrožena vitalita končetiny. Ve vašem případě nejspíše nešlo o vykloubení kolena, tedy luxaci kolena, ale spíše o lehčí typ poškození. Nejspíše mohlo jít o vykloubení čéšky či podvrtnutí s poškozením např. vazů v oblasti kolena (některého z postranních či zkříženého). Bez znalosti detailů a bez klinického vyšetření se samozřejmě nelze přesně vyjádřit. Ale obecně v případě čerstvého úrazu je vhodný okamžitý klid, přiložení studených obkladů a znehybnění kloubu (například bandáží, či ortézou). Pokud obtíže přetrvávají (bolest, otok, event výpotek), je návštěva ortopeda jistě indikována.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 18

Dobrý den, byl jsem u ortopeda s prepatelární bursitidou, vodu mi vytáhl, načež se tam znovu objevila-infekce v něm nebyla. Podruhé jsem dostal kortikosteroid, který měl problémy zastavit. Ani tento způsob nepomohl, voda se vytvořila znovu, ale po necelém týdnu zmizela. Myslel jsem, že je vše v pořádku, ale vytvořil se mi drobný (pohyblivý) výrůstek. Poté se mi do kolene opět voda vrátila a zmizela, ale výrůstek zůstal a navíc se mi na kloubu udělal "povlak" cca 3cm v průměru. Zapomněl jsem dodat, že koleno nebolí, ani mne výrůstky nijak neomezují v pohybu. Chci se zeptat na vhodný způsob léčby,
děkuji.

Odpověď:

Dle Vašeho popisu se skutečně nejspíše jedná o tzn. prepatelární burzitidu. Tedy zánětlivé zbytnění tkání v prostoru mezi kůží a kostí čéšky. V tomto prostoru nejsou žádné svaly ani silné podkoží, takže například při dráždění opakovanými či dlouhodobými kleky, může dojít k otoku a někdy i tvorbě výpotku v tomto tzn. tíhovém váčku. Léčba je zprvu konzervativní, tzn. punkce s odsátím výpotku. Ten se může i několikrát opakovat a to pak vyžaduje i opakované punkce. V případě, že se nedaří odstranit tyto recidivující náplně v burze a stav přejde do chronického stadia, je možné operační řešení - v celkové nebo místní anestezii se odstraní prostor zbytnělé burzy. V každém případě je nutné omezit dřepy a zejména kleky. Pokud však nemáte nijak výrazné potíže, bolesti, otoky projevy zarudnutí či jiné obtíže, sám osobně bych s operačním řešením vyčkával.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 17

Dobrý den.....děkuji Vám za vaši odpověď /dotaz 12/.
Potíže s kolenem mne trápí.... rekonstrukce př.křížového vazy se konzultovala, ale nakonec doktor tento zákrok zrušil, že nechce zasahovat zase do kolene. Minulý týden jsem pro silné bolesti navštívila nemocnici. doktor mi dg:S83,1 Distorsio gen.l.dx, st.p.subluxaci pately later. Doporučil mi šetření, analgetika při bolesti na koleno mi daly dvojitý elastik se zákazem jej sundat a ko při potřebě za 14 dní.
Děkuji a jsem s pozdravem

Odpověď:

Vážená paní,
z dopisu je patrné, že ve Vašem případě bude problém kolena jistě ne zcela jednoduchý. Pokud má Váš ošetřující ortoped podezření navíc na nestabilitu pately, tzn. čéšky, stálo by jistě za uvážení, koleno detailněji vyšetřit. Je skutečně možné, že jde o problém nestability kolene s kombinací nestability čéšky. Domnívám se, že jasno do problému vneslo vyšetření v celkové anestezii a následně revize kolena artroskopicky. Ale je to jen můj názor "na dálku". Nelze samozřejmě indikovat operaci na základě pouhé mailové korespondence.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 16

Dobrý den, mám dotaz. Byla jsem na vyšetření u ortopeda pro bolest kolene. Koleno mě bolí po zátěži na kole, v bazénu, při delší procházce, při chůzi ze schodů i do schodů. Víc ze schodů. Je to silná ostrá bolest ze strany kloubu. Vyšetřil ně pouze palpačně a řekl mi, že mám osteofyty a že mám jít na rhc na ultrazvuky. A pokud mi to nepřejde, tak operace. Dájí se opravdu určit osteofyty pouze palpačně? Jak se to dá popřípadě operovat?Jaká je rekonvalescence?

