Otázky k ruce

Zeptejte se

Dotaz 43

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na problém s křupáním prstů. Již od útlého věku "loupu" s prsty, přičemž jsem asi před rokem zpozorovala, že mé klouby se výrazně zvětšily a při natažení prstů je nemohu zcela narovnat. Cítím v nich jakoby tlak, který proti tomuto natažení působí. Vím, že samotné křupání je čistě o psychice člověka, ovšem zajímalo by mne, zda své klouby mohu nějakým způsobem napravit, popř. zmírnit tyto příznaky a je mi jasně, že teď už to "nezachrání". Přesto děkuji za jakékoli doporučení a přeji hezký den.

Odpověď:

Vážená paní,
lupání prstů je problémem, o kterém se diskutuje, ale nevím jak daný problém vyřešit. Mám problémy stejné a někdy si je musím prolupnout. Má na to vliv vrozená hypermobilita kloubů.
S úctou,

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 42

Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu.
Dne 23.08.2009 jsem si při pádu poranila pravé zápěstí - příčná zlomenina metafysy radie ve vyh. postavení bez výr. zkratu s vertikálním mezifragmentem při ulnárním okraji radie zasahující do epiphysy mimo kloubní plochy, který v drobné distrakci - dle lék. zprávy.
Byla mi provedena reposice a sádrová fixace s tím, že za 2-3 dny proběhne dotočení.
Protože zaměstnavatel ode mne požadoval okamžitý nástup do zaměstnání, byla jsem druhý den zpět v ambulanci v požadavkem na plast. fixaci neboť je praktičtější než klasická sádrová (dle zaměstnavetele).
Lékař mi ji vzhledem k úrazu doporučil až za týden, kdy mi ji tedy provedli. (po tuto dobu jsem byla v prac. neschop.)
Od počátku úrazu přatrvávala bolest, díky které jsem se v noci často budila a nělik nocí téměř vůbec neusnula.
Vydržela jsem to 4 dny - cítila jsem značnou bolest, která byla totožná s 1 týdnem po úrazu a navíc mi otekly prsty na ruce - a 5 den jsem opět navštívila lékaře. Po rtg bylo zjištěno, že postavení kostí je správné, ale dohodli jsme se na sádrové fixaci a kontrolou za 2 týdny.
Dnes je to 5 den a stále přetrvává bolest zápěstí - jedná se o řezání - pálení a tupou pulsující bolest a sádra v místě bolesti je několikrát denně dost horká.
Zajímalo by mě, jak dlouho bude trvat tento bolestivý stav, jestli je v pořádku, že zlomenina tak dlouho bolí a zda má na průběh léčby skutečnost, že ruku používám v zaměstnání - k podepisování a vyplňování smluv...

Odpověď:

Vážená paní,
obtíže, které popisujete jsou asi způsobené otokem v místě zlomeniny. Po úraze je NUTNÉ ruku polohovat, to znamená nosit ji nad úrovní srdce, nejlépe položenou na hlavě. I v noci je dobré ji mít položenou ve zvýšené poloze. Pokud ji dáte dolu, krev jako každá tekutina do ní nateče a způsobí otok, který Vás tam tlačí. Proti otoku je dobré ledování a některé léky na otok (Ibuprofen, Ibalgin....)
S úctou

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 41

V polovině dubna jsem vždy večer míval horečky 38-39 st. Přes den jsem se cítíl ok.to trvalo tak 4dny. Potom mě začaly bolet svaly v pažích i v předloktí. V té době jsem byl v termálních lázních na celý den, kde jsem ruce nahřál a bolest polevila. Jsem muzikant tak po cestě domů mě donutilí hrát na harmoniku. Druhý den jsem myslel že od boletí umřu. Asi po 4až5 dnech bolest polevila ale nemůžu hýbat posledním článkem ukazováku levé ruky Palcem hýbat omezeně můžu ale je ochablý a nemá sílu. Nemůžu zapnout knoflík u košile, nemúžu chytnout akord na kytaře což je pro muzikanta smůla.Chodím na různa vyšetření ale bez výsledku podle odběru krve to od klíštěte není. Prst se snažím rozcvičovat ale nevidím zlepšení. Od 18 dubna od zájezdu už jsou to 3měsíce a nevím jestli je naděje.

Odpověď:

Vážený pane,
na vznik obtíží můžou mít vliv některé Vámi popisované faktory:
1. proběhlé horečnaté onemocnění může být v souvislosti s počínajícím revmatickým onemocněním a obtíže je možné vztahovat k tomu
2. při cvičení v teplé vodě dochází často k otoku ruky, spíše uvnitř. Pacient má pocit, že se mu pohyb uvolňuje, ale večer dojde k otoku, a bolesti se stupňují. Může dojít k otoku šlachy, která s omezením prostupuje "kanálkem" ve dlani a omezí to pohyb.Může se to zhoršit i zatížením.
Myslím, že i to bude Váš případ.
Bylo by vhoné vyšetření revmatických testů a pokud budou v normě tak zhodnotit lékařem, který má zkušenosti s chirurgií ruky.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 40

VČERA SI DCERA ZLOMILA RUKU V ZÁPĚSTÍ SPADLA PŘI JÍZDĚ Z KOLA MÁ SÁDROVOU FIXACI PODLE RTG ZLOMENINA DIST KONCE RADIA A ULNY, DORS. DISLOKACE A ZKRÁCENÍ CHTĚLA BYCH VĚDĚT JAK VÁŽNÝ TO JE A ZA JAK DLOUHO BY MOHLA BYT SUNDÁNA SÁDRA ZA ODPOVĚD VELMI DĚKUJI S POZDRAVEM

Odpověď:

Vážená paní,
zlomenina distálního radia a ulny je příliš široký pojem. Hodně záleží na přesné lokalizaci. Dále záleží na věku dcery. Měkteré zlomeniny i s mírnou dislokací ze zhojí poměrmě rychle (4-5 týdnů), ale některé se musí v narkéze rovnat a fixovat dráty. U dětí je výhoda že velká část deformit se růstem vyrovná.
S úctou

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 39

Dobrý den,
22.2.2009 jsem si zlomila zápěstí, 4týdny sádra. Ruka oteklá a červená ,ještě dnes trochu páli.Prý se jednálo u sudekovu nemoc.
Stále nemohu sevřít ruku v pěst a bolestivost.Brní mi palec a ukazováček.
Chodím na rehabilitaci. Je to možné, že po 4 měsících je tento stav?

Odpověď:

Vážená paní,
odvápnění (algoneurodystrofie, Sudeckova nemoc) je poměrně častou komplikací postižení ruky a zápěstí. Pokud se objeví, je vhodné nasadit medikamentosní terapii dle stadia a rehabilitaci, kde je třeba vyloučit vířivky, či cvičení ve vodě. Pokud se Sudeckova nemoc vyskytne je léčení vždy dlouhodobé. Konkrétně se vyjádrři nemohu, neboť jde o dost složitou problematiku.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 38

Dobrý den, chci se vás... 24.4.2009 se mi stal pracovní úraz .. došlo k amputaci cca 4-5 mm konečku malíčku levé ruky resp. ex bříško pestu a nehet. Operující lékař v Pelhrimove mi strhl zbývající kousek nehtu - ten jiz dorusta a ma tvar jako u malicku na noze. Dále mi zkrátili ustipnutim kousek kosti. Bylo mi nabidnuto po konzultaci, ze mi chybejici tkan nahradi tkani z dlane tzv LALOKOVA TRANSPLANTACE. Levy malik mi prisili k dlani na cca 1.5 mesice. To se povedlo. Vypada to dobre. Rana v dlai se pekne zatahla a malicek vypada také dobre. Nastal vsak jiný problem. Po dobe kdy se mel prst prisit do dlane a zpevnen dlahou mi malik zustal v poloze "L". Ostatni prsty jsem rozhybal a vraci se do normalni funkcnosti az na malik.
MP kloub je funkcni,
DIP kloub je ohebny ale sam s nim nepohnu,
PIP kloub je ztuhly... smerem do dlane a od dlane snim pohnu sam cca 2mm a kdyz si pomuzu tlakem tak ho ohnu ale pak se vrati do polohy L.
Chtel jsem se zeptat jake mam vyhlidy ze ten kloub rozpohybuju a nezustane mi takovy parat...chodim na rehabilitace ale sestra ac je prijemna tak nevim zda mi muze pomoci.
bylo by mozno se s vami telefonicky poradit??

Odpověď:

Vážený pane,
při fixaci prstu došlo ke zkrácení postranních vazů PIP kloubu čož je příčinou omezení pohybů v tomto kloubu. Řešit se to dá dlahováním PIP kloubu, kdy se snažíme vytáhnou zkrácené vazy. Pokud se to nedaří je možné operační řešení, kdy se zkrácené vazy přeruší.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 37

Dobrý den, při artroskopii zápěstí mi byla diagnostikována scafolunátní nestabilita, ruptura SL vazu a indikována operace Brunelli. Ráda bych se alespoň částečně dozvěděla v čem tato operace spočívá a jestli je omezení pohybu po doléčení? Předem děkuji

Odpověď:

Vážená paní,
při poškození skafolunátního vazu, dochází ke sklopení skafoidea palmárně (do dlaně) a kosti (skafoid a lunatum) se pohybují proti sobě. Skafoid naráží do dolního konce kosti vřetení a poměrně rychle se rozvýjí artróza. Princip operace dle Brunelliho je v tom, že se na dlaňové straně uvolní část šlachy flexoru karpu radialis a protáhne se kanále vyvrtaným ve skafoideu na hřbetní stranu zápěstí, kde se tato šlacha podvlékne pod radiotriquetrálním vazem a zašije zpět ke šlaše. Sklopená skafoid ze při tomto výkunu srovní na smé místo (odstraní se palmární sklopení). Postavení je třeba zajistit 2-3 dráty v anatomickém postavení a přikládá se sádra.
Protože jde o jizvící operaci (cílem je vytvoření pevné jizvy)omezení pobybů bývá cca 10 % půvoního rozsahu a to většinou ve smyslu palmární flexe. Při dlouhodobých sledovýních se pohyb pomalu, ale postupně, uvolňuje. Je to určitá daň o toho, že se nerozvine artróza, která se uspokojivě špatně řeší.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 36

Dobrý den,
v úterý, tj. 9.6.2009, jsem si zlomil záprstní kůstku v malíku na pravé ruce (boxerská zlomenina metakarpu). Dostal jsem sádrovou dlahu. Vše bez problémů až do sobotního večera (13.6.2009), kdy mě nepříjemně začala natékat zlomená ruka pod dlahou, jako by byla horká a sádra mě začala mírně tlačit. To samé se opakovalo i v neděli, bohužel ve větší míře. A dnes (pondělí 15.6.2009) už mě to začíná natékat a valí se mi do ruky horkost i přes den. Tak nevím, zda je to normální, či ne, a co mi doporučujete udělat. Předem díky za odpověď.

Odpověď:

Vážený pane,
pokud dochází k otoku, prstu pod sádrou, může to mít několik příčin. Při jakémkoli postižení na ruce je třeba nosit ruku ve zvýšené poloze (nad úrovní srdce), aby nedošlo k otoku, který Vás může tlačit. Može se rozvíjet krevní výron či odvápnění. Pokud boelsti neustupují po zaledování případně podání léků (Ibuprofen, brufen...), které brání vzniku otoku, je vhodné vyhledat lékaře.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 35

Dobrý den,chci se zeptat jak dlouhou dobu trvá průměrná doba rekonvalescence po operaci karpálu bez jakýchkoliv komplikací a zda mám automaticky nárok na rehabilitace po této operaci či zda o to musím požádat lékaře.děkuji

Odpověď:

Vážený pane,
rekonvalescence po operaci karpálního tunelu závisí na stupni postižení nervu a práci, kterou pacient provádí. U těžších stadií trvá regenerace nervu déle, a i u pacinetů, kteří mají těžkou práci déle. Rahabilitaci alespoň já stadardně nepředepisuji. Jen pokud to je třeba. Spíše doporučuji tlakové masáže jizvy či jiné úkony, které si pacient může provádět sám. Pokud je třeba z nějakých příčin, jistě rehabilitaci napíšu.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 34

Vážený pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat:
upadla jsem na pravý prsteníček a ten se mi lehce "zvrátil". Bolel, ale téměř neotekl a byl zcela pohyblivý - jsem klavíristka, normálně jsem s ním hned hrála. Bolest ale přetrvávala pár dní, proto jsem šla na RTG zdali není zlomený, tam mi řekli ne, že pouze naražený.
Popravdě nevím jestli to způsobila tato událost, nebo jsem si po ní jen začala prstu víc všímat. Ale "prostřední" kloub se při natažení prstu lehce prohne. Při hraní se neprohýbá. Někdy mám pocit jako bych na vnitřní straně prstu cítila lehký tah. Asi to moc řeším, nebýt mé profese, třeba bych si toho ani nevšimla, ale takhle je to pro mne důležité, proto Vás moc prosím o odpověď:
Jde o nestabilitu kloubu? Může to způsobovat nějaké poruchy hybnosti a motoriky prstu? Je nějaká možnost "vyléčení"? Četla jsem, že radíte tapování, to bohužel při hraní udělat nemohu...Moc děkuji, s pozdravem

Odpověď:

Vážená paní,
dle Vámi popisovaném mechanismu úrazu šlo asi o poškození vazivových struktur kloubu, což na RTG není zjistitelné. Vazy se hojí jizvou, která může způsobovat Vaše obtíže. Vhodnou terapii je možné určit až po podrobném vyšetření, neboť zvláště při Vašem povolání je třeba postupovat velmi obezřetně.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 33