Odpověď:

Osteofyt, tzn. kostěnný výrůstek, může skutečně být hmatný a vyšetřitelný palpačně při klinickém vyšetření. K jeho prokázání je rozhodující RTG vyšetření, při kterém jsou osteofyty zastižitelné a prokazatelné. Pokud je příčinou vašich potíží osteofyt a potíže přetrvávají i po konzervativní léčbě (což je právě aplikace např.ultrazvuku), je možné jej operačně skutečně "zabrousit". Ale problém je ten, že tyto osteofyty jsou v převážné většině spojeny s rozvojem degenerativních změn na kloubech. Obecně platí, že degenerativní, tzv. artrotické změny kloubní, jsou provázeny (krom jiných změn) i tvorbou osteofytů. A zdrojem potíží jsou pak právě tyto degenetrativní změny a pouhé odstranění ostofytů pak nevede ke zlepšení stavu. Ve vašem případě je nutno postupovat individuálně.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 15

Dobrý den,je tomu asi dva měsíce, co pociťuju bolest v lévém koleni ( jsem pravák), konkrétně v podkoleních šlachách a trochu i na vnějším straně kolene. 3 hodiny po odehraném fotbalovém zápase, který jsem odehrál bez zranění, jsem začal pociťovat bolest na již zmíněných místech a nemohl jsem nohu uplně propnou. Byl jsem nucen kulhat tři dny. Po týdnu jsem již mohl koleno napnout, ale bolest setrvává dodnes,tedy 2 měsíce.Bolest není stejná, někdy se zdá,že je vše v pořádku, ale to trvá max 1 den. Nejvíce koleno bolí v pokrčení např. dřepnutí !Koleno nijak nenamáhám,proto jsem překvepen, že bolest stále trvá. Navíc v září mě čeká stabilizace ramene, takže případné další kompilakace s kolenem mě zneklidňují. Děkuji

Odpověď:

Fotbal patří mezi sporty, které jsou pro vznik poškození kolena nejrizikovější. Ač uvádíte, že potíže začaly až po kopané a bez úrazu, lze jistě v případě, že jste aktivní fotbalista, předpokládat, množství i nevýznamných úrazů kolena v minulosti.
Bez klinického vyšetření nelze přesně odpovědět, co je příčinou Vašich potíží, ale může se jednat jak o poranění menisku, tak např. o tzv. úponové bolesti.
Pokud potíže přetrvávají i přes vysazení sportovní záteže, doporučuji ortopedické vyšetření. Klinické vyšetření spojené s vyšetřením rentgenovým by do případu mělo vnést jasno.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 14

Dobry den pane doktore,rad bych se zeptal.Je mi 29 let a nedavno jsem zacal se sportem capoeira,ktera je vlastne cela o protahovani a o nohach,po 3 treninku me zacala bolet kolena je to takova bolest jako kdyz sem byl maly a rostli mi svaly a slachy.zacalo mi krupat v koleni. a trcohu pobolivat.Posiluju uz osm let v posilovne a vzdy jsme dbal vetsi duraz na vrsek tela a nohy moc necvicil.Trener mi rekl ze by o mohlo byt zpusobeno tim ze mam vetsi muskulaturu tela nez stehen a ze ma mslaba stehna a proto me boli kolena.Zacal sem jezdit na rotopedu,protahovat se a pit geladrink.Muzu proto neco jeste udelat nebo by to nic nemelo byt,dekuji za Vas cas a snad zodpovezeny dotaz..