Dobrý den.
Chtěla jsem se zeptat co to znamená gangliom.
mám bolesti rukou a měla jsem i zánět šlach,sádru,a jiné metody léčby ale ruce bolí pořád.nevím co mám dělat ale rozhodně nejsem člověk který lže.Prý je to z práce a mám gangliom na neatipickém místě a to je vše co my bylo řečeno.Pracovala jsem dost tvrdě a tak jsem si našla jinou práci né tak náročnou ale ruka bolí pořád.Střílí to až do ramene a hlavně při velké změně počasí a v noci.Můžete my prosím poradit jakou mám dělat lečbu aby byla bolest menší?
Děkuji

Odpověď:

Vážená paní,
gangliom je váček naplnění tekutinou slámové barvy, někdy "rosolem". Tvoří se v typické obalsti na zápěstí. Většinou nebolí, ale pacientům vadí kosmeticky nebo tlačí na jiné okolní struktury. Pokud jsou bolest je možné, že je příčina obtíží jiná. Proto je vhodné vyhledat ošetření lékařem, který se problematice zápěstí věnuje. Jedná se o velmi složtou problematiku, ale bolesti vystřejující do ramene ze zápěstí asi nebudou.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 32

Dobry den,
před 10 týdny jsem si vykloubila loket (zadní luxace)+ z rtg hned po úrazu je patrná také naštíplá kost. Po 5 týdnech mi doktor sundal sádru, bez kontrolního vyšetření (bez RTG). Nyní docházím každý den na rehabilitaci, rozsah pohybu je zatím malý, kolem 70 stupnů. Z čeho jsem docela nervózní. Jakou dobu asi trvá rozhýbaní lokte do původního stavu? A v míste, kde byla naštíplá kost mám bouli a toto místo hodne bolí, pichá a pálí při jakýmkoliv pohybu, celkově je pohyb lokte hodne bolestivý. Chtěla jsem se zeptat, jestli je takový postup léčby běžný. Selský rozum mi říká, že by měl být udělán kontrolní rtg, nebo magnetická rezonance pro kontrolu vazů.

Odpověď:

Vážená paní,
luxace loktu je vždy složitý stav, při kterém dochází k poškození vazů. Dle stavu, je možné řešit jak konzervativně (sádrová fixace) nebo operačně. Po sejmutí fixace je rozcvičování loktu vždy složité a dlouhodobé (nejhůře se rozcvičujicí kloub). RTG je vždy pomocným vyšetřením a lékař, který má dostatek zkušeností dle stavu rozhodne za je nutné. Není to zrovna zdravé vyšetření, pokud se opakuje, ale v nezbytných případech je vhdné RTG udělat. MR v tomto čase od úraze není vhodné, neboť rozeznat v hojícím se stavu co je úraz, ci je dobré a co je hojení je velmi složité.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 31

dobry den chci se zeptat poprve v zivote mam narazeny prst a za nechtem to mam modry az sedivy i cerny mam to jen 2 dny ale boli to stipe i cuka a mam to otekli co stim mam delat?dekuji za radu

Odpověď:

Vážený pane,
při zhmoždění koncového článku prstu se často vyvíjí hematom pod nehtem, který je bolestivý. Pokud jsou bolesti velké, je možné přo ošetření u lékaře udělat za sterilních podmínek otvor do nehtu, kterým se krevní výron pod nehtem uvolní a bolesti se změnší. Opatrně s domácím ošetřením, aby nedošlo k vniknutí infekce.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 30

V lednu jsem utrpěla zlomeninu zápěstí. V březnu mi byla sundána sádra. Nejde mi rotace zápěstí. Lékař mi doporučil rázovou vlnu. Tu jsem absolvovala již před třemi týdny. Pohyblivost ruky se nelepší. Při zvedání ruky do upažení mám silné bolesti v rameni. Rehabilitaci mi lékař nepředepsal.

Odpověď:

Vážená paní,
omezení rotací zápěstí může být v souvislosti se zlomeninou zápěstí, kdy dojde ke zkrácení kosti vřetení proti kosti loketní a v důlsledku toho omezení rotací. Je třeba, aby vyšetření proved lékař specializovaný k chirurgii zápěstí a určil další postup. Dle typu zlomeniny a stavu zhojení se může řešit operačním zkrácením kosti loketní, nebo korekcí kosti vřetení.
Bolesti ramene asi nemají přímou souvislost se zlomeninou, budou asi spíše důsledkem sádrové fixace.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 29

Dobrý den
Na levé ruce nemohu bez úsilí narovnat třetí a čtvrtý prst,
ze zavřené pěsti. Je třeba překonat jakýsi odpor, pak to najednou přeskočí do druhé "polohy" a prsty jsou zase volné.
Asi to má souvislost s tím, že jsem začal intenzivně fyzicky pracovat s krumpáčem a lopatou. Druhý den po práci mám vždy namožené zápěstí tak, že nemohu vůbec sevřít pěst, ale po několika dnech to přejde. Teď se mi aae stalo, že jsem pracoval i když ještě nebylo zápěstí úplně fit po předchozí práci. Během práce zápěstí pálilo a druhý den se objevily potíže s narovnáním prstů.
Díky

Odpověď:

Vážený pane,
jak jste sám uvedl, je to důsledek přetížení, kdy dojde k otoku šlachy, která se nevejde do šlachové pochvy (takový tunýlek). Jde o tzv. lupavý nebo skákavý prst. V lehčích stadiích přeskočí a je možné to řešit obstřikem, ale u těžších stavů je třeba operačně šlachovou pochvu rozstříhnout, aby šlachy mohla volně prostupovat.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 28

Dobrý den, pane doktore,
máme 2,5letého syna, u kterého jsem si kolem jeho roku všimla, že sám nenatáhne poslední články palců na rukou. Hlavní klouby jakoby vpadají do dlaně a pokud bych chtěla celý prst narovnat, nejde to nebo snad jen silou a s bolestí. Pan ortoped diagnostikoval lupavé palce a doporučil operaci s tím, že se poradí s kolegou chirurgem a ozve se. Neozval se a já od té doby zkouším různé masáže a bylinky či prvky, které by mohly problém odstranit, zdá se mi však, že operace je nevyhnutná. Nevím však, jestli ještě počkat nebo raději provést hned, bojím se, aby se prsty nedeformovaly či nezaostávaly ve vývoji. Četla jsem o riziku poškození nervu při operaci, jak velké může být? Máte, prosím, nějakou radu co dál? Děkuji s pozdravem

Odpověď:

Vážená paní,
šlachy na ruce procházejí takovými "tunýlky", šlachovými pochvami. Někdy se setkáváme se zúžením již u novorozenců, kdy jse o vrozenou anomalii, nebo se může vytvořit po přetížení, kdy šlachy otečou. V vrozených anomalii je vhodné operační řešení, které není nijak náročné a ani násleky nejsou. Nervy procházení v okolí šlachy, ale zkušený operatér s nimi počítá, a při operaci je uvolní.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 27

Dobrý den, 13. 3. 2009 jsem utrpěla tříštivou zlomeninu malíčku levé ruky. Následovala operace, po které jsem měla 5 týdnů zevní fixaci, připevněnou 5 jehlami v ruce. Jedna jehla byla umístěna v prostředním koubu malíčku. Právě zde mám problém, prst je oteký v tomto kloubu červený a jakkoliv nepohyblivý , zůstal vybočený mimo osu. Bolí též na dotek, ale i v klidu, bolest mě budí i v noci. Rehabilituji teprve 14 dní, ale zlepšení nenastává, ale hlavně mě trápí ta bolest. Za odpověd děkuji

Odpověď:

Vážená paní,
dle toho jak popisujete opříznaky jde asi o odvápnění, které je po úrazech prstů koplikací. Z terapie je vhodný kalcitonin např. Tonocalcin na znohuzavápnění. Buhužel jsem neviděl Vaše zápěstí, tak nevím v jakém stadiu je a jak často je třeba jej kontrolovat. Důležité je aby pacient sám cvičil do bolesti jak zápěstí tak prsty. Důležité je, že ruka mesmí přijít do teplé vody ani vířivky. Pokud máte takovéto příznaky, je vhodné vyhledat lékaře, který Vás léčí a ten by měl zvážit další terapii. Kromě léku např. magnetoterapii.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 26

Dobrý den,
jsem měsíc po operaci ruky-rekonstrukce zápěstí. Lékař mi sdělil, že mám ruku velmi odvápněnou a předepsal mi Tonocalcin, mám přijít na kontrolu až za měsíc, mám ortézu, kterou už mohu doma sundat a prý mírně cvičit , rehabilitaci mi zatím nepředepsal.nebude za měsíc už pozdě na rehabilitaci? Děkuji.

Odpověď:

Vážená paní,
po operacích na ruce a zápěstí je odvápnění poměrně častou koplikací. Tonocalcin je dobrý lék na znohuzavápnění. Buhužel jsem neviděl Vaše zápěstí, tak nevím v jakém stadiu je a jak často je třeba jej kontrolovat. Důležité je aby pacient sám cvičil do bolesti jak zápěstí tak prsty. Důležité je, že ruka mesmí přijít do teplé vody ani vířivky.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 25

Dobrý den,
jsem po operaci zápěstí /14.5.09/, ihned po *probrání * z narkózy jsem cítila trnutí, nebo něco na ten způsob, prostě jiný pocit 3 a 4 prstu.Lékař pravil, že mi natahovali nervy a že to přejde.Ale už to bude měsíc, bojím se, aby to nebylo trvalé? Mám naději, že to skutečně přejde? Děkuji za odpvěď.

Odpověď:

Vážená paní,
po operacích, kdy je třeba prodloužit kost, dochází k napnutí nervů, což je většinou stav který se časem vrátí do normálu. Pokud by obtíže neměly tendenci se vracet, je vhodné další vyštření např. EMG.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 24

Dobrý den,
16.února 2009 jsem si zlomila pravou ruku v zápěstí(intraartikulární fractura dist. radia tvaru T/Y s dorzální kompresí fragmentů. 10 dnů jsem ruku pouze v dorzální sádrové dlaze a palmární sádrové dlaze, potom 5 týdnů ještě fixováno další sádrou. Po sundání jsem měla velice omezenou hybnost, chodila jsem na magnet a rozcvičování. Hybnost v zápěstí je nyní normální jako před úrazem, ale asi po třech rehabilitacích jsem začala cítit tupost a snížení citu v ukazováčku a prostředníku, trochu i palec. V noci mne ruka bolí až k ramennímu kloubu, ráno jsou oba prsty ztuhlé, dostala jsem další rehabilitaci - 10 x vířivku, ale stav se nelepší. Prosím o radu, co lze s tímto stavem dělat. Děkuji

Odpověď:

Vážená paní,
po zlomenině došlo asi k útlaku n. medianus v karpálním tunelu. Může k tom dojít kuď kostmíni úlomky, nebo otokem , který se k okolí vytvoří. Bylo by vhodné vyšetření k vyloučení či potvrzení útlaku nervu a dle stupně útlaku zvolit vhodnou terapii.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 23

Dobrý den,
mám artrózu v prstech, ráda bych věděla, jak často je vhodné používat parafínové zábaly a co dalšího mohu sama pro zlepšení dělat.
Děkuji

Odpověď:

Vážená paní,
artróza malých kloubů ruky vzniká na základě vrozených dispozic a následného zatěžování. Pokud se již rozvine je rehabilitace vhodná. S parafínovími zábaly osobně nemám zkušenosti, ptotože se specializuji spíše na operační řešení následků narpříklad impantace umělích kloubků. K terapii kromě rehabilitace je vhodná úprava režimu (snížení zátěže kloubků, pokud to jde). Dobrý, ale dočasný efekt je po obstřicích kloubů.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 22

Dobrý den, při práci s pískovcovými štuky jsem si přirazil poslední článek prostředníčku.Došlo ke krevní sraženině pod celým nehtem a značnému otoku.Kůže ani nehet nebyl porušen,kloub je také ohebný i když v důsledku otoku obtížný.Co mám použít pro rychlejší hojení? Děkuji

Odpověď:

Vážený pane,
k co nejrychlejšímu zhojení vede klid, ledování, nošení ruky ve zvýšené poloze. Všechny tyto metody pomohou odtranit otok a potažmo bolest, čímž se zrychlí hojení. Možno je podávat léky ze skupiny nesteroidních antirevmatik, které brání vzniku otoku.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 21

Dobrý den,
delší dobu docházím na ortopedii, kde jsem léčena s artrozou kořenového palce ruky. Chodín jednou za pár týdnů na obstřiky, ale ty nepomáhají. Nyní mě začal bolet i druhý palec.Je mi doporučována výměna kloubu, což zatím v žádném případě nechci i když občas mě palec hodně bolí.Je ještě nějaký jiný způsob léčby? Před pár lety jsem měla potíže s kolenem, po cca 8 hyalganových injekcích se to zlepšilo a od té doby je to vcelku dobré...Jde toto použít i na palec? Chci požádat nejprve o arthroskopii...Děkuji

Odpověď:

Vážená paní,
terapie artrotického postižení kořenového kloubu palce je závislá na stupni postižení kloubu samého, ale i kloubů okolních. V časných stadiích, pomůže rehabilitace či lokálně používané masti. Obstřiky se používají u těžších postižení. Operační řešení je pak indikováno, pokud obstřiky již nemají efekt. Endoprotéza je jedním z nich. Dále se jedná o zpevnení kloubu či resekci části kloubu a nahrazení například šlachou. Vždy se jedná o rozhodnutí lékaře po diskuzi s pacientem, co od výsledku očekává. Aplikace Hyalganu do kloubu pokud je výrazně poškozen již nemívá dobrý efekt, protože chrupavka, která by se měla regenerovat Hyalganem již většinou v kloubu není. Zmiňujete artroskopii kloubu. Protože s touto metodou mám zkušenosti, vím, že vede k dobrému výsledku jen u časných stadií poškození.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 20

Dobrý den, v minulosti, cca před 2 měsíci, jsem se řízla přes vrchní část hřbetu ruky, přesněji přes kloub prostředníčku. Zranění bylo pouze povrchové, dle mého dojmu, a během krátké doby i rána přestala krvácet, přestože jsem pociťovala celkem nepříjemou bolest při pohybu prstem a proto jsem v období cca 2 týdnů omezovala pohyb a ruku jsem používala velice opatrně. Přesto i po uplynutí 2 měsíců je kloub nateklý a na dotek velmi bolestivý právě na hřbetní části. Prosím o radu nebo doporučení, kam se obrátit.