Odpověď:

Sport, který uvádíte, neznám, ale pokud je spojen s protahováním a střečinkem, lze jej jistě jen doporučit. Ostatně obecně se zejména v posilovnách tato fáze cvičení, tzn. strečink, velmi opomíjí. K Vašemu dotazu - pokud jsou potíže oboustranné, lze skutečně předpokládat, že je zde souvislost s cvičením, event. přetížením svalů. Rozhodně by bylo na místě, jak ostatně sám uznáváte, posilovat všechny svalové skupiny. To platí nejen pro horní, versus dolní polovinu těla, ale i pro posilování například předních a zadních svalových skupin stehna. Pokud jsou bolesti vázány na cvičení, rozhodně doporučuji bolest při cvičení respektovat, tzn. nesnažit se bolesti "rozcvičit", ale cvičit právě jen do bolesti a o to více střídat různé partie.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 13

Dobrý den, jsem 6 měsíců od zákroku ART a zároveň LCA (BTB štěp). Můj problém je v tom, že mé levé operované koleno nedosahuje takové hybnosti, jako to pravé. BYlo mi řečeno, že mám začít plnou zátěž, což tedy vůbec nezvládám. Jsem cca -10% do natažení a ohnutí více, jak 100-110 nedám, opravdu to je veliký problém a nehledě na to, že koleno stále bolí. Má chůze(pajdavá tedy), když se snažím koleno pořádně při chůzi propnout tak mě bere tzv. křeč od zákolení až po zadek, která mě třeba upoutá na lůžko klidně i na dva až tři dny...přední strana kolene je na menší omak bez belosti až na horečku, kterou v něm stále cítím. za to v zákolení je veliký problém, jak v natohování, co se snažím, tak i ve zkrčování..opravdu si ze sebou už nevím rady a myslím si, že ani můj ortoped a zároven operatér a to je smutné..děkuji za Vaši odpověď

Odpověď:

Rekonstrukce LCA (předního zkř. vazu) je poměrně delikátní operační výkon. Po operaci je nutný jistý režim, který zajistí klid pro vhojení transplatátu - rekonstruovaného vazu. V případě tzv. B-T-B štěpu (což je váš případ) dochází k prohojení kostěnných bločků štěpu do vyvrtaných kanálů v kosti. Po dobu vhojování je nutno dodržovat jistá omezení. To někdy vede ale k omezení hybnosti v kloubu. Píšete, že jste již půl roku od operaci. Lze tedy předpokládat, že v této fázi již došlo k vhojení štěpu a lze tedy doporučit intenzivní rehabilitaci pohybu, nejlépe pod vedením fyzioterapeta. Vhodné je i individuální cvičení doma a jako prospěšné se ukazuje před cvičením aplikace tzv. "priessnitzkých" obkladů, které koleno "uvolní" a poté je cvičení účinnější. Pokud by přetrvávalo omezení rozsahu hybnosti i přes intenzivní rehabilitaci, je podle našich zkušeností na místě provedení artroskopie (ověření stavu rekonstruovaného vazu, odstranění možných srůstů apod.).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 12

Dobrý den.....
vloni v únoru jsem měla úraz kolene /při volejbale/.....v květnu mi kvůli bolesti na vnější straně kolene naordinovaly operyci s podezřením na utržený meniskus. Jenže meniskus byl v pořádku a to co mi způsobovalo bolest byly úlomky chrupavky, kterou mi laserem odstranily a další nález byl přední kříž. vaz po ruptuře, který částečně přirostl k zadnímu kříž.vazu takže jej ponechaly tak. Následovala léčba chondroprotektivy inj.......jenže ani po půl roce údajně chrupavka nedorostla a bolest byla i při klidu. Následovala opět léčba chondroprotektivy inj.
Nyní je to půl roku a bolest začíná být docela nesnesitelná, i v klidu a omezuje mě to. Občas pocítím na moment nestabilitu kolene. Docela mne to už trápí, plavu, jezdím na kole, ale nějaká změna nenastala. Doktor opět doporučil jedině chondroprotektiva inj. jako jedinou možnost. ale už pochybovala o nějakém zlepšení a tak že to musím vydržet.......
Co by jste doporučil Vy?......
Děkuji a jsem s pozdravem

Odpověď:

V dopise uvádíte, že jste prodělala artroskopii kolena, při které byla zjištěna vlastně dvě postižení - jednak ruptura, tzn. přetržení předního zkříženého vazu a jednak postižení chrupavky kolena. Jedná se o poerně závažné postižení kolenního kloubu. A to zejména v tom smyslu, že poškození zkř. vazu vede k jisté nestabilitě kloubu (kterou ostatně sama i pociťujete) a tato nestabilita může dále prohlubovat poškození chrupavky. Problémem chrupavky je skutečnost, že se jedná o tkáň, která prakticky nemá žádnou hojivou schopnost. Pokud dojde k mechanickému poškození chrupavky (trhliny, vybroušení, odlomení apod.) je její hojení velmi problematické a zatím není metoda, která by poškozenou chrupavku zhojila. Chondroprotektiva v injekční formě aplikovaná přímo do kloubu, jsou v současné době jedinou možností léčby (v mediích popisované transplantace chrupavek mají velmi omezenou indikaci). Rozhodně se vyvarujte situací, kdy je vyvíjen tlak na chrupavky v koleni - tzn. kleky a dřepy a dále přetežování kloubů ( redukce těl. hmotnosti při nadváze je nezbytná při postižení chrupavek kloubů dolních končetin). Otázkou je, zda nezvážit operaci - rekonstrukci přerušeného zkř. vazu, která by zlepšila stabilitu kolena. Ale to musí posoudit operatér podle konkrétního nálezu, protože v některých případech poškození chrupavek, by tato operace mohla potíže i zvýraznit.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 11

Dobrý den, zhruba před měsícem a půl jsem se jedno ráno nemohla skoro postavit na nohu jak mě bolelo koleno, během dne se to "rozchodilo", ale bolest v koleni mam stale pri chuzi do schodu, ze schudu, drepu - je to neprijemna bolest v koleni. Jinak me koleno neboli. Uz od detstvi mi v kolenou "praska" při dřepu. Mám s tím navštívit lékaře? Děkuji za radu.

Odpověď:

Z Vašeho dopisu vyplývá, že potíže nenastaly úrazem. To je celkem důležitý anamnestický údaj. S bolestmi v koleni, které se objevují pravidelně zejména při chůzi ze schodů, do schodů, z kopce a podobně, se setkáváme například u postižení chrupavek, zejména na spodní ploše čéšky. Chrupavky se stávají nerovnými a ztrácejí tak svou původní skluznost při pohybu. To může být jedna z příčin Vašim problémů. Pokud potíže trvají delší dobu, bylo by na místě detailnější vyšetření. Návštěvu ortopeda mohu vzhledem k době trvání potíží doporučit.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 10

Vážený pane doktore, před 6 lety jsem upadla na pravé koleno a od té doby mi vyskakuje čéška. Mám ztrašné bolesti a sotva chodím. Byla jsem u jednoho ortopeda a ten mi řekl, že mám povolené tzv. kšandy co drží čéšku a že to chce operaci. Poslal mě ještě ke kolegovi a ten razantně operaci odmítá! Nevím komu mám teda věřit, tak bych ráda znala váš názor. Teď mám rehabilitace a bolí to ještě více. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Pokud úrazem došlo k tzv. luxaci čéšky, tzn. "vykloubení" čéšky, je možné, že u Vás nastal stav, který se označuje jako nestabilita pately. Právě díky porušenému závěsnému aparátu čéšky, je čéšky při pohybu v koleni nestabilní a může docházetk jejímu "vypadávání". V tom případě by řešením byla skutečně nejspíše operace - tedy rekonstrukce těchto "závěsů" čéšky. Je ovšem otázka, zda se skutečně jedná o tuto nestabilitu, či zda pramenem potíží není například tzv. femoropatelární artroza, tedy stav, kde chrupavka na spodní, kloubní ploše pately, není již degenerována a úraz mohl způsobit i prohloubení těchto degenerativních změn. Pokud by příčinou byla tato degenerace, pak by samozřejmě operační výkon nemohl přinést zlepšení, ba naopak, mohlo by dojít k dalšímu prohloubení těchto degeneratích změn. I z mé odpovědi je zřejmé, že je nejprve nutné důkladné vyšetření a zjištění přesného původu potíží. (I to je možný důvod oného rozporuplného názoru obou lékařů, jak píšete).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 9