Odpověď:

Vážená paní,
při řezn ráně ve Vámi popisované lokalitě jste si asi částěčně poranila šlachu natahovače. Protože to nebylo fixováno, vytvořila se citlivá jizva, která nyní může zlobit. Pokud budou bolesti přetrvávat, je vhodné vyšetřit lékařem, který má s touto problematikou zkušenosti.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 19

Dobrý den.
Níže jsem četl,že do kloubních prostor (mezi hlavici kloubu a lůžkem) nemůže proniknout vzduch.Což je logické.
Chtěl bych se proto zeptat, jak potom vzniká ono "křupání s prsty", ale mnohdy i za krkem, u kolene a vkastně u všech často zaměstnaných kloubů? Taky jsem právě někde /dávněji/ četl, že za to můžou snad nějaké malé vzduchové bublinky, které při svém stlačení (při extrémním vychýlení kloubu) prasknou a to je to "křupnutí".Nikdy se mi to nezdálo možné, (tak doufám že budu pak za machra:) -jsem rád že takové stránky vůbec jsou.Já osobně se o zdravotnictví zajímám a dám na radu lékaře.
Díky předem.

Odpověď:

Vážený pane,
za normálních okolností opravdu vzduch v kloubu není. Přeskakování v kloubech může být na odkladě několika příčin. Buď je příčina v kloubu například volné tělísko (odlouplý kousek chrupavky), vrozené pruhy vazivové v kloubu tzv. pliky či stavy při nestabilitách, kdy dochází k určitému přeskočení v kloubu a křupnutí. Druhou skupinou přeskoření jsou lupání na podkladě okolních struktur např. šlacha a vazů, které při pohybu přeskočí, pokud jsou volnější, což bývý v oblasti prstů či páteře.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 18

Dobrý den, zlomila jsem si zapěstí tyden jsem měla dlahu po tydnu mi dali sádru po 7 týdnech mi sádru zdělali ,aniž by mě poslali na rtg. Jenže bolesti přetrvávají a mám to i opuchlé a ruku vubec neohnu. Rehabilitaci mi vůbec nenapsal jen jak videl ,že to mám opuchlé řekl při potížích přijdte ihned. Je to normální nebo bych měla někam zajít už je to 8 týdnu co jsem si ruku zlomila a tyden co mi sundali sádru. Děkuji za radu.

Odpověď:

Vážená paní,
po sejmutí sádry, může dojít k otoku, ale měl by ustupovat, a jistě by se neměl stupňovat. Pokud otok neustpuje a dokonce narůsté a je i zarudnutí, může to být známky odvápnění (algoneurodystrofie, Sudeckův syndrom). Stav může zhoršovat i rozcvičování v teplé vodě či vířivka. Pokud sa stav neněmí je třeba kontrolní vyšetření lékařem a ten se dle stavu rozhodne zda dělat RTG a případně jakou terapii nasadí.
S úctou

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 17

Dobry den.
Vcera som si pri basketballe silne narazila 5. prst pri zlom chyteni lopty. Za par minut mi to opuchalo, po schladeni sa mi hybnost este viac obmedzila, boli ma to aj palpacito priblizne na prostrednom clanku a jeho klboch. Do dvoch hodin sa mi zacala vytvarat krvna zrazenina v oblasti klbu medzi prostrednym a zakladnym clankom. Asi za dalsie styri hodiny sa mi krvna zrazenina rozsirila uz na cely prostredny clanok a posuvalo sa to trosku aj za klby, kde sa rozsirovanie krvnej zrazeniny zastavilo. Zafixovala som si to pomocou amaterskej dlahy, ktoru mi dal naposledy pri silnom narazeni prstu doktor(nejaka drevena plocha palicka obviazana gazou) a neviem ci s tym mam ist k doktorovi, ze ci sa mi to oplati(predsa je to len malicek). Nemozem si dovolit mat sadru a nejako mat viac obmedzeny pohyb prstov, kvoli aktivnemu sportovaniu. Co mi odporucate? Myslite, ze nejaka zakladna fixacia by postacovala? a ako ochranit ten prst pred narazmi basketballovej lopty? Za odpoved dakujem.

Odpověď:

Vážená paní,
pokud se po úraze objevil krevní výron, je to známky, že došlo k poškození prokrvení struktury (kost, kloubní vazy...) Jistě je na místě RTG vyšetření a další postup dle nálezu.
S úctou

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 16

Dobrý den,
chtěla bych požádat, zda by bylo možné poslat mi cviky na rehabilitaci po operaci loketního kloubu mé devítileté dcery, která upadla na gymnastice a byla operována v USA, kde nyní žijeme.
Jsem absolventkou zdravotně sociální fakulty, částečně bych z dcerou ráda rehabilitovala, po operaci má měsíc sádru po celé délce ruky.
Vytiskla jsem si vaši rehabilitaci zápěstí, kterou budeme potřebovat a zcela jistě ji využijeme, moc děkuji, mnoho takových materiálů jsem na internetu nenašla a ještě bych potřebovala výše zmíněnou rehabilitaci lokte.
Předem velice děkuji za pomoc.

Odpověď:

Vážená paní,
kompletní rehabilitace v knize Prevence úrazů pro sportovce, která vyšla ve vydavatelství Grada. Bohužel vzhledem k autorských právům, které má vydavatelství nemohu více poskytnout.
S úctou

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 15

Dobrý den mám takový problém ,s palcem na levé ruce hraji bowling a v poslední době mě začal konec palce u nehtu v jedné polovině brnět palec nepřikládal jsem tomu stále moc pozornosti a hrál stále,ted ale toto takové mravenčení a takový nepříjemný pocit přetrvává ,u hlavního kloubu palce jakoby směrem k dlani se mi udělala taková boulička která se tam pohybuje můj pocit je ten jako když tam vede nějaká žilka nebo slacha nebo něco a jakoby byla ucpaná ikdyž to je jen můj pocit tamto místo je při bowlingu hodně namáhané ,byl jsem na rtg a doktro mi řekl že je to taková malá kostička a že se časem prý vrátí zpátky ale mě se toto vůbec nezdá a proto vám píši ,protože už to trvá přes 4 týdny a nevím jestli je zlepšení ,lekař mi řekl at to stahuju a mažu fastum gelem ,mohl by jste mi prosím říct váš názor? a lékař mě vůbec neposlouchal když jsem mu řekl že to mravenčení mám témeř stále a když ne tak takový divný pocit když se něčeho dotknu tím palcem ,moc vám děkuju .

Odpověď:

Vážený pane,
je velmi složité po z Vašeho popisu zhodnotit stav, ale myslím si, při bowlingu někdy při opakovaných hodech dochází k drobným zhnožděním koncového článku palce. Pokud se stav opakuje, vytváří se v místě zhmoždění jizva, do které se mohou ukládat vapníkové soly (pak se může jevit na RTG jako kostička). Tato jizva může tlačit na prstový nerv, který probíhá na dlaňové straně palce, což se projevuje brněním. Pokud to toto příčina obtíží, bylo by nejlepší omezit zhmožďování palce při sportu. Příčina brnění palce můžebýt i jiná např. synddom karpálního kanálu..., ale to je velmi složité takto zhodnotit.
S úctou

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 14

Dobrý den, mám problém tzv. "skákavého palce", s kterým jsem absolvovala bezvýslednou léčbu ultrazvukem. Současně jsem byla na revmatologii, kde po laboratorním vyšetření krve byla diagnostikována dna. Dočetla jsem se, že u postižených dnou bývá tento problém častější, ale nevím, jestli snížením hladiny kyseliny močové v krvi, nemůže ustoupit i problém s bolestivým skákavým palcem. Jsem v předdůchodovém věku a mám stále nějaké zdravotní problémy, s kterými navštěvuji lékaře (astma, lupénka), takže bych se raději pokusila o nějaké masáže nebo laser,abych předešla pracovní neschopnosti v souvislosti s operací. Budu velmi ráda za radu jak mám postupovat. Předem moc děkuji, s pozdravem

Odpověď:

Vážení paní,
"skákavý prst" je jedna z nejčastějších příčin obtíží v obalsti ruky. Šlachy v obalsti dlaně a prstů probíhají jakýmsi "tunýlkem" -šlachovou pochvou. Pokud dojde k zúžení šlachové pochvy či rozšíření šlachy (otok, zánět) nemůže se šlacha do tunelu vejít a při zatažení větší silou dojde k vklouznutí šlachy do tunelu, což se projejí přeskočením. Jak uvádíte, revmatické onemocnění může přispět k rozvoji tohoto onemocnění, ale ve Vašem věku a jistě při pracovní zátěži, nemusí být revmatického původu. K terapii může přispět masírování místa šlachy mastí s nesteroidním antirevmatikem, či tablety (Ibuprofen, Brufen....). Obé má vliv na odstranění otoku. Dobré výsledky má u časných stadií obstřik. Pokud není efekt (u těžších postižení) je nutné uvolnění šlachy operační.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 13

Dobrý den, při pádu na lyžích jsem si zlomila pravou ruku (přesně: tříštivá zlomenina diafyzy humeru s motýlovitým meziúlomkem). Při operaci byl úraz "spraven" LCP dlahou a kortikálními šrouby. Teď mám na měsíc sádru. Můj dotaz je ale směřován k prstům ruky, které jsou sice citlivé, mohu je stisknout do pěsti, ale opačný pohyb mi nejde. Dle dr. může být špatná hybnost ovlivněna otokem v místě zlomeniny, kde probíhá nerv ovlivňující tento pohyb. Jak bych mohla pomoci návratu hybnosti? Snažím se "cvičit", ale nejde to.
Děkuji.

Odpověď:

Vážená paní,
zlomeniny disfýzy humeru jsou nepříjemné tím, že v místě bhe nejčastěji k zlomenině dochází a kde se musí operovat probíhí nerv (nervus rdialis). Tento nerv má nevýhodu v tom, že je velmi citlivý na zhmoždění a otok. Velmi často je nerv zhmožděn již při úraze a pak stačí otok v místě operace, aby nastala porucha vedení vzruchu. Většinou je přechodná. K terapii se požívají léky ke snížení otoku (nesteroidní antirevmatika), ůležité je i polohování a ledování v místě operační rány. Dále je vhodná elektrostimulace nervu, k jeho rychlejší regeneraci. Proto any se udržel pohyby prstů a zápěstí je nutní cvičit rozsah pohybů.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 12

Dobrý den,v září jsem si zlomila hlavičku radia dali mě tam dva šrouby.Bohužel loket je stále při ohybu bolestivý a omezený pohyb.V lednu mi pod narkozou s loktem hýbali je to lepší ale stále je tam omezení a bolest.Prý mám jizvy v kloubním pouzdře zajímá mě jestli se to zlepší nebo to omezení zůstane.Prosím o váš názor na tehle problém.Děkuji

Odpověď:

Omezení hybnosti je někdy trvalý stav po poranění lokte. V oblasti kloubního pozdra se vytvoří srůsty a ty omezují hybnost kloubu. Doporučuje odstranit šroubky a uvolnit pohyb artroskopickou resekcí srůstů v kloubu a následnou rehabilitací. I tak může zůstat omezení hybnosti.
S pozdravem

MUDr. Tomáš Uher Ph.D.

Dotaz 11

Dobrý den,
mám drobný problém s tím, že se mi začal podlamovat poslední článek prsteníku levé ruky. To jest, při hře na kytaru se občas stane, že prst, který tiskne strunu k hmatníku, se náhle v posledním kloubu prohne na opačnou stranu. Neměl jsem žádný úraz, takže předpokládám že jde o nějakou nevyváženost svalů které se o ohýbání prstů starají. Dá se doporučit nějaká rehabilitace? Může to ovlivnit namáhání prstů, třeba když dělám shyby na hrazdě?

Odpověď:

Vážený pane,
obtíže, které popisujete, jsou asi zapříčiněny přetěžováním. Na stabilitě kloubků na prstech se podílí postranní vazy, které brání vychýlení prstů do strany. Na dlaňové straně kloubu je vazivová "destička", která brání "vyvrácení" prstu. K jejímu poškození dochází buď úrazem, nebo přetěžovýním, že se vytahá a při větší síle (hře na kytaru) nestabilizuje tak jak by bylo třeba. K terapii je nejjednodušší při zvýšením zatížení prst fixovat náplasťovým tapem. Pokud jsou obtíže velké a omezují běžnou činnost, je jediným řešení zpevnění postiženého kloubu.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 10

Dobrý den.
Je mi 55 let. Zdravotní stav - celkem dobrý. Asi před 6 měsíci se mi vytvořil na levém prsteníku "pakloub"? Je to chrupavčitá bulka přímo na na kloubu na prostředním článku cca 3,5 mm - není moc bolestivá. Někdy se zdá, že je menší (mohu nosit prstýnek- někdy - většinou přes bulku prsten nenavléknu) - to jenom pro ilustraci. Prosím o info - co mohu udělat pro to, aby se bulka ztratila? Je to životosprávou? Mohu něco změnit ve stravováni? Nebo nechat chirurgicky odstranit.
Moc děkuji za informaci