Pred rokem jsem absolvovala operaci kolene, rekonstrukce extenzorového aparátu kolena, operaci mi provedli v nemocnici na bulovce. chci se zeptat mám v nynější době zase bolesti v oblasti kolene a kdyz chodím mi tam něco přeskakuje a je to bolestivé i občas mě to v noci zbudí. a mám pocit jak dyby tam něco nepatrilo takový divný tlak, na omak to neboli ale pri chuzi, můžete mi poradit co s tim a co to muže být. dekuji s pozdravem Valachová Jana

Odpověď:

Bohužel, neuvádíte o jakou operaci se jednalo. Ale obecně platí, že tzv. rekonstrukční operace extenzorového aparátu kolena, jsou pro kolenní kloub poměrně velkým a významným výkonem, při kterých se v kloubu zasahuje do oblasti úponů silných stehenních svalů na čéšku a úpony na holenní kost. Je ale možné, že Vámi uváděné obtíže mají s prodělanou operací jen okrajovou souvislost a příčina vašich potíží je v samotném kloubu - např. na chrupavkách, měniscích apod. Obdobné potéže může ale vyvolávat i tzv. kloubní myška, tedy částečka volně pohyblivé chrupavky v kloubu.

K objasnění potíží by bylo potřeba RTG vyšetření (které by posoudilo stupeň artrotických degenerativních změn v koleni, které lze předpokládat vzhledem k prodělané rozsáhlé operaci) a event. vyšetření magnetickou rezonancí. Pokud by do problému tato vyšetření nevnesla jasno, pak by jedním z možných řešení bylo artroskopické vyšetření kolena. Doporučuji Vám obrátit se na nemocnici Na Bulovce, kde byla provedena prvotní operace.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 8

chtel bi sem se zeptat zda budu moct po plastice lca jeste vykonavat nejake sporti? dekuji vam

Odpověď:

Rekonstrukce předního zkříženého vazu v koleni (tedy tzv. LCA) je operace, která má za cíl stabilizovat kolenní kloub, který je vzhledem k postižení zkříženého vazu nestabilní. Operací dojde k nahrazení tohoto chybějícího vazu a tím se opět výrazně zlepší stabilita kolena. Je-li operace provedena technicky správně a hojení proběhne bez problémů, lze s takto operovaným kloubem sportovat (řada vrcholých sportovců absolvovala tuto operaci). Rekonvalescence po této operaci probíhá však řadu týdnů až měsíců a nutno tedy počítat s tím, že k plné sportovní aktivitě se lze navrátit až nejdříve po půl roce a k některým sportům i déle (např. ke kopané). Doporučujeme pak na sport používání speciálních kolenních ortéz, které mají za úkol podpořit stabilitu kolena a tím snížit riziko možného poškození vazu při sportovní záteži.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 7

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... je mi 15 let, je to tři týdny, co jsem upadla na pravé koleno na kámen. Na oblast patelli a lig patellae. Posílají mě na vyšetření do Prahy s akutně vzniklou atipickou nestabilitou pravého kolene. Při flexi 30st. dochází k rotaci a lateralizaci prox.tibie. Ráda bych se svámi poradila,zda je nutná operace.

Odpověď:

Je poněkud obtížné odpovědět, neboť z dotazu samozřejmě nevyplývá, k jakému poškození kolena při pádu došlo. Ostatně skutečnost, že Vás lékaři odesílají na speciální vyšetření svědčí o tom, že je nutné nejprve diagnostikovat, o jaké poškození se jedná. Při "prostém", nedramatickém pádu na koleno, není pravděpodobné, že by došlo k přetržení vazů a vzniku popisované nestability. Ta, jak ji popisujete, je skutečně netypická a osobně bych (i vzhledem k vašemu věku) volil vyšetření magnetickou rezonancí, které dokáže zobrazit nejen změny na kosti, ale i struktury tzv. měkotkáňové (vazy, menisky, chrupavku apod.) a teprve na základě všech těchto vyšetření pak eventuelně artroskopii kolena. Prokáže-li se nutnost rekonstrukce vazu, bude operaci vhodná, aby kolenní kloub nebyl dále poškozován nestabilitou.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 6

Dobrý den chtěl bych se zeptat jak často bych měl ledovat koleno když mám nějak vyvalené koleno a vysáli mi z punkce 50ml krve z tuk. papénkami. Děkuji za vyřízení.

Odpověď:

Vážený pane,
píšete, že Vám bylo vypunktováno 50 ml krve s tukovými kapénkami. Soudím, že jde o termín použitý lékařem a uvedený v ošetřující zprávě. Krvavý výpotek a navíc s příměsí tuku, svědčí velmi často o porušení zkříženého vazu v kolenním kloubu. Sice neuvádíte, jakým mechanizmem došlo k vývoji náplně v koleni, ale vzhledem k přítomnosti krve lze předpokládat, že nejspíše úrazem. V tom případě je vhodné bezprostředně po úrazu a několik dnů poté (2-3) koleno obkládat chladivými obklady. Do doby, dokud se tvoří krvavý výpotek. Po zklidnění pak by bylo vhodné (v případě trvání potíží s kolenem) koleno důkladněji vyšetřit např. na ortopedickém odd.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 5

Dobrý den, jsem po úrazu kolena více jak rok, lékař mi říkal, že mám slabý výpotek, nějakou dobu to léčil, a poté i ho vytáhl, koleno stále bolí a nikdo neví co s ním je, nevím co bych měla dělat je mi 14 let a nerada bych až do smrti byla bez sportu jako teď, co by jste mi radil? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Velmi důležitý údaj z vašeho dopisu je, že je Vám čtrnáct let. V tomto věku je přítomnost výpotku v koleni vždy projevem nějakého postižení, které by bylo třeba diagnostikovat.

Nejčastěší příčinou opakovaného výpotku v koleni v mladém věku (zvláště, pokud Vaše potíže začaly úrazem) může být poškození menisku či zkříženého vazu. Kloub je přítomností odtržené části menisku či nestabilitou drážděn a toto se projevuje tvorbou výpotku. Další příčinou (zvláště v mladém věku) může být tzv. disekující osteochondroza, což je vlastně poškození okrsku chrupavky, která pokrývá kloubní povrch. Vzácnou, i když možnou příčinou, mohou být i některá revmatologická postižení.

V každém případě bych navrhoval detailnější vyšetření, včetně RTG a event i magnetické rezonance kolena.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 4

Od února mám vodu v koleně. Jsem po laparoskopii - nález uspokojivý, laboratorní výsledky vše v normě, ale žádné zlepšení, teď užívám Flamexin.

Odpověď:

Příčin vzniku „vody v koleni“ (tzn. výpotku) může být celá řada. Vlastně všechny patologické stavy v koleni se mohou projevovat zvýšenou tvorbou kloubní tekutiny. Tím totiž kloub obecně reaguje na jakékoliv postižení.

Pokud jste prodělala artroskopické vyšetření, při kterém nebyly shledány žádné výrazné patologické stavy v kloubu (je tedy vyloučeno poškození chrupavek, menisků, artrotické degenerativní procesy, atp.) , bylo by vhodné komplexní vyšetření revmatologické. Kloubní potíže s výpotky v kloubech totiž jsou často součástí revmatických postižení , ale i například mohou být v rámci některých infekčních onemocnění, které primárně s klouby nemají souvislost (např. autoimunní onemocnění, borelióza, chlamydiové infekce, Crohnova choroba a četné další).

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 3

Mám těžkou artrózu kolene po úrazu a poúrazové ucpávání cév. (úraz před 35 lety) Nyní se mi občas zablokuje koleno pod určitým úhlem a noha nejde natáhnout. Toto trvá i několik dní a pak jak to začalo tak to přestane a opět mohu nohu natáhnout a ohnout. Chci se zeptat co je příčina a co s tím dělat. Děkuji.

Odpověď:

Blokády kloubu, tzn. epizody, kdy se kloub „zasekne“ a nelze jím bezbolestně pohybovat, mohou být způsobeny např. odtržením menisku, nerovnostmi kloubních ploch, artrotickými změnami , volným kloubním tělískem.