Odpověď:

Vážená paní,
problém který popusujene nebude pakloub (nezhojená zlomenina kosti), ale asi gangliom, což je drobná výchlipka kloubu (neci jako kýla na břiše). Pokud prst či postižený kloub zatížíte, dochází v kloubu při drobném postižení chrupavek, k zmnožení kloubní tekutiny, která se tlačí do výchlipky a ta se vyklene. Při zklidnění se kloubní tekutina vztřebá a výchlipka se částečně rezorbuje a mízí. Terapíí je nepřetěžování kloubů, pokud to jde, dobré výsledky jsou i s aplikací mastí či sprejů obsahujících nesteroidní antirevmatika. Pokud se stav se nemění, má dobrý dočasný efekt aplikace obstřiku do kloubu. U velkých destrukcí kloubů je pak jediným řešením náhrada umělým kloubem (pokud to jde) nebo zpevněním kloubu v příznivém postavení.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 9

Mám na jedné ruce 3. a na druhé ruce 4. prst bolestivý a nenatahuje se do správné délky. Když ho ohnu, tak se zasekne ( zamkne ) a jen s použitím násilí a s bolestí se dá narovnat. Jedná se prý o "skákavý prst" a dá se prý operativně léčit. Prosím o radu, jaké jsou operační možnosti a jestli je operace nutná a jiná léčba není. Velmi mě to obtěžuje. Děkuji

Odpověď:

Vážená paní,
"Skákavý prst" je časté postižení v oblasti ruky. Šlacha probíhá v oblasti ruky jakýmsi "tunelem" (šlachovou pochvou). Pokud dojde k rozšíření šlachy nebo zůžení šlachové pochvy dochází k přeskočení. U časných stadiá, kde je přeskočení minimální, nebo je jen bolestivost je možné řešit obstřikem ke šlaše. U těžších stadíí je pak nutné šlachu operačně uvolnit, kdy se prostíhne šlachová pochva.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 8

dobry den obracim se na vas s zadosti zda by jste zhledli me snimky zlomeneho scaphoidu ktere vam ochotne zaslu.zajima me vas nazor zda bych mel podstoupit operaci ci nikoliv

Odpověď:

Vážený pane,
jistě se na snímky mohu podívat. nejlépe mailem jako přílohu.
Mail.: jaroslav.pilny@nemocnice-pardubice.cz

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 7

Dobrý den, přibližně před měsícem jsem upadla a zvrátila si palec levé ruky, na který jsem si následně sedla. Do rána kloub palce jen mírně otekl a na kůži v okolí kloubu se vytvořila menší červená skvrna z vnitřní části. Bohužel nebyla možná abdukce, hlubší flexe, ani opozice palce, nemluvě o takzvané špetce. Ostatní pohyby v kloubu byly možné s menší bolestí. Kloub a celou ruku až pod loket jsem ve fyziol. postavení zafixovala do škrobového obvazu a vydržela čtyři týdny. Vzhledem k tomu, že žiji na venkově,tak jsem nechtěla dojíždět k lékaři. Po déle, jak čtyřech týdnech jsme fixaci sejmula,ale bohužel nemožnost pohybu(kloub, jakoby sevřen ve svěráku) a velká bolestivost při daných pohybech směrem k prstům ruky, nebo silovém pohybu přetrvává. Nastoupila jsem tedy cestu na traumatologii, kde mi po rentgenu sdělili, že je kloub i kost palce v pořádku. Jedná prý se pouze o kontuzi a předepsali mi Fastum gel 2x denně. Jsem zoufalá, protože i po mazání ,s prstem nejsem schopna nic dělat, uchopit, natož pak normálně pracovat. Ačkoli si prst stále fixuji obvazy, tak mě velmi bolí a kloub je téměř nepohyblivý. Jaký je prosím váš názor? moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Vážená paní,
z Vašeho popisu by se mohlo jednat o stav po natržení či přetržení postranního vazu základního kloubu place. Jako u každého poškození vazu je nutná fixace. Tu jste měla. Při fixaci se vytvoří srůsty, které v v následující době je třeba rozcvičit. Po 4 týdnech, je již těžko zhodnotit stav a aplikace Fastum gelu je vhodná na tlumení bolesti a otoku. Bylo by dobré i rozcvičování palce do bolesti. Není dobré rozcvičovat ve vodě a určitě ne v teplé-vznikají otoky a odvápnění. Lépe je přikládat studené k tlumení otoku. Omlouvám se, že nemohu více specifikovat, ale nemám dostatech dalších informací o Vašem stavu.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 6

Dobrý den
Marně hledám někoho kdo by se mě podíval na ruku po zlomenině čtvrtého metakarpu.Uraz se mě stal 15.8.08 na dovolené při pádu z kola do stromu.Zlomeninu sem měl fixovanou v sádře měsíc a 3 neděle po sejmutí je ruka podle mého názoru a to nemusím být doktor špatně srostlá kloubní jamka se mi uplně vyrovnala.nemám kloubek jak má být a je ta hlavička o dost níže jakoby vtlačená do dlaně a kost je stříškovitě srostlá.Jelikož sem profi hasič už 3 doktoři mě řekli že mě stím nic už neudělají a že to tak budu mít do konce života což mě dosti štve kvůli mému povolání nerad bych tímto o svou práci přišel.Podle mého mě to pan doktor srovnal špatně a třetí doktor mě do očí řekl že ta zlomenina se měla srovnat operativně což znamená naříznout asi kloub a pomocí drátu nějak fixovat nikoho nechci hanit kdo co umí nebo ne ale podle mě je to špatně odvedené srovníní a tím pádem nemohu dát ruku v pěst a tím pádem nemohu držet něco těžkého v ruce tímto žádám o jakoukoli radu doporučení na specialistu který by byl ochotný mě vidět prokonzultovat a postup nějakého návrhu.Jsem ochoten i zato si zaplatit sám když vidím tu neochotu.prosím o odpověd i na e-mail.

Odpověď:

Vážený pane,
z vašeho popisu nevím přesně, který kloub jste měl poškozen. Všechny zlomeniny je možné dle typu léčit buď konzervativně, nebo operačně dle typu zlomeniny, vybavení pracoviště a zkušeností lékaře. Jsou typy zlomenin, že ať děláte ci děláte, výsledek nemusím být stoprocentní. Pokud je zlomenina zhojena v posunu lze uvažovat po dalším operačním řešení, ale vždy je riziko, že nemusí být výsledek lepší. Doporučil bych Vám obrátit se na pracoviště, které má s touto problematikou zkušenosti. Myslím, že internet je vhodné medium k získání informací.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 5

Dobrý den, je mi 57 let. 25.9.2008 jsem si při pádu zlomila zápěstí na levé ruce. Po 10 dnech mi ruku natahovali, protože došlo po dalším pádu se sádrou k posunu 4 mm.Celkem jsem měla sádru 5 týdnů. Po celou dobu jsem trpěla bolestmi a ruka byla oteklá.Nyní mám předepsané rahabilitace tj. cvičení a elektroléčbu.Ruka je i přes stálé dávání studených obkladů oteklá a bolestivá.Bolest mě budí i v noci.Dle vyjádření lékaře se to občas stává, důvodem je,že se s úrazem moje tělo nevyrovnalo.Mám pokračovat v předepsané léčbě?
Děkuji předem za Vaši odpověď.

Odpověď:

Vážená paní,
z Vašeho popisu si myslím, že jde o algoneurodystrofii, tj. odvápnění kosti, které je spojeno s otokem zarudnutím a omezením pohybů. Je to komlplikace, kterou vidíme po zlomeninách zápěstí všichni, kteří se touto problematikou zabýváme. Je to nepříjemná komplikace, kterou je těžko předvídat. K terapii je vhodné užít medikamentózné léčbu, rehabilitace a cvičení do bolesti pacienta. Z rehabilitace je dle mé zkušenosti vhodný magnet. Myslím, že Vámi popisovaný postup léčby je dobrý, ale samozřejmě je třeba reagovat na stav, ve kterém se ruka nachází. Zkušený lékař ví jak postupovat.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 4

Dobrý den, nejstarší dcera si v 8 letech zlomila ruku. Při této zlomenině (levého humeru) byla zjištěna cysta uvnitř kosti, asi v polovině. Následně byla tato cysta vyplněna látkou Depometrol, vše vypadalo dobře. Letos si dcera opět zlomila ruku v místě této cysty a po zhojení zlomeniny bylo zjištěno, že se cysta zvětšuje. Došlo ke zvětšení z 55mm na 110mm. Dcera opět podstoupila operaci k vyplnění cysty, po 10 dnech od operace si však ruku opět zlomila a za 6 týdnů si operaci zopakovala. Je dále lékařsky sledována a na kontrolu máme přijít za 2 měsíce po operaci. Vím, že mohou přijít další komplikace, ráda bych se však zeptala, jak bude postupovat další léčba a kdy bude ukončena v případě, že se situace bude vyvíjet dobře. Zároveň chci poděkovat, že žiji ve státě, kde je lékařská péče na takto vysoké úrovni a je dostupná všem.Děkuji Vám za případnou odpověď.

Odpověď:

Vážená paní,
nejprve bych chtěl poděkovat za uznání, které máte k naší lékařské péči, neboť při sledování sdělovacích prostředků si myslím, že pozorovatel musí mít úplně opačný názor. A nyní k otázce: Pokud se jedná o tzv. juvenilní cystu, většinou dochází po aplikaci Demomedrolu k jejímu zmenšení až vymizení. Někdy je třeba aplikaci opakovat a v ojedinělých případech je třeba operačně cystu vyškrabat a vyplnit kostními štěpy od pacienta či kostní banky. Někdy se používají i jiné materiály (sklokeramika, speciálně upravená sádra…) Výplně se užívá většinou u nosných kostí (kost stehenní…). Cysty se tvoří u pacientů v období růstu. Její progrese by měla tedy ustat po jeho ukončení cca rok po počátku menstruace.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 3

Dobrý den, je mi 26 let a již delší dobu (cca 1 rok) mám bolest v pravém zápěstí. které se průběžně zvyšuje, při naprostém klidu ruky však bolest vymizí. Ruka je ztuhlá- rotace i přitažení a odtažení ruky je bolestivé, jednotlivé prsty nebolí. Jelikož se jedná o nedominantní ruku stále odkládám vyšetření lékařem. Předem děkuji za zodpovězení dotazu a příjemné dny.

Odpověď:

Vážená paní,
bolesti v oblasti zápěstí obecně můžeme rozdělit na poúrazové a z přetížení. U poúrazových stavů může jit o stav po poškození vazů či kostí, které nemusí být zhojeny. Záludnost poškození zápěstí je v tom, že mnohdy i drobné podvrtnutí či stav, který ustoupí po úraze během několika dnů, se s odstupem může po zátěži projevit bolesti či otokem. Pokud bolesti omezují Vaše potřeby (základní životní režim, sport) je vhodné vyšetření lékařem, který má s danou problematikou zkušenosti, neboť při některých postiženích či po přetížení, nemusí být na standardních RTG snímcích žádný nález, pak není určena diagnóza a vhodná terapie.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 2

Dobrý den, když jsem byl mladší (10-20 let), měl jsem častokrát zlomené zápěstí (asi 2x každé). Teď je mi 26 a mám problémy se zápěstími na obou rukách. Nemohu je ohnout směrem dolu, píchne mě v místech, kde se zápěstí ohýbá a vytvoří se mi tam malá bulka. Po větší zátěži nemohu v ruce udržet ani půllitrové pití a musím pít druhou rukou. Chtěl bych se zeptat, zda-li by se s tim dalo něco dělat?

Odpověď:

Vážený pane,
při zlomeninách v oblasti zápěstí často dochází zárověň k poškození vazů, které nejsou při běžném RTG vyšetření patrné. Při poškození vazu, které se často nezahojí, dochází k nekoordinovanému pohybu jednotlivých kostí v zápěstí, což se může projevit bolestí, přeskakováním či omezením síly stisku. Drobná "bulka" může být váček, vycházející z kloubu při vzniklé nestabilitě kostí. Protože poškození vazů zápěstí je složitá problematika a její přesná diagnostika velmi delikátní, doporučil bych vyhledat specializované pracoviště, které se věnuje chirurgií ruky zápěstí.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Dotaz 1

Dnes jsem byla u doktora s tím že mi řekl že mam zlomený poslední článek 3. prstu a dal mi to do sádry, kterou mám až po loket a ještě k tomu je na dva prsty a ven mi čouká konec 3. prstu. Jsem naštvaná protože mi to přijde zbytečné. Chtěla jsem to jen do dlahy na prst (taková ta hliníková s modrou výstýlkou) a on mi řekl že to nedoporučuje. Chtěla bych vědět jestli by bylo možné dát na tuto zlomeninu pouze tu malou dlahu? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:

Vážená paní,
zlomenihy koncového článku prstu mohou být v různých místech. Pokud jde o o apex (špičku v oblasti nehtového lůžka), je možné jej fixovat hliníkovou dlahou. Tu je možné použít u i zlomenin střední části. Pokud jde o zlomeninu v oblasti kloubu, bez dislokace je třeba fixaci vyšší. Pokud by ale šlo o zlomeninu s odtržením úponu šlachy je vhodné fixovat sádrou na předloktí a to se fixují většinou dva prsty. Bohužel nevím, o jaká typ zlomeniny jde, abych se mohl přesněji vyjádřit.

MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.