V případě, který popisujete, lze předpokládat, že kolenní kloub je postižen výraznými degenerativními změnami – artrózou, na pokladě úrazu. V tom případě chrupavka ztrácí svoji hladkost, skluznost a naopak se stává nerovná, rozpraskaná, v pokročilejších fázích artrózy dokonce chrupavka na kloubním povrchu i zcela chybí. To má za následek poruchy pohybu a bolesti. Problémem postižení chrupavky v kterémkoliv kloubu je, že chrupavka (na rozdíl od jiných tkání) namá hojivou potenci. Nelze očekávat, že v místech, kde je chrupavka „vybroušena na kost“ a degenerována , doroste chrupavka nová a obnoví se kloubní povrch. Pokud jsou obtíže již velké a na rentgenovém snímku jsou již pokročilé artrotické změny, jsou tyto případy určeny k implantaci totální náhrady kloubu. Pokud na RTG nejsou zatím degenerativní artrotické změny tak výrazné, doporučoval bych artroskopickou revizi kloubu (pokud by se při revizi diagnostikoval např. poškozený meniskus, tak jeho současné ošetření) a poté zkusit aplikaci některých léků (tzv. chondroprotektiv) buď v tabletové či injekční formě do kolena.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 2

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda přední zkřížený vaz nemá opravdu žádný hojivý potenciál. Mám jej natržený a lékař stanovil konzervativní léčbu. Hraji fotbal a zajímá mne proto, zda budu i po konzervativní léčbě schopen se fotbalu opět naplno věnovat. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Hojivost přetrženého zkříženého vazu je velmi problematická. Pokud dojde k úplnému, kompletnímu přetržení vazu, je prakticky nemožné, aby srostl. Vaz se totiž v koleni chová jako napjaté „lano“ a při jeho přetržení dojde ke smrštění jeho konců a tím pádem k ztrátě jeho stabilizující funkce.

Jinou otázkou je, pokud dojde jen k částečnému (parciálnímu) přetržení. V tomto případě lze jistou hojivou potenci předpokládat a jistě se „vyplatí“ vyčkat a po skončení rehabilitace a rekonvalescence zhodnotit, zda je funkce zkř. vazu porušena či nikoli. Pokud by koleno bylo díky insuficienci vazu nestabilní, pak by bylo vhodné provedení operačního výkonu – rekonstrukce vazu.

MUDr. Pavel Sadovský

Dotaz 1

Dobrý den, má otázka se týká kolene levé nohy. Při pokrčení nohy při dřepu mi v koleně přeskočí, přičemž při pokrčení je to skoro neznatelné, ale při zpětném narovnání je to znatelné a často i bolestivé. Jakmile ale noha překročí určitou hranici, bolest ustoupí. Běžná chůze, běh či jízda na kole mi nedělá potíže. Snad jen při rychlejší chůzi-běhu ze schodů cítím otřesy v kolenou. Je mi 33 let a do cca 22 let jsem hrál závodně fotbal, nyní provozuji sport rekreačně. 178cm - 75kg.

Odpověď:

V dotazu uvádíte, že při extendování kolena (tzn. převádění z ohnutí do natažení), pociťujete v koleni bolestivé přeskočení. Potíže v koleni se navíc akcentují při chůzi ze schodů. Dále lze předpokládat (vzhledem k údaji, že jste býval aktivní fotbalista), že kolenní kloub jistě prodělal četné , byť ne nijak dramatické úrazy.

Popisované obtíže mohou být vyvolány například poškozením menisku, kdy se jeho odtržená část může uskřinovat mezi kloubní plochy a vyvolávat bolestivé přeskakování při pohybu. Ale obdobné obtíže mohou způsobovat např. i poškození a nerovnosti chrupavčitého povrchu kloubních ploch, zejména na spodní, kloubní ploše čéšky.

Prostým rentgenovým vyšetřením nelze diagnostikovat příčinu potíží, dokonce ano nukl. Magnetická rezonance nemusí vnést do problému jasno.

Nejspolehlivějším řešením by byla artroskopie kolena, která umožní nejen diagnostikovat příčinu potíží, ale současně, v jedné době, i kompletní ošetření. Například ošetření poškozeného menisku či ošetření chrupavky.

MUDr. Pavel Sadovský